Noua parcare din Micro 19 e mai mult GOALĂ: „Aţi crezut că în garaje erau maşini?”/ Locul de joacă şi părculeţul, neîncăpătoare (FOTO)
Foto: Foto: Anca Melinte, Marius Negri

Noua parcare din Micro 19 e mai mult GOALĂ: „Aţi crezut că în garaje erau maşini?”/ Locul de joacă şi părculeţul, neîncăpătoare (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(42 voturi)

* Din cele 234 de locuri de parcare, fie noapte, fie zi, nu se ocupă mai mult de un sfert * În schimb, autoturismele se înşiră pe străduţele Laminoriştilor şi Strungarilor şi pe trotuarul din faţa Grădiniţei "Motanul Încălţat" * Părculeţul şi locul de joacă sunt neîncăpătoare pentru copii, părinţi, bunici * Fără pază, investiţia se depreciază pe zi ce trece

Doar copiii şi adolescenţii folosesc la maximum locurile din imensa parcare construită în locul bateriei de garaje în Micro 19. Dar nu pentru a-şi parca maşinuţele de jucărie, ci pentru a juca fotbal şi badminton, pentru a învăţa să pedaleze, pentru se plimba cu rolele, trotinetele şi skate-ul, dar şi pentru a desena cu creta pe asfalt. Părinţii şi bunicii îi supraveghează aşezaţi pe bordură sau îi plimbă pe micuţi în cărucioare, pe locurile de parcare goale. Pentru a nu fi subiectivi, am monitorizat şi fotografiat, mai multe zile la rând, la ore diferite, investiţia inaugurată în urmă cu numai o lună de primarul Marius Stan. Concluzia a fost că, indiferent de oră, numai un sfert din locurile de parcare este ocupat de maşini. Şoferii preferă să blocheze cu maşinile câte o bandă pe străduţele Strungarilor şi Laminoriştilor şi pe trotuarul din faţa Grădiniţei „Motanul Încălţat”.

Aşa e seară de seară?

Luni seara, în jurul orei 21,00, trecând pe lângă investiţia din Micro 19, am fost surprinşi de faptul că, în vreme ce părculeţul era, încă, plin, parcarea era mai mult goală. În schimb, autoturismele se înşirau la doar o sută de paşi distanţă, pe tot trotuarul (care e mai degrabă o platformă betonată) din faţa Grădiniţei „Motanul Încălţat”. Şi, cum pe partea Şcolii nr. 29 nu există trotuar, ci doar un rest de bordură şi pământ năpădit de buruieni, pietonii nu aveau altă soluţie decât să meargă pe carosabil către strada Laminoriştilor. Care, la rândul ei, avea o bandă ocupată de un şir nesfârşit de maşini. Şcoala nr. 29 era „flancată” şi de maşinile care ocupau o bandă pe strada Strungarilor, şi de cele care se pitiseră în spatele ei. Gândindu-ne că e poate o excepţie, am hotărât să revenim.

Să rupă balansoarul, nu alta!

Miercuri seara, de la ora 19,00, timp de aproape o oră, am monitorizat prima parcare cu loc de joacă şi părculeţ construită în Galaţi. Mai întâi am numărat maşinile. A fost simplu: erau opt în alveola din faţa Colegiului Economic, 18 maşini în cea de-a doua secţiune a parcării şi 28 în cea de-a treia, adică, în total, 54 de maşini. A, unde erau lăsate, totuşi, autoturismele? Pe străduţele laterale, începând fix de la colţul parcării din Micro 19…
Nu am putut număra, însă, copiii, bunicii şi părinţii care umpleau locul de joacă. Unul dintre balansoare rezista eroic sub cei şapte copii care, împărţiţi în două echipe, făceau concurs: cine are mai multă greutate ca să ajungă primul jos. Părinţii care nu mai prinseseră loc pe băncile pe care se înghesuiseră bunicuţele se aşezaseră pe bordură de unde îşi supravegheau copiii care ce credeţi că făceau? Se plimbau cu rolele, învăţau să meargă pe bicicletă sau desenau, desigur, pe locurile goale de parcare sau pe carosabilul străduţelor de acces la parcare. Şi, tot pe locurile de parcare goale, un tătic îşi iniţia prichindelul în tainele fotbalului.
De la chiuveta stricată a toaletei ecologice curgea un şuvoi de apă. Noroc că a intervenit unul dintre agenţii de pază ai instituţiilor de învăţământ din zonă.

