SPUNE-ŢI PĂREREA! Cele mai bune şi cele mai proaste lucruri făcute vreodată la Galaţi

SPUNE-ŢI PĂREREA! Cele mai bune şi cele mai proaste lucruri făcute vreodată la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Începând de astăzi lansăm o nouă campanie marca „Viaţa liberă”. De data aceasta este un demers interactiv, în care rolul dumneavoastră, al cititorilor noştri, este crucial.

În perioada 5-16 februarie 2014, vă aşteptăm cu propuneri vizând două capitole extrem de importante ale istoriei Galaţiului. Puteţi nominaliza (ca şi comentariu la acest articol) atât cele mai rele lucruri care i s-au întâmplat vreodată oraşului, cât şi cele mai bune lucruri care s-au petrecut în urbea noastră.

Poate să fie vorba, în nominalizările făcute de dumneavoastră pe www.viata-libera.ro, despre oameni (buni sau răi, după caz), despre investiţii, despre idei, s.a.md. Fiecare ce crede el de cuviinţă că se potriveşte.

La sfârşitul perioadei de nominalizări, vom aduna toate propunerile făcute (plus like-urile la comentariul respectiv) şi vom face un dublu clasament cu „cele mai importante 10 lucruri care s-au făcut la Galaţi/ cele mai proaste 10 lucruri care s-au făcut în oraş”. Apoi, aceste clasamente vor fi supuse dezbaterii publice sub forma a două module de vot electronic (se vor găsi în site).

Votul se va desfăşura în perioada 18-28 februarie 2014, iar la final reporterii „Vieţii libere” vor face articole ample (la modul documentar-investigaţie) despre fiecare dintre cele mai importante cinci lucruri care s-au făcut la Galaţi şi cele mai proaste cinci lucruri care s-au făcut în oraş. Vom coopta la realizarea acestor articole specialişti din toate domeniile şi vom încerca, prin dezbatere publică, să identificăm oluţii pentru ca lucrurile bune să se înmulţească, iar lucrurile rele să fie îndreptate şi/sau să dispară.

Vă mulţumim că sunteţi alături de noi şi vă invităm să participaţi în mod activ şi responsabil la această campanie, care poate să influenţeze în mod pozitiv soarta municipiului Galaţi, implicit şi soarta locuitorilor urbei.

Citit 5528 ori Ultima modificare Joi, 06 Martie 2014 11:56

33 comentarii

 • postat de vio
  Duminică, 16 Februarie 2014 09:13
  89.137.221.***
  Lucruri proaste:
  1) Investitia in cartierul Siret
  2) Mutarea rromilor in zonele centrale in perioada mandatului Durbaca. Astazi zona centrala este plina de ei.
  3) Aprobarea garajelor tot in mandatul Durbaca
  4) Amplasarea chioscurilor pe domeniul public.
  5) Scoaterea bordurilor de granit de pe anumite strazi si a dalelor de bazalt din valea orasului.
  6) Renuntarea la linia de tramvai spre gara CFR..
  7) Distrugerea urbanistica a complexului Tiglina 1.
  8) Lasarea in paragina a bazinul olimpic .
  9) Intrarile in oras care arata groaznic
  10) Existenta unor zone de blocuri gen G-urile in Micro 19 si I-urile in Micro 40.
  11) Nefinalizarea garii CFR.
  12) Izolarea blocurilor fara proiect si haotic.
  13) Trotuare pe care nu se poate circula.
  14) Pierderea cladirii Muzeului de Arta Vizuala de la Gradina Publica.
  15) Nefinalizarea strazii Ana Ipatescu si a complexului comercial din zona.
  16) Pierderea lacului Brates de catre administratia locala.
  17) Nemodernizarea bazei de agrement de la Dunare . Pacat de potentialul zonei.
  17) Desfiintarea intreprinderilor locale:
  - ELNAV
  - MEHID
  - FUSUL( GALFIRTEX )
  - PESCOGAL fara a se pune altceva in loc.

