Vraişte şi nepăsare/ Lucrări în bătaie de joc "păstorite" de Primărie

Vraişte şi nepăsare/ Lucrări în bătaie de joc "păstorite" de Primărie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Un loc de joacă pentru copii şi modernizarea câtorva străzi, victime ale nepăsării Primăriei şi batjocurii firmelor de construcţii


Investiţii sistate fără ca Primăria să aibă habar, lucrări de modernizare în valoare de jumătate de milion de lei neexecutate conform graficului, pentru care nu a răspuns nimeni, lucrări plătite şi nerealizate ori materiale de construcţie achitate, dar care nu au mai fost puse în operă - acestea sunt concluziile Camerei de Conturi Galaţi, structură teritorială a Curţii de Conturi Galaţi, care a controlat modul de utilizare a alocaţiilor bugetare pentru investiţii în perioada 1990-2012.

Dezinteres şi mână largă

Prima constatare a organului de control a fost că, la data de 31 decembrie 2012, Primăria nu a inventariat lucrările de investiţii sistate, aşa cum ar fi fost obligatoriu: pe liste separate, precizând cauzele sistării, aprobarea de sistare şi măsurile propuse. De asemenea, Primăria nu a calculat şi încasat penalităţi contractuale pentru neexecutarea de către constructori a unor lucrări de investiţii, în conformitate cu graficele de execuţie aprobate. Acuzaţiile Camerei de Conturi vizează modernizarea străzii Plugului - contractată de SC Comtiem SRL Galaţi, modernizarea străzilor Tineretului 2 şi 3, contractată de SC Conprest SRL Galaţi şi modernizarea străzilor Dacului şi Sindicatelor din Valea Oraşului, pentru care s-a încheiat acord contractual cu SC Vâlceana SA Galaţi. Valoarea totală a lucrărilor neexecutate în grafic se ridică la 506.787 de lei. Mai mult, pentru lucrările de Valea Oraşului municipalitatea nu a constituit integral garanţia de bună execuţie, lipsind 70.472 de lei!

Bani prăpădiţi

Camera de Conturi a descoperit şi că Primăria a decontat sau plătit, în mod nelegal, contravaloarea unor lucrări neexecutate, inclusiv a dobânzilor/foloaselor nerealizate la mai multe obiective de investiţii aflate în curs de execuţie la momentul controlului. De exemplu, la modernizarea străzilor Dacului şi Sindicatelor s-a constatat că nu au fost puse în operă nişte borduri în valoare de 10.512 de lei cu TVA. La modernizarea străzilor Tineretului 2, 3, deşi plătite, nu au fost executate două racorduri de canalizare cu căminele aferente. Nereguli au fost identificate şi la un loc de joacă în Micro 21 pentru realizarea căruia s-a încheiat contract de lucrări cu SC Super A plus K SRL Galaţi. „Au fost plătite, dar nu au fost executate lucrări reprezentând: punerea în operă a unor borduri pentru trotuare, amenajări alei de parc şi terenuri de joc pentru copii cu dale”, acuză organul de control. Tot decontarea unor lucrări neexecutate – pavaj, lambriuri din lemn de stejar şi borduri nepuse în operă – este verdictul la amenajarea spaţiilor de la parter şi lucrări tehnico-edilitare la blocul A 4, contractat de SC Litoral Construct SA Constanţa.

Curtea de Conturi a cerut Primăriei să dispună măsurile legale pentru încasarea veniturilor din penalităţi de întârziere ca urmare a neîndeplinirii de către constructori a obligaţiilor contractuale asumate, inclusiv a daunelor-interese determinate de cheltuielile suplimentare efectuate. Tot Primăria trebuie să verifice realitatea lucrărilor executate comparativ cu lucrările ofertate şi contractate şi să stabilească întinderea prejudiciului rezultat şi să-l recupereze.

Citit 2777 ori Ultima modificare Marți, 18 Februarie 2014 18:44

9 comentarii

 • postat de un idiot obligat sa plateasca taxe
  Miercuri, 19 Februarie 2014 18:15
  185.26.182.***
  Bre' tanti jurnalista! De ce nu vrei sa te informezi ca sa pricepi ca ala organ de control se cheama de muuulllttteeeee zeci de ani, dinainte de a te naste matale, Curte de Conturi si nu camera? Ce treaba ai cu camerele astea?

  Asa cum am mai postat saptamana trecuta, acel control are rezultate 0,000000 daca salariatii menesterului public - procurorii si nu MAGISTRATII - adica JUDECATORII VOR DECIDE ce si cat s-a furat. Adica ei muncesc. Doar ca doar la ce anume li se ordona.

  Daca am fi trait intr-o tara civilizata, am fi avut si recuperari de furturi si 0,00 daune stabilite la CEDO. Asa ca avem hoti de la bancorex si hotiile le platesc romanii prin fiecare litru de combustibil - benzina sau motoriuna pe care o cumparam de la pompa, impozite mai mari, salarii nesimtite pentru cei care fac "instrumentari penale - procurorii", judecatorii ca sa platim noi amenzile si daunele de la CEDO.

