Contracte de o LEGALITATE ÎNDOIELNICĂ/ Concesiunile de la GÂRBOAVELE, subiect „tabu” la Consiliul Judeţului Galaţi
Foto: Foto arhivă: "Viaţa liberă"

Contracte de o LEGALITATE ÎNDOIELNICĂ/ Concesiunile de la GÂRBOAVELE, subiect „tabu” la Consiliul Judeţului Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Analiza privind contractele din pădurea Gârboavele se lasă aşteptată, deşi Curtea de Conturi a solicitat conducerii judeţului verificarea acestora


Legalitatea contractelor de concesiune din Pădurea Gârboavele rămâne un mister şi în anul 2015, întrucât conducerea Consiliului Judeţului Galaţi nu a supus dezbaterii, nici până la această dată, oportunitatea şi legalitatea documentelor care stau la baza concesiunilor din pădurea administrată de instituţia publică. Asta în ciuda faptului că auditorii Camerei de Conturi au atras atenţia, în repetate rânduri, Consiliului Judeţului asupra legalităţii contractelor de concesiune, puse sub semnul întrebării de autoritatea de control.

„Veţi supune analizei Consiliului Judeţului Galaţi şi factorilor de decizie oportunitatea şi legalitatea menţinerii în vigoare a contractelor de concesiune încheiate de entitate, prin verificarea modului de respectare a clauzelor contractuale, precum şi a administrării în condiţiile stabilite prin contract, a imobilelor concesionate în Pădurea – parc Gârboavele”, au transmis CJ auditorii Camerei de Conturi.

Autoritatea de control, spaima instituţiilor publice din Galaţi, a descoperit, încă din anul 2013, numeroase nereguli în ceea ce priveşte concesiunile din Pădurea Gârboavele, operate de Consiliul Judeţului, şi de atunci a atras atenţia CJ că trebuie să supună unei analize modul de acordare a acestor concesiuni. Ba mai mult, ultimul semnal de alarmă tras de auditorii Camerei de Conturi a fost chiar în vara anului 2014, când aceştia au constatat că reprezentanţii Consiliului Judeţului nu duseseră la îndeplinire toate măsurile trasate de autoritatea de control. De altfel, aşa cum v-am şi informat la acel moment, Camera de Conturi a concluzionat, în luna iulie, în urma unui nou audit, că CJ a reuşit să reconstituie doar parţial dosarele de concesiune şi nu a analizat, din punct de vedere legal, criteriile de acordare a concesiunilor, şi nici respectarea prevederilor legale în derularea contractelor de concesiuni.

Totodată, auditorii au subliniat faptul că „nu a fost supusă, în vederea analizei Consiliului Judeţului Galaţi şi factorilor de decizie, oportunitatea şi legalitatea menţinerii în vigoare a contractelor de concesiune încheiate de entitate, prin verificarea modului de respectare a clauzelor contractuale, precum şi a administrării în condiţiile stabilite prin contract, a imobilelor concesionate în Pădurea – parc Gârboavele”.

În acest an, auditorii Camerei de Conturi vor efectua un nou control la Consiliul Judeţului şi, cel mai probabil, instituţia publică va fi prinsă, din nou, pe picior greşit, dacă nu va duce la îndeplinire măsurile trasate de autoritatea de control.

Cine stă la umbra pădurii

Vă reamintim că patru societăţi comerciale, ai căror acţionari sau administratori sunt cunoscuţi oameni de afaceri din Galaţi ori care se bucură de puternice legături cu mediul politic, au concesionat nu mai puţin de 70.954 de metri pătraţi de teren în Pădurea Gârboavele. Cei mai mulţi dintre agenţii economici şi-au pus pe picioare localuri, în care găzduiesc petreceri, nunţi şi botezuri, zone de agrement (piscină şi locuri de joacă pentru copii) sau restaurante. SC Ady Toma SRL Galaţi a concesionat cea mai mare suprafaţă de teren de la Gârboavele, respectiv 32.936 de metri pătraţi, conform unei informări a CJ transmisă la solicitarea „Vieţii libere”, în 2014.

Unul dintre cei doi administratori ai SC Ady Toma SRL era chiar Matei Sergiu Roşca (fiul deputatei Lucreţia Roşca). Ioan Ciumacenco, tatăl fostului social-democrat Nicuşor Ciumacenco, a încheiat, în anul 1999, prin SC Steaua Dunării, un contract cu CJ prin care a concesionat o suprafaţă de 22.892 de metri pătraţi din pădure, din care peste 2.500 de metri pătraţi este ocupată de construcţii. Şi omul de afaceri Ionel Borcea (PSD), administratorul SC Pibunni SRL Galaţi, a concesionat, de asemenea, tot în anul 1999, o suprafaţă de 11.946 de metri pătraţi de la Gârboavele, dintre care mai bine de 1.000 de metri pătraţi reprezintă construcţii.

Conform Consiliului Judeţului, cea de-a patra persoană juridică care a concesionat o parte din Pădurea Gârboavele este SC Dunărea SA Galaţi. Societatea, controlată de omul de afaceri Traian Sandu (în trecut, membru al PNL), a concesionat 3.180 de metri pătraţi, din care peste 1.000 de metri pătraţi sunt destinaţi unor construcţii.

Citeşte şi: Administraţie ca-n codru/ Concesiuni ilegale la Consiliul Judeţului

Citit 2685 ori Ultima modificare Miercuri, 14 Ianuarie 2015 18:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.