IMPOZITE ŞI TAXE 2016/ Unii gălăţeni ar putea plăti chiar şi de cinci ori mai mult

IMPOZITE ŞI TAXE 2016/ Unii gălăţeni ar putea plăti chiar şi de cinci ori mai mult
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

* Potrivit unui calcul estimativ, în funcţie de zona de impozitare şi de numărul de camere ale apartamentului, gălăţenii vor plăti mai mult decât în 2015 cu sume cuprinse între 17 şi 60 de lei * În cazul clădirilor neîngrijite, impozitul se majorează cu 500 la sută


Primăria municipiului Galaţi a supus dezbaterii publice proiectul de hotărâre privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale pentru anul 2016. Documentele, regulamentul şi expunerea de motive pot fi consultate pe portalul Primăriei, dar şi la sediul Centrului de informare pentru cetăţeni, din strada Fraternităţii nr. 1. Până pe 8 noiembrie 2015, Primăria aşteaptă propunerile, sugestiile sau opiniile cu valoare de recomandare ale persoanelor interesate, la sediul administraţiei locale din strada Domnească nr. 38 sau pe adresa de e-mail Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Vestea bună este că, în 2016, Primăria îşi propune să menţină acelaşi nivel al taxelor speciale ca şi în 2015: taxa de habitat, taxa de ecarisaj, taxa specială pentru staţiile de telefonie mobilă, taxa pentru eliberarea la urgenţă a certificatelor de atestare fiscală şi a fişelor de înmatriculare a mijloacelor de transport în cazul persoanelor juridice precum şi a unor certificate sau autorizaţii din domeniul urbanismului şi taxa de căsătorie.

Cele mai importante modificări apar în cazul impozitelor pentru clădiri aparţinând persoanelor juridice şi fizice, unde Primăria a prevăzut valorile impozabile cuprinse în noul Cod Fiscal (Legea nr. 227/2015).

La solicitarea noastră, Primăria municipiului Galaţi ne-a explicat cum se modifică impozitele pe clădiri în 2016.

Calcule diferenţiate

Impozitele pentru clădiri persoane juridice şi fizice se calculează diferenţiat, în funcţie de destinaţia clădirii. Astfel, la clădiri rezidenţiale aparţinând persoanelor fizice, cota este de 0,1 la sută din valoarea impozabilă, iar în cazul persoanelor juridice, cota este de 0,2 la sută din valoarea impozabilă.

În cazul clădirilor nerezidenţiale, la persoane juridice se aplică o cotă de 1,3 la sută asupra valorii impozabile (reducere de la 1,5 la sută, cât a fost în anul 2015), iar la persoane fizice, cota este de 1,3 la sută din valoarea impozabilă a clădirii, prevedere care nu exista în vechiul Cod fiscal. La clădirile utilizate pentru activităţi din domeniul agricol cota este de 0,4 la sută din valoarea impozabilă.

De ce cresc impozitele

"În cazul persoanelor fizice, impozitul pe clădiri va creşte prin efectul legii, întrucât prin Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal s-a majorat valoarea impozabilă pe metru pătrat de suprafaţă construită desfăşurată a clădirii (de la 959 de lei/mp la 1.000 de lei/mp)", precizează Primăria.

Municipalitatea a subliniat că, în cazul persoanelor fizice care au înregistrate la adresa clădirii un domiciliu fiscal la care nu se desfăşoară nicio activitate economică, impozitul se calculează ca în cazul clădirilor rezidenţiale.

"Pentru clădiri ai căror proprietari persoane juridice nu au actualizat valoarea impozabilă în ultimii trei ani anteriori anului de referinţă, cota este de cinci la sută, faţă de anul 2015, când cota a fost de 20 la sută în cazul clădirilor nereevaluate în ultimii trei ani faţă de anul de referinţă şi 40 la sută în cazul clădirilor nereevaluate în ultimii cinci ani faţă de anul de referinţă. În cazul clădirilor neîngrijite, impozitul se majorează cu 500 la sută", ne-a comunicat Primăria.

Cât vom plăti

Primăria ne-a oferit şi un calcul estimativ al impozitului pe clădirile rezidenţiale pentru persoane fizice, în anul 2016. În zona A, gălăţenii ar putea plăti, pentru o cameră (25 mp), cu 19 lei mai mult, adică 84 de lei, în loc de 65 de lei, cât au dat anul acesta. Pentru două camere (50 mp), impozitul creşte cu 38 de lei, de la 130 la 168 de lei. La trei camere (67 mp), creşterea este de 50 de lei, de la 175 la 225 de lei, iar la patru camere (80 mp), impozitul se majorează cu 60 de lei, de la 209 la 269 de lei.

