MEGADOSARUL MICROSOFT/ Ce rol are DAN NICA în cel mai mare caz de CORUPŢIE din România

MEGADOSARUL MICROSOFT/ Ce rol are DAN NICA în cel mai mare caz de CORUPŢIE din România
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Prim-ministrul României, Victor Ponta, a aruncat bomba: cel mai mare dosar de corupţie din ultimii 25 de ani a plecat de la Dan Nica, liderul social-democraţilor gălăţeni. Cel puţin asta reiese din declaraţiile pe care şeful Guvernului le-a făcut, recent, în cadrul unui interviu acordat postului de televiziune B1, în prezenţa jurnaliştilor Ion Cristoiu şi Cătălin Striblea.

Victor Ponta a afirmat că europarlamentarul Dan Nica, fost ministru al Comunicaţiilor, este cel care l-a atenţionat cu privire la neregulile din afacerea Microsoft, pe care Corpul de Control al Guvernului a verificat-o ulterior, iar raportul a fost înaintat Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Iată ce a spus Victor Ponta despre cel mai mare dosar de corupţie din istoria postdecembristă, chestionat fiind de cei doi jurnalişti din platou:

"Ion Cristoiu: Afacerea Microsoft am înţeles că s-a oprit la dumneavoastră: De ce? Dumneavoastră nu aţi mai prelungit contractele.

Victor Ponta: Da. Au venit şi la mine. Atunci, era ministru Dan Nica şi mi-a zis: «Domnule, după părerea mea, nu mai avem de ce să mai prelungim, putem să cumpărăm la leasing valoarea reziduală». Norocul meu a fost că mi-a zis ministrul, mi-a zis Dan Nica. Mi-a zis: «Domnule, să tot plătim, tot plătim» ... Şi eu atunci am întrebat: «Dar eu ştiu că acum nu se mai cumpără niciun computer fără să primeşti la el licenţă. De ce plătesc eu din urmă?». Şi am făcut un grup - pentru că presiunea a fost mare, să ştiţi, a fost foarte mare să continuăm.

Ion Cristoiu: Acelaşi grup care a făcut presiuni şi la celelalte guverne?

Victor Ponta: Presiuni. Şi am avut un grup cu ministrul Comunicaţiilor, Dan Nica - cel care mi-a atras atenţia, cu SRI, cu alte instituţii şi am zis: «Domnule, dacă vreţi, noi cumpărăm»...

Cătălin Striblea: Cine venea la dumneavoastră? Aşa, de curiozitate... „Presiuni”... că doar nu erau din aer, nici din presă nu erau. Tot de pe la colegi parlamentari, miniştri, oameni de afaceri.

Victor Ponta: Nu. Nu a fost niciun om de afaceri la mine. Microsoft e o mare companie.

Cătălin Striblea: Aha, deci veneau ... Încercăm să spunem mecanismul. Pe unde au venit.

Victor Ponta: Important este că am discutat, am negociat şi am spus foarte clar că noi nu mai prelungim licenţele şi plătim valoarea reziduală, iar de acum încolo orice computer se cumpără cu tot cu licenţă.

Cătălin Striblea: Dumneavoastră ce ziceţi, dosarul ăsta, Microsoft, unde o să ducă? Că până acum e Elena Udrea. Dar altcineva mai vedeţi că o să vină?

Victor Ponta: Eu înţeleg... Dacă scoateţi din declaraţiile mele istorice, de anul trecut, am spus foarte clar: din 2009, în campania domnului Băsescu s-a plătit de la Microsoft.

Cătălin Striblea: Deci, ziceţi că se duce până la Traian Băsescu.

Victor Ponta: Nu ştiu asta, nu am niciun fel de...

Cătălin Striblea: Sau la oamenii care au lucrat în campanie?

Victor Ponta: Nu ştiu.

Cătălin Striblea: Nu ştiu... La cei din PNL, mă gândesc... Nu ştiu ... Că ce informaţii aveaţi dumneavoastră... Uite, asta este o informaţie foarte bună.

Victor Ponta: Ştia toată lumea chestia asta.

Cătălin Striblea: DNA-ul abia anul ăsta a aflat.

Victor Ponta: Mai bine mai târziu decât niciodată.

Cătălin Striblea: Deci, ştiaţi în lumea politică de faptul că s-au dat nişte bani acolo, din Microsoft, că erau nişte puşculiţe...

Victor Ponta: Pentru campania domnului Băsescu. (...) Afacerea Microsoft a fost documentată de Corpul de Control şi trimisă la DNA."

Reamintim că preşedintele PSD Galaţi, în prezent deputat în Parlamentul European, a fost acuzat, în toamna anului trecut, de către procurorii anticorupţie, de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani în megadosarul de corupţie Microsoft. DNA a înaintat, în luna noiembrie a anului trecut, Parlamentului European (PE) o cerere de ridicare a imunităţii eurodeputatului gălăţean, în vederea începerii urmăririi penale a acestuia. Anunţul a fost făcut, la acea vreme, chiar de către Martin Schulz, preşedintele PE, în plenul forului legislativ european. Solicitarea autorităţilor române a fost trimisă Comisiei pentru Afaceri Juridice a PE.