  Bine ca au rezolvat problemele "pretenului notaritei prezidentiale"!
  1
  2
  Raportează
 • postat de anonim
  Miercuri, 19 Februarie 2014 10:52
  83.103.186.***
  Daca vrea sa fie Primaria functionala, Primarul ar trebui sa forteze angajatii primariei sa faca treaba, altfel spus "esti competent ramai, nu esti liber". Daca se va merge in continuare pe sabotarea activitatii institutiei Primar, prin opunerea fata de proiectele necesare dezvoltarii orasului, atunci se va alege praful si pulberea de acest oras
  2
  7
  Raportează
 • postat de Cel ce vrea sa plateasca doar ceea ce consuma
  Miercuri, 19 Februarie 2014 10:42
  5.13.149.***
  Nicule bila alba, alba, alba de trei ori. Ce se intampla unde spui tu este opera unui tare in dantura si in picioare. Frecvent la galati. Daca o fi vorba de panou publicitar. Interesant este de vazut cine si de ce a pus panouri obligatorii de indrumare rutiera si nu numai, foarte mici, amplasate in mijlocul trotuarului de te impiedici de ele. Daca iesi la plimbare cu copilul in caricior trebuie sa faci slalom printre stalpii acestor panouri. Poate aude si primarul, daca nu a intrat in campanie electorala. Consider ca ZIARUL VIATA LIBERA ar trebui sa identifice aceste panouri amplasate aiurea cu poze, cu comentarii de la platitorul de taxe si prezentate PRIMARULUI Poate isi face timp sa le vada- sunt destule pe bulevardul cosbuc, aproape de trecere bac etc. si poate le remediaza pentru ca nu necesita studii de fezabilitate de milioane de euro, nici macar studii superioare nu necesita. Referitor la gropi consider ca galatiul ar trebui catalogat ca orasul cu o singura groapa. Groapa perpetua de la elice. O facem pe asta mare mare ca toate celelalte sa para mici, nesemnificative. Toti primarii, si cei care au fost, si cei care sunt, si mai cu seama cei care vor urma, pe langa apa rece, caldura, transport etc. vor avea de rezolvat GROAPA. Ar fi si mai ieftin de rezolvat. Dar cine doreste acest lucru? Alesii fara determinare nu. Determinare inseamna: buna lor vointa, nevoia lor si ce este mai important OBLIGAREA lor de catre noi, alegatorii si platitorii de taxe si impozite din care alesii se imbogatesc.
  0
  5
  Raportează
 • postat de GALATEN: ACCES INTERZIS!
  Miercuri, 19 Februarie 2014 10:26
  78.96.254.***
  Ce trebuia sa faca primarul cand,dupa alegeri, si-a luat mandatul pentru executie?La fel ca si ceilalti primari, nu a inventariat gestiunea Primariei din toate punctele de vedere, intocmind situatii de predaare-primire cu vechea conducere a orasului, inclusiv lucrarile de constructii aflate in faze terminale de executie, neincradate in termene, sau alte situatii.Or, primarul, in primele zile banuiesc ca s-a asezat melancolic si sentimental pe fotoliu de cerber al orasului, privind de la inaltimea strazii Domnesti la fraierii care l-au pus in acel jilt, multumind soartei ca a ajuns cel mai grozav barbat din oras.

  Cand, dupa cateva zile de la inscaunare, inca ametit de altitudinea din fotoliu de primar, au inceput ciocaniturile la usa barosanului, primii au fost baronii din formatiunea politica, veniti, chipurile, sa-l felicite, dar adevaratul lor scop incepea cu cuibusoarele de nebunii, amintiri cu pitipoance dupa meciurile de fotbal,toate cu tenta de inscaunare in posturi cheie ale orasului; hai ba, Marius, ne cunoastem, suntem prieteni, ce mama masii, ai ajuns doar si cu sprijinul nostru, lasa ba legea, care lege, ca legea o facem noi ba, esti ales, esti mare baaaa!......