  Lucruri bune:
  1) Alegerea unui primar cu alta viziune chiar daca anumite proiecte par oarecum fara finantare.
  2) Proiectul de finalizare a Primariei.
  3) Gradina Botanica,
  4) Gara CFR care a obtinut finantare constanta ani la rand.
  5
  6
  Raportează
 • postat de LU_LU cu parerea lui...
  Sâmbătă, 08 Februarie 2014 19:35
  5.13.221.***
  Parerea mea este ca dupa 90 in orasul Galati nu a fost facut mai nimic . Doar am strans randurile si am desfacut pungile pentru a mentine in viata tot ce a fost facut inainte. Nu regret timpurile trecute, nu am suferit dar nici bine nu mi-a fost, insa RENOVAREA salii sporturilor, RENOVAREA Baii Comunale in 10-15 ani, dar si alte renovari nu le pot incadra la lucruri noi facute in Galati. Oricum trebuiau facute, altfel trebuiau demolate. Renovarile nu intra la dezvoltare,intra la obligatii. Refacerea catorva strazi in 24 de ani? Vaaai! Asfaltarea strazii Brailei de vreo 5-6 ori de la revolutie incoace nu a mai permis si asfaltarea unor strazi ce chiar aveau nevoie. Dar sunt f f f multe lucruri de spus in privinta a ce a fost facut si ce nu in Galati. Mai stiti ceva de Libertatea? Cumva simbolul Galatiului? Gata. Nu vreau sa mai zic nimic. Sunt prea multe de spus. Daca as avea putere, i-as turna turna o statuie si as amplasa-o in centrul orasului domnului MIRCEA ROIBU contemporanul nostru, cel ce a lasat Galatiului: Elicea, Papadia si Valurile Dunarii de langa Potcoava de Aur. D-zeu sa-l odihnesca in tihna! Despre noi, atat am putut atat am facut!
  2
  12
  Raportează
 • postat de Fraților, nu Primarul, nu Președintele creează locuri de muncă, ci Guvernul României prin ministere și miniștrii.
  Joi, 06 Februarie 2014 22:35
  92.86.68.***
  Lucrul bun=gălățenii cer locuri de muncă. Lucru rău=nu Primarul, nu Președintele creează-dă locuri de muncă, ci Guvernul României prin ministerele sale, adică Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, MINISTERUL ECONOMIEI, Ministerul Fondurilor Europene, MINISTERUL MUNCII, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Ministerul Transporturilor.........Ghici cine este ministrul economiei???!!!???? Care economie?
  9
  10
  Raportează
 • postat de ion
  Joi, 06 Februarie 2014 10:14
  194.145.238.***
  (+) Este un oras frumos, avand numeroase cladiri istorice, panorama splendida catre Dunare, gradini si parcuri, potential comercial imens datorita pozitiei geografice.
  (-) Din pacate, e locuit (inca)...
  2
  21
  Raportează
 • postat de Ion Cetateanu
  Joi, 06 Februarie 2014 10:07
  79.116.101.***
  Lucruri proaste : 1) calitatea celor alesi sa conduca destinele urbei in ultimii 23 de ani ; 2) dezastrul provocat orasului de invazia de chioscuri si garaje ; 3) "extinderea" aiurea a orasului in tantarimea din alt judet ; 4) amplasarea statiei de epurare aiurea ,in amonte : 5) oprirea lucrarilor la parcul din Micro 21 si instrainarea terenului catre Selgros ,Cosamin ,revolutionari etc : 5) mentinerea ,cu bani grei ,in viata a sistemului hipercentralizat si pagubos de incalzire; 6) monopolul total al societatilor de utilitati aflate in subordinea CL:7 ) bani investiti in linii de tramvai inutile :8) incapacitatea si dezinteresul alesilor galateni din parlament si locali ,in a atrage spre Galati infrastuctura rutiera corespunzatoare si pe aceasta cale investitorii ,creatorii de locuri de munca .
  Lucrari bune : 1)suplimentarea anemicului transport in comun cu microbuze (desi ar trebui reglementat mai strict ) ;2) alegea primarului Stam -PNL ,desi este captiv al consiliului dominat de psd-isti ( este totusi o spartura ,cei dept firava ,in monopolul rosiilor .
  11
  14
  Raportează
 • postat de muncitor
  Joi, 06 Februarie 2014 08:46
  5.13.130.***
  1-10 vrem sa muncim, nu avem locuri de munca
  2
  18
  Raportează
 • postat de un galatean
  Joi, 06 Februarie 2014 00:48
  5.13.170.***
  Cele mai importante 10 lucruri care s-au făcut la Galaţi:

  1. Aparitia lui Marius Stan (un primar de dreapta, singurul de dupa Revolutie)!
  2. Parcul pentru Tehnologia Informatiei = Parcul de Soft (asa cum este el cunoscut de catre galateni)
  3. Modernizarea Bd. Oţelarilor, Străzilor Stadionului, Frunzei şi Gheorghe Asachi din Municipiul Galaţi cu fonduri europene
  4. Refacerea Salii Sporturilor Dunarea si pusa in functiune dupa 13 ani cu bani de la CNI (Compania Nationala de Investitii)
  5. Refacerea si modernizarea Parcului Viva (parcului de la pastila)
  6. Refacerea si modernizarea Gradinii Publice cu fonduri europene
  7. Refacerea si modernizarea Strazii Basarabiei intre Piata Energiei si George Cosbuc cu fonduri europene
  8. Bazinul de nataţie de la Baia Comunala a redevenit funcţional după 13 ani, astfel galatenii se pot "balaci" acasă, făra sa mai faca drumurile la Brăila
  9. Modernizarea Parcului Rizer din municipiul Galati cu fonduri europene
  10. Aparitia Galeriilor Shopping City Galaţi (galeriile comerciale, o zonă de agrement, care cuprinde cazinouri, bowling, săli de jocuri, restaurant si 1400 de locuri de parcare) astfel galatenii pot face cumparaturile acasă, făra sa mai faca drumuri la Brăila. Astfel s-a remediat zona unde a fost Trefo SA mutate la Braila.

