LEGEA, INTERPRETATĂ în fel şi chip/ De ce NU PLĂTESC transportatorii judeţeni REDEVENŢĂ

LEGEA, INTERPRETATĂ în fel şi chip/ De ce NU PLĂTESC transportatorii judeţeni REDEVENŢĂ
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Întrucât decizia Consiliului Judeţului Galaţi de a nu impune operatorilor de transport judeţean plata unei redevenţe, aşa cum a procedat Consiliul Local, a stârnit reacţii aprinse, l-am întrebat pe Sorin Amarinei, vicepreşedintele Federaţiei Operatorilor Români de Transport (FORT) de ce transportatorii care efectuează curse în afara judeţului nu au această obligaţie.

„Redevenţa este ilegală. Ilegală a fost şi este inclusiv cea în oraş. Singurii care plătesc redevenţă în mod legal sunt cei de la Transurb. Plata unei redevenţe intervine în condiţiile în care Consiliul Judeţului oferă bunuri materiale date în folosinţă exclusivă operatorilor de transport. Nu poţi să spui că mi-ai dat drumul judeţean în exclusivitate. Dar să vă mai spun ceva: nici măcar acest contract de delegare a gestiunii nu este obligatoriu, nu scrie nicăieri acest lucru. Plus că acesta trebuia făcut înainte de a avea loc licitaţiile, nu acum. În municipiu s-a făcut un mare abuz prin introducerea redevenţei. Dacă şi Consiliul Judeţului ar fi făcut acest lucru, i-am fi dat în judecată şi am fi câştigat”, susţine Sorin Amarinei.

Întrebat de ce în aceste condiţii operatorii de transport nu au contestat obligarea la plata unei redevenţe, vicepreşedintele FORT a afirmat că din cauza „interesului” şi a „nevoii de bani”.

O adresă a ANRSC, la baza deciziei CJ

Sorin Amarinei ne-a declarat că, înainte ca proiectul de hotărâre privind contractul de delegare de gestiune să fie aprobat de forul legislativ judeţean, a avut o serie de discuţii cu reprezentanţii Consiliului Judeţului pe marginea acestui subiect. Vicepreşedintele FORT şi-a argumentat poziţia cu o adresă a conducerii ANRSC la nivel naţional, pe care ne-a pus-o la dispoziţie, dar în care însă nu se precizează că perceperea unei redevenţe este ilegală.

Conform concluziilor preşedintelui ANRSC, Doru Ciocan, „redevenţa trebuie constituită numai dacă, odată cu delegarea gestiunii serviciului, sunt concesionate bunuri din sistemul de transport public local, care aparţin domeniului public al unităţii/unităţilor administrativ-teritoriale”.

Citit 1361 ori Ultima modificare Miercuri, 14 Ianuarie 2015 18:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.