Alegeri europarlamentare/ Gălăţeni în cursa pentru Europa

Alegeri europarlamentare/ Gălăţeni în cursa pentru Europa
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Pe 25 mai, gălăţenii îi vor alege, alături de ceilalţi români, pe cei 32 de deputaţi europeni care îi vor reprezenta în următorii cinci ani în Parlamentul European. Miza acestui scrutin este, însă, mai mare. Statele membre UE vor trebui să ţină seama de rezultatul alegerilor europene înainte de a desemna candidatul pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene - organul executiv al UE, pentru că, odată nominalizat, candidatul respectiv va trebui aprobat de noul Parlament.

Şi dacă toţi veţi avea un cuvânt greu de spus în privinţa candidatului care va prelua cârma Uniunii Europene, e bine să aflaţi cine sunt gălăţenii care candidează pentru Parlamentul European. În cursa pentru legislativul UE s-au înscris 15 formaţiuni politice, două alianţe politice şi 12 candidaţi independenţi. Iată cine sunt cei care locuiesc în Galaţi sau au origini gălăţene, în sensul că s-au născut în oraşul sau judeţul nostru, în ordinea în care îi veţi găsi pe buletinul de vot.

Doruleţ Nelu Resmeriţă - locul 22 pe lista candidaţilor Partidului Democrat Liberal. În vârstă de 47 de ani, Resmeriţă conduce organizaţia judeţeană a PDL Galaţi, este de profesie inginer, cadru didactic universitar, dar lucrează şi în cadrul a două firme private, la una dintre acestea fiind acţionar unic.

Costache Ioan Botezatu - locul 19 pe lista de candidaţi a Partidului Mişcarea Populară. Politicianul are 63 de ani şi este medic primar obstetrica-ginecologie la Maternitatea „Buna Vestire” din Galaţi, dar şi medic şi asociat unic la SC Gineco Serv SRL (Cabinet Dr. Botezatu).

Cătălin Sorin Ivan - locul 3 pe lista Alianţei Electorale PSD-UNPR-PC. Social-democratul în vârstă de 36 de ani, s-a născut în Galaţi, are profesia de economist şi până acum a fost deputat în Parlamentul European.

Dan Nica - locul 4 pe lista Alianţei Electorale PSD-UNPR-PC, este liderul organizaţiei judeţene a PSD Galaţi. De profesie inginer, Nica are 54 de ani, a fost ministrul pentru Societatea Informaţională şi este gata să renunţe la mandatul de deputat în Parlamentul României, Colegiul 5, pentru a fi deputat european.

Maria Grapini - locul 5 pe lista Alianţei Electorale PSD-UNPR-PC este născută la Bereşti, în judeţul Galaţi. Politiciana PC are 60 de ani, este de profesie inginer textilist, ocupă funcţia de deputat în Parlamentul Românei şi a fost ministru delegat pentru IMM-uri.

Stela Arhire - locul 34 pe lista Alianţei Electorale PSD-UNPR-PC este, de asemenea, născută în Galaţi. Social-democrata are 34 de ani şi este de profesie economist.

Georgeta Fântânaru - locul 39 pe lista Alianţei Electorale PSD-UNPR-PC s-a născut în Galaţi. Social-democrata este profesor şi va împlini 64 de ani în preziua alegerilor.

Valentina-Elena Rîmniceanu - locul 40 pe lista Alianţei Electorale PSD-UNPR-PC este născută la Galaţi. Membră PSD, candidata are 66 de ani, este de profesie inginer şi se ocupă de consultanţă.

George-Cătălin Stângă - locul 17 pe lista de candidaţi a Partidul Naţional Liberal. În vârstă de 32 de ani, este jurist, dar a absolvit şi Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport. Consilier judeţean, este coordonator Regiunea 2 Sud-Est în cadrul Agenţiei Teritoriale Galaţi a Autorităţii Naţionale de Reglementare a Serviciilor Comunitare de Utilităţi Publice. Este liderul TNL Galaţi şi vicepreşedinte la nivel naţional.

Vanghele Ifrim - locul 26 pe lista candidaţilor Partidului România Mare, are 64 de ani, de profesie inginer şi este pensionar.

Adrian Boşneagă - locul 27 pe lista Alianţei Naţionale a Agricultorilor are 47 de ani şi este tehnician.

Simona Liliana Blîndu - locul 12 pe lista Partidului Dreptăţii Sociale, este născută în Galaţi, are 47 de ani, locuieşte în Bucureşti şi conduce o asociaţie non-profit, fiind de profesie inginer psiholog.

Ion Grosu - locul 29 pe lista Partidului Dreptăţii Sociale, are 75 de ani, este inginer pensionar. Gălăţenii îl cunosc, însă, mai mult ca epigramist, poet şi scriitor satiric.

Dan Butnaru - locul 9 pe lista de candidaţi a Partidului Verde, are 46 de ani şi s-a născut în comuna Tudor Vladimirescu, din judeţul Galaţi. Este economist şi administrator.

Ionela Vlase - locul 32 pe lista de candidaţi a Partidului Verde, are 40 de ani, s-a născut în comuna Corni din judeţul nostru şi este de profesie inginer.

Mihaela Nicolau - locul 3 pe lista Partidului Forţa Civică. Are 41 de ani, este economist şi lector universitar doctor la Universitatea "Danubius".

Alma-Elena Micu - locul 34 pe lista Partidului Forţa Civică. Are 37 de ani, este născută în Galaţi, de profesie economist şi ocupă funcţia de manager.

Postolache Cristian Chelaru - locul 8 pe lista Partidului Ecologist Român este născut în Galaţi, are 40 de ani şi este medic.

Gheorghe Eugen Stamate - locul 27 pe lista Partidului Naţional Ţărănesc Creştin şi Democrat şi preşedintele filialei locale a formaţiunii politice. Are 38 de ani, este economist, unic acţionar al unei societăţi şi consilier de marketing în cadrul unei fundaţii umanitare.

Picu Apostol Roman - locul 24 pe lista Partidului Poporului - Dan Diaconescu. Liderul organizaţiei judeţene a PP-DD Galaţi are 45 de ani, este de profesie jurist şi ocupă funcţia de director al Cantinei de Ajutor Social Galaţi.

Rolul Parlamentului European

Uniunea Europeană este o structură economică şi politică unică în lume, care reuneşte 28 de ţări europene şi acoperă aproape tot continentul. Baza legală a funcţionării UE este Tratatul de la Lisabona, intrat în vigoare la 1 decembrie 2009. Organul parlamentar al Uniunii Europene este reprezentat de Parlamentul European (PE), singura adunare parlamentară multinaţională din lume şi singura instituţie a UE aleasă în mod direct de cetăţeni. Acesta reprezintă aproximativ 500 de milioane de cetăţeni din cele 28 de state membre ale UE. Alegerile europarlamentare se desfăşoară în toate cele 28 de state membre ale UE, în perioada 22-25 mai 2014.

Citeşte şi:

BEC a stabilit ordinea partidelor pe buletinele de vot pentru europarlamentare/ PDL, cap de listă

Citit 3910 ori Ultima modificare Vineri, 23 Mai 2014 14:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.