În zona B, pentru o cameră (25 mp), gălăţenii vor da cu 20 de lei mai mult, 81 de lei în loc de 61. La două camere (50 mp), creşterea este de la 125 la 161 de lei, de 36 de lei. La trei camere (67 mp), majorarea este de 49 de lei, de la 167 la 216 lei, iar la patru camere (80 mp), impozitul creşte cu 59 de lei, de la 199 la 258 de lei.

În zona C, pentru un apartament cu o cameră (25 mp), impozitul se măreşte cu 17 lei, de la 60 la 77 de lei. Pentru două camere (50 mp), majorarea este de 35 de lei, de la 119 la 154 de lei. În cazul în care apartamentul are trei camere (67 mp), gălăţenii vor plăti 45 de lei în plus, adică 206 lei în loc de 161, cât au plătit anul acesta. La patru camere (80 mp), majorarea este de 55 de lei, de la 191 la 246 de lei.

În zona D, gălăţenii care au o singură cameră (25 mp) vor achita cu 17 lei mai mult, 74 de lei în loc de 57. La două camere (50 mp), creşterea ar putea fi de 32 de lei, de la 115 la 147 de lei. Pentru trei camere (67 mp), suma în plus ar putea fi de 44 de lei, de la 153 la 197 de lei. La patru camere (80 mp), gălăţenii vor plăti 235 de lei în loc de 183, cu 52 de lei mai mult.

Reduceri

Primăria mai precizează că valoarea impozabilă a clădirii se reduce în funcţie de anul terminării construcţiei acesteia. Astfel, reducerea este de 50 la sută, pentru clădirea care are o vechime de peste o sută de ani la data de 1 ianuarie a anului fiscal de referinţă. Se reduce valoarea impozabilă cu 30 la sută, pentru clădirea care are o vechime cuprinsă între 50 de ani şi o sută de ani inclusiv, la data de 1 ianuarie a anului fiscal de referinţă. Reducerea este cu zece la sută, pentru clădirea care are o vechime cuprinsă între 30 de ani şi 50 de ani inclusiv, la data de 1 ianuarie a anului fiscal de referinţă.

Zonele fiscale s-au modificat

Prin votul aleşilor locali, zonele de impozitare ale oraşului au fost modificate şi actualizate. Străzile nou introduse pe harta de impozitare sunt: strada Crângului (în estul cartierului Traian Nord), inclusă în zona D, Aleea Faleza Dunării, Fundătura Stoicovici şi strada Mureşului, toate în zona A.

Gălăţenii care au proprietăţi pe strada Ana Ipătescu vor plăti impozite mai mari, pentru că artera, modernizată în 2014, a fost trecută din zona C în zona B. La fel se va întâmpla şi cu strada Dacului, care a urcat din zona C în zona B.

În schimb, strada Bourului, pe segmentul de numere pare cuprins între 2 şi 8, a coborât o treaptă, din zona C de impozitare în D, pentru că acest segment nu a fost modernizat.

Trebuie spus că stabilirea zonelor de impozitare are la bază o serie de criterii. Astfel, se au în vedere poziţia terenului faţă de centrul localităţii, reţelele edilitare, gradul de accesibilitate la reţeaua majoră de circulaţie, prestigiul istoric, arhitectural şi ambiental al imobilelor, starea carosabilului şi pietonalului.

Pentru gunoi şi ecarisaj, plătim la fel ca în 2015

Potrivit documentelor supuse dezbaterii publice de Primăria Galaţi, în 2016, taxa specială de habitat va fi tot de 56 de lei de persoană pe an, şi se percep aceleaşi taxe suplimentare pentru deţinătorii de grădini şi animale (bovine, porcine, cabaline, măgari, catâri, ovine şi caprine). Taxa specială pentru finanţarea activităţii de ecarisaj rămâne de trei lei de persoană fizică pe an, respectiv, 56 de lei de persoană juridică pe an.

