UPDATE/ REACŢIA şefului statului, după ce solicitarea DNA de urmărire penală a premierului Victor Ponta a fost RESPINSĂ

UPDATE/ REACŢIA şefului statului, după ce solicitarea DNA de urmărire penală a premierului Victor Ponta a fost RESPINSĂ
Evaluaţi acest articol
(47 voturi)

* Direcția Națională Anticorupție (DNA) a anunțat vineri, 5 iunie, că procurorii au dispus începerea urmăririi penale față de premierul Victor Ponta pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată și spălarea banilor în dosarul Turceni - Rovinari * Şeful statului, Klaus Iohannis, a cerut demisia lui Victor Ponta, dar prim-ministrul a refuzat să ia această decizie * "Am fost numit în funcţie de Parlamentul României şi doar Parlamentul poate să mă demită"


UPDATE, 9 iunie, 19,00: Președintele Klaus Iohannis a reacţionat dur la decizia Camerei Deputaţilor de marţi, 9 iunie, de a respinge cererea DNA de urmărire penală a lui Victor Ponta. Şeful statului cere din nou demisia lui Victor Ponta din funcţia de prim-ministru.

Potrivit romaniatv.net, într-o declaraţie de presă, transmisă de Administraţia Prezidenţială, preşedintele Klaus Iohannis îşi menține punctul de vedere conform căruia "Parlamentul nu ar trebui să obstrucționeze actul de justiție".

"Regret faptul că astăzi coaliția de guvernare a impus o decizie în sens contrar. Regret, totodată, faptul că Parlamentul s-a transformat într-un scut de protecție pentru persoana Victor Ponta, bănuită de fapte penale.

Este o dovadă de maximă iresponsabilitate și de sfidare la adresa cetățenilor faptul că parlamentarii ce alcătuiesc majoritatea împiedică justiția să-și facă datoria, sunt dispuși să distrugă instituția Parlamentului, așa cum ar trebui ea să funcționeze într-un stat de drept, și să afecteze imaginea României pentru a salva politic o singură persoană.

Majoritatea parlamentară refuză să accepte semnalul dat de cetățeni, care a fost unul foarte clar: stop corupției, politică făcută cu integritate și responsabilitate. În continuare consider că soluția pentru ieșirea din actuala situație este demisia domnului Victor Ponta din funcția de prim-ministru", susţine Iohannis în declaraţia de presă.

Klaus Iohannis a reluat mesajul şi pe pagina de Facebook.


UPDATE, 9 iunie, 11,45: Deputaţii au respins, marţi, 9 iunie, în plenul Camerei, solicitarea DNA de avizare a urmăririi penale a premierului Victor Ponta, şi pentru conflict de interese, votul fiind 231 ”pentru” respingerea urmăririi penale şi 120 ”împotrivă”, potrivit unor surse politice.

Din totalul de 387 de deputaţi, la şedinţa de marţi au fost prezenţi 351, numărul voturilor valabil exprimate fiind acelaşi. Din voturile valabil exprimate, 231 au fost pentru "proiectul de hotărâre respingerea cererii de începere a urmăririi penale" a lui Victor Ponta, iar 120 de voturi au fost "împotrivă".

Întrucât s-a întrunit majoritatea simplă, decizia Camerei Deputaţilor a fost de respingere a începerii urmăririi penale pentru şeful Guvernului.


UPDATE, 8 iunie, ora 16,50/ Comisia Juridică a recomandat respingerea cererii DNA privind încuviinţarea urmăririi penale. Din 26 de deputaţi jurişti, 7 au fost "pentru", unul s-a abţinut, iar 18 au fost "împotriva" cererii DNA.


UPDATE, 8 iunie: Premierul Victor Ponta va fi audiat astăzi, 8 iunie, în Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor, la ora 16,00, potrivit realitatea.net. Votul în plen asupra cererii de începerea urmăririi penale ar urma să aibă loc marţi, 9 iunie, la ora 10,00.

Premierul Victor Ponta a declarat luni, 8 iunie, la ieşirea din şedinţa Comisiei juridice, că a solicitat comisiei să fie audiat la ora 16,00, iar votul în plen asupra cererii de începerea urmăririi sale penale să fie marţi, 9 iunie. Comisia a aprobat în unanimitate.


PRO ŞI CONTRA DEMISIEI LUI VICTOR PONTA DIN FUNCŢIA DE PREMIER

Premierul, susţinut de PSD Galaţi: „Să nu ia în calcul nici un moment varianta demisiei”

Printr-un comunicat de presă remis redacţiei, organizaţia judeţeană PSD Galaţi, condusă de europarlamentarul Dan Nica, îşi exprimă susţinerea faţă de premierul Victor Ponta.

„Îl încurajăm pe Victor Ponta să nu cedeze în nici un fel presiunilor politice de orice natură şi să nu ia în calcul nici un moment varianta demisiei. Îi solicităm primului-ministru să-şi ducă mandatul la bun sfârşit şi să continue măsurile cuprinse în planul de guvernare al coaliţiei”, se arată în comunicat.

