BUGETUL Galaţiului, supus dezbaterii publice/ Ce vrea să facă Primăria cu BANII NOŞTRI în 2015

BUGETUL Galaţiului, supus dezbaterii publice/ Ce vrea să facă Primăria cu BANII NOŞTRI în 2015
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* În anul care abia a început, Primăria plănuieşte să cheltuiască 435,8 milioane de lei pentru funcţionarea oraşului şi 76,5 milioane de lei pentru dezvoltarea lui * Din banii de funcţionare, 28,4 milioane de lei ar putea acoperi subvenţia pentru populaţie la energia termică, iar 30,2 milioane de lei subvenţia pentru transportul public * Nu mai puţin de 50 milioane de lei reprezintă bugetul creditelor interne, care va fi folosit pentru realizarea obiectivelor de investiţii


Bugetul de venituri şi cheltuieli al Galaţiului pe anul 2015 a fost supus dezbaterii publice de către Primărie. Documentul poate fi consultat atât pe portalul propriu al administraţiei locale, www.primaria.galati.ro, cât şi la sediul Centrului de Informare pentru Cetăţeni din strada Fraternităţii nr. 1. Primăria aşteaptă propunerile, sugestiile sau opiniile cu valoare de recomandare din partea persoanelor interesate, până pe 20 februarie 2015, fie la sediul din strada Domnească nr. 38, fie prin e-mail sau prin poştă. Noi vă prezentăm, pe scurt, pe ce bani mizează administraţia locală şi cum are de gând să-i cheltuiască.

Pentru ce se dau cele mai mari sume

În cadrul bugetului local de venituri şi cheltuieli sunt prevăzute pentru funcţionare 435,8 milioane de lei. Cea mai mare sumă de bani, 175,1 milioane de lei, este alocată pentru Învăţământ, mai exact pentru plata salariilor profesorilor, pentru bursele elevilor, dar şi pentru întreţinerea şi funcţionarea unităţilor şcolare.
Pentru Transporturi sunt repartizate 50,3 milioane de lei. Din aceşti bani, 10,6 milioane acoperă cheltuieli întreţinere străzi, 30,2 milioane de lei subvenţia transportului public, iar 9,4 milioane de lei sunt necesare pentru rambursarea creditului pentru achiziţia autobuzelor şi modernizarea unor străzi.
Nu mai puţin de 34,2 milioane de lei finanţează Protecţia mediului, din care 21,4 milioane acoperă cheltuielile cu salubrizarea oraşului şi colectarea deşeurilor menajere.

În puşculiţa Primăriei, 32,9 milioane de lei sunt pentru Cultură, recreere şi religie. Concret, 13 milioane vor susţine activitatea teatrelor, iar 19,9 milioane reprezintă banii pentru acţiuni sportive, culturale şi religie, dar şi pentru întreţinerea parcurilor şi a zonelor verzi.
Autorităţile au considerat că asistenţa socială are nevoie de 29,9 milioane de lei pentru a finanţa centrele de asistenţă socială şi căminele de bătrâni, iar 28,4 milioane de lei acoperă contravaloarea subvenţiei pentru populaţie la energia termică.

Ordinea publică, egală cu sănătatea

Administraţiei locale îi sunt alocate 27,1 milioane de lei, din care 18,3 milioane vor asigura plata salariilor angajaţilor din Primărie.
Nu mai puţin de 11,9 milioane de lei vor susţine Ordinea publică, adică Poliţia Locală şi Serviciul de Apărare Civilă.
Sănătatea are alocate 11,3 milioane de lei din care se asigură salariile pentru medicii şcolari şi cheltuielile de funcţionare pentru cele trei spitale din subordinea Consiliului Local: Spitalul de Copii, Maternitatea şi Spitalul de Psihiatrie.

