Condamnaţi la contract pe viaţă cu Apaterm

Condamnaţi la contract pe viaţă cu Apaterm
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* 12 la sută dintre gălăţeni nu mai au voie să se debranşeze * Contract pe viaţă cu Apaterm * Cumperi agent termic de unde vrea statul * Dacă nu-ţi convine, poţi să… pleci cu apartamentul în altă parte! *

Imaginaţi-vă că peste drum de casa dumneavoastră aveţi două magazine alimentare. Într-unul, patronul a investit – a plătit şi a instalat gresie, faianţă, a adus vitrine frigorifice de ultimă generaţie etc., iar în altul, nu. Ei, acum imaginaţi-vă că mergeţi într-o dimineaţă la cumpărături şi aflaţi că sunteţi obligat ca de acum înainte să cumpăraţi, pentru tot restul vieţii, de la magazinul în care s-au făcut investiţii, şi asta doar pentru ca patronul să-şi amortizeze cheltuielile! Cum aţi reacţiona?

Dacă o astfel de situaţie este pur teoretică – la fel cum, teoretic, un individ nu poate fi obligat să cumpere ceva dintr-un loc doar pentru că este mai ieftin (omul trebuie să aibă libertatea să decidă singur cum îşi cheltuie banii!) – să vorbim şi despre o situaţia practică.

Recent, SC Apaterm a dat publicităţii un anunţ în care gălăţenii erau înştiinţaţi că dacă locuiesc în una din zonele înşiruite acolo, nu vor obţine acordul de debranşare de la sistemul de furnizare a energiei termice în sistem centralizat! Cu alte cuvinte, oamenii vor fi obligaţi să „cumpere” agent termic doar de la societatea locală de furnizare a căldurii, fără a avea libertatea de a decide dacă vor sau nu acest lucru.

Anunţul Apaterm prezintă „zona unitară unde nu se mai acordă avizul de deconectare de la instalaţiile de încălzire şi apă caldă de consum”. Este vorba despre mai multe puncte termice, aferente a opt zone din oraş, la care sunt legate zeci de blocuri dar şi instituţii publice – grădiniţe, dispensare…

Cum am fost obişnuiţi -  măcar să credem – în ultimii 20 de ani că avem libertatea de a alege cum să trăim (înţelegând aici şi cum să ne încălzim apartamentele proprietate personală şi, în ultimă instanţă, cum să ne cheltuim banii), am încercat să aflăm de la conducerea Apaterm cum stau lucrurile şi care este motivul pentru care gălăţenii din „zonele unitare” nu mai au dreptul să se debranşeze.

Avem lege, deci se poate!            

„Potrivit legii 51/2006, serviciul de alimentare cu energie termică este un serviciu public şi funcţionează pe criterii economice, adică să se acopere, prin tarifele practicate, toate elementele de cost. În condiţiile în care legiuitorul a hotărât prin programul de termoficare 2006-2015 să dea bani, el a şi condiţionat. Adică, dacă sunt bani de la buget stat sau cel local, ei trebuie cheltuiţi cu eficienţă.

Dacă Guvernul şi autoritatea publică locală dau bani să modernizeze aceste puncte termice, se vrea ca aceste puncte să funcţioneze în condiţii de eficienţă. Nu poţi cheltui nişte bani publici pentru modernizarea lor [punctelor termice] şi ulterior anumite persoane să se debraşeze”, ne-a explicat directorul economic Adriana Stratulat.

Aceasta a indicat şi legislaţia în baza căreia s-a instituit interdicţia de debranşare: Ordinul ANRSCE 91/2007 - (publicat în M.O. nr. 350 bis din 23 mai 2007) care aprobă regulamentul cadru al serviciului public de alimentare cu energie termică, Ordinul Ministerului de Interne privind regulamentul programului de termoficare 2006-2015 (publicat în M.O. nr. 366 din 13 mai 2008) şi hotărârile de Consiliul Local nr. 166 şi 322 din 2008 privind instituirea zonelor unitare.  

Mai pe româneşte, povestea este cam aşa: statul a decis că dacă tot investeşte bani în reabilitarea şi modernizarea punctelor termice de la blocuri, atunci ar trebui să aibă şi clienţi pentru aşa o investiţie. Motiv pentru care a introdus interdicţia ca locuitorii din aceste zone să se debranşeze – interdicţie prezentată în art. 250 din Ordinul 91/2007.

Explicaţii fără frontiere

Dacă e lege, cu plăcere, vorba românului. Totuşi, trecând peste toate discuţiile despre libertatea clientului de a alege de unde să cumpere un serviciu, am întrebat de ce abia acum află gălăţenii despre o astfel de interdicţie, dacă legislaţia în domeniu a apărut din 2007, iar la nivel local, hotărârile au fost adoptate anul trecut?  

„Până acum am tras de timp, ca să-i ajutăm pe cetăţeni. Nu am acceptat să aplicăm această interdicţie decât acolo unde s-a modernizat şi reţeaua, nu doar punctul termic. Acum însă nu mai am niciun motiv. Acum a impus ANRSCE trecerea la acest sistem şi verificarea concretă a acestor elemente. Oricum, la nivelul Galaţiului, doar 12% din punctele termice sunt reabilitate şi modernizate”, a explicat directorul Apaterm, George Cubasa (foto).

Acesta a pledat pentru „logica” acestei legislaţii, dându-se ca model: „Dacă punctul termic este modernizat, ai suficientă căldură, deci de ce te-ai debranşa? Pentru ce să-ţi pui centrală, să plăteşti 7 milioane, ca mine?”. Directorul a adăugat că nu crede că există oameni nemulţumiţi de o astfel de decizie, cu atât mai mult cu cât „avem de zece ori mai multe cereri de rebranşare”. 

Aşadar, avem legislaţie, deci se poate. Iar dacă cineva are tupeul să se revolte – măcar declarativ -, nu putem decât să îi oferim răspunsul directorului Apaterm: „dacă trăieşti la bloc, respecţi regulile de condominiu, altfel pleci cu apartamentul în altă parte!”

Citit 2589 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.