CUM sunt ţinuţi DIRECTORII de şcoli sub CONTROL POLITIC

CUM sunt ţinuţi DIRECTORII de şcoli sub CONTROL POLITIC
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Deşi de-a lungul anilor politicienii gălăţeni (şi nu numai) s-au întrecut în declaraţii conform cărora şi-ar fi dorit depolitizarea sistemului de învăţământ, lansând, totodată, acuze către adversarii politici că nu iau măsuri în acest sens, iată că, de aproximativ şase ani de zile, partidele politice aflate la putere nu au mişcat un deget în această direcţie. Din perioada 2008-2009 nu s-au mai organizat concursuri pentru posturile de directori ai unităţilor de învăţământ, astfel că şi în acest an şcolar numirile în funcţie ale acestora au rămas tot la latitudinea politicului, întrucât, după cum bine se ştie, la cârma instituţiilor deconcentrate se află persoane agreate de liderii de partide ori de apropiaţii acestora.

De ce nu se pot organiza concursuri

După ce democrat-liberalul Doru Resmeriţă a acuzat demiteri în masă ale directorilor, fără ca ISJ să transmită, în acelaşi timp, decizii de noi numiri ori reconfirmări în funcţie, iar primarul tecucean Daniel Ţuchel a transmis o scrisoare ministrului Educaţiei în care reclamă faptul că nu mai puţin de nouă directori ai unor şcoli tecucene „şi-au înaintat demisiile din funcţia de director, la presiunile PSD – ISJ Galaţi”, am întrebat-o pe Mioara Enache, inspectorul şcolar general al Galaţiului, din ce cauză nu se organizează concursuri pentru ocuparea funcţiilor de directori. Şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean ne-a declarat că „nu există metodologie pentru susţinerea concursurilor de director”. „Avem 243 de directori în tot judeţul şi doar 31 de noi numiri. Dintre acestea, avem promovări de la director-adjunct la director, 11 demisii, dar şi pensionări. Avem un număr foarte mic de schimbări, raportat la anii precedenţi. Avem, practic, cel mai mic număr de schimbări de când nu se mai dă concurs”, ne-a spus inspectorul şcolar general.

Fostul inspector şcolar general Doru Resmeriţă ne-a explicat că PDL şi-a dorit modificarea Legii Educaţiei şi a făcut-o, însă a recunoscut că partidul din care provine nu a şi dus la capăt strategia privind desemnarea directorilor. „Eu, în continuare, susţin că cea mai bună metodă era concurs la nivelul şcolii (…) Nu putem spune că nu suntem şi noi vinovaţi, trebuia dat drumul la metodologie”, a afirmat Resmeriţă.

Cert este că nici guvernarea PDL, nici cea USL şi nici cea PSD, alături de partenerii acestora, nu au avut interes ca la conducerea unităţilor de învăţământ să se afle directori care şi-au câştigat postul prin concurs.

Citit 5703 ori Ultima modificare Duminică, 10 August 2014 19:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.