„Fără pază, nu va rezista!”

„Aşa este mereu!”, ne-a confirmat gardianul pe care l-am întrebat de ce parcarea este doar pe sfert ocupată. „După lăsarea întunericului, nu sunt niciodată mai mult de 30-40 de maşini în parcare. Şoferii preferă să-şi lase maşinile unde le ţineau şi înainte să se facă parcarea. Şi nimeni nu-i sancţionează. Din păcate, dacă nu vor pune pază, toată frumuseţea nu va rezista. Noaptea vin tot felul de tineri şi trag de leagăne, le dau peste cap, mănâncă seminţe, fac mizerie, distrug. Cei care îşi plimbă câinii nu strâng niciodată în urma lor şi lasă gazonul plin de mizerie. Ne batem joc de banii noştri, că doar din ei s-a realizat toată investiţia. Păcat de ea!”, ne-a declarat agentul de pază.

Parcare pentru copii şi părinţi

Joi, la ora 9,00 am numărat în aceleaşi trei alveole ale parcării 13, 20 şi, respectiv, 20 de autoturisme, adică, în total, 53. Şi am fost surprinşi să vedem că leagănele erau încolăcite în jurul barei de susţinere, semn că huliganii se "distraseră" noaptea trecută.
Tot joi, la ora 14,00 parcarea număra pe „flancuri” 8, 15 şi, respectiv 20 de maşini, deci, un total de 43.
La ora 18,30, când deja începea să se aglomereze locul de joacă, situaţia nu era cu mult diferită. În prima alveolă erau opt autoturisme, în cea de-a doua – 24, iar în ultima – 30. Total: 62. Restul, până la 234 de locuri de parcare câte sunt, zăceau goale! De fapt, nu erau chiar goale, ci ocupate de copii şi părinţi!
Chiar lângă gardul locului de joacă, pe un pled, un grup de copii se juca. Alveola din faţa Colegiului Economic era ocupată de adolescenţi. Doi jucau badminton, câteva fete se plimbau cu rolele, un puştan trecea ca vântul cu bicicleta, un altul se antrena cu skate-ul, iar vreo doi se întreceau cu trotinetele. Un grup de adolescenţi stătea la poveşti şi-o doză de suc. Unde? Cu fundul pe bordură.
În cea de-a doua secţiune a parcării atmosfera era relaxat-competiţională. Patru băieţei încinseseră un fotbal şi nu se prea înţelegeau care-i poarta. Greu cu fotbalul pe locuri de parcare… Părinţii îşi plimbau bebeluşii în cărucioare, sau, aşezaţi pe bordură, îşi urmăreau prichindeii, păzind sticla cu apă sau suc ori păpuşa, abandonată pe moment. Activităţile în vogă erau plimbările cu bicicleta, jocul de badminton şi desenatul şi fugăritul pe locuri goale de parcare.

„Aţi crezut că în garaje erau maşini?”

Aşa ne-a răspuns un locatar al blocului U1, de lângă parcare. „Locurile de parcare nu se ocupă nici măcar pe jumătate! Doar pe sfert. Au făcut şi multe!”, ne-a declarat gălăţeanul. Când i-am replicat că sunt 239 de locuri de parcare pentru că au fost 144 de garaje, deci ar fi trebuit să fie parcate măcar o sută de maşini, ne-a zâmbit ironic: „Chiar aţi crezut că în garaje erau maşini?”.
Lăsând gluma la o parte, situaţia ar trebui să-i dea de gândit primarului Marius Stan. Edilul a precizat, la inaugurarea parcării, că investiţia va fi atent monitorizată şi, dacă se constată că nu toate cele 234 locuri de parcare sunt absolut necesare, una dintre alveole va fi transformată în pistă pentru role şi skateboard. Poate n-ar fi rău!