Bani pentru dezvoltare

Primăria, în proiectul de buget, şi-a propus cheltuieli pentru dezvoltarea oraşului în valoare de 76,5 milioane de lei. Trebuie subliniat, însă, că din aceşti bani, 28 de milioane de lei provin din excedentul anilor precedenţi, adică banii de investiţii rămaşi necheltuiţi!
Primăria are prevăzut şi un buget format din surse proprii şi subvenţii, din care, pentru funcţionare, sunt repartizate 136,9 milioane de lei, iar pentru dezvoltare 8,5 milioane de lei.
În 2015, administraţia locală mai are la dispoziţie şi fonduri europene, dar şi banii din bugetul creditelor interne, 50 milioane de lei, pentru a realizarea obiectivelor de investiţii de care oraşul are atâta nevoie.

Citeşte şi: CUM au fost alese primele BLOCURI din Galaţi care vor fi REABILITATE TERMIC din bani europeni

Citit 4246 ori Ultima modificare Duminică, 11 Ianuarie 2015 17:04

12 comentarii

 • postat de ciprian
  Luni, 12 Ianuarie 2015 23:18
  89.136.161.***
  cei cu maxi-taxi sa se uneasca si sa faca plangere a consiliu concurentei, faptul ca transurb are subventii e concurenta neloiala, cautati pe google cu ce se ocupa concurenta neloiala
  1
  1
  Raportează
 • postat de ciprian
  Luni, 12 Ianuarie 2015 23:10
  89.136.161.***
  un rahat de buget, subvenţiile sunt mai mari decat banii pentru dezvoltare, nu mai zic ca intretinerea costa cu mult peste...adica ne luati taxe ca niste oamenii sa se faca ca muncesc pe acolo prin primarie
  0
  1
  Raportează
 • postat de MARE NOUTATE
  Luni, 12 Ianuarie 2015 13:23
  79.116.127.***
  Ce face primaria?Distruge locuri de munca si finanteaza tot ce e in pierdere in acest oras........
  3
  8
  Raportează
 • postat de cetatean
  Luni, 12 Ianuarie 2015 11:56
  193.230.156.***
  CE FACE PRIMARIA CU BANII DIN BUGET ADICA CU BANII NOSTRI????CONTRACTE PAGUBOASE PENTRU NOI SI AVANTAJOASE PENTRU EI.
  5
  8
  Raportează
 • postat de NoName
  Luni, 12 Ianuarie 2015 11:43
  79.116.110.***
  Maxim 2 brazi frumosi...
  4
  5
  Raportează
 • postat de Mickey Mouse
  Luni, 12 Ianuarie 2015 11:30
  5.13.157.***
  Bai,nu se specifica aici banii pt Pomana Porcului,parangheliile obisnuite de pe faleza,revelion,iluminat festiv si alte bairamuri care inghit si ele milioane de lei.Probabil sunt cele 19,9 milioane de lei pentru "actiuni culturale".Astea sunt mai esentiale pentru galateni decat alcoolul metilic care se bea cu simt de raspundere in Calarasi.Apoi politiei locale i-ar trebui niste sporuri de umilinta in fata interlopilor,ca nu-i usor sa strangi mana proxenetilor cu aplecari puternice de cap.Si Transurbului i se puteau aloca mai multi bani,nu degeaba circula la acelasi pret cu maxi-taxi,consuma mai putin combustibil pe cap de pasager transportat,dar cu toate astea merge in paguba in timp ce transportatorii privati au castiguri grase.Vorba aia,tanti Genica are cotizatia mare la partidul lui Durbaca,iar obrazul subtire(de senator) cu cheltuiala se tine.In sfarsit,banii pt spitale pot fi mai multi,mai ales la psihiatrie,ca o data vine DNA-ul tavalug si nu se stie cum poti scapa de bulau daca te internezi acolo.
  4
  7
  Raportează
 • postat de IC
  Luni, 12 Ianuarie 2015 10:38
  5.13.251.***