  Furat de mangaieri platonice, lingusiri si ducere cu lingurita la borcanul de dulceata, omul acesta pus sa pastoreasca un oras cu aproape 300.000 de suflete, cu tot atatea probleme, lipsit de exeperienta unei gestiuni macar a unei magazii cu echipamente din clubul de fotbal, daramite sa-i spui de gestiunea unui oras ca Galatiul, este clar ca nici prin cap nu i-a trecut sa inceapa cu inceputul, adica predare - primire a gestiunii orasului.Pai daca n-au facut-o si cei de dinaintea lui, el de ce ar face-o, ce-i mai prost, mai cu mot?!Desigur, un administrator cu ce incepe mai intai sa administreze o firma, un magazin, oriunde se infaptuieste actul de administratie, daca nu stie ce numara, ce pune la treaba si, in final, ce rezulta bun din actul de administratie?Ce, care administratie? Pai omul n-a lucrat, n-are studii corespunzatoare, hai bre, este metalurg, a lucrat....., pe terenul de fotbal, joc de glezne,are doar o nominalizare politica, iar in urma unui scrutin defasurat iresponsabil de cetateni in necunostinta de cauza, imbolditi de scene cu mese pline de fasole cu carnati, sarmale, tochituri si bautura MOACA la pomana porcului,prin cabinele de vot, hop! primar, el omul, nici macar politic nu poate fi numit, om de dreapta aliat cu stanga, pai ce politica este?De dreapta, sau de stanga?Raspunsul la aceasta intrebare se afla tocmai in subiectul acestui articol, cu semnul de circulatie din poza, ce, pentru multi poftitori de posturi in administratia publica, inclusiv cele de primari, ale unor indivizi care nu au chemare, nici in clin, nici in maneca, cu ce ar dori sa fie daca n-au destinatie din purcedere, ACCES INTERZIS!

  Uraaaaaaaa!
  0
  7
  Raportează
 • postat de marius
  Miercuri, 19 Februarie 2014 10:00
  95.77.209.***
  Degeaba comentam pe aici ca stiti vorba aia:"cainii latra ursul merge.."....la orasul Tecuci, pardon comuna ca a transformat-o domnul primar Tuchel..., se petrece acelasi lucru de ani buni .lucrarile sunt incredintate unor firme clientelare ,nu le verifica nimeni dar oamenii ,cetatenii acestor locuri in loc sa se destepte si sa iasa in stada cu furcile ca pe timpul stramoasilor stau bine mersi pe la geamuri, pe la televizoare si asteapta ca alesii sa-si umple buzunarele ca de... sunt flamanzi.....!!!!!!!!!!!!!!! A uitasem ,viu cei din Galati sunteti norocosi ca mai puteti comenta si sunteti si mai norocosi ca comentariile apar si pot fi citite de toata lumea.La Tecuci prin bunavointa domnului Tuchel in ziarul primariei numit "Tecuceanul" nu pot aparea nici un fel de comentarii .DESTEPTAREA OAMENI BUNI CA IAR CRESC BIRURILE SI NOI TOT NU BENEFICIEM DE CIVILIZATIE!!!!!!!!!!!!!
  0
  7
  Raportează
 • postat de Alt galatean
  Miercuri, 19 Februarie 2014 09:22
  89.122.80.***
  Dar de multe alte lucrari executate si neplatite pe care Camera de Conturi nu vrea sa le vada, de ce nu pomenesti ?
  Dar de proiectele slabe si incomplete, facute de firme de aiurea, in timp ce PROIECT SA si CONSPROIECT SA sunt pe cale de desfiintare, de ce nu pomenesti ?
  Dar de economiile facute de Primarie la lucrarile de investitii executate pe bani putini, de ce nu pomenesti ?
  Asteptam cu interes urmatorul raport al Camerei de Conturi despre "Noul Galati" si "noile firme".
  1
  6
  Raportează
 • postat de deri
  Miercuri, 19 Februarie 2014 08:07
  193.230.156.***
  Si atunci ca si acum primaria nu stie decat sa cheltuiasaca. Nu a perceput penalitati la nimeni pentru ca toate contractelel de achizitii au fost insusite tot de cei de la primarie ,rudelele acestora sau celor care cotizeaza.Nu sunt singurile lucrari care nu au fost executate corespunzator. Celel din valea orasului care ar fi trebuit sa inlature inundatiile de aici sau celel din port ,pentru care s-au alocat sume imense au fost cu contracte apartinanad tot celor cere ne conduc. O modalitate de a fura din banii publici. Problema este ca nici un organ de control nu face nimic sa recupereze acesti bani de la cei care i-au furat.
  0
  7
  Raportează
 • postat de galatean
  Miercuri, 19 Februarie 2014 07:09
  92.80.150.***
  1990-2012... Ceva noutati din "epoca noul Galati" nu ai, madam Melinte? Sau nu ai... voie?!
  3
  12
  Raportează
 • postat de nicu
  Miercuri, 19 Februarie 2014 06:55
  95.77.196.***
  primaria a primit o bila alba cand a eliminat padurea de panouri publicitare

  azi ii dam o bila neagra, pe brailei in fata spitalului si nu numai, niste flacai au pus fundatii cu suruburi mari exact pe trotuar.

  daca doreau sa puna un panou puteau sa faca asta mai in margine, langa stalpi, nu exact pe unde ne plimbam copii

  suruburile ies din trotuar nestingherite si nesemnalizate. nu am facut studiu sa vad la spital cati le-au luat in picioare

  poate primaria sa ramana asa cum ne-a obisnuit, adica cu respectul cetateanului. un panou poate fi si langa stalp nu neaparat pe mijlocul trotuarului sa il ocolesc cand ma plimb. sau poate ca nu trebuie sa ne mai plimbam. cine stie cu ce ratiuni au fost puse.
  0
  11
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.