Ce-au propus arhitecţii şi ce-a ieşit/ Investiţia, în cifre

În Micro 19 nu s-a realizat o singură investiţie, ci două. Parcarea cu loc de joacă şi spaţii verzi din Micro 19 a costat 2,3 milioane de lei. La asta se adaugă proiectul, în valoare de 1,2 milioane de lei, prin care au fost amenajate aleile de acces. Totul a fost executat de Tancrad. Înainte, garajele şi aleile dintre ele ocupau 9.325 mp, iar spaţiile verzi doar 451 mp. În prezent, carosabilul şi parcajele ocupă 5.175,24 metri pătraţi, trotuarele asfaltate - 325,8 metri pătraţi, iar trotuarele pavate – 1.001,50 metri pătraţi. Aleile pietonale şi locul de joacă ocupă 252,57 metri pătraţi, suprafaţă locului de joacă amenajat cu tartan fiind de 230,60 metri pătraţi.
Trebuie spus că, în studiul de fezabilitate realizat de arhitectul Sergiu Porumboiu, preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România - Filiala Teritorială „Dunărea de Jos”, împreună cu dr. arh. Liliana Buhociu, dr. arh. Dragoş Buhociu şi dr. peisagist Roxana Negrea, propunerile erau altele: parcajele şi aleile ocupau 7.086 mp, spaţiul verde - 2.482 mp, iar locul de joacă 904 mp! Şi erau prevăzute doar 216 locuri de parcare…
Concluziile le trageţi singuri...

Citit 14205 ori Ultima modificare Marți, 21 Iulie 2015 17:58

33 comentarii

 • postat de Mos Ion 4 roti
  Luni, 20 Iulie 2015 16:08
  109.166.208.***
  Daaaa, trebuiau panouri solare montate deasupra locurilor de parcare....
  Daca ar fi avut si prize pentru incarcare baterii la masinile electrice sau incalzire electrica in asfalt pentru deszapezire iarna.....
  Probabil ca daca am fi avut toate astea, nu se mai numea Galati. Probabil Galatz, nu stiu!
  Cert e ca nu ar mai fi fost oras romanesc ci olandez, elvetian, ceva acolo...
  Astazi vorbeam de stramosii nostri, galii si romanii, intr-o limba necunoscuta....

