CĂLDURĂ ÎN SISTEM CENTRALIZAT iarna aceasta în Galaţi. IATĂ ce se va întâmpla de anul viitor

CĂLDURĂ ÎN SISTEM CENTRALIZAT iarna aceasta în Galaţi. IATĂ ce se va întâmpla de anul viitor
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

* Primarul Marius Stan vrea consultare publică pe tema termoficării * Ce spune directorul Calorgal despre distribuirea agentului termic


Primarul Marius Stan dă asigurări că în această iarnă zecile de mii de gălăţeni care depind de sistemul centralizat vor avea căldură, astfel că oamenii care au ales să nu părăsească sistemul public de termoficare nu vor îngheţa de frig în propriile locuinţe. Asigurările edilului-şef vin după ce, la finele lunii septembrie, primarul Galaţiului a declarat, în exclusivitate pentru „Viaţa liberă”, după numeroase zvonuri conform cărora autorităţile vor lăsa oraşul în frig, că, în urma unui sprijin financiar din fondul de rezervă al Guvernului, a unor fonduri de la bugetul local şi renegocierii condiţiilor impuse de Romgaz, sistemul centralizat de termoficare va putea să funcţioneze şi în sezonul rece 2015 - 2016.

Ce li se pregăteşte gălăţenilor

Ceea ce îi aşteaptă pe gălăţeni de anul viitor rămâne însă sub semnul întrebării. Cristian Istrate, directorul general al Calorgal, ne-a declarat, în urmă cu doar câteva zile, în cadrul unui interviu pe care îl veţi putea citi săptămâna aceasta, că viitorul în materie de căldură îl reprezintă tot sistemul centralizat. În acest sens, conducerea Calorgal a oferit spre exemplu oraşul Braşov, unde, după ce sistemul public de încălzire a fost pus la punct şi a devenit viabil, mai mulţi consumatori au renunţat la sursele alternative de încălzire şi s-au întors de unde au plecat: în sistemul centralizat de termoficare.

„Sperăm să facem sistemul să funcţioneze bine şi atunci multă lume se va întoarce. Nu vorbim din cărţi sau din ce ne dorim noi. Se poate vedea exemplul Braşovului. Au branşări acum. Lumea se va întoarce în sistem, încet, încet. Când vede că trebuie să îşi schimbe centrala după 10 ani, se gândeşte: de ce să dau peste 10.000 de lei? Uite, la ăştia chiar funcţionează. Mulţi oameni au ieşit din sistem şi au optat pentru asta (sursă alternativă de încălzire n.r.) şi din cauza nesiguranţei. S-a vehiculat şi s-a manipulat informaţia cu căderea Apatermului ca definitivă. Asta a fost speculată la colţul străzii. Şi pe o lipsă de reacţie a Calorgal, din păcate. În ciuda faptului că Primăria şi-a făcut treaba şi a zis clar că se caută soluţii”, a afirmat directorul general al Calorgal. Ba mai mult, acesta ne-a declarat că primarul Marius Stan a renunţat la ideea organizării unui referendum pe tema termoficării.

„Şi la Primărie apăreau de pe piaţă informaţii de tot felul. Aceiaşi oameni care spuneau că nu se va mai da căldură spuneau şi că lumea nu mai vrea, că toţi vor să renunţe la sistem. Noi ne-am luat informaţiile de undeva, dintr-o zonă foarte greşită, dar încet-încet domnul primar şi-a dat seama că nu e chiar aşa. Sunt oameni care nu îşi pot permite centrală, nu pot da 10.000 de lei ca să se încălzească şi atunci oamenii aceia au rămas în sistem centralizat. Cei mulţumiţi de sistemul centralizat, care au rămas, sunt în jur de 40.000. Avem acest nucleu. De la asta plecăm. Calorgal va da acest serviciu şi peste ani, întrucât are viitor. Şi nu că spun eu, nu că sunt eu aici. Pentru că aşa este normal. Este o variantă foarte ieftină. Şi tot ce este ieftin, dacă este şi viabil, este foarte bun. Întotdeauna în viaţă lumea alege calea cea mai uşoară. Peste ani, se vor bate partidele pe cine să pună director aici, vă dau în scris”, ne-a spus reprezentantul Calorgal.

Se impune consultare publică

Primarul Marius Stan contrazice însă conducerea Calorgal, întrucât edilul-şef nu a renunţat la ideea unei consultări publice pe tema termoficării. Astfel că, cel mai probabil, gălăţenii vor fi cei care vor decide, cel puţin la prima vedere, dacă sistemul centralizat va mai avea un viitor în municipiul Galaţi.

„Primarul Marius Stan nu a renunţat la organizarea unei consultări publice pe tema termoficării. Consultarea se va face în legătură directă cu strategia de termoficare a Galaţiului pe termen mediu şi lung. Este important să ştim ce îşi doresc oamenii pentru viitor. Pentru sezonul rece 2015 – 2016, soluţia este încălzirea centralizată. Ne dorim să trecem cu bine de această iarnă şi apoi să vedem ce îşi doreşte populaţia pentru viitor”, ne-a declarat Emanuela Turcu, purtătorul de cuvânt al Primăriei.

Citit 13628 ori Ultima modificare Marți, 13 Octombrie 2015 15:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.