POLITICĂ DE WEEKEND/ Cine sunt doamnele din Consiliul Local

POLITICĂ DE WEEKEND/ Cine sunt doamnele din Consiliul Local
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* Din cele 27 de scaune de consilier local al municipiului Galaţi, doar patru sunt ocupate de doamne * În acest mandat, consilierele locale nu s-au remarcat câtuşi de puţin în timpul şedinţelor cu declaraţii, amendamente, critici sau chiar atacuri politico-electorale, preferând să fie nişte prezenţe discrete în Legislativul local şi să ridice mâna în ton cu colegii de grup * Vă spunem noi cine sunt ele, cu ce se ocupă şi cât câştigă


Deşi unele partide fac din promovarea femeilor în funcţii de răspundere un adevărat fanion, ba chiar câştigă capital electoral de pe urma unor doamne ca Elena Udrea, Cristina Pocora ori Lia Olguţa Vasilescu, în Galaţi această strategie nu se prea vede. Dovadă că doar patru doamne au ajuns să ocupe un loc în Consiliul Local. Dacă grupurile PNL şi PDL nu se pot lăuda cu nici măcar o prezenţă feminină, PSD se poate mândri că a promovat două, iar PC şi PP-DD, câte una. În ceea ce priveşte vizibilitatea doamnelor, în acest mandat, una singură, Monica Dascălu, consilieră locală PP-DD, s-a remarcat prin iniţierea, alături de primarul Marius Stan, a unei hotărâri importante, privind premierea olimpicilor Galaţiului, laolaltă cu recompensarea financiară a profesorilor îndrumători. Cât despre luat cuvântul în Consiliul Local, cu excepţia Desiliei Cocu (PSD), preşedinta Comisiei de numărătoare a voturilor din CL, care anunţă rezultatul scrutinelor secrete, celelalte n-au mai deschis gura cap de pe la depunerea jurământului. Iată, însă, cine sunt ele, şi cu ce se ocupă.

Carmina Muşat - PSD

Consiliera locală PSD Carmina Liana Muşat, în vârstă de 53 de ani, este medic primar de medicină sportivă şi profesor universitar doctor la Facultatea de Medicină şi Farmacie din Galaţi. În cadrul CL activează în Comisia nr. 4 de activităţi ştiinţifice, învăţământ, sănătate, culte, cultură, tineret, asistenţă socială, sport şi agrement. Potrivit declaraţiei de avere, Carmina Muşat deţine trei terenuri intravilane (dintre care unul reprezintă cota parte care îi revine sub blocul în care îşi are apartamentul), în total peste 1.500 mp. O casă de 253,4 mp cumpărată în 1994 şi o casă (83 mp) şi un apartament (72 mp) dobândite în 2001 prin căsătorie completează capitolul imobiliare. Politiciana conduce o maşină Citroen C3, cumpărată în 2006, iar soţul său, Neculai Muşat, un Land Rover Discovery TS5 din 2004. În ceea ce priveşte datoriile, Carmina Muşat a scăpat de un credit în 2013, dar soţul ei mai are de plătit 18.200 de lei până în 2014. Potrivit declaraţiei de avere din 2013, politiciana a câştigat 72.130 de lei de la catedra Facultăţii de Medicină, şi încă 1.421 de lei din activităţi de cercetare, iar indemnizaţia de consilier local i-a mai adus un venit de 796 de lei. Soţul său, director executiv la Direcţia Judeţeană pentru Accize şi Operaţiuni Vamale, a contribuit la bugetul familiei cu 97.365 de lei.

Desilia Cocu - PSD

Desilia Cocu, consilieră locală PSD, are 45 de ani, şi este de profesie consilier juridic. Aşa cum v-am mai informat, Desilia Cocu, este, potrivit declaraţiei de avere din 2013, consilier juridic la SC Apaterm, firmă având ca acţionar unic Consiliul Local, slujbă de unde a câştigat 25.500 de lei pe an. Şi nu este singura din familie, şi soţul, Marcel Cocu, este şef la serviciul administrativ al Apaterm, cu o leafă de 35.200 de lei pe an. Această realitate nu a împiedicat-o, totuşi, să ridice mâna şi să voteze atât planul de disponibilizări la Apaterm, cât şi bugetul pe 2014 al acestei societăţi. În ceea ce priveşte averea, politiciana declară un teren intravilan de 731 mp cumpărat împreună cu soţul în 2005, o casă de 103 mp cumpărată în acelaşi an şi o datorie de 44.504 lei la BCR, scadentă în 2016, şi contractată chiar în anul în care a devenit consilieră locală. În ceea ce priveşte afacerile, este asociată la SC Bogcris SRL, firmă cu activitatea suspendată din august 2011. Indemnizaţia de consilier local i-a adus un venit de 4.440 de lei. Trebuie să mai ştiţi că Desilia Cocu este secretarul Comisiei juridice, de administraţie publică locală, drepturi şi libertăţi cetăţeneşti, relaţii cu cetăţenii şi apărarea ordinii şi liniştii publice.

Gina Paladi - PC

Dacă nu aţi aflat că Gina Paladi este consilieră locală PC, sigur i-aţi văzut bannerele care făceau reclamă mediatorului cu acelaşi nume. Politiciana, în vârstă de 35 de ani, este membră în Comisia de buget-finanţe, administrarea domeniului public şi privat al municipiului Galaţi. În ceea ce priveşte averea, Gina Paladi are două apartamente, unul de 24,36 mp, dobândit în 2005 prin credit ipotecar, unul de 48 de mp, cumpărat în 2013 şi trecut pe numele soţului. Politiciana are de plătit două credite scadente în 2016, în valoare totală de 38.000 de lei şi un altul, de 7.890 de euro, scadent în 2030. În ceea ce priveşte banii, politiciana a câştigat 2.274 de lei din funcţia de şef serviciu juridic la SC Consulting, firmă de familie, 4.240 de lei graţie biroului său de mediere, la care se adaugă 5.286 de lei, indemnizaţia de consilier local, iar soţul – 16.000 de lei din poziţia de director producţie la SC Confetal SRL Brăila.

Monica Dascălu – PP-DD

Deşi a devenit consilier local PP-DD abia în ianuarie 2013, Monica Dascălu s-a dovedit cea mai activă dintre colegele ei, având deja un proiect de hotărâre iniţiat şi semnat alături de primarul Marius Stan. Mai mult, ea a participat alături de edil la ceremonia de decernare a premiilor oferite de municipalitate olimpicilor şi cadrelor didactice. Implicarea în ceea ce priveşte recompensarea excelenţelor Galaţiului se datorează faptului că este profesoară la Şcoala din Frumuşiţa, instituţie pe care a şi condus-o. Consiliera activează în aceeaşi comisie CL ca şi Carmina Muşat. În ceea ce priveşte averea, are doar un apartament (48 mp), cumpărat prin credit ipotecar în 2006, un autoturism Dacia Logan din 2008, trecut pe numele soţului, şi de plătit un credit de 13.700 de euro până în 2031. Leafa de dascăl i-a adus un venit de 20.865 de lei la care s-au adăugat 2.200 de lei ca membru într-o echipă de proiect a Fundaţiei Inimă de Copil din Galaţi, iar soţul, Adrian Dascălu, militar, are un venit anual de 19.200 de lei. În ceea ce priveşte interesele, politiciana nu are afaceri, este însă membră a Sindicatului din Învăţământul Preuniversitar şi în Corpul naţional de experţi în management educaţional.

 

Citit 4851 ori Ultima modificare Vineri, 21 Februarie 2014 17:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.