  Asa ca noi aici la Galati, ne bucuram si ne exprimam prinosul de recunostinta vesnica, noului edil, mare facator de ctitorii intru multumirea alegatorului a-tot-recunoscator pentru sticla de ulei, galeata electorala si, mai nou : loc de parcare nou-nout, pe de-a moaca!
  18
  3
  Raportează
 • postat de EU
  Luni, 20 Iulie 2015 07:50
  5.13.212.***
  Oameni buni recunosc ca nu l-am votat pe MARIUS STAN dar la anul cand vor fi alegerile il voi vota cu cea mai mare placere.si sa va spun de ce ii voi da votul meu: dansul a facut pentru orasul acesta ce nu a facut niciun primar de la 89 incoace.durbaca mafiotul a dat tiganilor toate casele din oras pe care acestia le-au distrus si au acumulat datorii de sute de milioane.la fel si NICOLAE.SA NU UITAM CA ,ATUNCI CAND A INCEPUT CU GARAJELE CONSILIERI CU INTERESE ASCUNSE S-AU OPUS VEHEMENT.BRAVO LUI CA A AVUT TARIA SA NU RENUNTE.PUN PARIU CA TOT EL VA IESI PRIMAR.RESPECT DOMNULE PRIMAR.
  8
  26
  Raportează
 • postat de gigi
  Duminică, 19 Iulie 2015 20:29
  5.13.233.***
  e goala pentru ca masinile din jurul parcarii toto pe strada sunt parcate in fata blocului ingustand starada locurile sunt suficiente si asta e bine nu inteleg de ce nu se ia masuri sa nu mai parcheze aiurea daca parcarea e goala problema e la soferii care nu inteleg ca au parcare la 50 metri de apartamentul lor
  1
  28
  Raportează
 • postat de Cor Dacul
  Duminică, 19 Iulie 2015 15:39
  94.176.183.***
  Doar handy sa fii sa faci loc de joaca in mijlocul unei parcari auto . Adica cand iese la joaca kromo-zomul trebuie sa fie insotit de bunica , matusa , tata mare si mama , la cate curbe si trafic este in zona . Dar la ce sa te astepti la ...., a , a mai facut edilu un parculet de 5 pe 5 in capatul bloculu iD4 , sub geamul oamenilor , montand pentru puradei si o toba . Bum , bum , odihna placuta dragi galateni .
  32
  5
  Raportează
 • postat de George
  Duminică, 19 Iulie 2015 09:36
  79.116.102.***
  Din titlu am inteles ca in garaje nu erau masini, ci copii care sa jucau :)
  28
  9
  Raportează
 • postat de Marian
  Duminică, 19 Iulie 2015 00:16
  5.13.164.***
  Pana la parcari trebuia facuta infrastructura sa mai vina niste investitori. In 3 ani au plecat 50.000 de locuitori din oras, normal ca au ramas numai pesti smecheri de care nu ai loc. Parcarile ca sa le umpli full ai nevoie de locuri de munca. Vopsim, asfaltam parcari, facem parcuri ca din ele o sa traiasca locuitorii urbei...vai de comuna galati
  29
  14
  Raportează
 • postat de o mica socoteala
  Sâmbătă, 18 Iulie 2015 19:29
  92.80.138.***
  Proiectul a costat cat mai bine de 50% din valoarea lucrarilor? Cineva a invatat bine tabla impartirii :)) 15000 lei/locul de parcare!!! Aproape cat o constructie noua - aprox. 600 euro/mp de loc de parcare! "Buna"investitie...
  29
  12
  Raportează
 • postat de ~!@#$
  Sâmbătă, 18 Iulie 2015 19:16
  178.84.122.***
  ...daca ati facut locul de joaca in mijlocul parcarii , nu era bine oare , sa faceti si niste limitatoare de viteza ,la trecerile de pietoni , pentru acces in parc ? .
  Cine stie ce nebuni ,poate , se trezesc sa faca curse de masini acolo , ...daca spuneti ca locurile de parcare sunt mai mult goale !
  16
  22
  Raportează
 • postat de Stefan
  Sâmbătă, 18 Iulie 2015 17:59
  5.13.201.***
  Super de acord sa se darame TIGANIILE alea de garaje.
  Vrei muraturi afara ia-ti casa nu garanj. Vrei masina in Garaj ia-ti casa .
  Ne-am invatat sa avem de toate cu 2 lei.
  Mentalitatea Romana care s-a invatat sa parcheze masina direct in fata casei ca asa l-a invatat masa e de rahat.
  Poate cateva mici /mari amenzi din partea politiei comunitare se umple parcarea.
  Nu cred ca face nimeni intindere la picioare daca merge 3 min pana la masina in parcarare ....
  6
  41
  Raportează
 • postat de adrian
  Sâmbătă, 18 Iulie 2015 17:34
  5.13.221.***
  Daca detinatorii de masini ar fi obligati sa-si duca masinile in parcare, nu in fata blocului(vezi str. Costache Conachi nr2,unde teoretic sunt 2 sensuri de mers,dar se circula numai pe unul in ambele sensuri),atunci nu ar fi suficiente cele aprox.250 locuri.Ar trebui ,ptr fluidizarea traficului pe strazile dintre blocuri sa se faca sens unic si sa nu se mai permita parcarea masinilor pe carosabil.
  2
  38
  Raportează
 • postat de un galatean
  Sâmbătă, 18 Iulie 2015 16:50
  83.70.227.***
