BUGETUL Galaţiului, supus dezbaterii publice/ Ce vrea să facă Primăria cu BANII NOŞTRI în 2015

BUGETUL Galaţiului, supus dezbaterii publice/ Ce vrea să facă Primăria cu BANII NOŞTRI în 2015
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* În anul care abia a început, Primăria plănuieşte să cheltuiască 435,8 milioane de lei pentru funcţionarea oraşului şi 76,5 milioane de lei pentru dezvoltarea lui * Din banii de funcţionare, 28,4 milioane de lei ar putea acoperi subvenţia pentru populaţie la energia termică, iar 30,2 milioane de lei subvenţia pentru transportul public * Nu mai puţin de 50 milioane de lei reprezintă bugetul creditelor interne, care va fi folosit pentru realizarea obiectivelor de investiţii


Bugetul de venituri şi cheltuieli al Galaţiului pe anul 2015 a fost supus dezbaterii publice de către Primărie. Documentul poate fi consultat atât pe portalul propriu al administraţiei locale, www.primaria.galati.ro, cât şi la sediul Centrului de Informare pentru Cetăţeni din strada Fraternităţii nr. 1. Primăria aşteaptă propunerile, sugestiile sau opiniile cu valoare de recomandare din partea persoanelor interesate, până pe 20 februarie 2015, fie la sediul din strada Domnească nr. 38, fie prin e-mail sau prin poştă. Noi vă prezentăm, pe scurt, pe ce bani mizează administraţia locală şi cum are de gând să-i cheltuiască.

Pentru ce se dau cele mai mari sume

În cadrul bugetului local de venituri şi cheltuieli sunt prevăzute pentru funcţionare 435,8 milioane de lei. Cea mai mare sumă de bani, 175,1 milioane de lei, este alocată pentru Învăţământ, mai exact pentru plata salariilor profesorilor, pentru bursele elevilor, dar şi pentru întreţinerea şi funcţionarea unităţilor şcolare.

Pentru Transporturi sunt repartizate 50,3 milioane de lei. Din aceşti bani, 10,6 milioane acoperă cheltuieli întreţinere străzi, 30,2 milioane de lei subvenţia transportului public, iar 9,4 milioane de lei sunt necesare pentru rambursarea creditului pentru achiziţia autobuzelor şi modernizarea unor străzi.

Nu mai puţin de 34,2 milioane de lei finanţează Protecţia mediului, din care 21,4 milioane acoperă cheltuielile cu salubrizarea oraşului şi colectarea deşeurilor menajere.

În puşculiţa Primăriei, 32,9 milioane de lei sunt pentru Cultură, recreere şi religie. Concret, 13 milioane vor susţine activitatea teatrelor, iar 19,9 milioane reprezintă banii pentru acţiuni sportive, culturale şi religie, dar şi pentru întreţinerea parcurilor şi a zonelor verzi.

Autorităţile au considerat că asistenţa socială are nevoie de 29,9 milioane de lei pentru a finanţa centrele de asistenţă socială şi căminele de bătrâni, iar 28,4 milioane de lei acoperă contravaloarea subvenţiei pentru populaţie la energia termică.

Ordinea publică, egală cu sănătatea

Administraţiei locale îi sunt alocate 27,1 milioane de lei, din care 18,3 milioane vor asigura plata salariilor angajaţilor din Primărie.

Nu mai puţin de 11,9 milioane de lei vor susţine Ordinea publică, adică Poliţia Locală şi Serviciul de Apărare Civilă.

Sănătatea are alocate 11,3 milioane de lei din care se asigură salariile pentru medicii şcolari şi cheltuielile de funcţionare pentru cele trei spitale din subordinea Consiliului Local: Spitalul de Copii, Maternitatea şi Spitalul de Psihiatrie.

Bani pentru dezvoltare

Primăria, în proiectul de buget, şi-a propus cheltuieli pentru dezvoltarea oraşului în valoare de 76,5 milioane de lei. Trebuie subliniat, însă, că din aceşti bani, 28 de milioane de lei provin din excedentul anilor precedenţi, adică banii de investiţii rămaşi necheltuiţi!

Primăria are prevăzut şi un buget format din surse proprii şi subvenţii, din care, pentru funcţionare, sunt repartizate 136,9 milioane de lei, iar pentru dezvoltare 8,5 milioane de lei.

În 2015, administraţia locală mai are la dispoziţie şi fonduri europene, dar şi banii din bugetul creditelor interne, 50 milioane de lei, pentru a realizarea obiectivelor de investiţii de care oraşul are atâta nevoie.

Citeşte şi: CUM au fost alese primele BLOCURI din Galaţi care vor fi REABILITATE TERMIC din bani europeni

Citit 4372 ori Ultima modificare Duminică, 11 Ianuarie 2015 17:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.