Amintiri din Epoca de Aur: Iată cum au petrecut gălățenii ultimul 1 mai comunist (FOTO)

Amintiri din Epoca de Aur: Iată cum au petrecut gălățenii ultimul 1 mai comunist (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* Peste 70.000 de gălăţeni "au dat expresie sentimentelor de aleasă dragoste şi recunoştinţă faţă de gloriosul partid, faţă de secretarul său general, tovarăşul Nicolae Ceauşescu" * Pădurea Gârboavele a răsunat de spectacolele orchestrelor şi ansamblurilor din Combinatul Siderurgic, Şantierul Naval, CFR şi ICS Alimentara * Etapa republicană a celei de-a VII-a ediţii a Festivalului Naţional "Cântarea României" a adunat peste 3.400 de pionieri şi utecişti * Într-un meci de fotbal, Oţelul a bătut FC Argeş cu 2-1, meci în care a jucat şi Marius Stan


În urmă cu 25 de ani, în 1989, gălăţenii au trăit ultimul 1 Mai sub regim comunist. "În haina de sărbătoare a muncii", ei au celebrat "50 de ani de la marea demonstraţie patriotică antifascistă şi antirăzboinică, de la 1 Mai 1939, în organizarea şi desfăşurarea căreia tovarăşul Nicolae Ceauşescu şi tovarăşa Elena Ceauşescu au avut o contribuţie determinantă", aniversare care a "coincis" fericit cu "împlinirea unui secol de la declararea zilei de 1 Mai ca zi a solidarităţii internaţionale a celor ce muncesc”.

Cu ajutorul ziarelor vremii, am încercat să reconstituim ultimul 1 Mai comunist.

"Vibrant omagiu"

Manifestările dedicate zilei de 1 Mai au început, în toată ţara, cu mai bine de o săptămână înainte, iar ziarul "Scânteia" le-a a alocat pagini întregi. Sâmbătă, 22 aprilie, la Galaţi, pe esplanada Centrului de Cultură şi Creaţie „Cântarea României” a Sindicatelor (Casa de Cultură a Sindicatelor) a avut loc o impresionantă adunare populară, organizată "din iniţiativa colectivelor de oameni ai muncii şi la dorinţa organizaţiilor democraţiei muncitoreşti-revoluţionare din municipiul Galaţi". Cu pionierii în linia întâi, fluturând eşarfe şi flori, peste 70.000 de oţelari, furnalişti, cocsari, laminatori, navalişti, constructori, docheri şi marinari, specialişti din institutele de cercetare şi proiectare, cadre didactice şi studenţi au manifestat cu portretele soţilor Ceauşescu, drapele, pancarte şi lozinci. "Au adus un vibrant omagiu tovarăşului Nicolae Ceauşescu pentru dezvoltarea multilaterală a patriei, pentru lichidarea datoriei externe, pentru creşterea continuă a bunăstării întregului popor".

Pe 27 aprilie, a avut loc adunarea festivă dedicată zilei de 1 Mai, ocazie cu care oamenii muncii care au umplut Casa de Cultură a Sindicatelor au scandat "Ceauşescu - PCR", "Ceauşescu şi poporul / Patria şi tricolorul", i-au trimis o telegramă lui Nicolae Ceauşescu şi au asistat la un spectacol omagial.

Tot în cinstea marii sărbători, Uzina Oţelării-Refractare a Combinatului a înregistrat un record - 25.530 de tone, cea mai mare cantitate de oţel elaborată într-o singură zi.

"Raport muncitoresc la sărbătoarea muncii"

Pentru că 1 mai a picat într-o zi de luni şi a fost urmată de 2 Mai, Ziua Tineretului, gălăţenii au avut trei zile libere, dacă punem la socoteală şi duminica. Însă unii chiar au muncit, după cum relatează presa: "Prezenţi la datorie în unităţile cu foc continuu, colectivele de muncă din Combinatul Siderurgic Galaţi, din porturile gălăţene, din unităţile regionalei CFR, precum şi din alte unităţi de transporturi au reuşit să se ridice la înălţimea mobilizatoarelor sarcini". Numai în ziua de 1 Mai, feroviarii gălăţeni au reuşit să încarce şi să transporte suplimentar prevederilor de plan peste 150.000 tone de mărfuri şi au depăşit cu doi la sută tonajul planificat pentru trenurile de marfă, în condiţiile creşterii vitezei de circulaţie cu 12 la sută, iar lucrătorii din Portul Docuri au reuşit să descarce în timp optim 6.090 tone de minereu pelete pentru siderurgie, precum şi peste 350 de tone de cărbune energetic"!

Nici pe ogoarele judeţului nu s-a tras chiulul: "Prima praşilă mecanică s-a aplicat pe 88 la sută din suprafaţa de sfeclă de zahăr (plan - 3.500 hectare) şi pe 89 la sută din cea de floarea-soarelui (20.840 hectare), iar distrugerea buruienilor şi a crustei formate după ploi cu sapele s-a efectuat pe 90, respectiv, 86 la sută din solele planificate"!

Distracţie sub semnul "Cântării României"

Cei care au avut „SRL” (săptămâna redusă de lucru - n.r.), au mai avut parte de o bucurie: Consiliului de Stat a decis că duminică şi luni autoturismele proprietate personală pot circula indiferent de numărul de înmatriculare, cu soţ sau fără soţ. În plus, serviciile OJT şi BTT au organizat excursii la Mangalia, Craiova, Herculane, Orşova, Semenic, Timişoara, pe Valea Prahovei, la Soveja, Tuşnad, Slănic Moldova. Fie că au plecat sau nu din oraş, de spectacole n-a dus lipsă nimeni! Asta în situaţia în care gălăţenii nu au evoluat chiar ei înşişi pe scenă.

Scenele teatrelor au fost ocupate de dimineaţa şi până seară de artişti amatori, pentru că a avut loc etapa republicană a celei de-a VII-a ediţii a Festivalului Naţional "Cântarea României", eveniment care a adunat peste 3.400 de pionieri şi utecişti. 1 Mai la pădurea Gârboavele a debutat cu o paradă a portului popular românesc, la care au participat formaţiile folclorice ale Centrului de Cultură şi Creaţie „Cântarea României” al Sindicatelor, ale Combinatului Siderurgic, Şantierului Naval, CFR şi Rapsodia Dunării. Pe estrada "Căprioara" au evoluat fanfara sindicatului CFR, pe estrada Sindicatelor - orchestre, ansambluri şi solişti de la INF Navrom, Textila şi ICS Alimentara, iar scena de la Tabăra pionierilor a fost ocupată de fanfara navaliştilor şi de alte ansambluri, orchestre şi estrade ale unităţilor de producţie. Pe Estrada "Central", pe Faleza Dunării, la Foişor şi în Grădina publică s-au desfăşurat adevărate spectacole în care s-au remarcat artiştii amatori.

"Au renăscut speranţele: Oţelul - FC Argeş 2-1"

Aşa consemna presa vremii victoria echipei Oţelul în campionatul diviziei A de fotbal. Meciul a fost aprig, pe teren propriu, iar Oţelul i-a bătut pe argeşeni, printre jucători aflându-se şi Marius Stan. "Cu acest succes, au renăscut speranţele susţinătorilor echipei de a o vedea pe Oţelul şi în viitorul sezon în primul eşalon fotbalistic", consemna ziarul local. Istoria se repetă, nu-i aşa?

Citit 6957 ori Ultima modificare Joi, 01 Mai 2014 08:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.