Propunere în Senat: Scutirea Parcurilor Industriale de „taxa pe stâlp”

Propunere în Senat: Scutirea Parcurilor Industriale de „taxa pe stâlp”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

*Deocamdată avem o taxă, dar nimeni nu ştie exact cum se va aplica ea


Parcurile Industriale ar putea scăpa de aplicarea impozitului pe construcţiile speciale – „taxa pe stâlp”, reprezentând 1,5 la sută din valoarea bunurilor supuse impozitării. La Senat a fost depusă, pe 4 martie, o iniţiativă legislativă, printre susţinătorii ei numărându-se şi senatorul Gheorghe Saghian, care vizează modificarea Legii nr.186/2013 privind constituirea şi funcţionarea parcurilor industriale şi introducerea unui articol în care să se specifice că astfel de structuri sunt scutite de plata impozitului pe clădirile speciale. Iniţiatorii explică, în expunerea de motive, că scutirile de impozit pe terenuri şi clădiri sunt printre principalele facilităţi fiscale acordate de administraţiile locale pentru atragerea agenţilor economici în parcurile industriale, prin urmare noua taxă ar fi în acest caz inoportună.

După cum se ştie, şi Parcul Industrial de la Galaţi este încă „în chinurile facerii”, iar o nouă taxă nu ar face decât să îndepărteze şi mai mult potenţialii investitori.

Proiectul de lege privind scutirea parcurilor industriale de „taxe pe stâlp” a fost înaintat pe 11 martie către Guvern, pentru obţinerea unui punct de vedere, după obţinerea acestuia proiectul urmând să fie dezbătut în Parlament.

După cum v-am relatat în paginile ziarului nostru, taxa pe construcţiile speciale a stârnit numeroase controverse, dat fiind faptul că ar urma să fie supuse impozitării construcţiile unor categorii largi de agenţi economici. În acest context au apărut temeri privind creşteri de preţuri sau descurajarea investiţiilor în domenii precum cel energetic, cel al transporturilor şi telecomunicaţiilor sau cel agricol. Pe de altă parte, deşi a fost introdusă de la 1 ianuarie, normele metodologice de aplicare nu au fost încă publicate, calcule în această privinţă urmând a se face, potrivit unor surse guvernamentale avizate, abia în cursul lunilor aprilie-mai. Cert este că mediul de afaceri solicită, dacă nu o eliminare, cel puţin o scădere semnificativă a acestui tip de impozit, dar şi o clarificare a modului de aplicare a acestei taxe, astfel încât să nu fie generate duble impozitări, creşteri de preţuri sau să nu fie descurajate investiţiile în anumite domenii de activitate.

Citit 1700 ori Ultima modificare Marți, 15 Aprilie 2014 11:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.