Anul a început foarte prost pentru Primărie/ Planuri de investiţii date peste cap

Anul a început foarte prost pentru Primărie/ Planuri de investiţii date peste cap
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 * Nici 16 la sută din bugetul alocat cheltuielilor pentru dezvoltarea oraşului nu a fost folosit * Autorităţile dau vina pe insolvenţa unei firme, care a blocat câteva investiţii, pe bulibăşeala modernizării străzii Traian şi pe contestaţiile care blochează licitaţiile


Aleşii locali s-au luat cu mâinile de cap când au văzut ce "performanţe" a izbutit Primăria municipiului Galaţi în primele trei luni ale acestui an. Cu ocazia aprobării contului de execuţie al bugetului general de venituri şi cheltuieli al municipiului Galaţi pe trimestrul întâi, consilierii au constatat cu surprindere că banii alocaţi pentru dezvoltarea oraşului nu s-au cheltuit nici în proporţie de 16 la sută. În schimb, la capitolul venituri, încasările s-au realizat şi 200 la sută!

Buget de funcţionare cu datorii

Primăria a raportat că veniturile bugetului local de funcţionare s-au realizat peste plan (111 la sută), adică în loc de 113 milioane de lei s-au adunat 127 milioane de lei, deoarece gălăţenii s-au grăbit să-şi plătească impozitele şi taxele locale. Din cele 113 milioane de lei alocate, pentru cheltuieli de funcţionare s-au dus doar 87 milioane de lei. Partea proastă e că, la finele lunii martie, Primăria înregistra restanţe la plata utilităţilor de care beneficiaseră o şcoală şi trei licee.

Dezvoltare pe sponci

Primăria nu se poate plânge că n-are sau n-a avut bani de investiţii! Veniturile bugetului local de dezvoltare s-au realizat, conform raportărilor Primăriei, în proporţie de 207 la sută. În schimb, din cele 51,9 milioane de lei câte fuseseră repartizate la începutul anului pentru dezvoltare nu s-au cheltuit decât 8,1 milioane de lei, adică doar 15,6 la sută.
Procentul i-a îngrozit pe aleşi. Democrat-liberalul Victor Dobrea a catalogat procentul cheltuit pentru dezvoltare ca fiind total nesatisfăcător, mai ales că în niciun an nu s-a înregistrat un asemenea record trist. Explicaţii a cerut şi consilierul PSD Zanfir Ilie, care a sesizat că „ne aflăm într-un stadiu de realizare a programului de investiţii de doar 15 la sută pe primul trimestru. Nu e posibil acest lucru!”.

Cine e de vină

Potrivit documentelor oficiale, plăţile la finele trimestrului I pentru investiţii au fost într-un procent atât de mic deoarece nu au fost furnizori restanţi la sfârşitul anului 2013 pentru investiţii, iar în anul 2014 s-au încheiat contracte de proiectare şi sunt întârzieri la încheierea de contracte de lucrări din cauza procedurilor de licitaţie. De altfel şi city-managerul Aurel Vlaicu a pus realizarea modestă pe seama insolvenţei firmei Super A Plus K, din cauza căreia o serie întreagă de investiţii, în frunte cu modernizarea străzii Ana Ipătescu, au rămas de izbelişte, dar şi a contestaţiilor care au blocat atribuirea unor lucrări la licitaţie. Bâlbâielile de de pe strada Traian, unde autorităţile au constatat că este nevoie mai întâi de reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare, apoi de asfaltare au avut şi ele un cuvânt greu de spus. În aceste condiţii nu e de mirare nici faptul că banii rămaşi din creditul contractat de fostul primar Dumitru Nicolae de la BRD au rămas neatinşi, pentru că Primăria nu a avut ce investiţii să plătească cu ei.

Citit 1821 ori Ultima modificare Luni, 05 Mai 2014 17:59

7 comentarii

 • postat de IORGA
  Marți, 06 Mai 2014 22:30
  5.13.141.***
  EXISTA SANSE MAI MARI SA-MI CADA UN METEORIT IN CAP DECAT SA AJUNG SA TRAIESC INTR-UN ORAS CIVILIZAT SI CURAT !!!!!!!!! ESTE O VORBA DIN POPOR : 'DESTEPTUL PROMITE SI PROSTUL TRAGE NADEJDE'. ASA AM FACUT SI NOI CAND NE-AM INCREZUT IN PROMISIUNILE ALESILOR.
  0
  2
  Raportează
 • postat de diana
  Marți, 06 Mai 2014 21:10
  84.117.42.***
  Aia din PSD ii blocheaza proiectele lui Marius Stan si lumea o sa dea vina pe primar la viitoarele alegeri ca nu a facut nimic, ca nu a realizat nimic. In primarie sunt gasti de consilieri uniti si spagari mafioti care daca nu le dai beneficii nu sustin proiectele si de aia nu se pot face investitii sau sa se cheltuie banii!
  0
  2
  Raportează
 • postat de Marcu cu arcu
  Marți, 06 Mai 2014 20:21
  108.245.201.***
  Vai de mama voastra ,,o s-ajungeti exact ca-n Pachistan ,,,hehhe daca n-ati ajuns deja ..
  0
  0
  Raportează
 • postat de un galatean
  Marți, 06 Mai 2014 16:27
  5.13.159.***
  Rata de absorbţie curentă a fondurilor structurale şi de coeziune a crescut cu 0,02% în luna aprilie