  Ce-mi plac comentariile astora care spun ca marlania din oras are legatura cu ...taranii adusi de ceasca la oras cum 70de ani. Pai are, tata, ca taranii aia au COPIAT apucaturile pe care le-au vazut la maimutotii mai mari care i-au adus la "oras". Au invatat de la comunisti ceea ce se vede si in fruntea guvernului neo-comunist: mentaliatea gen"fura pe rupte ca tu esti darul lui Dzeu pe pamant si ceilalti sunt niste tarani idioti"; "ce-i in domeniul public este de consum, de murdarit si vandalizat, iar "pana/daca se face, sa se incerce sa se blocheze si fure" si altele. Normal ca-i deranjeaza apucaturile lor implementate la scara mare! Ma intreb insa daca Ponta o fi genul care-si aduna rah0tul de caine din parcari?
  9
  31
  Raportează
 • postat de ALA
  Sâmbătă, 18 Iulie 2015 15:48
  5.13.196.***
  NU UITATI DE PARCAREA CU "GARAJE" DIN MAZEPA, DE LINGA BLOC R 5,(LA COLONELU')
  DACA SUNT 2-3 MASINI IN ACESTE GARAJE E BINE! IN REST :CRAME, MAGAZII PTR.CIURUCURI, RAFTURI CU MURATURI,BIDOANE SI BIDONASE DE TOT FELUL....MOBILA SCOASA DIN UZ,VECHITURI.....
  ADICA PE LIMBA GALATEANULUI :AM GARAJ,BA! IN SENTRU !MULTE SUNT SI INCHIRIATE ALTOR PERSOANE PE BANI BUNI (DE ! CENTRU!)
  DE ANI DE ZILE. EVAZIUNE SANATOASA,NU GLUMA ! CINE II VERIFICA PE POSESORI ???
  4
  33
  Raportează
 • postat de Ochii din umbră
  Sâmbătă, 18 Iulie 2015 14:43
  141.0.15.***
  Parcarea arată excelent.Cat despre aglomerația de la locul de joaca,aceasta este pe deplin justificata de lipsa altor locații din zona micro 19.
  2
  32
  Raportează
 • postat de xsulescu
  Sâmbătă, 18 Iulie 2015 13:16
  5.13.247.***
  Pe Strada Costache Conache , abia se circula pe o banda ca cealalta e ocupata de masini. De ce nu parcheaza acestia in parcarile noi?
  Politia ar trebui sa dea amenzi, macat pe o raza de 50-100 m de la o parcare amenajata.
  2
  41
  Raportează
 • postat de sssssss
  Sâmbătă, 18 Iulie 2015 12:36
  78.97.221.***
  Daca tot sunt locuri de parcare neocupate, politia ar trebui sa intre in actiune, cei care parcheaza in vecinatate pe trotuar sau spatiul verde sa primeasca o amenda de toata frumusetea, le este greu sa si miste curul 200 m pana la parcare sau poate le trebuie un lift ca s o urce in apartament si sa doarma cu ea. Oameni nebuni...
  3
  52
  Raportează
 • postat de Jojo
  Sâmbătă, 18 Iulie 2015 12:16
  82.137.14.***
  Sa fie clar!
  Atata vreme cat la asociatiile de proprietari sunt membri care sunt permanent pe post de gica contra ori ceea ce au intre urechi este doar pe post de bibelou, degeaba vrem panouri solare pe bloc ori in parcari (pe domeniul public).
  Oricum sa dovedit de prea multe ori ca proprietatea comuna este in fapt doar proprietatea marlanilor, grataragiilor si sau manelistilor.
  Conform legii nu au voie sa faca aceste abuzuri, insa nu vine nimeni sa aplice legea nici macar la o sesizare.
  Oare in ce tara traim?
  E o bataie de joc de sus pana jos.
  2
  48
  Raportează
 • postat de LENEA, e cucoana mare!
  Sâmbătă, 18 Iulie 2015 11:57
  5.13.143.***
  Mai intai trebuie paza, atat in parcare cat si in parc! Romanii, in special galatenii , nu prea cunosc civilizatia! Cand vezi oameni mancand seminte pe strada.....
  Mai cheltuiti ceva bani si faceti si un acoperis la parcarea aia, si atunci fortati oamenii sa isi duca masina in parcare asa cum este normal si civilizat! Daca intrebati oamenii de ce nu isi duc masinile in parcare , spun ca este soare si ca le este frica de hoti! Odata rezolvata problema cu umbra si hotii, luati-le masinile pe sus, cu japca , dati-le amenzi, si or sa se obisnuiasca sa mearga si pe jos! Ca de fapt si de drept sunt niste puturosi care si-ar duce masina in sufragerie daca s-ar putea!
  3
  52
  Raportează
 • postat de Sergiu Moldovan
  Sâmbătă, 18 Iulie 2015 11:56
  5.13.178.***
  De unde sa stie de nevoile galatenilor.
  Plini de ei , o shleahta ... de putzoi , cu aere de sefi hotarasc pentru un oras intreg.
  Preturi aberante, minciuni, ne mai cred si prosti ...
  Daca spui langa ei ”DNA”, lesina si fac pe ei ...
  dar si noi, stam si carcotim si nu le dam la ... uie.
  Eu m-am cam saturat de atata mizerie !
  Voi?
  29
  21
  Raportează
 • postat de Marlanii tot marlani
  Sâmbătă, 18 Iulie 2015 11:42
  5.13.202.***
  Si cand te gandesti ca alde marlea vroiau sa cheltuim banii pe parcari etajate...mai tineti minte postacii cum aberau si incercau sa pacaleasca oamenii spunand ca: "da ma, bine, a facut Stan parcare noua, dar acum sunt 144 locuri de parcare... (faceau aluzie ca cele 144 garaje erau 144 locuri de parcare). Ceea ce e fals, pentru ca acele garaje nu adaposteau masini ci erau cotete, cocine in care se pastrau muraturile sau altceva decat masini. Iata ca articolul arata clar ca acele garaje nu adaposteau masini. Iar acele cateva masini care existau iata ca alde marlea le parcheaza tot pe trotuar sau pe strada langa trotuar, blocand o banda a strazii respective, cand parcarea e goala:


