Prima ZĂPADĂ va lua Galaţiul, din nou, PRIN SURPRINDERE!
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Prima ZĂPADĂ va lua Galaţiul, din nou, PRIN SURPRINDERE!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Nicio firmă nu s-a înscris la licitaţia pentru deszăpezirea drumurilor naţionale din judeţul Galaţi * O serie de utilaje de care judeţul Galaţi are nevoie stringentă vor fi livrate abia în prag de primăvară


O bună parte a judeţului Galaţi ar putea să fie paralizată chiar de la prima cădere de zăpadă. Asta pentru că autoritatea care administrează drumurile naţionale nu are cui să-i încredinţeze, la acest moment, contractul privind serviciile de deszăpezire, întrucât, ca şi anul trecut, contractul pus la bătaie de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) nu a stârnit interesul niciunei societăţi.

"În zona noastră de desfăşurare a activităţii, societăţi care să dispună de dotarea necesară pentru asigurarea deszăpezirii nu sunt decât două: Vega, parţial, cu încărcătoare şi autogredere, şi Tancrad, care dispune şi de autobasculante dotate cu răspânditoare de material antiderapant, lamă şi multifuncţionalele necesare intervenţiei pe timpul iernii. Tancrad este însă ofertanta pentru judeţul Brăila, atât la municipiu, cât şi pe judeţ şi secţii, neavând posibilitatea să asigure şi sectorul nostru. Anul trecut, am avut de la Transmir, din judeţul Vaslui, parţial asigurată deszăpezirea, şi din judeţul Suceava. Înţeleg că se poartă discuţii cu firma Transmir, ca să poată acoperi singură necesarul de 26 de utilaje de deszăpezire pentru secţia Galaţi”, a afirmat, joi, Doiniţa Corban, şefa Secţiei Drumuri Naţionale Galaţi, în cadrul şedinţei extraordinare a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, întrebată fiind de prefect care este motivul pentru care nu se înscriu competitori la licitaţie.

Colonelul Marin Paţanghel, comandantul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, a anunţat că prin CNADNR se vor achiziţiona câteva zeci de freze şi a recomandat intervenţii pentru ca şi Galaţiul să primească astfel de utilaje. Autorităţile au aflat însă că nu se pot baza pe noile utilaje, întrucât acestea ar urma să fie distribuite tocmai în prag de primăvară. „Am fost anunţaţi că din cele 20 de autofreze ale regionalei vom primi şi noi în dotare câteva, dar distribuirea în teritoriu se va realiza anul viitor, în februarie-martie”, a spus Doiniţa Corban.

"Veştile nu sunt îmbucurătoare", a conchis prefectul de Galaţi, Dorin Otrocol.

CJ, fără emoţii, deocamdată

Nici Consiliul Judeţului (CJ) Galaţi nu are, în acest moment, atribuit contractul privind deszăpezirea judeţului, însă Cornel Hamza, vicepreşedintele instituţiei, a afirmat că licitaţia va fi finalizată la începutul săptămânii viitoare, iar atunci se va şti şi cine se va ocupa de drumurile judeţene pe timp de iarnă.

"În urma acestei licitaţii, se va încheia un contract multianual, până în 2016. Astfel, nu vom mai avea grija dacă pe 1 noiembrie va fi încheiat un nou contract. Sunt încredinţat că anul acesta, la data de 1 noiembrie, contractul de deszăpezire va fi încheiat. Sperăm că, în felul acesta, toate necazurile pe care le-am întâlnit în activităţile anterioare vor fi ocolite", a spus Cornel Hamza.

Acesta a fost întrebat de către reprezentantul Guvernului în teritoriu dacă fondurile alocate sunt mai mari decât anul trecut şi dacă şi-au consultat şi colegii din celelalte judeţe privind sumele alocate pentru activitatea de deszăpezire. "Sigur că da. S-a avut în vedere consultarea cu judeţele limitrofe. Nu numai privind valoarea, cât şi eficienţa acţiunii”, a spus vicele CJ.

Rămâne de văzut cât de vigilent şi prompt vor acţiona autorităţile gălăţene la prima cădere de zăpadă şi dacă nu cumva iarna ne va lua, ca de obicei în ultimii ani, prin surprindere.

Citit 2105 ori Ultima modificare Joi, 09 Octombrie 2014 18:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.