  Cele mai proaste 10 lucruri care s-au făcut în oraşul Galati:
  1. "Imediat după Revoluţia din 1989, în sectorul metalurgic din România lucrau aproximativ 250.000 de salariaţi. În urma măsurilor implementate pe baza acordurilor încheiate cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), metalurgia nu se mai bazează, în prezent, decât pe 25.000 de profesionişti. Deşi a fost privatizat pe o sumă derizorie, de numai 50 milioane de dolari, Combinatul Sidex Galaţi reprezintă totuşi un exemplu fericit, pentru că totuşi mai există sub actuala denumire de ArcelorMittal. În cele mai multe cazuri, însă, combinatele metalurgice au dispărut cu totul, fiind privatizate prin lichidare", a afirmat Marius Cornenco.
  Vanzarea pe mai nimic a Combinatului si la pachet cu staţia de captare a apei Priza Dunăre.
  2. Directia Apele Romane din Galati condusa de la Iasi (acolo fiind doar raul Bahlui si lacul Ciric). Rusinea Romaniei, municipiul Galati fiind inconjurat de ape.
  3. Lipsa unui stadion de fotbal dotat pentru disputarea unor meciuri internationale.
  4. Lipsa unei piste de atletism intr-un oras de 250000 de locuitori.
  5. Multitudinea de spatii comerciale lipite de blocurile A din Tiglina 1.
  6. Platirea unei chirii de cateva zeci de mii de euro pentru sediul unei primarii fara depunerea nici unui proiect pentru realizarea acesteia.
  7. Aprobarea a mii de cereri pentru garaje pe spatiile verzi ale orasului.
  8. Distrugerea centrului istoric al orasului prin mutarea in locuintele primariei a persoanelor fara nicio posibilitate de a le intretine.
  9. Lipsa unor parcari in apropierea unor cladiri inalte si aglomerate (Palatul de Justitie, Romtelecom, Administratie Fiscala, Banci...).
  10. Pierderea sediului Comisiei Europene a Dunarii de la Galati.

  Sunt doar primele 10 care sunt si mai realizabile fata de proiectele mult dorite (ex: aeroport, pod si autostrazi)! Sper sa ma regasesc in cele 6 articole ample la care o sa va opriti (la modul documentar-investigaţie)! Spor si voua la cautat si descoperit! :d
  16
  16
  Raportează
 • postat de Bine Stan....foarte rău Durbacă, Nicolae.
  Miercuri, 05 Februarie 2014 23:10
  92.86.70.***
  Cel mai bun lucru în Galați azi este apariția Domnului Stan ce a mai trezit în viața noastră o speranță de trai civilizat prin proiecte îndrăznețe.Cel mai rău lucru ce ne sâcâie viața în agresiunea lor și a mașinilor ce sunt ''cazate'', sunt GARAJELEEEE !!!
  23
  18
  Raportează
 • postat de Cristian
  Miercuri, 05 Februarie 2014 23:09
  89.136.186.***
  Haosul arhitectonic instalat in timpul primarului Durbaca si tolerat de primarul Dumitru Nicolae.
  10
  16
  Raportează
 • postat de ileana
  Miercuri, 05 Februarie 2014 22:54
  5.13.187.***
  Rau:1- autobuze imputite, enorme, si poluante care blocheaza strazile si asa mici si inghesuite(fac un fum negru si dens mai ceva ca Combinatul si care ne sufoca narile si plamanii)
  2- cainii fara stapan
  3-criticile galatenilor pentru orice fleac
  4-lipsa locurilor de munca
  5-finantarea scolilor de catre autoritati (nu de parinti)
  6-lipsa parcarilor(doar nu o sa stam noi cu masinile personale pe dreapta pentru ca nu au loc autobuzele sa ii plimbe pe comunistii smiorcaiti)
  Bun: 1-aprobare licentelor pentru maxi-taxi (niste autoturisme nepoluante,curate si potrivite pentru tipul nostru de oras, mic si inghesuit)
  2-sa se ia masuri pentru a nu mai iesi discutii ca soferii nu dau bilete la maxi taxi (asta e durerea comunistilor ca acestia nu dau bilete, nu pentru ca nu sunt bune)
  3-modernizarea unor strazi
  4-dezapezirea orasului in aceasta iarna(cu toate ca a fost facuta o dezapezire ca la carte,din urma utilajelor care au lucrat,unii galateni au avut nesimtirea sa arunce inapoi zapada care a fost curatata,apoi sa comenteze ca primarul nu face nimic)
  5-instalatiile de carciun (chiar daca au costat nu stiu cat,pe mine nu ma intereseaza dar pe altii da,au fost superbe)
  Si asa ca incheiere as dori sa se investeasca mai mult in spitale si scoli (cele mai importante institutii din oras) decat sa se dea gratuitati la transport pentru plimbarile pensionarilor.
  11
  23
  Raportează
 • postat de Andrei
  Miercuri, 05 Februarie 2014 22:29
  79.116.96.***
  Cel mai rău lucru care sa intimplat la Galati vreodată este aprobarea construirii de garaje pe spatiul verde.

