Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
11 comentarii

* Uniunea Europeană ne obligă să reciclăm 15 la sută din gunoi, dar municipalitatea nu reuşeşte, din cauza punctelor private de colectare din oraş * Peste 100 de operatori economici ar putea fi obligaţi să îşi mute punctele de colectare a deşeurilor în afara oraşului


Serviciul Public Ecosal vrea o hotărâre de Consiliu Local care să-i oblige pe operatorii economici cu activitate de colectare a deşeurilor reciclabile să îşi mute punctele de lucru din oraş. Proiectul, aflat în acest moment în studiu la Primărie, este motivat, potrivit directorului Ecosal, Ionuţ Pucheanu, de faptul că serviciul de salubrizare pe care îl conduce trebuie să fie singurul operator care preia deşeurile atât de la cetăţeni, cât şi de la agenţi economici şi instituţii. Ba, mai mult, acest lucru este necesar pentru a atinge procentul de 15 la sută de reciclare din totalul de deşeuri produse de municipalitate, impus de normele europene. În acest moment, procentul nu este atins. Dacă proiectul va fi trecut prin Consiliul Local şi va fi aprobat, acesta va avea urmări asupra activităţii a peste 100 de agenţi economici. În judeţul Galaţi sunt autorizaţi 182 de operatori economici pentru activitatea de colectare deşeuri, cu 245 de puncte de lucru. Numai în municipiul Galaţi se află 155 de puncte de colectare.

Ecosal şi monopolul deşeurilor

Potrivit directorului Ecosal, Ionuţ Pucheanu, atât societăţi şi instituţii chiar din subordinea Consiliului Local, cât şi agenţi economici şi cetăţeni preferă să predea deşeurile reciclabile centrelor private de colectare, pentru că acestea oferă şi bani în schimb. Acest lucru, în pofida faptului că Serviciul Public de Salubrizare Ecosal este singurul autorizat pentru desfăşurarea serviciului de salubrizare, iar potrivit Legii salubrizării 99/2014 autorităţile locale sunt deţinătoarele de drept ale deşeurilor populaţiei.

Pucheanu mai spune, totodată, că existenţa acestor puncte de colectare încurajează furtul deşeurilor reciclabile din containerele Ecosal. „Conform memorandumului ISPA, există legea salubrizării publice, care ne obligă şi ne îndreptăţeşte să avem exclusivitate pe domeniul acesta de activitate, colectare, transport, depozitare. N-ar trebui să mai existe nimeni. Nu vreau să omorâm din punct de vedere economic pe nimeni, doar că trebuie să înţeleagă oamenii că dacă nu mai au unde duce produsele reciclabile nu s-ar mai ocupa cu aşa ceva hoţii”, ne-a declarat directorul Ecosal.

Chiar dacă furtul produselor reciclabile din pubele este singura sursă de venit pentru unii, potrivit legii ”preluarea deşeurilor din recipientele şi/sau containerele amplasate în punctele de colectare de către alte persoane decât operatorii licenţiaţi pentru prestarea activităţii în aria de delegare respectivă constituie infracţiune de furt şi se sancţionează potrivit legii”.

Totodată, directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului, Carmen Sandu, a cerut, anul trecut, Primăriei să ia o hotărâre în sensul scoaterii centrelor de colectare de pe raza municipiului Galaţi, întrucât „ne-am transformat într-un oraş de gunoaie”.

Sancţiuni pentru fiecare tonă nereciclată

Potrivit directorului Ecosal, Ionuţ Pucheanu, Uniunea Europeană ne obligă să reciclăm 15 la sută din totalul de gunoi care ajunge la depozitul realizat prin ISPA la Tirighina. „O fi mult, puţin, nu ştiu, dar Primăria plăteşte la sfârşitul anului pentru fiecare tonă nerealizată o sumă de bani. La nivel de raportare, nu sunt raportate ca reciclate la nivelul municipiului Galaţi decât ce colectăm noi, deşi ceilalţi agenţi economici colectează tot de pe raza municipiului Galaţi, dar din păcate aceste cifre nu sunt adunate. Din 2020, vom avea cincizeci la sută cotă de reciclare. Ne este impus să reciclăm 15 la sută din cantitatea de deşeu declarată la nivelul municipiului Galaţi, din ce ajunge la groapa de gunoi. Dacă au ajuns 100.000 de tone la groapă, 15.000 de tone ar trebui reciclate”, ne-a explicat directorul. În 2014, cantitatea de deşeuri ajunsă la groapa de gunoi Tirighina a fost 103.453 de tone şi a fost reciclată o cantitate de 980 de tone.