  http://www.viata-libera.ro/images/galerie/0golgol/e.jpg
  http://www.viata-libera.ro/images/galerie/0golgol/f.jpg
  http://www.viata-libera.ro/images/galerie/0golgol/g.JPG
  http://www.viata-libera.ro/images/galerie/0golgol/o.JPG



  Alde marlea aveau ei un moft...o fixatie cu parcarile etajate si mai si aberau spunand ca "daca vin unii de prin alt cartier si ii ocupa locul lui de parcare...". Iata ma ca asa cum spune si titlul articolului "Noua parcare din Micro 19 e mai mult GOALĂ".


  Garajistii si muraturile lor, cotetele lor sa se duca pe campii...cu sorcova.


  Pentru ei civilizatia este o enigma.
  5
  55
  Raportează
 • postat de valy
  Sâmbătă, 18 Iulie 2015 11:20
  5.13.187.***
  asta e foto pentru prosti,pai daca faci fotografia cand lumea e la munca dute seara dupa ora 20.00 sa vezi ce goala e ,dar ce sa spun mereu manipulam prostanacii asta e
  37
  10
  Raportează
 • postat de Dezasiguratorul
  Sâmbătă, 18 Iulie 2015 10:59
  5.13.193.***
  @ Rau: dupa ce ca esti neprieten cu gramatica si pui cratime unde nu trebuie, mai esti si inchipuit. Unde ai vazut, frate, societate de asigurare la care sa ne asiguram si noi in afara de alea la cere suntem trimisi cu japca? Daca astia nu-s in stare sa acopere corect piata obligatoeri de RCA, atunci pe aia de facultative de unde? Vorbiti prostii numai ca sa aveti motiv sa aruncati cu rahat in oameni...
  31
  5
  Raportează
 • postat de Rau
  Sâmbătă, 18 Iulie 2015 09:58
  2.34.51.***
  La noi marlanul neavand nici ce-a mai mica polita de asigurare pt furt,sta cu masina pe trotoar,pe spatiul verde, sub balcon sa o vada,practic mai au putin si o i-au in casa....Se impropietaresc cu pensula de locuri de parcare,unde fereasca dumnezeu sa faci imprudenta de a parca masina,riscul fiind sa fii trezit si in mijlocul nopti si amenintat sa-ti muti masina....Asa ca dragi edili construiti parcari sub balcoane:))
  5
  47
  Raportează
 • postat de Johnescu
  Sâmbătă, 18 Iulie 2015 09:25
  5.13.130.***
  Mergeti in orice parcare de supermarket din Galati, la orice ora, si veti vedea masini parcate pe locurile pt persoane cu handicap, pe locurile destinate parintilor cu copii mici, pe banda de circulatie sau pe cate 2 locuri. Visam parcari supraetajate sau subterane dar suntem incapabili sa bagam masina intre doua linii. Sunt printre noi marlani atat de comozi incat de fiecare data aleg varianta cea mai proasta dpdv social sau urbanistic: parcat pe banda 1 cu avaria pornita, doar n-o muri nimeni 5-10 minute, sau o ora, semnalizatul in general e pt prosti, centura la fel, apoi, daca drumul cel mai scurt e 200 de m pe contrasens...care-i baiul?
  Galatiul are probabil cea mai proasta mentalitate din tara. Sunt sate pe langa oras care au canalizare trasa, dar oamenii nu vor sa se conecteze la ea pt simplul motiv ca nu vor sa se cace in casa. Asta in mileniul 3. Oamenii primesc apa cu portia, strazile arata jalnic, blocurile in ultimul hal. Dar ne falim cu masina de 70 de mii. Ne mira ca o parcare ca asta e goala? Sa fim seriosi...
  Sunt orase in tara unde asociatii de locatari au pus panouri solare pe bloc. Cine indrazneste sa propuna asa ceva in Galati, cand la noi oamenii inca duc caiete ale copiilor la tara pe post de hartie igienica.
  Atat timp cat legea nu e aplicata cu hotarare nu se va schimba nimic. Si cum spunea mai demult un postac, ne-am nascut in oras, dar ne traim viata ca la comuna.
  3
  61
  Raportează
 • postat de Cossy
  Sâmbătă, 18 Iulie 2015 09:07
  109.103.136.***
  Nu este normal sa platesti pentru parcare cand aceasta este facuta din banul public ( adica al nostru al cetatenilor contribuabili ).
  Sa investeasca mediul privat in parcari si atunci va fi corect sa platim.
