MODIFICĂRI DE LEGE cu dedicaţie pentru parlamentari/ Cum vor să scape ALEŞII noştri de conflictul de interese

MODIFICĂRI DE LEGE cu dedicaţie pentru parlamentari/ Cum vor să scape ALEŞII noştri de conflictul de interese
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Un proiect de lege controversat, care încurajează „nepotismul” şi dă liber funcţionarilor publici să îşi plătească rudele din banii contribuabililor, a ajuns la Camera Deputaţilor pentru dezbatere şi aprobare. Dacă forul decizional va da undă verde proiectului, atunci parlamentarii noştri vor avea liber să îşi angajeze neamurile la cabinetele parlamentare, fără a mai risca să fie condamnaţi penal pentru conflict de interese. Aşa cum s-a întâmplat în cazul deputatului PSD de Galaţi, Florin Pâslaru, care şi-a angajat fiul la propriul cabinet parlamentar, motiv pentru care a fost condamnat de Instanţa Supremă şi a primit o amendă penală de 2.000 de lei, contestată însă de deputat, care susţine în continuare că nu a încălcat legea.

Ca parlamentarul gălăţean, sunt în toată ţara zeci de senatori şi deputaţi descoperiţi de Agenţia Naţională de Integritate (ANI) în conflict de interese, întrucât şi-au angajat copiii, soţiile, fraţii sau surorile, nepoţii şi nu numai la propriile cabinete parlamentare şi i-au plătit pentru serviciile prestate din bani publici, fapt interzis de lege. Motiv pentru care unii dintre ei au şi fost condamnaţi de Justiţie la închisoare cu suspendare.

Lege aprobată tacit de senatori

În urmă cu doar câteva zile, Senatul României a adoptat tacit un proiect de lege de modificare a Codului Penal, astfel încât funcţionarilor publici să li se permită să-şi angajeze rudele de gradul II, inclusiv fără ca această faptă să mai fie considerată conflict de interese. Proiectul de lege, iniţiat de cinci senatori ai PC, PSD, UDMR şi un altul provenit din sfera minorităţilor, prevede modificarea art. 301 şi 308 din Codul Penal.

În prezent, Codul Penal prevede la Titlul V – Infracţiuni de corupţie şi de serviciu, Capitolul II – Infracţiuni de serviciu, la art. 301 – Conflictul de interese: „(1) Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”. Alin. (2) al aceluiaşi articol de lege precizează că dispoziţiile de la alin. (1) nu se aplică în cazul emiterii, aprobării sau adoptării actelor normative”.

Proiectul de lege adoptat tacit de Senat modifică alin. 2 astfel: „(2) Dispoziţiile alin. (1) nu se aplică în cazurile în care actul sau decizia se referă la următoarele: emiterea, aprobarea sau adoptarea actelor normative, ocuparea de către o persoană a unei funcţii indiferent în ce modalitate şi sub ce formă se realizează aceasta, exercitarea atribuţiilor de serviciu privind acordarea către subalterni a drepturilor legale ale acestora”.

Conform site-ului Senatului, proiectul legislativ a primit aviz negativ atât din partea Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări, cât şi din partea Comisiei pentru drepturile omului, culte şi minorităţi.

„Este foarte bună legea”

L-am întrebat pe unicul parlamentar gălăţean din legislatura actuală, descoperit în conflict de interese, ce părere are despre proiectul de lege adoptat de Senat. Deputatul Florin Pâslaru a declarat că va susţine modificările propuse de Senat Codului Penal. „În sfârşit, se reglementează treaba. Este foarte bună şi binevenită legea. Va fi obligatoriu o dezbatere pe această temă în unele dintre comisii, în plen. Bineînţeles că şi Guvernul va avea un cuvânt de spus. Este important că, în sfârşit, se acoperă nişte carenţe legislative. Din momentul în care devine lege, fiecare parlamentar va şti ce are voie să facă şi ce nu. Până acum era totul ambiguu. În momentul în care ai legea foarte clară, ai lămurit-o. Sunt singurul care a primit amendă penală. Eu am spus instanţei că fiul meu nu a fost plătit de Camera Deputaţilor, ci din suma forfetară pe care o primim noi, la dispoziţia parlamentarului”, ne-a declarat Pâslaru.


CITEŞTE ŞI: Marius Stan va fi "uns" preşedinte al Municipalei UNPR. Gabriel Oprea va sosi joi, 9 aprilie, la Galaţi

Citit 2383 ori Ultima modificare Joi, 09 Aprilie 2015 00:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.