POLITICĂ DE WEEKEND/ Nereguli de un milion de lei la Gala de Box

POLITICĂ DE WEEKEND/ Nereguli de un milion de lei la Gala de Box
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Pentru prima dată în acest mandat, finanţarea unui eveniment sportiv de anvergură, Cupei Federaţiei la Tenis (FedCap), a fost tratat cu vigilenţă şi suspiciuni de consilierii locali. Culmea, deşi era vorba de tenis, nu de box, primarul Marius Stan s-a trezit vârât în corzi şi obligat să încheie contractul de asociere între municipiul Galaţi şi Federaţia Română de Tenis, în limita sumei aprobate, de 392.000 de lei. Temerea consilierilor era legată de controalele Curţii de Conturi, recunoscută chiar de Nicolae Rainea (PSD). Politicianul a punctat că suma alocată „nu se respectă de la sine” şi că „am luat plasă şi cu celelalte evenimente”.

Dovada o constituie abaterile constatate este Curtea de Conturi în privinţa Galei de Box din februarie 2013, abateri estimate la suma totală de 1.088.499 de lei (831.015 de lei, inclusiv TVA, la care se adaugă majorări de întârziere de 267.484 de lei). Iată ce i se impută administraţiei locale.

Cheltuieli nejustificate

Potrivit raportului Curţii de Conturi, Primăria nu a prezentat documente justificative care să certifice recepţia bunurilor şi executarea serviciilor, precum şi exactitatea plăţilor în sumă de 821.015 de lei, reprezentând contravaloarea cheltuielilor ocazionate de desfăşurarea evenimentului sportiv „Gală de Box” din data de 22 februarie 2013. Acesta a fost co-organizat de SC Gospodărire Urbană SRL, prin delegare de atribuţii şi finanţat din bugetul local al municipiului în limita unui buget alocat de 263.000 de euro, fără TVA.

Prima deficienţă descoperită de auditori a fost că Gospodărire Urbană a făcut achiziţii de bunuri şi servicii înainte ca aleşii să fi aprobat Gala de Box, şi fără ca acestea să aibă efectiv legătură cu evenimentul sportiv. De exemplu s-a procurat o uşă metalică şi s-au efectuat prestări servicii pentru montarea unei pompe la patinoar. Paradoxal, auditorii au descoperit că s-au procurat materiale promoţionale în valoare de 4.761 de lei după ce gala avusese loc!

Altă neregulă identificată este că s-a achitat o sumă de 86.800 de euro, în condiţiile în care nu s-a justificat modul de utilizare a avansului primit, în sumă de 37.200 de euro! Primăriei i se mai reproşează şi decontarea sumei de 26.000 de euro fără TVA, aferentă unui număr de două facturi care nu oferă informaţii detaliate cu privire la serviciile prestate efectiv. Iar la final, auditorii au descoperit că SC Gospodărire Urbană SRL nu a respectat termenul de prezentare a raportului detaliat referitor la veniturile încasate şi la cheltuielile efectuate, şi anume, la finalul evenimentului din data de 22 februarie 2013. Acest raport fiind depus şi înregistrat la Registratura Consiliului Local Galaţi abia pe 12 decembrie 2013.

Chiar dacă Primăria a contestat în instanţă raportul auditului Curţii de Conturi, iată că aleşii nu mai sunt aşa „mână largă”. Dovadă ce s-a petrecut în Consiliul Local cu ocazia aprobării finanţării Cupei Federaţiei la Tenis. Iar dacă primarul nu ar fi fost de acord cu îngrădirea cheltuielilor, risca să se rateze organizarea la Galaţi a FedCup.


 

Citit 1152 ori Ultima modificare Vineri, 06 Februarie 2015 16:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.