PSD consideră că acţiunea declanşată împotriva premierului este una premeditată, menită să contracareze creşterea popularităţii acestuia, după măsurile luate de Guvernul Ponta: reducerea TVA-ului la alimente de la 24 la 9 la sută şi dublarea alocaţiilor pentru copii. „În ce priveşte momentul ales de procurorii DNA de a demara acţiunea împotriva domnului Victor Ponta, nu putem afirma decât că este o ciudată coincidenţă cu depunerea moţiunii de cenzură. În politică, nu credem în coincidenţe!”, se arată în finalul comunicatului de presă. (Anca Melinte)

Mircea Geoană despre Ponta: "Demisia este singurul gest de minimă onorabilitate"

Prezent, vineri, la Galaţi, pentru a lansa filiala judeţeană a Partidului Social Românesc pe care îl conduce la nivel naţional, Mircea Geoană a afirmat că premierul Victor Ponta trebuie să îşi dea demisia neîntârziat din toate funcţiile politice pe care le deţine, acesta fiind singurul gest care ar mai putea „atenua pata de ruşine de pe obrazul ţării”.

„Dacă există o brumă de respect faţă de interesul general şi de reputaţia României, primul ministru acuzat de 17 capete de acuzare pentru corupţie, nu are decât un singur răspuns de dat. Nu trebuie să îi ceară preşedintele să demisioneze, nu trebuie să îi cer eu să demisioneze, nu trebuie să îi ceară liberalii sau oricine altcineva, este singurul gest de minimă onorabilitate în ceasul al treizecilea pe care Victor Ponta ar trebui să îl facă în acest moment”, a comentat preşedintele PSRO, Mircea Geoană. Totodată, fostul preşedinte al PSD  a mai spus despre Ponta că „este istorie, din punct de vedere politic” şi că ar fi trebuit să demisioneze din momentul plagiatului, când a apărut o suspiciune asupra reputaţiei sale. (Nicoleta Onofrei)

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a anunțat vineri, 5 iunie, că procurorii au dispus începerea urmăririi penale față de premierul Victor Ponta, la data faptelor - avocat, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată și spălarea banilor în dosarul de corupție de la companiile energetice Turceni și Rovinari privind încheierea unor contracte de asistență juridică.

În aceeași cauză, potrivit agerpres.ro, procurorii au constatat că se impune continuarea urmăririi penale față de Victor Ponta și sub aspectul săvârșirii a trei infracțiuni de conflict de interese, dintre care una în formă continuată, fapte aflate în legătură cu funcția sa de prim-ministru.

IATĂ ce a spus, la Galaţi, un ministru PSD despre citarea lui Ponta la DNA

La sediul DNA, premierul Victor Ponta a declarat că are calitatea de suspect în dosarul lui Dan Șova. "Sunt suspect în cazul domnului Șova pentru activitatea de avocat în 2007-2008. De asemenea, sunt în conflict de interese că l-am propus pe domnul Șova ministru. (...) Am venit la DNA ca orice om normal. Nu am dat nicio declarație. O să ne cheme pentru declarații", a afirmat prim-ministrul.

Întrebat dacă demisionează, Victor Ponta a spus că la DNA nu se face politică. "Politica se face în Parlament", a adăugat el, citat de agerpres.ro.

Preşedintele Klaus Iohannis a cerut demisia lui Victor Ponta

"Primul ministru este învinuit de fapte penale. După părerea mea este o situaţie imposibilă pentru România. Pe de altă parte, pentru România cel mai rău lucru este o criză politică. Având în vedere toate acestea, solicit demisia primului ministru Victor Ponta", a declarat şeful statului.

Preşedintele Klaus Iohannis l-a chemat pe premierul Victor Ponta la Palatul Cotroceni pentru a-i cere să demisioneze, în caz contrar intenţionând să îl suspende din funcţie, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.

Premierul Victor Ponta a anunţat că respectă poziţia publică a preşedintelui, dar că a fost numit la conducerea Guvernului de către Parlament şi numai Parlamentul îl poate demite.

"Am avut cu preşedintele Iohannis o discuţie instituţională extrem de corectă şi civilizată! Respect poziţia sa publică, dar am fost numit în funcţie de Parlamentul României şi doar Parlamentul poate să mă demită! Cred că respectarea principiilor constituţionale este esenţială pt societatea noastră şi în niciun caz nu pot accepta că un procuror DNA este deasupra Parlamentului, Guvernului şi a cetăţenilor acestei ţări! Asta ar insemna dictatura şi cred că la peste 25 ani după 1989 ar fi o mare eroare pt noi toţi!", a scris Ponta pe Facebook.

Camera Deputaţilor a amânat cazul până luni

Deputații vor analiza luni, 8 iunie, cererea DNA în cazul premierului Victor Ponta, potrivit realitatea.net. Biroul Permanent al Camerei Deputaților ar fi trebuit să se întrunească vineri, 5 iunie, de la ora 17,00, pentru a "stabili procedurile conform regulamentului" în cazul cererii DNA.

Sursa foto agerpres.ro

Citit 8074 ori Ultima modificare Marți, 09 Iunie 2015 19:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.