  In orasul asta daca vrei sa te opresti in mai multe locuri pentru magazine dai o multime de bani pe parcari .
  Cum incurajam comertul cu astfel de masuri ?
  Regula in parcare ar trebui sa fie -primul venit- ocupa un loc liber
  Politia locala ar trebui sa intervina acolo unde parcarea se face fara bun simt ( o masina pe doua locuri ).
  26
  17
  Raportează
 • postat de Cristi
  Sâmbătă, 18 Iulie 2015 08:10
  5.13.215.***
  a inceput demolarea garajelor marlanesti din fata restaurantului La 2 cocosi.
  bravo Stane,tine-o tot asa.
  6
  59
  Raportează
 • postat de anakin
  Sâmbătă, 18 Iulie 2015 07:50
  109.98.175.***
  Absolut corect ..cand autorittile vor intelege ca legea se aplica si nu se discuta ..vom starpi marlanismul.
  Pana atunci ..nu ramane decat lupta noastra surda su unerori periculoasa pentru ca marlanul sare la bataie.
  Politia locala sa intre in actiune si cu bastonul daca este nevoie !
  2
  48
  Raportează
 • postat de CETATEA DE CARTIER PLIN DE GARAJE RUGINITE,
  Sâmbătă, 18 Iulie 2015 07:46
  79.116.97.***
  ASA TREBUIE SA FACA IN FIECARE CARTIER AL ORASULUI!! SA DEMOLEZE ACESTE MIZERABILE GARAJE SA FACA ASTFEL DE PARCARI FFF FRUMOASE! DEMOLEAZA IN CONTINUARE STANE SI FA ASA CEVA 1 NU TE OPRI! NU LUA IN COSIDERATIE CE SPUN UNII SI ALTII!! DOMENIUL PUBLIC ESTE A PRIMARIEI SI COMUNITATII SI TOTI TREBUIE SA BENEFICIEZE!
  AI FACUT RAU CA TE-AI OPRIT CU DEMOLAREA LOR!!
  VREAU VERDEATA .,AER CURAT .LOCURI DE JOACA PT.COPII ASA CUM A FOST ODATA !!!
  5
  62
  Raportează
 • postat de marlani
  Sâmbătă, 18 Iulie 2015 07:25
  79.116.111.***
  Pana nu ne vom civiliza nu vom avea nimic ca lumea.Si cu toate astea tot a aparut unul si sunt convins ca vor mai aparea si altii care sa dea vina pe primar.Marlani au fost .marlani vor ramane.
  6
  41
  Raportează
 • postat de Xyz
  Sâmbătă, 18 Iulie 2015 07:16
  92.82.217.***
  Este normal ca parcarile sa fie plătite, dar prețurile care se percep sunt prea mari. Sa dai un salariu mediu pe economie pe an pentru parcare după câte cheltuieli mai ai de făcut cu mașina si cu altele, este deja prea mult.
  30
  20
  Raportează
 • postat de Pentru a nu sta mașinile în Soare sau în ploaie, se pot monta panouri solare pe post de acoperiș, pentru producerea apei calde...am văzut în afară această metodă de economie...să nu pun, că și pe blocuri erau panouri solare, tot pentru apă caldă.
  Sâmbătă, 18 Iulie 2015 06:08
  178.138.63.***
  Asta ca o idee văzută în afară, parcarea având o suprafață mare și mașinile în Soare.....parcarea din afară era acoperită de panouri solare pentru producerea apei calde, panourile fiind deasupra mașinilor instalate, înclinate, pe post de acoperiș și cu jgheaburi la margine pentru evacuarea apei provenite din ploi.Se pot monta și panouri solare fotovoltaice, dar mai bine pentru producerea apei calde și chiar pentru încălzire, dacă permite pe timp de Iarnă, că suntem în suferință.În țările mai calde, toate locuințele au panouri solare pentru producerea apei calde, ce sunt montate pe blocuri și racordate la boilerele electrice, pentru economie, apa caldă din panourile solare circulând permanent prin boilerele electrice pentru preîncălzirea apei din boilere. Am văzut și-n comerțul nostru astfel de boilere electrice cu preîncălzitoare, e drept, la noi fiind montate la centrala de apartament pe gaz, dar se pot monta și la panourile solare.
  7
  45
  Raportează
 • postat de Galatean
  Sâmbătă, 18 Iulie 2015 02:48
  78.96.253.***
  S-a facut lucrare pentru oameni civilizati.Sau macar o promovare spre civilizatie.Dar nu poti sa vorbesti despre civilizatie la o turma venita de la gheorloaia la oras unde se defecau de pe prispa, educatie comunista, care, spre dezamagirea tuturor, o sa mai persiste cel putin o generatie.