  Cel mai bun poate fi dărâmarea acestor garaje și construrea de parcări etajate.
  14
  18
  Raportează
 • postat de Ioan Badea
  Miercuri, 05 Februarie 2014 21:07
  79.116.107.***
  MINUSURI :
  - vanzarea pe nimic a Sidexului
  - inexistenta fabricilor si uzinelor galatene
  - lipsa de viziune pentru dezvoltarea economico-turistica a Galatiului ( stiati ca sunt nave de croaziera
  fluviale venite din Germania care nu ajung la Galati,eventual mai departe pana in Delta ? )
  - omniprezenta culoare GRI in ceea ce priveste constructiile
  - lasarea cladirilor istorice sau cu valoare arhitectonica la mana mafiei terenurilor sau tiganilor
  - lipsa unei viziuni moderne in privinta traficului stradal (lipsa transportului in comun de tip ecologic-electric,nesincronizarea semafoarelor de la intersectii,prea putine strazi cu sens unic,lipsa transportului in comun dupa ora 22;00,prea multe licente ptr maxi-taxi,etc )
  - neexistenta unui aeroport ( Galati _Bucuresti a fost prima cursa aeriana din Romania )
  - neexistenta unui pod sau tunel care sa traverseze Dunarea
  - inexistenta unei viziuni arhitecturale moderne
  - lipsa unei mini autostrazi care sa se conecteze la autostrazile prezente sau viitoare inspre Moldova si inspre Bucuresti
  - stalpurile de luminat stradal pline de o sumedenie de cabluri
  - indecizia autoritatilor din Galati si Tulcea in vederea creerii a ceea ce s-a numit candva "mica delta" ( peste Dunare,in zona ex Zaclaului ) ,prin distrugerea digurilor facute inainte de '89,ceea ce ar conduce la crearea unei zone de reproductie pentru fauna acvatica si pentru pasari. E dealtfel o recomandare facuta si de Consiliul European.
  - piete de cartier nemodernizate
  - caini vagabonzi
  - nerezolvarea cazului Brates ( candva unul din cele mai mari lacuri europene )
  - dialogul inexistent dintre oficialitatile locale si cetateni

  PLUSURI

  - primele semne ca ceva se misca in bine,la carma noului primar ( reconditionarea moderna si de calitate u unor strazi si bulevarde,crearea de noi parcuri,curatenia orasului,etc. )
  - deszapezirea,cu toate parerile pro/contra,a decurs mai bine ca in alte ierni
  - toaletarea falezei superioare/inferioare a Dunarii
  - incercarea primariei de a atrage investitori straini
  - propunerea pentru tunel sub Dunare
  - sustinerea teatrelor si vietii culturale in general
  - succesul firmei Dammen
  17
  15
  Raportează
 • postat de vasea
  Miercuri, 05 Februarie 2014 21:06
  5.13.188.***
  cel mai bun lucru care s-a intimplat se datoreaza stramosilor nostrii care au pus aici bazele unei asezari umane iar cel mai rau lucru e opera locuitorilor actuali ce cu un masochism si o perseverenta demna de o cauza mai buna voteaza de 24 de ani aceeasi politicieni si partide ce au un singur scop: acumularea de averi si putere aducatoare de"noroc" in viata.
  2
  11
  Raportează
 • postat de Andronache Florin
  Miercuri, 05 Februarie 2014 20:44
  5.13.213.***
  CELE MAI BUNE LUCRURI:
  -Modernizarea strazilor Otelarilor, Stadionului, Frunzei, Asachi.
  -Reabilitarea retelei de canalizare.
  -Statia de epurare.
  -Groapa ecologica de gunoi.
  -Nerenuntarea la transportul ecologic (tramvaie, troleibuze)
  CELE MAI PROASTE LUCRURI:
  -Autorizarea transportului cu maxi-taxi.
  -Autorizarea chioscurilor pe spatiile verzi si pe trotuare.
  -Autorizarea garajelor.
  -Delasarea totala in ce priveste inmultirea necontrolata a maidanezilor, respectiv lasarea lor pe strazi!
  -Acordarea abonamentelor gratuite pensionarilor (mai logic ar fi ca eleviisi studentii sa primeasca abonament gratuit)
  15
  13
  Raportează
 • postat de culi
  Miercuri, 05 Februarie 2014 20:39
  213.114.231.***
  Intre Casa Sindicatelor si ultimul bloc turn(str Brailei) s-au construit mai multe sandramale care nu au nimic comun cu(arhitectura) ce-i construit vizavi si cu ce-i construit spre zona centrala.Se pare ca unii sunt(au fost) certati cu notiunea de sistematizare .
  4
  6
  Raportează
 • postat de viorel vasile cumpanici
  Miercuri, 05 Februarie 2014 20:18
  5.12.149.***
  1.cainii vagabonzi
  2.administrarea foarte proasta a societatii de transport in comun
  3.prea multe licente de maxi taxi
  4.spatiile de joaca prost gandite/ca cel de la viva parc ce are foarte putine leagane /topogane si sau cheltuit o gramada de bani pentru refacerea sa
  5.prea multe garaje ce fac interesul anumitor consilieri locali
  6.lipsa wc*urilor publice nu acele dughene ce miros ingrozitor
  7.lipsa unui drum de centura ce inconjoara tot orasul
  8.nemodernizarea la parametri normali a bazinelor de inot de langa turnul de televiziune
  9.netinarea promisiunilor de catre alesii locali ce leau tot vociferat in timpul campaniilor electorale
  10.angajarea in institutiile locale gen primarie /adp /doar a celor ce merita nu pe grade de rudenie