CITEŞTE ŞI: Supravieţuire pentru unii, AFACERE pentru alţii. CUM se desfăşoară viaţa unui colector de PET-uri

Citit 4026 ori Ultima modificare Miercuri, 08 Aprilie 2015 17:35

11 comentarii

 • postat de romeo Joi, 09 Aprilie 2015 20:02 5.13.178.*** Link la comentariu
  0
  3

  Stimate doamne si domni de la Viata Libera, va rog sa fiti un ziar de OPINIE. Nu umpleti doar paginile cu informatii, doar despre ce spun unii si altii, mai ales cand este vorba de bani PUBLICI.
  Chiar daca publicati opiniile celor care va citesc ziarul, treaba dvs. nu este terminata. Chiar s-ar putea spune ca, din acel moment, de abia incepe.
  Prin urmare, va rog sa luati in considerare cele scrise de cititori pentru ca ele arata interesul locuitorilor acestui oras pentru binele comunitatii, ceea ce nu se poate spune despre “alesii” nostri si despre folosirea banului public. Analizati din toate punctele de vedere afirmatiile celor din Primarie sau care au contracte de la Primarie si OBLIGATI-I sa raspunda prin ziar.
  Avem nevoie de atitudine, chiar daca Primaria ne crede doar o adunatura, fara opinie.
  Parerea mea este urmatoarea:
  - Colectarea pet-urilor se face in Europa PLATIND pentru ele. In Germania, de ex, sunt automate de colectare asa cum, timid, exista si la Mall, langa Carrefour. Prin urmare aceasta activitate nu trebuie sa fie un monopol
  - Din putina decenta ar fi fost normal ca Primaria sa-I doteze pe amaratii care aduna de prin gunoaie cu saci CURATI de rafie, asa cum am mai propus acum cateva luni
  - Este importanta curatenia orasului, ceea ce Ecosal nu stie sa faca; este nevoie de concurenta, nu de “interesul” Primariei sa-si protejeze activitatile care aduc bani nemeritati
  - Raportarile despre reciclarea gunoiului TREBUIE sa cuprinda si volumul activitatilor celor care actioneaza in regim privat
  - Politia, la fel ca la circulatie, si alte “organe”, NU VOR sa asigure un climat curat si corect in oras; cine are acest interes?? Am intalnit si un caz in care am fost apostrofat de catre un politist ca sortez gunoiul….
  - Primaria ar trebui, imediat ce firmele angajate in activitati pe bani publici fac declaratii, sa sesizeze aberatiile cuprinse in unele afirmatii, fara temei legal.
  Sper in implicarea celor care doresc un oras frumos. Va rog luati atitudine!

  Raportează
 • postat de dan Joi, 09 Aprilie 2015 17:20 82.137.12.*** Link la comentariu
  0
  5

  Pai 15% din gunoiul menajer, adica cap sec Pucheanu, trebuia sa faci la rampa de gunoi si o rampa de sortare.
  Adica o banda rulanta unde rastorni gunoiul din camion apoi 400de persoane il selecteaza manual pe fiecare in parte.
  Dar cap mare si sec Pucheanu incaseaza 30.000 lei salariu si vrea ca cetateanul sa selecteze gunoiul si sa nu incazese nimic, chiar sa mai plateasca cetateanul firmei ecosal.
  Bai chiar nu va este rusine, pai dupa ce ca ti-l selectez mai vrei si bani, de ce nu prestezi gratis, pentru ca ti- selectez.
  Esti din partid cu doamna purtator de cuvant?
  Cetatenii sa plateasca pentru ca guvernul si primaria a platit datorii la apaterm de 90 milioane lei.
  PAi nu chiriasii primariei au datorii de 100 miliaone lei, cine vrei sa plateasca doamna ema turcu, bunul platnic.
  CHiar nu va este rusine?
  Pai ne luati si taxe si tot noi sa facem si munca?

