Iar ne-ameninţă binele

Iar ne-ameninţă binele
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Alegerile europarlamentare, o necunoscută pentru gălăţeni *

Deşi a trecut deja o săptămână de campanie electorală, propaganda abia de ieri a început să se facă vizibilă. Totuşi, nici urmă de pădurea de panouri care a împânzit oraşul la alegerile locale şi generale de anul trecut, nici pomeneală de maşinuţe care să cânte imnuri şi slogane electorale prin oraş, iar cutiile poştale rămân pustiite de pliantele şi postit-urile cu care le îndopau candidaţii în toamna uninominalelor.

Conferinţe de presă – ioc! Lansările zgomotoase de anul trecut, cu spectacole grandioase în aer liber, parcă au fost date uitării. PD-L şi-a lansat candidaţii la nivel naţional, în weekendul trecut, iar PSD o va face, astăzi, la Bucureşti. Liberalii şi-au lansat candidatul la alegerile prezidenţiale sărind parcă peste cele europarlamentare.

Starea de fapt este cu atât mai surprinzătoare cu cât printre eurocandidaţi se află şi gălăţeni, pe care filialele locale ale celor mai importante partide nu se omoară să-i promoveze. Eurodeputata Adriana Ţicău se află pe locul patru pe lista de candidaţi a PSD, eurodeputatul Constantin Dumitriu ocupă locul 11 pe lista PD-L, scriitorul Cristian Biru, apare pe locul 13 pe lista PNŢCD, iar Magor Csibi, care are cabinet europarlamentar la Galaţi, a fost plasat pe  locul opt pe lista PNL.

Nimic nou

De la celebrul slogan „Să trăiţi bine!” care acum ne mai poate stârni doar un zâmbet amar, nu s-a mai inventat nimic nou. Doi dintre candidaţi ne ameninţă cu binele: „Alege bine” şi „La bine şi la greu”. Toată lumea e cu „binele” la înaintare.

Totuşi, partidele mai au la dispoziţie trei săptămâni pentru a-şi face propagandă.

Alegerile europarlamentare, o necunoscută pentru gălăţeni

Din cauza campaniei electorale cvasiinexistente, gălăţenii nu ştiu mai nimic despre alegerile europarlamentare. Am încercat să aflăm de la cetăţenii cu care am discutat ce se întâmplă pe 7 iunie, dacă au mai votat vreodată pentru Parlamentul European, cât de important este acest scrutin şi dacă există printre candidaţi şi gălăţeni.

* Eugenia Nagâţ, asistent maternal, 55 de ani: „Pe 7 iunie? Uite că nu mai reţin ce se întâmplă. Da, ştiu că sunt alegeri, s-a  zis mai demult. Unde stau eu, în Micro 19 este o pancartă cu o candidată, nu mai reţin cum o cheamă. Am mai votat pentru Parlamentul European, dar nu mai ştiu cât a trecut de atunci, dar e un timp bun. La aceste alegeri cred că am să merg. Eu cred că e un pas important, dar depinde cum consideră toată lumea. S-ar observa o schimbare, totuşi, dacă lumea toată ar merge. Cât de cât, poate nu mult, dar ceva, ceva s-ar observa”.

* Laurenţiu Alb, funcţionar public, 45 de ani: „Pe 7 iunie sunt alegerile pentru Parlamentul Europei, ceva de genul acesta. Nu, campania nu prea se simte decât la televizor, vedem candidaţii. Nu e aşa cum a fost campania pentru locale, parlamentare; ori poate de acum încolo urmează să afişeze bannere, afişe. Da, ştiu de gălăţenii de pe liste, doamna Ţicău. De domnul Dumitriu nu ştiu, n-am auzit. Din ceea ce s-a văzut până acum, cred că lumea n-o să se prea ducă la vot. Nu ştiu în ce măsură va considera că este important. Noi mai mult punem accentul pe ceea ce este în ţară, nu pe ce e acolo, în Parlamentul European, că oricum nu prea suntem băgaţi în seamă. Aţi văzut şi ce-a făcut Germania ca să ne taie din fondurile europene. Suntem ca ruda săracă”.

* Dra Rusu, studentă: „Alegerile europarlamentare?! Nu prea am auzit de ele. Păi campania nu prea se vede. Ar trebui să se facă mai cunoscute partidele. Nu, nu ştiu să fie gălăţeni printre candidaţi. Da, sunt alegeri importante pentru că străbunii noştri au luptat ca să obţinem acest drept şi ar trebui să beneficiem de pe urma lui. În vechime, oamenii erau discriminaţi, doar anumite persoane votau. Acum avem şansa să votăm toţi, dar din păcate nu conştientizăm importanţa votului”.

* Nicolae Cioancă, pensionar: „Pe 7 iunie? De 1 Iunie ştiu, e Ziua Copilului, dar pe 7 nu ştiu ce ar putea fi. Alegerile europarlamentare se poate să fie, dar nu ştiu pe cine alegem. Aşa suntem noi, românii, învăţaţi. O să ne uităm şi noi să vedem ce scrie pe buletinul de vot, şi hotărâm. Nu, n-am mai votat pentru Parlamentul European pentru că n-a votat nimeni. Da, alegerile sunt importante, pentru că avem un cuvânt de spus acolo, inclusiv cu oamenii noştri. Dar şi ei vor fi influenţaţi de adunarea respectivă şi se vor conforma unor reguli. Nu nu mai pot parlamentarii noştri să facă acolo ce vor, le pune condiţii obligatorii, nu se mai discută. Nu, nu ştiu de gălăţeni, poate îmi spuneţi vreun nume. E vina lor că nu se face propagandă. Că doar suntem din oraş cu ministru de interne, cu deputaţi!”.

* Violeta Ene, casieră, 34 de ani: „Nu ştiu ce e pe 7 iunie. Nu prea e campanie. Eu nu am mai votat pentru Parlamentul European. Da, eu cred că sunt importante alegerile, pentru binele nostru, pentru binele Europei. O să merg la vot cu fetiţa mea, Mihaela Georgiana. Da, ştiu că sunt gălăţeni pe listele electorale”.

* Emil Cristea, pensionar: „Pe 7 iunie? Nu ştiu. A, dacă spuneţi că sunt alegeri. Nu prea se vede campania. Putem s-alegem pe cine vrem, tot rău este. Normal ar trebui să meargă toţi oamenii la vot, că tot pentru noi se duc. La noi nu s-a mai votat, asta e pentru prima dată când votăm pentru Parlamentul European. Nu ştiu dacă sunt gălăţeni pe liste, şi e vina lor că nu ne-au spus”.

Citit 829 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.