Anul a început foarte prost pentru Primărie/ Planuri de investiţii date peste cap

Anul a început foarte prost pentru Primărie/ Planuri de investiţii date peste cap
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 * Nici 16 la sută din bugetul alocat cheltuielilor pentru dezvoltarea oraşului nu a fost folosit * Autorităţile dau vina pe insolvenţa unei firme, care a blocat câteva investiţii, pe bulibăşeala modernizării străzii Traian şi pe contestaţiile care blochează licitaţiile


Aleşii locali s-au luat cu mâinile de cap când au văzut ce "performanţe" a izbutit Primăria municipiului Galaţi în primele trei luni ale acestui an. Cu ocazia aprobării contului de execuţie al bugetului general de venituri şi cheltuieli al municipiului Galaţi pe trimestrul întâi, consilierii au constatat cu surprindere că banii alocaţi pentru dezvoltarea oraşului nu s-au cheltuit nici în proporţie de 16 la sută. În schimb, la capitolul venituri, încasările s-au realizat şi 200 la sută!

Buget de funcţionare cu datorii

Primăria a raportat că veniturile bugetului local de funcţionare s-au realizat peste plan (111 la sută), adică în loc de 113 milioane de lei s-au adunat 127 milioane de lei, deoarece gălăţenii s-au grăbit să-şi plătească impozitele şi taxele locale. Din cele 113 milioane de lei alocate, pentru cheltuieli de funcţionare s-au dus doar 87 milioane de lei. Partea proastă e că, la finele lunii martie, Primăria înregistra restanţe la plata utilităţilor de care beneficiaseră o şcoală şi trei licee.

Dezvoltare pe sponci

Primăria nu se poate plânge că n-are sau n-a avut bani de investiţii! Veniturile bugetului local de dezvoltare s-au realizat, conform raportărilor Primăriei, în proporţie de 207 la sută. În schimb, din cele 51,9 milioane de lei câte fuseseră repartizate la începutul anului pentru dezvoltare nu s-au cheltuit decât 8,1 milioane de lei, adică doar 15,6 la sută.

Procentul i-a îngrozit pe aleşi. Democrat-liberalul Victor Dobrea a catalogat procentul cheltuit pentru dezvoltare ca fiind total nesatisfăcător, mai ales că în niciun an nu s-a înregistrat un asemenea record trist. Explicaţii a cerut şi consilierul PSD Zanfir Ilie, care a sesizat că „ne aflăm într-un stadiu de realizare a programului de investiţii de doar 15 la sută pe primul trimestru. Nu e posibil acest lucru!”.

Cine e de vină

Potrivit documentelor oficiale, plăţile la finele trimestrului I pentru investiţii au fost într-un procent atât de mic deoarece nu au fost furnizori restanţi la sfârşitul anului 2013 pentru investiţii, iar în anul 2014 s-au încheiat contracte de proiectare şi sunt întârzieri la încheierea de contracte de lucrări din cauza procedurilor de licitaţie. De altfel şi city-managerul Aurel Vlaicu a pus realizarea modestă pe seama insolvenţei firmei Super A Plus K, din cauza căreia o serie întreagă de investiţii, în frunte cu modernizarea străzii Ana Ipătescu, au rămas de izbelişte, dar şi a contestaţiilor care au blocat atribuirea unor lucrări la licitaţie. Bâlbâielile de de pe strada Traian, unde autorităţile au constatat că este nevoie mai întâi de reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare, apoi de asfaltare au avut şi ele un cuvânt greu de spus. În aceste condiţii nu e de mirare nici faptul că banii rămaşi din creditul contractat de fostul primar Dumitru Nicolae de la BRD au rămas neatinşi, pentru că Primăria nu a avut ce investiţii să plătească cu ei.

Citit 1917 ori Ultima modificare Luni, 05 Mai 2014 17:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.