  Raportează
 • postat de radu Joi, 09 Aprilie 2015 12:48 5.13.140.*** Link la comentariu
  0
  16

  Ecosal = intreprinderea de imprastiat gunoiul menajer.
  Spun asta pentru ca la toate punctele de colectare a gunoiului menajer din oras, containerele din material plastic stau cu "gura cascata" toata ziua.
  La fiecare adiere de vint, pungile de plastic si hirtiile sunt luate de vint si imprastiate in vecinatate.
  Este un spectacol demn de lumea a treia (de fapt asta a ajuns Galatiul, un oras fara administratie, o groapa, un maidan).
  Solutia este blocarea capacului mare al fiecarui container de gunoi cu un sistem de inchidere adecvat si folosirea de catre cetateni a capacului mic instalat pe capacul mare. Deblocarea capacului mare se va face de catre echipa care vine cu masina de colectare. In acest fel materialele usoare nu vor mai fi luate de vint si in plus accesul nedorit al cautatorilor de "comori" va fi limitat, raminind mai multe materiale reciclabile pentru ECOSAL.
  Alo ECOSAL, cind implementati propunerea de mai sus?

  Raportează
 • postat de corneliu Joi, 09 Aprilie 2015 11:33 5.2.209.*** Link la comentariu
  0
  4

  Toate serviciile publice sunt arestate de societati publice in subordinea CJ sau primariei. Toate vor exclusivitate la buzunarul meu,pardon, al nostru. Astfel alesii nostri, la fel de limitati ca si noi alegatorii lor, duc la faliment serviciu public dupa serviciu public. Daca nu se intoarce Ceausescu suntem morti, e clar, singuri nu ne putem administra fara sa siluim democratia si libertatea de actiune. Atat de rau am distrus orasul asta incat ne trebuie altul?

  Raportează
 • postat de eco small Joi, 09 Aprilie 2015 11:07 5.13.159.*** Link la comentariu
  0
  10

  Bai Ecosalule,
  Vino bai si goleste containerul cu sticla din parcarea cu pepeni din Tiglina I. Vine o huiduma de masina care blocheaza traficul sa ia zilnic niste cartoane, restul ramane tiganilor. Va doare la basca de selectarea deseurilor si vreti monopol. Cine sa va-nteleaga?

  Raportează
 • postat de George Joi, 09 Aprilie 2015 09:36 5.13.205.*** Link la comentariu
  0
  19

  Legea 99/2014 - o lege care nu are tangente cu o societate democratica si cu concurenta libera, o lege facuta cu dedicatie, se refera doar la deseurile municipale. Daca eu sortez deseurile si colectez separat ambalajele, indiferent de natura lor, acestea ies din grupa deseurilor municipale si intra in grupa deseurilor din ambalaje, deseuri pentru care legea invocata nu se aplica si drept urmare pot sa le predau unde vor eu. In alta ordine de idei, nu centrele de colectare private impiedica realizarea procentului de colectare, ci incompetenta celor de la Ecosal coroborata cu aceiasi eficacitate de Politia Comunitara. Este aberant sa inchizi o ramura economica (cea a reciclarii materialelor) pentru ca exista suspiciuni ca se colecteaza marfa furata, atat timp cat tu ca institutie abilitata (Politia Locala) in a stopa furtul de deseuri nu ai facut si nu faci nimic in acest sens. Daca ar exista putina decenta, competenta si vointa fenomenul ar fi stopat rapid. Se fura din tomberoane, pe strazi trec carucioare si carute cu PET-uri si politia nu face nimic.
  Pe langa obligatia de a recicla 15% din gunoiul menajer, mai exista obligatia de a recicla cca. 50% din ambalaje (cu diferente pe tipuri de ambalaj). Acest procent, desi mult mai mare decat cel de 15%, a fost realizat in fiecare an. Si nu datorita celor de la Ecosal, ci a firmelor private.
  In plus, Legea 99/2014 nu prevede ca deseurile apartin Ecosal, ci a unui operator economic care castiga licitatia pentru prestarea serviciului de salubrizare. A auzit cineva de vreo licitatie?????

  Raportează
 • postat de Marius Stanica Joi, 09 Aprilie 2015 08:48 213.218.53.*** Link la comentariu
  5
  15

  Ei sunt falimentari si nu isi pazesc pubelele, nici nu ridica continutul cand sunt pline, si hai repede sa ne luam de privati.

  Este clar ca privatii fura din pubelele societatii dar totusi nu stiu daca rezolvarea este pumnul in gura.

  Raportează
 • postat de pai da Joi, 09 Aprilie 2015 08:40 193.194.132.*** Link la comentariu
  2
  14

  Au ajuns sa fie inviosi pe firmele private (care stiu sa faca bani din reciclarea deseurilor). Logic, caci daca nu isi indeplinesc "planul", nu se mai iau preme si bonusuri... De ce nu au reusit ei sa colecteze de la agentii economici asta nu explica. Ei prefera sa arate cu degetul, in loc sa gaseasca solutii sa fie mai eficineti in ceea ce fac! Ca doar lucreaza la stat!