  Fara subventii la transport si fara subentia de 30,2 milioane a TRANSURB ( ce pe transportatorii particulari ii subventioneaza si le cumpara cineva mijloacele de transport?) Transurb sa faca profit si sa ramburseze creditul pentru autobuzele si tramvaiele achizitionate la mana a doua si fara 28,4 milioane de lei care acoperă contravaloarea subvenţiei pentru populaţie la energia termică ,eventual subventia data numai acelora care nu inregistreaza nici o datorie la intretinere ,ceea ce cred ca nu-i cazul.Banii economisiti astfel trecuti la realizarea unui nou sistem de incalzire a orasului renuntandu-se astfel la actualul sistem care are pierdei de energie termica de peste 50 %.Ceva bani pusi deoparte pentru alegeri anticipate pentru traseisti....
  3
  8
  Raportează
 • postat de cetatean
  Luni, 12 Ianuarie 2015 09:29
  89.136.3.***
  ....cine e oare acest"cap limpede" care face bugetul primariei ??...cand pt functionarime si paza se acorda mai mult ca la sanatate avem mari problem....si noi si smenarii care ne conduc !!
  4
  12
  Raportează
 • postat de CETATEANUL
  Luni, 12 Ianuarie 2015 08:23
  5.13.209.***
  MI SE PARE ,HAI SACTIR!! DUPA CE ATI FACUT LISTA CU INVESTITII SI CU BANII REPARTIZATI, PENTRU CARE S-A FUNDAMENTAT BUGETUL, INTREBATI SI PE PROSTI!!!??DE CE NU SE CERE PARERIILI CETATENIILOR INAINTE DE REPARTIZARE???? RAHAT!
  4
  9
  Raportează
 • postat de CETATEAN GALATEAN
  Luni, 12 Ianuarie 2015 08:16
  5.13.209.***
  MEREU NE CARPIM! NIMIC SEMNIFICATIV SI FRUMOS IN ACEST ORAS!!! CAND SE MODERNIZEAZA CU CEVA DEOSEBIT INELUL DE LA ROCADA DIN VALEA ORASULUI SI TROTUARELE DE PE STR. BRAILEI PANA LA TRIBINAL INCLUSIV PAPADIA EVENTUAL UN PARCULET IN FATA CASEI DE CULTURA O MICA PIATA CIVICA CU PORUMBEI CU O FANTANA ETSC ETC....... SE DUC BANII IN FIECARE AN DAR NIMIC SEMNIFICATIV........!!!
  1
  13
  Raportează
 • postat de Ochii multimii
  Luni, 12 Ianuarie 2015 08:13
  78.96.254.***
  HAI, BUGET, BUGET, , BUGET!! Stai si te crucesti cat de democrati suntem Cine tine cont de parerile , prostimii, cand sefii contabili si economistii invartesc banii cum vor. Da ptr. ca ne aflam in treaba Hai sa spunem cateva. In primul rand ca degeaba se mai trece dezv. orasului , investitii din moment ce banii nu produc locuri de munca , reparatii, imbunatatiri. Dati bani la politia locala cat la sanatate, E acolo un lingau mare.....Faceti un raport al obiectivelor trecute in buget . Ce s-a facut , D-le Primar?! Bani pe concerte , porci sactificati si pomeni?1 Incurajati lenea si betia , hotia si c....pe banii cui. ? Ce sprijin dati asociatiilor, proprietarilor care si-au facut termoizolarea? ce sprijin dat ptr reabilitarea subsolurilor? Cum ajutati cetatenii sa faca ceva in jurul blocurilor . Ce parcari faceti? Taiati frunza la caini pe banii nostri si protejatii potentatii care capuseaza banii publici , aducand mizeria si saracia. Bugetul devine eficient cand e folosit ptr cei care il creeaza . Banii publici sa se vada in fiecare cartier, caci de acolo vin veniturile si nu de la D-na nu stiu care de la contabilitate sau paza
  1
  11
  Raportează
 • postat de Rica
  Luni, 12 Ianuarie 2015 08:08
  5.13.146.***
  PENTRU PUTUROSII PRIMARIEI ALOCATI 27'1 MILIONE PENTRU PARAZITII PRIMARIEI [ORDINEA PUBLICA] 11;9 IAR PENTRU SANATATE 11;3 RUSINE TREBUE SA FITI INTERNATI LA DNA
  2
  23
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.