CJ Galaţi îşi plăteşte cotizaţia la Asociaţia de Cooperare Transfrontalieră „Euroregiunea Dunărea de Jos”

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Încă nu au început lucrările la sediul de pe Domnească al Asociaţiei de Cooperare Transfrontalieră „Euroregiunea Dunărea de Jos” (fostul sediu al Gardienilor Publici), dar asociaţia a mai făcut un pas, prin alocarea cotizaţiilor de membru pe anul în curs. Fondul respectiv va asigura cheltuielile de funcţionare.

Astfel, Consiliul Judeţului Galaţi a aprobat săptămâna trecută plata contribuţiei sale de membru pentru 2009, în valoare de 8.750 euro (echivalent în lei). Cheltuielile au fost împărţite în mod egal între cei opt membrii fondatori ai Asociaţiei.

Din asociaţie fac parte şase unităţi administrativ-teritoriale din România, Ucraina şi Republica Moldova. Aparatul de absorbţie a fondurilor europene de la CJ l-au adus în postura de lider al asociaţiei, sediul acesteia fiind stabilit la Galaţi. Asociaţia are autoritatea juridică pentru a atrage fonduri transfrontaliere în proiecte comune pentru regiuni din cele trei ţări.

Asociaţia de Cooperare Transfrontalieră „Euroregiunea Dunărea de Jos” a fost înfiinţată în septembrie 2008 şi este pregătită să participe la concursuri transfrontaliere de valori mult mai mari decât s-a putut face în trecut, între consiliile judeţene, raionale şi regionale din cele trei ţări vecine, adică fără existenţa unui organism comun cu personalitate juridică.

Chiar şi aşa, s-au obţinut, prin proiecte comune, finanţări europene de sute de mii de euro. Ca să dăm un singur exemplu: reabilitarea Drumului Judeţean 242 E, Oancea – Roşcani, s-a făcut cu 500.000 euro finanţare nerambursabilă prin PHARE, Programul de Vecinătate România – Republica Moldova, la o valoare totală a lucrărilor de aproape 611.000 euro.

Astfel, cu o cotizaţie de nici 9.000 euro, vom putea absorbi fonduri mult mai mari decât cele din exemplul de mai sus.

Citit 1282 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.