Spiţele de bicicletă se învârt în gol

Spiţele de bicicletă se învârt în gol
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Amenajarea unor piste pentru bicicliştii gălăţeni pare să fie un moment atât de îndepărtat, încât iubitorii acestui sport încearcă să găsească ei înşişi alte soluţii. Asta şi în lipsa unui dialog deloc mulţumitor cu autorităţile. Reuniţi în Asociaţia „Stejarul către tineri”, bicicliştii din Galaţi nu vor să renunţe aşa de uşor la un drept de care se simt privaţi.

Vor acces liber în parcuri

Mai degrabă decât piste speciale, costisitoare şi foarte greu de amenajat, ei propun acordarea accesului liber cu bicicleta în parcuri sau în alte locuri de relaxare. În numele a aproximativ 200 de biciclişti, preşedintele asociaţiei, Laurenţiu Popa, reclamă, în continuare, HCL nr. 307 / 2006, care, spune acesta, îi nedreptăţeşte.

„Conform reglementării locale, noi putem circula doar pe stradă, într-un trafic pe zi ce trece mai intens. Pe trotuar şi în parcuri suntem amendaţi. Îmi povestesc şi copiii de nouă ani că au primit amendă. Dar care părinte i-ar lăsa pe stradă? De regulă, dacă ieşim pe bicicletă, vrem să ne relaxăm. Numai relaxare nu e să intri în trafic, pe două roţi”, spune tânărul de 33 de ani, preşedintele asociaţiei, ciclist de performanţă.

Biciclist sau pieton?

Asociaţia „Stejarul către tineri” a organizat anul trecut mai multe manifestaţii stradale, ca să atragă atenţia autorităţilor locale asupra acestui paradox: nu au locuri speciale pe unde să circule, dar sunt sancţionaţi dacă merg pe trotuar sau în parcuri. Ei declară că vor apela şi la alte forme de protest dacă autorităţile nu vor să discute deschis pe acest subiect.

„Sunt primul care susţine să fie amendaţi bicicliştii care îşi fac de cap în parcuri şi care îi deranjează pe ceilalţi gălăţeni, veniţi să se relaxeze, la rândul lor”, spune preşedintele asociaţiei. Dacă pietonii se tem de bicicliştii care circulă pe trotuar, nici strada nu e un loc sigur pentru adepţii sportului pe două roţi, argumentează acesta.

Consiliere de la Pessac

Întrebat, recent, cum vede rezolvarea acestor cereri, primarul Dumitru Nicolae a spus că va cere consiliere de la prietenii din Pessac, oraşul francez cu care Galaţiul este înfrăţit. Edilul a recunoscut însă, cu mai multe ocazii, că problema principală o reprezintă banii.

Gheorghe Bugeac, preşedintele comisiei CL în atribuţiile căreia intră şi problemele de tineret, sport şi agrement, ne-a declarat însă că nici nu se poate face o comparaţie cu un oraş francez.

„În Pessac regulile sunt cu totul altele, sunt amendaţi pietonii care nu îi respectă pe biciclişti. Cred că la Galaţi, în următorii 4-5 ani, nu se poate vorbi de aşa ceva. Priorităţile sunt altele la noi. Şi apoi, legat de accesul liber în locurile de relaxare, cine are copii şi merge cu ei în parc nu vrea să găsească biciclete. Noi trebuie să ne gândim şi la alte categorii de gălăţeni, nu numai la biciclişti”, spune consilierul local Bugeac.

Deşi e medic, consilierul local nu şi-a exprimat şi părerea de profesionist privind beneficiile mersului pe două roţi. Bugeac i-a chemat însă pe biciclişti la dialog, la una dintre întrunirile săptămânale ale comisiei. Până atunci, i-a îndrumat să meargă la plimbare… cu bicicleta, evident, în parcul (?) din Pădurea Gârboavele, unde ar avea spaţiu şi acces liber. Totuşi, ca să ajungă la Gârboavele, bicicliştii nu au cum să evite şoseaua.

Autorităţile locale par să reducă situaţia bicicliştilor la o chestiune cât se poate de haioasă: dacă eşti pe bicicletă noi îţi punem beţe-n roate, să vedem cum te descurci tu.

Anul trecut, un copil de 8 ani a murit pe bicicletă, în urma unui accident petrecut pe stradă în care a fost implicat, fără vina lui. Comisarul Viorel Cojocaru de la Poliţia Rutieră spune că nu poate vorbi despre o creştere îngrijorătoare, în municipiul Galaţi, a numărului accidentelor pe acest sector, deşi numărul bicicliştilor este în creştere.

Totuşi, în 2007, poliţiştii au înregistrat cinci incidente în care au fost implicaţi bicicliştii, unul fiind rănit grav. În 2008, un biciclist a fost rănit grav, iar alţi cinci au suferit răni uşoare, ca să nu mai punem la socoteală accidentul soldat cu o victimă.

Explicaţie foto: Bicicliştii din Galaţi vor măcar acces liber în parcuri sau în alte locuri de relaxare

Citit 1051 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.