Vraişte şi nepăsare/ Lucrări în bătaie de joc "păstorite" de Primărie

Vraişte şi nepăsare/ Lucrări în bătaie de joc "păstorite" de Primărie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Un loc de joacă pentru copii şi modernizarea câtorva străzi, victime ale nepăsării Primăriei şi batjocurii firmelor de construcţii


Investiţii sistate fără ca Primăria să aibă habar, lucrări de modernizare în valoare de jumătate de milion de lei neexecutate conform graficului, pentru care nu a răspuns nimeni, lucrări plătite şi nerealizate ori materiale de construcţie achitate, dar care nu au mai fost puse în operă - acestea sunt concluziile Camerei de Conturi Galaţi, structură teritorială a Curţii de Conturi Galaţi, care a controlat modul de utilizare a alocaţiilor bugetare pentru investiţii în perioada 1990-2012.

Dezinteres şi mână largă

Prima constatare a organului de control a fost că, la data de 31 decembrie 2012, Primăria nu a inventariat lucrările de investiţii sistate, aşa cum ar fi fost obligatoriu: pe liste separate, precizând cauzele sistării, aprobarea de sistare şi măsurile propuse. De asemenea, Primăria nu a calculat şi încasat penalităţi contractuale pentru neexecutarea de către constructori a unor lucrări de investiţii, în conformitate cu graficele de execuţie aprobate. Acuzaţiile Camerei de Conturi vizează modernizarea străzii Plugului - contractată de SC Comtiem SRL Galaţi, modernizarea străzilor Tineretului 2 şi 3, contractată de SC Conprest SRL Galaţi şi modernizarea străzilor Dacului şi Sindicatelor din Valea Oraşului, pentru care s-a încheiat acord contractual cu SC Vâlceana SA Galaţi. Valoarea totală a lucrărilor neexecutate în grafic se ridică la 506.787 de lei. Mai mult, pentru lucrările de Valea Oraşului municipalitatea nu a constituit integral garanţia de bună execuţie, lipsind 70.472 de lei!

Bani prăpădiţi

Camera de Conturi a descoperit şi că Primăria a decontat sau plătit, în mod nelegal, contravaloarea unor lucrări neexecutate, inclusiv a dobânzilor/foloaselor nerealizate la mai multe obiective de investiţii aflate în curs de execuţie la momentul controlului. De exemplu, la modernizarea străzilor Dacului şi Sindicatelor s-a constatat că nu au fost puse în operă nişte borduri în valoare de 10.512 de lei cu TVA. La modernizarea străzilor Tineretului 2, 3, deşi plătite, nu au fost executate două racorduri de canalizare cu căminele aferente. Nereguli au fost identificate şi la un loc de joacă în Micro 21 pentru realizarea căruia s-a încheiat contract de lucrări cu SC Super A plus K SRL Galaţi. „Au fost plătite, dar nu au fost executate lucrări reprezentând: punerea în operă a unor borduri pentru trotuare, amenajări alei de parc şi terenuri de joc pentru copii cu dale”, acuză organul de control. Tot decontarea unor lucrări neexecutate – pavaj, lambriuri din lemn de stejar şi borduri nepuse în operă – este verdictul la amenajarea spaţiilor de la parter şi lucrări tehnico-edilitare la blocul A 4, contractat de SC Litoral Construct SA Constanţa.

Curtea de Conturi a cerut Primăriei să dispună măsurile legale pentru încasarea veniturilor din penalităţi de întârziere ca urmare a neîndeplinirii de către constructori a obligaţiilor contractuale asumate, inclusiv a daunelor-interese determinate de cheltuielile suplimentare efectuate. Tot Primăria trebuie să verifice realitatea lucrărilor executate comparativ cu lucrările ofertate şi contractate şi să stabilească întinderea prejudiciului rezultat şi să-l recupereze.

Citit 2864 ori Ultima modificare Marți, 18 Februarie 2014 18:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.