Cât vor PLĂTI locatarii pentru ANVELOPAREA blocurilor

Cât vor PLĂTI locatarii pentru ANVELOPAREA blocurilor
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

* Locatarii celor 11 blocuri care beneficiază de investiţii pentru creşterea performanţei energetice sunt îngrijoraţi de costurile care le vor reveni * Autorităţile îi asigură că repartizarea cheltuielilor se va face de către asociaţia de proprietari pe baza lucrărilor efective ce se vor realiza la fiecare apartament în parte, la care se vor adăuga lucrările la spaţiile comune


Până la finele anului 2015, nu mai puţin de 11 blocuri din municipiul Galaţi vor trebui să fie reabilitate termic, cu fonduri europene. Lucrările au început deja, iar locatarii sunt tot mai preocupaţi de sumele pe care vor trebui să le plătească pentru investiţiile de care beneficiază. La cererea unui locatar al blocul Y5, din Micro 20, bloc situat la intrarea în Galaţi dinspre Brăila, dar şi pentru a-i informa pe gălăţenii interesaţi de costurile ce le vor reveni în urma anvelopării blocurilor, am solicitat precizări din partea directorul Direcţiei Proiecte şi Finanţări Externe din cadrul Primăriei, Costel Hanţă.

Cât este cota parte

Din start, directorul Costel Hanţă a ţinut să precizeze că proiectul "Creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe Y5, Y6, Y7 aferente Asociaţiei de Proprietari nr. 518 din municipiul Galaţi", are valoarea totală de 3.176.491 de lei şi o durată de implementare de 13 luni (25 noiembrie 2014 - 24 decembrie 2015). Cele trei blocuri au, fiecare, câte 27 de apartamente, cu câte două, trei şi patru camere, deci, în total 81 de locuinţe.

Potrivit directorului Hanţă, prin actul adiţional nr. 2 la contractul de mandat semnat între Asociaţia de proprietari nr. 518 şi Primăria municipiului Galaţi, s-a stabilit valoarea lucrărilor de intervenţie pentru fiecare bloc în parte (sumele se vor constitui prin contribuţii ale proprietarilor la fondul de reparaţii al asociaţiei de proprietari, direct proporţional cu cota-parte indiviză deţinută).

"La blocul Y5, valoarea lucrărilor de intervenţie este de 839.739,43 lei cu TVA, respectiv 769.631,15 lei cheltuieli eligibile şi 70.108,29 lei posibile cheltuieli neeligibile (diverse şi neprevăzute). Cota parte ce revine asociaţiei de proprietari este de 94.490,19 lei cu TVA”, a precizat Costel Hanţă.

"La blocul Y6, valoarea lucrărilor de intervenţie este de 794.178,85 lei cu TVA, respectiv 727.949,93 lei cheltuieli eligibile şi 66.228,92 lei posibile cheltuieli neeligibile (diverse şi neprevăzute). Cota parte ce revine asociaţiei de proprietari este de 89.352,22 de lei", ne-a declarat directorul.

"La blocul Y7, valoarea lucrărilor de intervenţie este de 847.909,85 lei cu TVA, respectiv 777.105,88 lei cheltuieli eligibile şi 70.803,98 lei posibile cheltuieli neeligibile (diverse şi neprevăzute). Cota parte ce revine asociaţiei de proprietari este de 95.411,58 de lei", a mai spus reprezentantul Primăriei.

Costurile finale, după recepţia lucrărilor

Potrivit directorului Direcţiei Proiecte şi Finanţări Externe din cadrul Primăriei, costurile finale vor fi stabilite după recepţia finală a lucrărilor. Cert este că, prin Hotărârea Consiliului Local nr. 177 din 2012, s-a stabilit că Asociaţia de proprietari va rambursa sumele aferente contribuţiei sale în maximum doi ani de la încheierea procesului verbal de terminare a lucrărilor, în tranşe egale anuale. După împlinirea acestui termen, în cazul neplăţii sumelor datorate de asociaţia de proprietari, municipiul Galaţi va calcula şi percepe majorări de întârziere de doi la sută pe lună pentru fiecare lună de întârziere.

"Repartizarea cheltuielilor pe apartamentele aferente asociaţiei, despre care de altfel proprietarii au fost informaţi, se va face de către asociaţia de proprietari pe baza lucrărilor efective ce se vor realiza la fiecare apartament în parte, la care se vor adauga lucrările la spaţiile comune (terasă, subsol, casa scării, etc) conform cotei indivize ce revine fiecărui apartament", a subliniat Costel Hanţă.

Mai trebuie spus că, potrivit proiectelor, blocurile aflate în programul de creştere a eficientei energetice vor beneficia de lucrări de izolaţie termică exterioară şi a caselor de scară, de înlocuire a tâmplăriei vechi cu tâmplărie de tip termopan, de termohidroizolatie a teraselor/acoperişurilor şi de reabilitarea conductelor de apă caldă şi căldura din subsol. Autorităţile susţin că în urma implementării acestui proiect al Primăriei municipiului Galaţi, locatarii celor trei blocuri vor plăti facturi la încălzire cu cel puţin 40 la sută mai mici ca până acum.

Ce firme lucrează

Blocurile A7 şi A21 din Micro 16 şi blocurile C11, C12 şi D8 din Ţiglina II vor fi reabilitate de asocierea Proconstrid SRL - Moviland Met SRL. Blocurile Y5, Y6, Y7 din Micro 20 vor fi anvelopate de RBX Electric SRL. La blocurile G10 şi X4, de pe strada Brăilei nr. 262, respectiv, bulevardul Galaţi nr. 9, executant este EOL Facility SRL, iar la L din Micro 16 - Euroamcon SRL.

Unici din regiune

Primăria Galaţi a atras de la Uniunea Europeana 16 milioane de lei, fonduri nerambursabile, pentru proiecte de creştere eficienţei energetice a imobilelor. Municipiul Galaţi este singurul din Regiunea Sud-Est care a obţinut fonduri pentru acest gen de proiecte. La finalizarea lucrărilor, vom avea primele 11 blocuri care vor arata aşa cum trebuie şi din punct de vedere estetic.

Foto Bogdan Codrescu

Citit 7609 ori Ultima modificare Luni, 17 August 2015 14:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.