Bani europeni sunt, dar putem să-i cheltuim? Absorbţie doar pe jumătate

Bani europeni sunt, dar putem să-i cheltuim? Absorbţie doar pe jumătate
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

În următoarele şase luni, România ar trebui să trimită la Bruxelles cereri de rambursare de aproximativ nouă miliarde de euro, pentru a cheltui toate fondurile alocate perioadei 2007-2013. Aceasta este una dintre concluziile seminarului organizat, recent, de Freedom House România, în cadrul programului “Bursele Europene - Jurnalişti în Dialog”. Realist vorbind, proiectele ar trebui închise până în septembrie, pentru a avea timp să cerem rambursarea. Plăţile sunt, însă, suspendate pentru trei programe operaţionale, deci e greu de crezut că vom reuşi această performanţă. De altfel, din fondurile europene care au fost puse la dispoziţie în cadrul financiar 2007-2013, în România s-au absorbit, până acum, numai 54 la sută.

În loc să privim înapoi cu mânie, ar trebui să tragem învăţăminte şi să privim înainte: din 2014, România are la dispoziţie fonduri europene în valoare de aproximativ 40 de miliarde de euro, bani pe care cetăţenii români şi instituţiile statului pot să îi obţină prin proiecte bine gândite.

Cum se pot câştiga fonduri europene?

Secretul constă în „răbdare, perseverenţă şi curaj”, afirmă Angela Filote, şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România. În opinia acesteia, cel mai important aspect este ca proiectul pentru care se doreşte finanţare europeană să răspundă unei nevoi reale a societăţii. Iar pentru asta e nevoie de consultarea prealabilă a pieţei, de un studiu prin care să se verifice impactul acelui proiect în viaţa societăţii. La fel de important, pentru ca proiectul să fie aprobat, este ca beneficiarul să respecte legislaţia existentă în implementarea lui, atât cea românească, cât şi cea europeană. “Mai departe, trebuie abordată cu atenţie problema achiziţiilor publice, iar apoi trebuie urmărit foarte atent proiectul, pentru a se putea respecta angajamentele contractuale. Şi, nu în ultimul rând, cel care doreşte să acceseze fonduri europene trebuie să se înarmeze cu răbdare, perseverenţă şi curaj, pentru a-şi putea duce visul până la capăt”, a declarat Angela Filote, în cadrul unui seminar organizat de Freedom House.

Pentru că Uniunea Europeană insistă pe dezvoltare locală şi pe investiţii teritoriale integrate, ideală ar fi gândirea unui proiect la nivel local, dar care să aibă impact şi la nivel european!

Citit 1520 ori Ultima modificare Duminică, 14 Iunie 2015 15:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.