Jurnalişti apolitici la scrutinul din 7 iunie

Jurnalişti apolitici la scrutinul din 7 iunie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

La fiecare scrutin electoral, potrivit tradiţiei, breasla jurnaliştilor se mărea considerabil cu zeci, chiar sute de „ziarişti” acreditaţi la birourile secţiilor de votare. Politicieni cu notorietate sau membri de partid, travestiţi în oameni de presă, erau puşi să monitorizeze desfăşurarea corectă şi democratică a alegerilor.

Pentru prima dată, Legea 33, privind organizarea alegerilor pentru Parlamentul European, face ordine şi impune condiţii multiple şi severe pentru acreditarea jurnaliştilor la scrutinul din 7 iunie.

Un pic de istorie

În preziua alegerilor locale din vara lui 2008, liderul PD-L Galaţi, Mircea Toader, sesiza că PC acreditează 378 de observatori de la „Ziarul de Galaţi”. „Înseamnă că este cotidian internaţional”, a comentat ironic Toader.

„Noi considerăm că este absolut ilegal, dubios, că aceşti pseudoziarişti nu vor face altceva decât vor încerca să influenţeze procesul electoral. PD-L atrage atenţia opiniei publice şi a organelor în drept să se sesizeze asupra tentativei de fraudare a alegerilor din partea reprezentanţilor PC, sub masca publicaţiei de partid Ziarul de Galaţi”, declara, la vremea aceea, Mircea Toader.

A fost un întreg scandal cu anularea acreditărilor pentru 378 de jurnalişti propuşi de „Ziarul de Galaţi” şi Antena 1, anulare cerută ferm de reprezentanţii PNL, PSD, PD-L, PAE şi PV din Biroul Electoral.

Jurnalismul, profesie liberală

În turul al doilea al alegerilor locale din 2008, fostul subprefect, Marcela Sighinaş, pe atunci consilier judeţean, a fost acreditată ca ziarist la "Siderurgistul”, alături de alţi doi consilieri liberali din Lieşti, trecuţi pe post de reporteri﷓colaboratori la ziarul "Siderurgistul”.

La alegerile parlamentare uninominale din toamna anului trecut, presa a descoperit o nouă speranţă jurnalistică liberală, fosta directoare a Serviciului de Evidenţă a Persoanei, Elena Vrabie a fost acreditată, tot la „Siderurgistul”.

Documente şi iar documente

Pentru alegerile europarlamentare din 7 iunie, Autoritatea Electorală Permanentă şi Biroul Electoral Central au reglementat strict procedura de acreditare a jurnaliştilor, astfel încât să nu mai crească numărul de reporteri pe cap de locuitor. Instituţiile mass-media vor trebui să prezinte copia certificatului de înregistrare la Registrul comerţului din care să rezulte faptul că desfăşoară activităţi în domeniul mass-media şi să garanteze că jurnaliştii propuşi spre acreditare chiar se ocupă cu presa.

Mai mult, jurnaliştii vor trebui să depună declaraţie pe propria răspundere, sub sancţiunea legii penale, că nu sunt membri ai vreunui partid politic. Poate că, de data asta, breasla jurnaliştilor nu se va mai înmulţi cu impostori pe linie de partid.

Citit 641 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.