Nicolae Bacalbaşa a dispus reţineri salariale pentru angajaţii Consiliului Judeţului
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Nicolae Bacalbaşa a dispus reţineri salariale pentru angajaţii Consiliului Judeţului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Decizia vizează atât actuali, cât şi foşti salariaţi ai instituţiei


Celor aproximativ 150 de angajaţi ai Consiliului Judeţului le vor fi reţinute câteva sute de mii de lei, în contul prejudiciilor estimate de către Camera de Conturi, în urma unui control efectuat de auditori anul trecut. Conform informaţiilor noastre, la finele săptămânii trecute, pe data de 6 martie, Nicolae Bacalbaşa, preşedintele Consiliului Judeţului Galaţi, a semnat mai multe dispoziţii care vizau măsura reţinerii salariale pentru angajaţii instituţiei, însă, până vineri, nu toţi salariaţii intraseră în posesia documentelor.

„Sume încasate necuvenit”

Potrivit surselor noastre, conducerea Consiliului Judeţului Galaţi le impută angajaţilor „sume încasate necuvenit pentru anul 2012”, care se ridică la câteva sute de mii de lei, întrucât Camera de Conturi a estimat, în urma controlului de anul trecut, că prejudiciile pentru plata unor salarii mai mari în anul 2012 şi în primul trimestru al anului 2013 se ridică la 770.000 de lei. „În anul 2012 şi în trimestrul I al anului 2013, entitatea a efectuat plăţi mai mari decât nivelul stabilit potrivit prevederilor legale în vigoare la data plăţii (cinci la sută pentru anului 2012, respectiv 2,5 la sută pentru trimestrul I din anul 2013), reprezentând drepturi salariale pentru personalul propriu, prevăzute în Contractul/Acordul colectiv de muncă valabil la nivelul entităţii, care au fost stabilite prin Decizia nr. 463/02.12.2011 a Tribunalului Galaţi, rămasă definitivă şi irevocabilă”, se arată în raportul Camerei de Conturi.

Potrivit unor dispoziţii ale lui Nicolae Bacalbaşa, sumele vor trebui recuperate în maximum 36 de luni, începând din luna aprilie, iar în cazul angajaţilor cărora li se impun mai multe reţineri, acestea nu vor putea depăşi jumătate din salariul net.

Decizia preşedintelui CJ nu vizează însă doar actualii angajaţi ai instituţiei, ci şi foşti salariaţi, care, potrivit surselor noastre, urmează să fie înştiinţaţi prin servicii poştale.

Procese pe bandă rulantă

George Stoica, liderul de sindicat din Consiliul Judeţului, ne-a confirmat informaţiile privind reţinerile salariale şi a precizat că, cel mai probabil, deciziile de amputare a lefurilor se vor solda cu o serie de procese în instanţă. „Încă nu am discutat despre acest lucru cu membrii de sindicat. Luni vom lua o decizie în acest sens, dar mai mult ca sigur se va ajunge la proces”, ne-a declarat George Stoica.

Conform acestuia, sindicatul înregistrează aproximativ 120 de membri.

Vă reamintim că, la nivelul Consiliului Judeţului, din dispoziţia lui Nicolae Bacalbaşa, şeful CJ, au fost constituite, în luna februarie, trei comisii pentru a stabili cine şi cât va trebui să scoată din buzunare pentru ca prejudiciile estimate de către Camera de Conturi, în urma controlului efectuat anul trecut, să fie acoperite. Conform unor surse neoficiale, din cele trei comisii au făcut parte angajaţi ai serviciilor de Audit, Juridic şi Economie din cadrul Consiliul Judeţului. Circulă însă o serie de informaţii conform cărora unora dintre angajaţii instituţiei le vor fi reţinute şi sume pentru consumul de carburant, tot în urma raportului Camerei de Conturi, care a estimat prejudicii de 98.000 de lei pentru depăşirea normativului legal.

Citit 5124 ori Ultima modificare Duminică, 09 Martie 2014 17:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.