Va fi pace între Primar şi Consiliul Local? Liderii politici susţin demolarea garajelor
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Va fi pace între Primar şi Consiliul Local? Liderii politici susţin demolarea garajelor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Totuşi, atât reprezentanţii Puterii, cât şi cei ai Opoziţiei pun o serie de condiţii * În special, ei cer edililor să gândească proiectul la nivelul întregului oraş, nu doar pentru anumite zone


Proiectele de hotărâre privind demolarea garajelor din Micro 19 şi din Mazepa au provocat o criză politică fără precedent la nivelul Galaţiului. Practic, majoritatea din Consiliul local a votat contra propriului primar, ceea ce conduce la ideea că există pericolul iminent ca administrarea oraşului să aibă de suferit. Dată fiind potenţialul de gravitate al situaţiei, am încercat să aflăm cum văd liderii politici locali conflictul deschis dintre CL şi primarul Marius Stan, precum şi ce variante există pentru dezamorsarea crizei politice.

PNL: „Vrem o strategie unitară”

Senatorul Paul Ichim, preşedintele Organizaţiei Municipale a PNL, ne-a declarat că liberalii susţin ideea demolării garajelor, însă doar în baza unei strategii unitare, cu etape de implementare, întrucât, afirmă liderul PNL, nu doar Mazepa şi Micro 19 sunt sufocate de garaje şi magherniţe.

„Infirm categoric zvonul potrivit căruia consilierii PNL nu au votat aceste proiecte pe fondul unei directive de la partid. Care ar fi tâmpit să nu fie de acord cu scosul maşinilor de pe stradă, cu crearea spaţiilor verzi sau a locurilor de joacă? Eu am asistat la discuţiile consilierilor, au autonomie. Nu s-a pus vreodată problema în acest fel. Nu este o idee deloc proastă, însă o vrem doar îmbunătăţită. Credem că, împreună cu arhitecţii care au realizat cele două studii, ar trebui pusă la punct o stategie unitară, cu etape clare de realizare, pentru că nu doar Mazepa şi Micro 19 se confruntă cu astfel de probleme, ci şi celelalte cartiere. Nu se rezolvă cu jumătăţi de măsură, plus că nu mi se pare normal ca apoi să stai şi să modifici toată ziua Planul Urbanistic. S-a înţeles greşit, a fost o eroare de comunicare”, ne-a declarat senatorul Paul Ichim.

PD-L: „Sunt interese politice şi personale”

Democrat-liberalii, prin vocea lui Doruleţ Resmeriţă, susţin şi ei o extindere a conceptului de reorganizare urbană.

„Pe mine mă surprinde faptul că atunci când se toacă bani, toţi votează „pentru”. În schimb, când se doreşte aprobarea unui proiect benefic pentru oraş, nu sunt de acord. Noi susţinem proiectele privind demolarea garajelor. Şi în campania lui Nicuşor Ciumacenco am susţinut mai multe proiecte privind construirea unor parcări supraetajate la Ancora, în Ţiglina I – lângă CNMK – şi în Ţiglina III. În acelaşi timp, consilierii noştri nu au votat proiectul de buget pentru 2014 deoarece nu suntem de acord cu banii alocaţi pentru tunel, cele nouă milioane de lei, din totalul de 10 milioane de euro, pentru studiul de fezabilitate. O sumă cu mult exagerată, dacă ţinem cont de faptul că studiul de fezabilitate al podului de la Brăila a costat 200.000 de euro, bani europeni obţinuţi printr-un împrumut nerambursabil. Iată că aleşii au fost de acord cu tocarea acestor bani, iar cu proiectele de demolare a garajelor, nu”, a afirmat Doru Resmeriţă.

Democrat-liberalul ne-a declarat că cei doi consilieri municipali ai partidului, alături de alţi membri, vor demara o acţiune de consultare a populaţiei în cartierele Mazepa şi Micro 19, după modelul autorităţilor din statele civilizate ale Europei, sondaje cu ajutorul cărora vor susţine proiectele de demolare a garajelor. „De peste 20 de ani, în Galaţi, proiectele bune nu au fost susţinute de către cei ce conduc oraşul. Sunt interese politice şi personale. Mulţi dintre lideri le au. Totul este gândit în interesul partidelor şi al consilierilor locali”, ne-a declarat democrat-liberalul.

PP-DD: „S-a dus vremea garajelor”

„Este o luptă a orgoliilor, care se perpetuează de 24 de ani. Acţiunea şi atitudinea unora dintre consilieri denotă lipsă de interes politic, dar, mai ales, faţă de cetăţean. Suntem umili când avem nevoie de vot şi aroganţi atunci când ajungem să ocupăm funcţii. Este un act criminal la adresa cetăţenilor ca tu să ai, în anul 2014, câte un hectar cu garaje în Mazepa şi Micro 19, folosite drept cămară pentru murături, care arată îngrozitor. Credeam că s-a dus vremea unor astfel de construcţii. Galaţiul are nevoie de dezvoltare, după 12 ani în care oraşul a stagnat. Este o aberaţie şi o lipsă de consideraţie faţă de oameni să te opui unor proiecte de dezvoltare. Noi susţinem şi vom susţine toate proiectele care au rolul de a dezvolta şi moderniza Galaţiul. Sunt nişte orgolii, pentru că nu ne dorim ca un primar să iasă în evidenţă. În felul acesta nu vom reuşi să facem niciun pas înainte. Nu este o atitudine slugarnică faţă de primar”, ne-a declarat Picu Apostol Roman, preşedintele Organizaţiei Municipale a PP-DD.

Un punct de vedere în legătură cu acest subiect am încercat să obţinem şi din partea senatorului Eugen Durbacă, liderul PC Galaţi, însă parlamentarul s-a scuzat, spunând că se află în plen şi nu poate vorbi. La rândul lor, deputatul Eugen Chebac, liderul UNPR, şi senatorul Gheorghe Saghian, prim-vicepreşedintele PSD, nu au putut fi contactaţi.

Află câte parcări subterane există în România anului 2014 şi care sunt tarifele practicate

Citit 4448 ori Ultima modificare Miercuri, 05 Februarie 2014 11:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.