Rămâne de văzut dacă acuzaţiile procurorilor referitoare la Dan Nica se vor confirma sau dacă şeful PSD Galaţi este cel care a demascat întreaga afacere, după cum a sugerat Victor Ponta.


Citit 4167 ori Ultima modificare Marți, 24 Martie 2015 07:43

5 comentarii

 • postat de Avram Iancu
  Marți, 24 Martie 2015 20:04
  89.136.2.***
  Tara e condusa de hoti, mafioti, golani, aventurieri politici, spagari, incompetenti !
  0
  12
  Raportează
 • postat de valll
  Marți, 24 Martie 2015 14:49
  92.80.148.***
  Din dialogul asta nu intelegi nimic clar. De fapt, nici Ponta nici nu a avut intentia sa spuna ceva clar, iar cei doi ziaristi fie ca nu au vrut, fie s-au lasat dusi de nas, dar nu l-au determinat sa se exprime limpede despre afacerea in cauza.
  Un lucru e clar: adevarul se exprima limpede, omul cinstit e deschis, in timp ce minciuna e intortochiata si invaluita.
  Ce s-ar deduce, este ca Ponta s-a trezit abia in al 12-lea ceas, cand deja serviciile americane incepusera sa cerceteze afacerea, si e probabil ca dl Ponta a primit informatii de la sevicii. Dar afacerea a inceput de cand era PM Adrian Nastase, a continuat in toate guvernele, in care cei doi au mai ocupat diferite posturi. Daca au fost nevinovati si pe atunci, bravo lor!
  0
  11
  Raportează
 • postat de andy
  Marți, 24 Martie 2015 09:25
  89.136.3.***
  Acest mafiot ordinar este acuzat de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani, pentru că ar fi procedat la aprobarea bugetului pentru derularea Programului „Sistem Educaţional Informatizat” şi respectiv pentru proiectul ce a vizat licenţierea Microsoft; ar fi iniţiat şi avizat proiecte de Hotărâri de Guvern prin care a urmărit favorizarea firmelor Fujitsu Siemens Computers şi Siveco, respectiv firmele colaboratoare ale acestora, ar fi stabilit printr-un Memorandum firmele care să participe la realizarea proiectului atestând în mod nereal că acestea fac parte dint-un consorţiu; ar fi stabilit procente de participare la proiect în favoarea anumitor firme; ar fi acceptat cesiunea contractului de către SIVECO, deşi invocase necesitatea achiziţiei de la aceeaşi sursă; ar fi înlesnit firmei SIVECO şi colaboratorilor săi încheierea contractului în condiţiile lipsei de competiţie, încheind contractul în condiţii oneroase pentru ministerul pe care îl conducea, faptele sale având drept consecinţă prejudicierea bugetului de stat ca urmare a achiziţiei de servicii şi produse la preţuri peste valoarea de piaţă: licenţe cu circa 30 – 40% mai scumpe, calculatoare şi produse software la preţuri cu până la 50% mai mari decât cele pentru aceleaşi produse sau produse similare de pe piaţă.....un adevarat business man...
  3
  34
  Raportează
 • postat de CERNEA
  Marți, 24 Martie 2015 09:19
  89.137.139.***
  ATUNCI CUM POATE FI ATAT DE NESIMTIT CA LA SEDINTA PSD IN DREAPTA LUI IL AVEA CHIAR PE DAN NICA. DEALTFEL GUVERNUL ACTUAL ESTE FORMAT NUMAI DIN PENALISTI. CUM POATE FI ALTFEL DACA IN FRUNTE ARE CHIAR UN PENALIST PONTA CU FAMILIA LUI. PROSTIMEA SI SENILITATEA DIN GALATI AU ALES ACEST INFRACTOR SA AJUNGA IN PARLAMENTUL EUROPEAN IN CONDITIILE IN CARE A FACUT NUMAI RAU GALATIULUI. sustinerile Pontacului sunt doar baliverne ca abia acum vorbeste de atentionare ori asta nu intereseaza pe nimeni ca hotia a fost lasata sa mearga ptr. ca toti au furat asa ca nu aveau cum sa franeze asta.NSIMTITI.
  6
  25
  Raportează
 • postat de SoCreziTu
  Marți, 24 Martie 2015 09:08
  5.13.143.***
  DA, domnul Dan Nica e cel mai nepatat dintre politicieni. Sa-i ridicam o statuie. La fel de nepatat a fost si in afacerea cu privatizarea postei romane...prietenii stiu de ce. Mult succes in continuare in cariera.
  1
  29
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.