  Rata de absorbţie a fondurilor structurale şi de coeziune a crescut cu 0,02% în aprilie faţă de martie, România atrăgând luna trecută 5 milioane de euro, potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene.

  Valoarea declaraţiilor de cheltuieli transmise la Comisia Europeană este de 6,585 miliarde euro până la 25 aprilie, ceea ce reprezintă o absorbţie curentă de 34,27% din alocarea UE, faţă de 34,25% în luna martie (6,580 de miliarde de euro).

  În ceea ce priveşte plăţile intermediare de la CE, nivelul a rămas acelaşi ca în luna precedentă: 33,85% (6,504 miliarde de euro).

  Plăţile interne către beneficiari se ridică la 37,91 miliarde de lei (8,55 miliarde de euro), faţă de 33,56 miliarde de lei în martie.

  Conform unui comunicat al MFE, România are aprobate de către Comisia Europeană un număr de 87 proiecte majore, dintre care 69 în domeniul mediului (infrastructură de alimentare cu apă, tratarea apelor uzate, managementul deşeurilor, sisteme urbane de încălzire, protecţia împotriva inundaţiilor şi eroziune costieră), 17 în domeniul transporturilor (infrastructură rutieră, feroviară şi navală) şi un proiect în domeniul cercetării (ELI-NP).

  Valoarea cumulată a celor 87 de proiecte este de aproximativ 9,94 miliarde euro.

  Este vreun proiect si pentru judetul Galati s-au suntem iar ocoliti ?
  1
  0
  Raportează
 • postat de GHEORGHE MARIA
  Marți, 06 Mai 2014 10:38
  89.137.222.***
  domnul primar Marius Stan ---inca --de ce nu stiu ---este inconjurat de nemernicii din primarie care nu au alt rol decat acela de a face greutati ---sa-i ancheteze pe toti --sa-i reevalueze profesional si ----altii ----avem tinerii f f bine pregatiti care nu mai au loc de ----nemernicii care in mandatele raposatului nicolae dtru --s-au ocupat de spaga doar de spaga ----dupa trei mandate nici macar un sediu de primarie nu avem ---rusine !!! afara cu toti spagari din primarie !!! la DNA cu ei !!!
  4
  7
  Raportează
 • postat de CETAEANUL COMUNITATII
  Marți, 06 Mai 2014 08:59
  5.13.155.***
  daca nu se lucreaza nimic ce fac directorii si puzderia de salariati lipitori de afise in primarie? CREDEAM CA TOTUL MERGE BRICI CU DL. STAN ODATA AJUNS PRIMAR? CUM A CASTIGAT LICITATIA O FIRMA IN INSOLVENTA??
  IN ASENENEA IRESPONSABILITATE MODERNIZAREA ORASULUI VA DURA 5O DE ANI DUPA CE VO'M ATERIZA PE PLANETA MARTIE!!!??
  DE CE NU SE DEMAREAZA ALTE LUCRARI! ASTEPTAM SA INCEAPA LUCRAREA LA INELUL DE ROCADA DIN VALE TIGLINILOR, A MODERNIZARII PARCULUI EMINESCU ETC ETC .. DACA TOT NE SCARPINAM SI NU GASIM SI ALTE SOLUTII , ESTE CLAR CA ACELEASI JUSTIFICARI ASTEPTAM CA LA DL, N. DUMITRU FOSTUL PRIMAR CARE ASA NE-A MANIPULAT 3 MANDATE!!!!IN SCHIMB CHELTUIM BANII IMEDIAT PE DIVERSE EVENIMENTE SI PROIECTE FARA CAP COADA!! NU NE FACA DE RAS DL PRIMAR!! IMPLICATE LA TREABA , PUNE OAMENII LA MUNCA CU RESPONSABILITATE !!>>>
  1
  13
  Raportează
 • postat de galatean
  Marți, 06 Mai 2014 07:12
  92.80.167.***
  "Noul" Galati. Competenta, nene, nu gluma!
  2
  19
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.