Impozite apăsătoare/ Patronatele cer amânarea aplicării „taxei pe stâlp”

Impozite apăsătoare/ Patronatele cer amânarea aplicării „taxei pe stâlp”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Mai bine de 90 la sută dintre IMM-uri consideră că impozitul pe construcţiile speciale va duce la creşterea preţurilor şi la descurajarea investiţiilor din anumite sectoare


O eventuală aplicare a impozitului pe construcţiile speciale ar trebui luată în calcul abia din anul fiscal următor, după realizarea unui studiu de impact şi evaluarea tuturor efectelor noului impozit, consideră Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii (CNIPMMR), din care fac parte şi patronatele gălăţene. După cum v-am relatat în paginile ziarului nostru, societăţi precum cele din domeniul energetic, telecomunicaţii, agricultură etc, ar urma să plătească aşa-numita „taxă de stâlp” - o cotă de 1,5 la sută din valoarea brută a construcţiilor speciale existente în patrimoniul lor.

„O astfel de taxă se prefigurează ca un impediment major în realizarea unor investiţii. În domeniul agricol, de exemplu, unde rata profitabilităţii este de sub 10 la sută se simte nevoia de investiţii în spaţiile de depozitare, în sistemele de irigaţii, iar un nou impozit nu face decât să le pună sub semnul întrebării”, a arătat preşedintele Patronatului IMM-urilor Galaţi, Marian Filimon. Un argument în acest sens sunt şi rezultatele unui sondaj de opinie realizat recent de CNIPMMR în rândul IMM-urilor, care relevă că, în opinia majorităţii întreprinzătorilor (90,91 la sută), „taxa pe stâlp” este inoportună şi va efecte negative importante pentru mediul de afaceri. De asemenea, 81,82 la sută dintre întreprinzători consideră că efectele noii taxe va duce la creşterea preţurilor produselor şi serviciilor, iar 63,64 la sută consideră că vor fi efecte şi în sensul creşterii şomajului. Nu în ultimul rând, peste 90 la sută dintre întreprinzători consideră că noua taxă va genera în 2014 un puseu inflaţionist.

Plecând de la rezultatele acestui studiu, pe lângă amânarea aplicării „taxei pe stâlp”, patronatele mai cer, dacă nu eliminarea taxei, cel puţin reaşezarea ei într-o zonă de suportabilitate economică, de cel mult 0,25 la sută. Printre altele, patronatele mai solicită şi o clarificare a tuturor aspectelor privind aplicarea noului impozit şi eliminarea ambiguităţilor cu privire la plătitorul impozitului – cine plăteşte (chiriaş, proprietar, locatar, cedent etc.), natura plăţii – este necesară o delimitare clară între contribuţia la bugetul local pentru impozitul pe construcţii şi contribuţiile la bugetul de stat, pentru evitarea unor duble impuneri, dar şi o revizuire a Catalogului mijloacelor fixe, având în vedere că, în forma actuală, este depăşit în multe privinţe.

Citit 2146 ori Ultima modificare Joi, 06 Martie 2014 18:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.