Cui îi mai pasă de alegeri?

Cui îi mai pasă de alegeri?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Din 2004 şi până acum, dezinteresul electoral al gălăţenilor a crescut cu peste 30 de procente * Se poate şi mai mult! * Dacă în România prezenţa la urne a fost de 27,4 la sută, Slovacia a votat în proporţie de doar 19,64 la sută *

Nu mai puţin de 438.243 de gălăţeni au spus „pas” alegerilor europarlamentare de duminică. Practic, pe 7 iunie au votat doar cei care fac parte din nucleul de bază al partidelor şi simpatizanţii, cetăţenii neînrolaţi politic preferând să stea acasă.

Surprinzător, politicienii nu par deloc îngrijoraţi de scăderea drastică a prezenţei la vot, preocupaţi fiind să-şi măsoare umilele procente. Dacă la alegerile parlamentare din noiembrie 2004 nu au votat 41,94 la sută dintre gălăţeni, în 7 iunie 2009, 73,1 la sută dintre gălăţeni au spus „pas” votului.

Un calcul simplu arată că, din 2004 şi până acum, dezinteresul gălăţenilor a crescut cu peste 30 de procente. Iată radiografia absenteismului la vot:

În jos!

La alegerile locale din 2004, 48,62 la sută dintre gălăţeni n-au venit la vot. La scrutinul parlamentar din 2004, antrenată poate şi de alegerea preşedintelui, prezenţa la vot s-a mai revigorat. Cu toate acestea, 41,94 la sută dintre gălăţeni au decis că au ceva mai bun de făcut decât să se ducă la urne.

În 2007, la referendumul pentru demiterea preşedintelui, 57,67 la sută dintre gălăţeni n-au fost câtuşi de puţin interesaţi de soarta şefului statului.

La scrutinul pentru Parlamentul European, 69,7 la sută dintre gălăţeni n-au votat. Vi se pare mult? Ei bine, aflaţi că în aceeaşi zi cu primul vot european din viaţa noastră a avut loc şi un referendum pentru introducerea votului uninominal. Absenteismul cu care l-au tratat gălăţenii s-a ridicat la 72,26 la sută, prevestind parcă europrocentul din 2009.

La alegerile locale din 2008, 55,48 la sută dintre gălăţeni au refuzat să-şi exercite dreptul de a alege. Nici măcar votul uninominal nu s-a bucurat de prea mare apetenţă din partea gălăţenilor. În 30 noiembrie 2008, 62,3 la sută dintre gălăţeni au preferat să fie simpli spectatori ai procesului electoral.

Duminică, 73,1 dintre alegătorii din judeţul nostru nu s-au prezentat la urne. Absenteismul se apropie de 80 la sută.

Europa ne salută!

În Uniunea Europeană, prezenţa la vot s-a ridicat la 43,1 la sută. Din fericire nu suntem pe primul loc la absenteism. România, cu 27 de procente participare la urne, a fost întrecută de Lituania, cu 20,92 la sută şi de Slovacia, cu 19,64 la sută. Oricum, slovacii s-au „mobilizat” ceva mai bine dacă avem în vedere că la scrutinul trecut au venit la urne doar 16,97 la sută.

Cert este că vecinii noştri din Bulgaria au fost mai interesaţi decât noi de euroalegeri. Dacă în 2007 Bulgaria şi România au avut cam aceeaşi cotă de participare la urne, de 29 de procente, acum bulgarii au votat mai mult decât noi – 37,49 la sută. Concluziile ar trebui să le tragă politicienii!

Opinii

„Pentru ce să mai mergem la vot?”

Comentariile cititorilor „Vieţii libere” radiografiază dezinteresul pentru urne şi politică. Iată câteva dintre cele mai interesante opinii:

Didi: „Mă întreb dacă pensionarii care au votat ştiu toţi pentru ce sau pentru cine au votat”.

Un băiat rău: „Atâta timp cât politicienii jonglează cu banii noştri, ai celor care nu am votat, avem tot dreptul din lume să-i înjurăm. Din păcate, prostia persistă la noi încă în proporţie foarte mare. 27 la sută mi se pare un procent extrem de mare de votanţi. Mi-ar fi plăcut să fie 0 la sută”.

Iulian Nanu: „De douăzeci de ani votăm ca să le băgăm bani în buzunar aleşilor. Românii nu mai au opţiuni, nivelul de trai stagnează, proiectele de interes local şi naţional lipsesc. Pentru ce să mai mergem la vot?”

„Felicitări celor ce nu s-au dus la vot!”

Iată ce mărturiseşte, pe site-ul „Vieţii libere”, dl Vasile: „Nu am fost la vot! Motivul este că prin acest gest am vrut să-i sancţionez pe toti politicienii care îşi aduc aminte de noi numai la alegeri. Şi să ştiţi că am stat numai în casă, nu am plecat nici la mare, nici la munte. De unde bani?! Felicitări celor care NU S-AU DUS LA VOT!”.

Contravaloarea cheltuielilor electorale

Dl ing. Călianu Oprea, un alt cititor, ne scrie: „Aristotel spunea: comunitatea trebuie să exercite dreptul la vot, iar cei ce nu se prezintă nu au dreptul să comenteze rezultatele alegerilor. Cei ce refuză să meargă la vot suferă de neghiobie. După mine, caracterizarea este foarte dură. Eu propun ca acţiunea de votare să fie obligatorie ca şi în alte 34 de state ale lumii, iar cei care nu se prezintă la vot să fie sancţionaţi cu contravaloarea cheltuielilor unitare electorale”.

Citit 869 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.