Două CRIME pe strada Mihai Bravu. Primăria şi APM joacă ping-pong cu responsabilităţile

Două CRIME pe strada Mihai Bravu. Primăria şi APM joacă ping-pong cu responsabilităţile
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

La decimarea arborilor majestuoşi de pe strada Mihai Bravu, Primăria răspunsese liniştitoooor  întrebărilor redacţiei: "Se taie copacii bătrâni, afectaţi de boli, de intemperii sau ale căror rădăcini au afectat trotuarele, carosabilul sau imobilele. Pentru tăieri există avizul Agenţiei de Mediu. În locul copacilor tăiaţi se vor planta alţii".

Ei bine, se vede, după butucii rămaşi, cât de "afectaţi de boli" sunt copacii puşi la pământ; e drept, rădăcinile nu se văd… O reacţie hotărâtă vine din partea ecologiştilor care chiar se implică în educaţia pentru păstrarea naturii, afectate şi de tăierile de arbori, după cum se vede şi după clima scăpată de sub control: "Stimaţi Domni,/ Stimată Doamnă Arhitect-Şef/ Mă alătur locatarilor de pe strada Mihai Bravu, în a ne exprima indignarea pentru decizia luată de dumneavoastră de a se taia copacii de pe aceasta stradă, ignorandu-se total dreptul cetăţenilor de a-şi spune opinia", protestează, într-o scrisoare către Comisariatul Judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu, Prefectură şi Primărie, prof. Petruţa Moisi, preşedinta Centrului de Consultanţă Ecologică (CCE).

"Modernizarea nu înseamnă neapărat distrugerea spaţiului verde, în contextul în care municipiul nostru este menţionat în toate rapoartele europene şi internaţionale ca fiind unul expus masiv poluării cu particule de materii, şi nu numai. În plină vară caniculară, consideraţi că aceasta este decizia cea mai înţeleaptă care se putea lua? Asta să însemene dezvoltarea durabilă a urbei noastre?", se mai spune în scrisoare. "Sau aţi profitat că este lumea în concediu, mai ales cei din presă?", întreabă preşedinta CCE, care, "în numele gălăţenilor cu simţ de responsabilitate", cere stoparea acţiunii şi organizarea "corect şi onest", a unei dezbateri publice pe problema modernizării străzii Mihai Bravu.

Copacii ar fi trebuit înlocuiţi gradual

O reacţie la cele comunicate de Primărie primesem şi de la dl Jean Alexiu, care făcea apel la "prevederile Anexei HCL nr. 365/30.09.2014, în care, în capitolul I, "Lucrări de drumuri", este prevazută pe tronsonul strada Basarabiei - strada Gării, "DEZAFECTAREA SPAŢIULUI VERDE EXISTENT, TĂIEREA ARBORILOR EXISTENŢI ŞI ÎNLOCUIREA CU CCA 40 DE ARBORI TINERI", ceea ce nu corespunde cu comunicatul (ameliorat) al Primariei, citat în ziar, dar care dezafectare a început a fi aplicată brutal, fară discernământ (tăiat pom sănătos), stârnind reacţia riveranilor. Amintesc că aceeaşi măsură de defrişare totală, care contravine tehnicilor practicate pentru întinerirea fondului pomicol citadin, prin înlocuire graduală a copacilor îmbătrâniţi, a mai fost aplicată în Galaţi în aceeaşi manieră "revoluţionară" cu ocazia modernizării străzii Traian (prim secretar B.I.) şi străzii Basarabiei (primar D.E.). Fondul pomicol defrişat la modernizarea acestor străzi s-a refăcut greu, în timp îndelungat şi niciodată integral", mai scrie cititorul nostru, care cerea consiliere şi o aprobare a „autorităţilor competente silvice”, iar până atunci, stoparea tăierilor.

Ori, în răspunsul către gălăţean, Agenţia spune că totul este de competenţa… autorităţilor administraţiei locale, care, ca şi „persoanele fizice şi juridice au obligalia să adopte elemente arhitecturale adecvate, să optimizeze densitatea de locuire, concomitent cu menţinerea, întreţinerea şi dezvoltarea spaţiilor verzi, a parcurilor, a aliniamenrelor de arbori şi a perdelelor de protecţie stradală, a amenajamentelor peisagistice cu funcţie ecologică, estetică şi recreativă".

Este clar un dialog al surzilor, un ping-pong absurd al răspunderii între Primărie şi Agenţie. Primăria nu poate fi agenţie şi viceversa! Până atunci, nu trebuie să fii specialist ca să constaţi o crimă ecologică, adăugată celei de arhitectură veche la care este supusă constant strada istorică, cu case de început de veac XX dărâmate şi cu vechiul pavaj desfiinţat, împreună cu tolerarea hoţiilor de materiale de construcţie!

Foto Petruţa Moisi

Citit 3825 ori Ultima modificare Joi, 13 August 2015 00:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.