  Odata cu darea spre folosinta a spatiilor respective, administratia locala trebuia sa instituie si reguli sine gua non marlanilor,iar legea trebuie impusa drastic pentru dobitocime care considera ca masina trebuie s-o parcheze sub fereastra,sau sa mearga cu ea pana la galantar.

  Cat despre teama de vandalizare a masinilor in parcare, pai tot de educatia marlanului tine.Odata ce parcarea intruneste toate conditiile civilizate de exploatare, platesti daca vrei sa beneficiezi de servicii, nu moaca comunista cu care au fost invatati.Plus ca politia locala nu-si face datoria, aplicand legea strict pentru comportament marlanesc.
  Si in piata centrala se intampla la fel.Exista parcare la subsolul cladirii, ce-i drept, nesatisfacator ca numar, dar spatiul nu se foloseste in primul rand ca marlanul crede ca i se fura naravul daca parcheaza acolo, dar nici administratia pietelor, dupa mine, doar pe hartie, nu impune rrspectarea regulilor in spatii publice restranse.Piata Centrala este o bataie de joc, taxiuri cu marlani care claxoneaza aiurea, injura, colorati adunati in carduri care blocheaza putinele cai de acces, circulatia masinilor chiar in usa magazinelor cu viteza...

  Tot fac uz de cuvantul marlan, dar asta-i adevarul, marlanii si toapele ocupa majoritatea arealului in orasul Galati.In parcuri cu caini,in mijloace de transport in comun, la fiecare bloc gunoaie aruncate pe fereastra, la biserici, unde, macar acolo, trebuie sa lasi totul afara, sa inchizi telefonul si gura.....

  Primaria trebuie sa-si impuna propriile reguli in spatiile guvernate de ea.Are politie locala, nationala, sa-i puna la treaba.

  Marlanii trebuie pusi la punct cu amenzi usturatoare!
  6
  75
  Raportează
 • postat de Ziarul de azi cu stirile de acum doua saptamani
  Sâmbătă, 18 Iulie 2015 01:23
  5.13.193.***
  Increfuckingdibil! Acum ati observat si voi? Cand spunea lumea pe aici si aiurea ca nu s-a respectat proiectul ca sa rezulte mai multe locuri de parcare ce oricum nu se ocupa, voi unde erati? A, la o noua inaugurare de apa calda sau peticeala de viaduct, inteleg...
  23
  39
  Raportează
 • postat de Teddy
  Sâmbătă, 18 Iulie 2015 01:18
  80.2.122.***
  Ar trebui ca aceasta investitie sa vina la pachet cu interzicera parcarii pe trotuare ori pe strazile unde masinile parcate incomodeaza traficul prin aplicarea unor amenzi drastice astfel incat sa fie incurajata parcarea regulamentara in aceasta parcare publica. Un alt lucru de luat in seama este ca daca tot s-a dat liber la abonamentele de parcare, sa se angajeze (de la politia locala/firme de securitate) paza pentru parc si parcare astfel incat oamenii sa fie incurajati si stimulati sa parcheze in astfel de locuri avand siguranta ca masinile lor nu vor fi vandalizate.
  Ideea de baza este insa se se inceapa si in Galati aplicarea masurilor coercitive (amenzi pentru parcari neregulamentare) impreuna cu masuri de stimulare a cetatenilor pentru a parca in locurile special amenajate (prin oferirea sigurantei ca autovehiculele lor nu vor fi vandalizate). Cred ca in felul asta oamenii vor accepta schimbarea mai usor si vor ajunge chiar sa aprecieze civilizatia.
  7
  58
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.