Ghidul euroalegătorului

Ghidul euroalegătorului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Pe 7 iunie suntem chemaţi la vot pentru a ne alege reprezentanţii în Parlamentul European. Alegerile europarlamentare se vor desfăşura în toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, în perioada 4 – 7 iunie. Datele sunt diferite pentru că nu toate ţările agreează ziua de duminică drept zi electorală.

Cetăţenii români vor desemna prin vot secret şi liber exprimat 33 de deputaţi europeni din numărul total de 736, cu doi mai puţin decât în noiembrie 2007. Pentru a fi cât mai bine informaţi vă vom oferi în această rubrică săptămânală toate datele legate de scrutin.

Pe buletinele de vot veţi avea de ales între candidaţii propuşi de şapte formaţiuni politice (în ordinea înscrierii în competiţie) – PD-L, PNL, UDMR, PNŢCD, Alianţa PSD+PC, PRM şi Forţa Civică, şi doi candidaţi independenţi, Elena Băsescu fiica preşedintelui Traian Băsescu, şi Abraham Pavel. Singura alianţă politică înscrisă în cursă este PSD+PC.

La aceste alegeri se vor vota liste de partid, liste depuse la nivel naţional.

Potrivit legii, orice cetăţean al României cu domiciliul sau reşedinţa în ţară ori în străinătate, are dreptul de a alege candidaţii din România în Parlamentul European.

La alegerile din România pentru Parlamentul European, de pe 7 iunie  2009, vor putea vota nu doar cetăţenii români, ci şi cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene, care au reşedinţa sau domiciliul pe teritoriul României.

Alte detalii despre locul şi actele necesare pentru a vota, în rubrica viitoare.

Citit 939 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.