  Raportează
 • postat de gunoierii Joi, 09 Aprilie 2015 08:27 94.177.145.*** Link la comentariu
  3
  14

  Pai si cine te impiedica, mai Puchene, sa reciclezi deseurile care ajung la groapa de gunoi ?
  Ca din cele 100.000 tone, care spui ca ajung la groapa de gunoi, nu cred ca sunt toate menajere si nereciclabile.
  Hai, spune adevarul : tie ti-ar conveni doar sa colectezi ce se strange in cele 3 pubele pentru deseuri reciclabile si sa-ti faci astfel norma, fara sa-ti mai bati capul sa reciclezi si din tomberoane.

  Raportează
 • postat de florin Joi, 09 Aprilie 2015 06:42 82.137.14.*** Link la comentariu
  3
  26

  Rezultatul unei activitati declarata monopol?DEZASTRUOS!Apa canal monopol!Apaterm monopol!Gazul impartit ca monopolin tara de diverse firme de stat straine!Distributia electrica monopol!Si alte foarte multe activitati din tara aceasta declarate monopol si care lucreaza impotriva cetateanului simplu!Mai d-le Pucheanu stii care este rezultat activitatii Ecosal in Galati in acele activitati pe care deja are monopol?DEZASTRUOS!!!!!Ti se pare ca orasul Galati este un oras foarte curat?Ecosal are monopol pe aceasta activitate in Galati!Un rezultat al monopolului Ecosal sunt acele 3 maturici de lux achizitionate de mata si care nu sunt folosite!Si au fost achizitionate pe bani grei!Un alt monopol este stringerea gunoiului din oras!Vi se pare ca aceasta activitate detinuta ca monopol de Ecosal decurge normal?
  Mai jos va readuc aminte o parte din serviciile pe care le oferiti ca monopol si sunt realizate discutabil sau deloc de dumneavoastra:
  Serviciile noastre

  I. Serviciul de salubrizare:

  1. precolectarea, colectarea si transportul deseurilor municipale, inclusiv ale deseurilor toxice periculoase din deseuri menajere, cu exceptia celor cu regim special;

  2. sortarea deseurilor municipale;

  3. depozitarea controlata a deseurilor municipale;

  4. maturatul, spalatul, stropirea si intretinerea cailor publice;

  5. curatarea si transportul zapezii de pe caile publice si mentinerea in functiune a acestora pe timp de polei sau de inghet;

  6. colectarea cadavrelor animalelor de pe domeniul public si predarea acestora, precum si servicii de ecarisaj;

  7. colectarea, transportul, depozitarea si valorificarea deseurilor voluminoase provenite de la populatie, institutii publice si agenti economici, neasimilabile celor menajere (mobilier, deseuri de echipamente electrice si electronice, etc.);

  8. colectarea, transportul si neutralizarea deseurilor animaliere provenite din gospodariile populatiei;

  9. colectarea, transportul, sortarea, valorificarea si eliminarea deseurilor provenite din gospodariile populatiei, generate de activitati de reamenajare si reabilitare interioara a locuintelor/apartamentelor proprietate individuala;

  10. dezinsectia, dezinfectia si deratizarea;

  11. tratarea si eliminarea deseurilor nepericuloase;

  12. demontarea (dezansamblarea) masinilor si echipamentelor scoase din uz pentru recuperarea materialelor;

  13. recuperarea materialelor reciclabile sortate;

  14. comert cu ridicata al deseurilor si resturilor;

  15. alte activitati de curatenie.
  Cite din aceste puncte sunt executate satisfacator de Ecosal?Si atunci de ce naiba dorim un monopol pe o activitate ?De ce nu gasim o solutie ca cei nevoiasi care string aceste PET-uri sa le aduca la Ecosal?

  Raportează
 • postat de catalin Joi, 09 Aprilie 2015 05:17 109.166.142.*** Link la comentariu
  5
  26

  Asa.i ca e absurd? Acum se recicleaza chiar mult si bine, avand in vedere ca avem acei saraci care ne selecteaza noua gunoiul dupa ce noi aruncam la gramada tot. Dar nu conteaza ca se recicleaza foarte eficient pt nivelul nostru de educatie ecologica, conteaza ca ei sunt sanctionati pt ca nu mai au ce recicla. Bai, cata prostie!

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.