  de scris pot sa tot scriu dar vede cineva din primarie ceam scris sau noi scriem ca prostii iar cei care profita sunt tot alesii pe care iam votat / dar eu cred ca trebuie sa luam exemplul ucrainei sa omoram vreo doi hoti dintre alesii nostri si sa le fie frica sa mai fure ,cred ca am fost cam drastic dar altfel nu se mai poate,opritiva din furat domnilor ,opritiva,opritiva
  13
  11
  Raportează
 • postat de Mihai
  Miercuri, 05 Februarie 2014 16:31
  213.218.53.***
  Cele mai proaste lucruri
  - Dalele pietonale foarte alunecoase atunci cand sunt umede sau acoperite cu zapada de pe unele artere.
  - Acordarea dreptului de a constru garaje etc. pe domeniul public
  - Lipsa unei strategii de dezvoltare economica si de crestere a exporturilor (avand in vedere ca Galatiul e un port la Dunare)
  - Votarea in mod constant cu PSD de catre majoritatea populatiei pentru consiliul local si consiliul judetean
  - Acordarea a unui numar prea mare de licente pentru maxi taxi - polueaza

  Cele mai bune lucruri :
  - Gradina botanica
  - Administrarea Teatrului Dramatic
  12
  11
  Raportează
 • postat de vali
  Miercuri, 05 Februarie 2014 16:13
  194.145.238.***
  Lucruri rele:
  1.Primarul Dumitru Nicolae – cel mai nociv primar al tuturor timpurilor – pentru ca a distrus orasul ireversibil prin patronarea autorizarii constructiilor private pe faleza (blocuri si vile) in locul spatiilor publice de relaxare si divertisment, prin autorizarea constructiei garajelor si chioscurilor in locul spatiilor verzi si distrugerea retelei publice de transport in comun. A contribuit decisiv la distrugerea economiei locale prin apararea intereselor mafiote.
  2.Mafia locala, anchilozata in trecutul comunist, cel mai dificil obstacol in calea dezvoltarii orasului.

