Pensiile speciale ale parlamentarilor mai depind de un singur vot

Pensiile speciale ale parlamentarilor mai depind de un singur vot
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

În timp ce mare parte din populaţie se chinuie să facă faţă traiului de zi cu zi, parlamentarii îşi pun la punct legi care să le asigure un viitor lipsit de griji. Deputaţii şi senatorii mai au de parcurs doar o etapă până când vor putea da undă verde introducerii pensiilor speciale pentru parlamentari.

Comisia pentru Statut a Camerei Deputaţilor a modificat, săptămâna aceasta, într-o şedinţă neanunţată, raportul la legea pensiilor parlamentarilor, stabilind că aleşii care au avut minimum un an de mandat - nu şase luni, cum era prevăzut iniţial - vor primi pensii speciale şi că deputaţii şi senatorii au dreptul la aceste pensii la încetarea mandatului, însă doar dacă nu sunt realeşi.

Raportul a fost adoptat în unanimite de membrii Comisiei pentru Statut şi urmează să fie votat în următorul plen reunit al celor două Camere. Şedinţa Comisiei nu a fost publică, raportul final asupra proiectului fiind înregistrat direct pe site-ul Camerei Deputaţilor.

Conform proiectului, de indemnizaţia pentru limita de vârstă nu vor beneficia deputaţii şi senatorii care au fost condamnaţi definitiv pentru comiterea, în calitate de deputat sau senator, a unei infracţiuni de corupţie prevăzută la art. 289 - 291 din Codul penal. Nici deputaţii şi senatorii care au fost condamnaţi pentru infracţiunile de ultraj, tulburarea de posesie, distrugere calificată şi distrugere în culpă nu vor beneficia de pensii speciale.

Reamintim că printre parlamentarii care susţin iniţiativa legislativă se numără şi deputaţii gălăţeni Eugen Chebac (UNPR), Laurenţiu Chirvăsuţă (UNPR), Laura Marin (PSD), Florin Pâslaru (PSD), Lucreţia Roşca (PSD), Viorel Ştefan (PSD), George Scarlat (PNL), precum şi senatorii de Galaţi Daniel Butunoi (PSD), Nicolae Marin (PSD), Gheorghe Saghian (PSD) şi Eugen Durbacă (PC).

Potrivit evz.ro, deputaţii şi senatorii vor avea dreptul, după exercitarea mandatului, la cerere, la împlinirea vârstei standard, la o indemnizaţie lunară pentru activitatea de parlamentar, de indemnizaţie urmând să beneficieze doar cei care nu mai au calitatea de parlamentar. Calculul acestei pensii se va face prin înmulţirea numărului mandatelor cu 0,55 la sută din indemnizaţia brută lunară de parlamentar, iar pensia se va actualiza ori de câte ori se va majora sau indexa indemnizaţia parlamentarilor şi se va cumula cu orice tip de pensie din sistemul public de pensii, potrivit proiectului de lege.

Astfel, pentru un mandat, un parlamentar va primi în plus la pensie aproximativ 1.200 lei, pentru două mandate aproximativ 2.400 lei, iar pentru trei mandate aproximativ 3.600 lei.

Proiectul de lege a fost modificat, după ce preşedintele Klaus Iohannis l-a trimis spre reexaminare.

Citit 1554 ori Ultima modificare Vineri, 02 Octombrie 2015 17:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.