Maidanezii pun în pericol viaţa vizitatorilor şi a angajaţilor de la Grădina Botanică şi Zoo
Foto: Foto: Corina Dobre

Maidanezii pun în pericol viaţa vizitatorilor şi a angajaţilor de la Grădina Botanică şi Zoo
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* În orice moment, o plimbare prin Grădina Botanică se poate transforma într-o tragedie * Conducerea CJ Galaţi ignoră numeroasele atacuri ale câinilor comunitari semnalate de turişti


Grădina Botanică din Galaţi, un loc splendid, preferat şi apreciat de turişti, dar şi de locuitorii de la malul Dunării, a devenit, cu suportul conducerii CJ Galaţi, încă de anul trecut, sălaş a zeci de maidanezi agresivi, care, nu de puţine ori, i-au pus pe fugă pe vizitatorii Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi (CMSNG), dar şi pe angajaţii instituţiei. Chiar dacă există numeroase sesizări din partea oamenilor cu privire la atacurile câinilor comunitari, autorităţile au închis ochii şi au permis ca fenomenul să ia amploare, astfel că astăzi peste 30 de maidanezi stăpânesc Grădina Botanică.

Angajaţii folosesc petarde pentru a se apăra

Angajaţii Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii nu se mai simt de mult timp în siguranţă în Grădina Botanică, întrucât, nu de puţine ori, au fost agresaţi de câinii comunitari şi, pentru a nu risca să fie muşcaţi, muzeografii şi ceilalţi angajaţi folosesc petarde pentru a speria patrupedele.

Atacurile câinilor fără stăpân s-au intensificat la finele anului trecut, când, în lunile octombrie, noiembrie şi decembrie, către conducerea instituţiei au fost formulate mai multe sesizări din partea angajaţilor. Într-una dintre plângeri, unul dintre muzeografi a povestit, cu lux de amănunte, coşmarul prin care a trecut, atunci când a fost înconjurat de peste 25 de câini agresivi. „Nu vreau să descriu starea în care eram după acest incident, bănuiesc că oricine are destulă imaginaţie sau empatie pentru asta, dar ştiu că am conştientizat că este inadmisibil ca aşa ceva să se petreacă într-un oraş, cu atât mai mult într-o instituţie publică de cultură, care are ca obiectiv atragerea unui număr cât mai mare de vizitatori. Nu eram într-o pădure sau într-un loc sălbatic ca să consider că am invadat teritoriul unui animal (…), dar câinii consideră că acest spaţiu este teritoriul lor şi atacă pe oricine din acest spaţiu”, se arată într-una dintre sesizări.

Dacă angajaţii Complexului au găsit metode de a se apăra şi sunt permanent în stare de alertă atunci când străbat Grădina Botanică, nu acelaşi lucru poate fi spus despre vizitatori, părinţi, bunici şi copii, care pot fi atacaţi şi muşcaţi în orice moment. De altfel, un turist, profund dezamăgit de prezenţa patrupedelor, a şi semnalat în scris, în registrul cu opinii, această problemă. „Din păcate, nu ştiţi să faceţi turism! Vă invit să coborâţi din scaunele directorale şi să intraţi în grădină, să vizitaţi. Veţi avea plăcerea să fiţi atacaţi de o haită de câini. Păcat de investiţia făcută aici”. Nu este însă singurul vizitator care a acordat CMSNG o bilă neagră din cauză că patrupedele sunt tolerate în Grădina Botanică.

Maidanezii au casa lor şi la Zoo

Câteva zeci de maidanezi sunt adăpostiţi şi bine îngrijiţi şi la Grădina Zoologică, din Pădurea Gârboavele, secţie a Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii, aflat în subordinea Consiliului Judeţului Galaţi, lucru de neconceput, dar, mai ales, ilegal. Cu sprijinul lui Nicolae Bacalbaşa, preşedintele CJ, în toamna anului trecut, 25 de câini erau cazaţi în vechile adăposturi ale vulpilor şi hrăniţi cu mâncarea destinată animalelor sălbatice din Grădina Zoologică, din stocul de hrană oferit gratis de către supermarketuri. De altfel, descoperirea le aparţine chiar comisarilor Gărzii de Mediu Galaţi, care, în urma unei sesizări, au efectuat un control la Grădina Zoologică, aflată pe ultima sută de metri privind lucrările de modernizare. „Parcul Zoo este în proces de modernizare (…), curtea a fost invadată de câinii comunitari din zonă, lucru ce poate răspândi molime animalelor sălbatice cantonate de parc. Din cauza acestui eveniment, administraţia Parcului a luat decizia de a aduna aceşti câini comunitari, pe care i-a cazat în vechile cuşti (ce erau destinate vulpilor), pentru stoparea atât a stresului animalelor sălbatice de talie mică, cât şi a flagelului de a se îmbolnăvi (…) În urma inventarierii (…) au fost găsiţi 25 de câini (…) S-a tras concluzia că aceşti câini comunitari vor fi transportaţi la padocurile Serviciului Public Ecosal”, se arată în nota de constatare nr. 985/23.09.2013 a Gărzii de Mediu. Deşi comisarii din cadrul instituţiei au dispus clar ca patrupedele să fie eliminate din incinta Zoo, până pe data de 31.10.2013, iar „alţii să nu mai fie cantonaţi, întrucât contravin legislaţiilor în vigoare referitoare la Grădinile Zoo şi Acvarii”, maidanezii nu au fost mutaţi nici până la această dată de la Grădina Zoologică, conform informaţiilor noastre.

De altfel, potrivit unor surse, şi membrii Asociaţiei „Ajutaţi-l pe Lăbuş” se împotrivesc ca maidanezii să fie mutaţi de la Gârboavele, fiind de notorietate faptul că preşedintele Consiliului Judeţului, un mare iubitor de animale, colaborează cu ONG-ul mai sus amintit.

Tăcere în banca autorităţilor

Pe data de 27 ianuarie 2014, cotidianul „Viaţa liberă” a solicitat Consiliului Judeţului, în baza Legii 544/2001, un punct de vedere în legătură cu acest subiect, iar pe data de 5 februarie 2014, instituţia publică ne-a înştiinţat că a redirecţionat solicitarea noastră către Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii, întrucât Grădina Botanică şi Grădina Zoologică sunt secţii ale Complexului Muzeal. Până ieri, 19 martie 2014, însă, cotidianul nostru nu a primit niciun răspuns oficial în legătură cu maidanezii de la Grădina Botanică ori de la Zoo.

Conform unor surse neoficiale, motivul pentru care câinii fără stăpân nu au fost ridicaţi nici acum de la Zoo ori din Grădina Botanică este legat de refuzul lui Nicolae Bacalbaşa de a permite ca patrupedele să ajungă în padocul Ecosal. De altfel, se pare că Emil Strungă, fostul manager al CMSNG, a picat în dizgraţia şefului CJ tocmai pe motiv de câini comunitari, întrucât anul trecut a făcut o serie de solicitări către Primărie şi Ecosal, în care cerea ridicarea câinilor fără stăpân de la Zoo şi Grădina Botanică.

Rămâne de văzut dacă autorităţile vor respecta legea şi vor renunţa la câinii maidanezi, care-i pun în pericol atât pe oameni, cât şi pe animalele de la Zoo.

Citit 2574 ori Ultima modificare Miercuri, 19 Martie 2014 17:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.