  Lucruri bune:
  1.Pozitia strategica a orasului, port la Dunarea maritima la frontiera cu Basarabia si Ucraina, facilitand schimburile comerciale intre UE si Est.
  2.OTELUL GALATI – castigatoare a campionatului de fotbal in 2010
  3.ARCELOR MITTAL + DAMEN care au salvat partial economia locala;
  4.Centru universitar cu facultati (unice in Romania) de constructii navale si chimie alimentara.
  11
  14
  Raportează
 • postat de vasea
  Miercuri, 05 Februarie 2014 15:52
  5.13.232.***
  scuze pentru postarea dubla
  1
  2
  Raportează
 • postat de vasea
  Miercuri, 05 Februarie 2014 15:50
  5.13.232.***
  ideea in teorie suna bine. in practica nu vor fi decit insiruiri de pareri subiective sau arhicunoscute si generale.e mai mult un joc a ziarului cu cititorii pentru a creste numarul de accesari a site-ului. pe de alta parte ce s-a facut rau in galati se vor face mii de propuneri. la capitolul bun e mai greu , mai ales ca marea majoritate se vor referii la ultimii 24 de ani sau maxim 30-40. in nici un caz de la burebista incoace cum spune admin-ul. sper ca nu v-am suparat dar e opinia mea. cit despre cel mai penibil lucru pe care il stiu eu din istoria galatiului e inscriptia de scirtiitoare ce a aparut a doua zi dupa alegerea primarului cu NOUL GALATI la intrare in oras. stima
  2
  7
  Raportează
 • postat de teasca
  Miercuri, 05 Februarie 2014 14:36
  83.103.186.***
  Principalele erori grave din istoria contemporana a Galatiului dupa opinia mea sunt:
  1. construirea cartierelor centrale de blocuri peste catacombele orasului vechi,
  2. lipsa drenarii filoanelor de apa din zona Turist - prelungirea Cosbuc, si din zona Ultimul Leu - Trecere Bac,
  3. distrugerea industriei locale,
  4. distrugerea transporturilor fluviale si din zona maritima a Dunarii de Jos,
  5. distrugerea sistematica a zonei centrale a orasului prin lasarea in paragina a cladirilor declarate monument-istoric,
  6. distrugerea sistematizarii comerciale,
  7. disparitia producatorilor din pietele agro-alimentare si abundenta de hypermarket-uri in zonele adiacente pietelor agro-alimentare,
  8. crearea de institutii publice de tip "gauri negre" in bugetele locale in ultimii 25 ani,
  9. distrugerea florei din zona Faleza Dunarii si construirea de amplasamente urbanistice pe terenuri de umplutura (vezi faleza superioara a Dunarii dintre Restaurant Pescarul si Complex Francezi)
  10. crearea unei zone gri cuprinsa intre Bdul Casbuc si Str. Traian, respectiv Str. Brailei si Calea Basarabiei in care datorita intereselor meschine ale dlui senator Durbaca au fost cazati in case particulare fel de fel de personaje dubioase ceea ce a condus la cresterea infractionalitatii,
  11. lipsa de viziune economica pentru zona Galati, ceea ce a condus la "moartea economica" a orasului,
  12. incurajarea hotiei de orice natura, specific spatiului Carpato-Danubiano-Pontic,
  13. sistematizarea haotica a municipiului, lipsa spatiilor de tranzit si a parcarilor,
  14. lipsa legaturilor rutiere rapide cu alte regiuni ale tarii,
  15. lipsa unui aeroport,
  16. crearea cartierului fantoma Dimitrie Cantemir,
  Puncte bune ale municipiului:
  1. refacerea Salii Polivalente dupa 15 ani,
  2. artere de circulatie spatioase gen Prelungirea Brailei, str. Frunzei, modernizare bulevarde existente, dezvoltarea infrastructurii Drumului de centura,
  3. castigarea Campionatului National de fotbal 2010 de catre Otelul Galati,
  4. sustinerea culturii galatene prin mentinerea si dezvoltarea activitatii teatrelor galatene,
  5. crearea spatiilor moderne de shopping si recreere,
  6. crearea gropii ecologice la iesirea din Galati catre Sendreni, chiar daca momentan activitatea este aproape inexistenta in acel amplasament,
  7. crearea Pietei de Gross
  12
  16
  Raportează
 • postat de claudiu
  Miercuri, 05 Februarie 2014 12:36
  89.136.235.***
  @ afanase olaru: am rugamintea sa-ti bagi sibiul undeva. ce mizerii de garaje au in sibiu, in zona de blocuri, ale noastre sunt parfum. da, in centru faci uau. dar nu compara un oras demolat, cum e galatiul cu sibiul, care a scapat de buldozere. bine, nici daca nu le demolau nu era prea mare fericire in centru dar macar aveam mucegai pe cladiri vintage, nu pe betoane.
  mergeti la sibiu la blocuri, in zona vasile aron - semaforului. cred ca, proportional, sibiul are mai multe garaje la mia de locuitori decit noi. dar de, punem falca la propaganda.
  7
  17
  Raportează
 • postat de claudiu
  Miercuri, 05 Februarie 2014 12:18
  89.136.235.***
  Cea mai mare porcarie facuta in Galati ever a fost inghesuirea a 80.000 de apartamente intr-un briu de blocuri de la turn pina in 40. Scopul a fost ca palmasii sa nu piarda prea mult timp pe drum spre combinat, retele scurte si inghesuiala pentru a-i tine sub control. era orasul perfect pentru comunism. Efectul a fost o crincena lipsa de spatiu, apartamente mici si exces de populatie pe unitate locativa. 3-4-5 oameni la doua camere. Un alt efect a fost lasarea in paragina a zonei vechi = oras dezechilibrat, comunitate dezechilibrata. Restul, ca inghesuiala a fost accelerata de garajiada si chioscariada lui durbaca, a fost bomboana pe coliva unei adunaturi de egoisti care s-au purtat mereu pe principiul "da-te tu sa ma pun eu". Daca toate cartierele de blocuri ar fi fost aerisite macar cum e tiglina 1 si 2 ... ehe ...
  7
  14
  Raportează
 • postat de Popa Emil
  Miercuri, 05 Februarie 2014 11:51
  86.127.208.***
  CELE ZECE ERORI DE AMPLASARE SI DE CONSTRUCŢIE ALE CARTIERULUI SIRET
  Cand s-a luat decizia amplasarii si dezvoltarii dincolo de Siret a unui cartier rezidential nu s-au luat in discutie si alti factori, care ar fi necesitat o dezbatere publica mai aprofundata si o abordare mai obiectiva si mai pragmatica. Cele mai importante argumente impotriva amplasarii cartierului Siret sau Dimitrie Cantemir pe actualul amplasament ar putea fi grupate astfel:
  1. zona este un polder din zona de lunca inundabila a confluentei Siretului cu Dunarea, inconjurat din toate partile de diguri: spre sud digul pe care se gaseste soseaua Galati-Braila, la est digul Siretului si calea ferata a Portului mineralier, spre vest si nord vechea soseaa nationala DN 2B aflata tot pe dig. Aproape tot teritoriul polderului se afla sub nivelul Dunarii si sub nivelul Siretului, zona riscand sa fie inundata aproape din toate directiile.
  2. nivelul panzei de apa freatica este destul de ridicat data fiind apropierea de Dunare si Siret. Drept urmare a fost necesara suprainaltarea cu 4 metri a zonei construite peste nivelul solului si constructia unui dig de aparare suplimentar.
  3. la data inceperii constructiilor in zona nu exista nici-o utilitate si toate au trebuit aduse pe teren prin cheltuili suplimentare: retea de apa potabila, canalizare de ape meteorice si canalizare de ape menajere, electricitate, gaze, drumuri de acces. Numai aceste investitii efectuate in primii doi ani de constructie au consumat de la bugetul Consiliului Local Galati, enorma suma de 44,5 milioane de RON, adica peste 14 milioane de Euro. (Sa ne amintim ca tot proiectul a fost estimat la aceasta valoare, cf. Raport Primar 2004-2005).
  4. amplasarea cartierului nu a tinut cont de directiile principale ale vanturilor din regiunea de sud a Moldovei, unde vanturile din NV sufla cu o frecventa de 22%, fata de cele din SE cu numai 18%. Pe timpul iernii 57% din vanturile care bat sunt din NV, in timp ce tot ele sunt dominante in timpul verii 41%. Cel mai mare poluator din sud-estul Romaniei, Combinatul Siderurgic Arcelor Mittal Steel, fost Sidex se afla in NV cartierului.
  5. lipsa unei cai de acces racordata la transportul in comun al municipiului
  6. necesitatea transportarii peste raul Siret a intregii suprastructuri de retele (apa, gaze, curent electric, telecomunicatii)
  7. obligativitatea construirii unei statii de epurare locale care sa deverseze apele reziduale epurate in Dunare sau Siret. Datorita amplasarii in apropiere a prizei de apa Sidex care alimenteaza orasul cu apa potabila (Priza Dunarii), amplasarea unei deversari de ape menajere chiar si epurate este interzisa de legislatia sanitara (zone de protectie sanitara), asa ca singura cale de deversare era in Siret, cu necesitatea construirii statiei de epurare intre rau si cartier, intr-o zona inundabila (vezi cum arata zilele astea) si care necesita pomparea apelor peste digurile de aparare ale cartierului si cele de la Siret.
  8. lipsa unei legislatii auxiliare de aplicare a HG 512/2002: lipsa normelor a dus la un balamuc legislativ. Desi investitorul este Consiliul Local al municipiului Galati, toate autorizatiile se elibereaza conform legii de unitatea administrativ teritoriala, in cazul de fata de Braila, locuitorii zonei devenind cetateni ai comunei Vadeni judetul Braila, de unde li se vor elibera actele de stare civila si unde vor vota la alegeri.
  9. cand s-a luat decizia construirii cartierului ANL Dimitrie Cantemir-Siret au predominat ratiuni politice si nu economice. In Agenda Locala 21, Plan de dezvoltare durabila a municipiului Galati se estima costul de 14,5 milioane de euro ca fiind acoperit din surse externe Programul ISPA 80% si din bugetul local 20%. In realitate bugetul local a fost cel care a dus greul acestei investitii enorme, numeroase alte programe sau finantari fiind abandonate din lipsa de bani care au fost inghititi pe mastodontul de pe Siret.
  10. daca Winston Churchill dupa Batalia pentru Anglia din august 1940 a putut sa rosteasca: "Never was so much owed by so many to so few", cu alte cuvinte "niciodata atat de putini n-au facut atat de mult pentru atat de multi", domnului primar Dumitru Nicolae i s-ar potrivi mai mult o zicala inversa:"nicodata atat de multi n-au facut atat de mult pentru atat de putini".
  325000 LOCUITORI ai municipiului Galati au fost sacrificati prin privarea de la o amenajare urbana coerenta si riguroasa, in favoarea a 200-300 de familii care locuiesc intr-un cartier de blocuri ANL care a costat pana acum mai mult decat daca era construit la Paris.
  8
  8
  Raportează
 • postat de Afanase Olaru
  Miercuri, 05 Februarie 2014 11:49
  5.13.230.***
  Sunt atat de multe nereguli ca nu le poti enumera. De aceea as invita onor pe cei din fruntea orasului sa viziteze
  Sibiul si sa vada cum e intretinut orasul ala , caci tot oameni sunt si acolo. S-ar putea oare?
  14
  7
  Raportează
 • postat de ADMIN
  Miercuri, 05 Februarie 2014 11:41
  81.12.150.***
  TO MIHAI
  Propunerile pot fi pentru evenimente/măsuri de oricând din istoria oraşului.
  Chiar şi de 2000 de ani vechime :)
  2
  3
  Raportează
 • postat de Iubitor de GL
  Miercuri, 05 Februarie 2014 10:54
  81.12.149.***
  EXCELENTĂ INIŢIATIVĂ !!
  4
  9
  Raportează
 • postat de Onofrei Sergiu Gabriel
  Miercuri, 05 Februarie 2014 10:49
  92.82.253.***
  Desfiintarea liniilor de tramvai din Galati!! In ultimii 10-15 ani s-a macelarit transportul electric.
  Reteaua de troleibuze nu s-a extins deloc, desi s-ar fi impus acest lucru. De exemplu sa se fi extins reteaua de troleibuz pe B-dul George Cosbuc de la Tribunal pana in Bariera Traian sau de ce nu chiar METRO. Extins troleibuzul catre Aviatie ca doar si noi cei de aici avem dreptul si platim taxe si impozite locale, nu? De exemplu un traseu de troleibuz urmand ruta: Ultimul-Leu --- Siderurgistilor ---Doja ---Nae Leonard ---IFR ---B-dul Alba Iulia ---Micro-40 ( sau Micro-13b fiind capat) --- Micro-39 ---DEPOZITE ---B-dul G.Cosbuc ---Bariera Traian!
  Dar...rau cu ganditul in acest oras. In schimb Galatiul pute, PUTE de maxi-taxi. Pute de sandramale imputite care practica evaziune fiscala cu girul alesilor si politicienilor de tinichea ce colcaie de 24 ani in orasul asta!!! Avem o clasa politica locala buna numai pentru DISTRUS!!! Singurul scop al acestor alesi este DISTRUGEREA! Sa nu mai spun nesimtirea cu care acesti domni ( multi dintre ei fosti TOVARASI si fosti NOMENCLATURISTI!!!) isi trateaza alegatorii, cetatenii. Noi cetatatenii suntem buni doar sa ni se cerseasca in mod meschin la fiecare 4 ani...voturi si ne indoapa cu promisiuni asternute in fata in cel mai josnic si nesimtit mod!!! RUSINE!!!
  46
  18
  Raportează
 • postat de mihai
  Miercuri, 05 Februarie 2014 10:40
  5.13.204.***
  Inainte sau dupa "revolutie"?
  3
  6
  Raportează
 • postat de gabi
  Miercuri, 05 Februarie 2014 10:36
  89.122.188.***
  cel mai prost lucru care se face (procesul este in desfasurare) este transformarea orasului intr-o retea de piste de concurs automobilistic :