Nunta şi divorţul. Cât costă un "Da"

Pentru oficierea căsătoriei în zilele nelucrătoare - sâmbăta şi duminica, Primăria cere la fel ca anul trecut, adică 77 de lei. Dacă la prima condiţie se adaugă şi faptul că se oficiază după ora 19,00, taxa creşte la 769 de lei. Ca să divorţaţi, trebuie să ştiţi că taxa specială pentru desfacerea căsătoriei prin divorţ pe cale administrativă este tot de 513 lei, ca şi în 2015.

Ce proprietari de maşini vor plăti impozite mai mici

Potrivit Primăriei, impozitele pentru motociclete, tricicluri, autoturisme cu capacitate cilindrică până la 2.000 cmc, inclusiv, şi tractoare înmatriculate se menţin aceleaşi ca în 2015. Potrivit unui calcul estimativ, pentru un autoturism cu capacitatea cilindrică de 1.300 cmc, de exemplu o Dacia Logan, impozitul va fi tot de 56 de lei. Pentru o maşină cu 1.700 cmc, cum ar fi un Opel Astra, impozitul va fi de 162 lei.

Conform Primăriei, va scădea cu trei la sută impozitul pentru autoturisme cu capacitate cilindrică peste 2001 cmc. De pildă, proprietarul unui autoturism cu capacitatea cilindrică de 2.100 cmc, de cum ar fi un Mercedes clasa C, impozitul scade de la 814 lei la 792 lei. Pentru un autoturism cu 2.700 cmc (BMW seria 6), impozitul scade de la 2.072 lei la 2.016 lei. De o reducere substanţială a impozitului, de la 4.768 de lei la 4.640 de lei, vor beneficia proprietarii de bolizi cu capacitate cilindrică de 3.100 cmc.

Cu trei la sută scade şi impozitul la vehicule cu masa totală maximă autorizată de până la 12 tone, inclusiv. Cu aproximativ trei la sută se reduce şi impozitul pentru autovehicule de transport marfă cu masa totală maximă autorizată egală sau mai mare de 12 tone.

Cum se modifică impozitele pe terenuri

Şi în cazul impozitului pe teren la persoane fizice şi juridice, Primăria a trebuit să aplice prevederile noului Cod fiscal. Pentru terenurile amplasate în intravilan - terenuri cu construcţii, precum şi terenuri înregistrate la altă categorie de folosinţă, în suprafaţă de până la 400 mp inclusiv, se menţin tarifele din anul 2015: 0,88 de lei/ mp în zona A, 0,66 de lei/ mp în zona B, 0,45 de lei/ mp în zona C şi 0,21 de lei/ mp în zona D.

"Legea nr. 571/2003 nu prevedea calculul impozitului pe teren amplasat în intravilan, încadrat la altă categorie de folosinţă, în suprafaţă de până la 400 mp la acelaşi nivel cu terenul intravilan încadrat la categoria terenuri cu construcţii. Impozitul pe teren va creşte prin efectul noului Cod fiscal şi ca urmare a impozitării terenului de sub clădire (vechiul Cod fiscal prevedea că terenul pe care era amplasată clădirea este exceptat de la plata impozitului pe teren", precizează Primăria).

Municipalitatea mai punctează că impozitul/taxa pentru terenurile amplasate în extravilan va scădea pentru zona A cu doi-trei la sută, cu excepţia terenurilor încadrate la categoria “pădure sau alt teren cu vegetaţie forestieră” şi va creşte pentru zonele B, C şi D.

În cazul terenurilor neîngrijite, impozitul se majorează cu 500 la sută. În cazul terenurilor agricole nelucrate timp de doi ani consecutiv, impozitul se majorează cu 500 la sută, începând cu al treilea an.

Facilităţile la plata birurilor locale se menţin

Persoanele fizice care îşi plătesc integral obligaţiile fiscale către bugetul local până pe 31 martie 2016 beneficiază de o reducere de zece la sută. Persoanele juridice care fac acelaşi lucru beneficiază de o reducere de trei la sută în cazul impozitului pe clădiri şi de zece la sută în cazul impozitului pe mijlocul de transport.

Dacă nu ţineţi morţiş să staţi la cozi la ghişeele Fiscalităţii, aveţi la îndemână o modalitate civilizată şi comodă de plată a taxelor şi a impozitelor locale. Puteţi face on-line plata obligaţiilor fiscale către bugetul local, pe platforma ghiseul.ro, utilizând ID-ul şi parola alocate, pe care le obţineţi, pe baza buletinului de identitate, de la Primărie.

Foto Bogdan Codrescu

Citit 18502 ori Ultima modificare Vineri, 16 Octombrie 2015 01:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.