Căldura gălăţenilor, tot la stadiul de negocieri şi tratative

Căldura gălăţenilor, tot la stadiul de negocieri şi tratative
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Deşi mai sunt doar două luni şi jumătate până când toamna îşi va intra în drepturi, niciun reprezentant al autorităţilor locale sau centrale nu poate da asigurări, la acest moment, că gălăţenii vor avea căldură începând cu luna noiembrie.

Nici ministrul Energiei, Andrei Gerea, prezent ieri, din nou, la Galaţi, nici primarul Marius Stan şi nici administratorul special al Electrocentrale, Sinan Mustafa, nu le-au putut spune zecilor de mii de gălăţeni dependenţi de sistemul centralizat că au căzut la un acord cu privire la soluţiile propuse pentru reluarea producerii şi furnizării de agent termic în municipiul Galaţi.

Aşa cum v-am mai informat de altfel, soluţia identificată de autorităţi este restructurarea Electrocentrale, prin intermediul unei asocieri cu municipalitatea gălăţeană, care va deveni acţionar majoritar, astfel încât să poată atrage fonduri pentru reabilitarea şi modernizarea sistemului de termoficare, dar şi pentru a veni cu un aport de capital. În acest sens, CET a înaintat un protocol autorităţilor locale, în urmă cu mai mult timp, asupra căruia nu au ajuns însă la un consens.

Argumentul reprezentanţilor Primăriei îl constituie chiar garanţia financiară impusă de creditorii Electrocentrale, Romgaz şi Transgaz.

„Sunt negocieri încă, pentru că sunt nişte legi în cadrul cărora trebuie să ne încadrăm, legi care nouă nu ne permit să emitem tot felul de garanţii bancare către un terţ. Este legea după care funcţionăm şi încercăm să găsim soluţii. Dar aş vrea să nu plece domnul ministru de aici cu mâna goală, ci cu o sarcină. Din desele drumuri pe care le-am făcut şi la Guvern, şi la Ministerul Dezvoltării, răspunsul este unul care nu ne satisface, faptul că fondul de rezervă este undeva pe la zero. Dacă anul trecut am beneficiat de 10 milioane de lei, o subvenţie de la Ministerul Dezvoltării, eu sper totuşi să se găsească şi pentru acest an, în ciuda problemelor financiare cu care se confruntă întreaga ţară. Să putem găsi de la Guvern un sprijin financiar care ne-ar putea asigura pe undeva o garanţie pentru plata în avans a gazului, care este o condiţie de bază în acest protocol. Altfel, nu văd cum vom putea reuşi în acest sens. Nu am descoperit încă o cale legală”, a declarat primarul Marius Stan.

Ministrul Andrei Gerea a afirmat că propunerea edilului-şef se va afla "pe agenda de lucru, vom transmite această problemă şi Ministerului Dezvoltării. Probabil că se va găsi o soluţie".

Citeşte şiAutorităţile nu ne asigură că vom avea CĂLDURĂ LA IARNĂ. Încălzirea, încă în faza de "discuţii"

 

Citit 2193 ori Ultima modificare Joi, 16 Iulie 2015 18:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.