  -eliminarea de treceri de pietoni,
  - semafoare atat de scurte pentru pietoni ca ai sanse doar daca treci strada in fuga,
  - mai nou instalarea unui OZN la intersectia de la Papadie ca sa nu mai fie deranjati conducatorii auto de toti pietonii (niste saraci daca nu au bani de masina, nu?), mai bine ii facem sa stea acasa pe toti pietonii ca nu vor putea sa se cocoate zilnic acolo
  -trotuare deteriorate si periculoase pentru integritatea pietonului
  -poluarea (inclusiv fonica) excesiva din cauza incurajarii mersului cu masina personala
  10
  12
  Raportează
 • postat de om simplu
  Miercuri, 05 Februarie 2014 10:21
  86.34.187.***
  Buna ziua,
  Lucrurile rele nu vor disparea... Nu putem, noi ,cei mici, sa facem ceva. Chiar daca unul ,,mic si cinstit'' ajunge in functie, se schimba, e molipsitoare ,,hotia''. Asa ca.... incercam sa supravietuim si sa cautam alt oras sa-i lasam singuri pe ,,alesi'' sa vad ce mai fac, pe cine mai ,,injuga''.
  1
  14
  Raportează
 • postat de stefan
  Miercuri, 05 Februarie 2014 09:58
  84.117.40.***
  Prost?
  Privatizarea sidex, parcul de soft, distrugerea Mehid si ISCL. etc etc.

  Neexploatarea malului Siretului in scopuri publice recreative.

  Bun?

  S-a mai asfaltat ceva, s-a mai dat cu vopsea, s-a mai reabilitat putin din canalizarea orasului....si cam atat.
  5
  20
  Raportează
 • postat de NORDA
  Miercuri, 05 Februarie 2014 09:57
  86.35.62.***
  1.PRIVATIZAREA FACUTA FAR ROST INTREPRINDERI DATE UNOR OAMENI PT CARE A CONTAT NUMAI BANUL
  2.MIZERIA DIN DEPOZITE
  3.CONSTUCTII FARA AUTORIZATIE
  4.DISPARITIA SIMTULUI CIVIC
  5.CRESTEREA NR DE MASINI SI LIPSA LOCURILOR DE PARCARE
  6.COLORAREA IZOLATIEI BLOCURILOR IN TOATE CULORILE
  7.CRESTEREA PRETULUI LA UTILITATI IN DETRIMENTUL CALITATII
  8.NEIMPLICARE ORGANELOR ABILITATE SA FACA ORDINE PE MASURA IN ORAS
  9.LIPSA UNUI GOSPODAR ADEVARAT LA CARMA ORASULUI
  10.DUGHENIZAREA EXCESIVA A ORASULUI
  11.TROTUARELE -FURATE-DE CHIOSCURI
  12. LIPSA UNOR GALERII COMERCIALE UNDE SA SE FACA COMERT CIVILIZAT
  13.LIPSA MAGAZINELOR UNDE POTI GASI LUCRURI DE CALITATE
  14.UNIFORMIZAREA GALATENILOR SIMTUL ESTETIC DISPARIND
  15.SI LISTA POATE CONTINUA CU ATAT DE MULTE EXEMLPE CA NICI NU PUTETI REALIZA CITE SUNT DE FACUT IN ORAS.MA BUCURA INITIATIVA .
  5
  26
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.