Prima staţie de compostare a deşeurilor din regiunea 2 SE este gata să intre în funcţiune la Târgu Bujor. Investiţia a fost realizată cu bani europeni. Oraşul Târgu Bujor nu ar fi avut cei 15,9 miliarde de lei vechi pentru cofinanţare fără ajutorul Consiliului Judeţului.
Staţia de compostare nu numai că rezolvă problema gunoiului în oraş şi în satele componente, dar a adus utilităţile într-o zonă în care oamenii nici nu visau să aibă prea curând aşa ceva. Cea mai mare victorie o reprezintă asfaltarea ca în palmă a peste un kilometru şi jumătate de drum care duce la staţia de compostare.
Una dintre platformele de gunoi ale localităţii a fost deja închisă şi s-a făcut curăţenie lună. Cealaltă îşi aşteaptă închiderea.
La staţia de compostare vor lucra 15 oameni. La intrare, toate maşinile cu gunoi vor fi cântărite electronic, apoi descărcate. Din păcate, proiectul de colectare selectivă şi transportul deşeurilor, cu o valoare 378.378 euro, abia urmează să fie realizat. Aşa că selecţia gunoiului se va face pentru început la staţia de compostare: pet-uri, sticlă, metale, hârtie. Un magnet special va atrage metalele scăpate de prima selecţie.
Gunoiul menajer va fi transformat prin tocare în îngrăşământ natural, iar restul se valorifică. Când oraşul va avea pubele speciale pentru colectare selectivă, operaţiunea de sortare va fi mult mai simplă. Chiar şi aşa, proiectul european realizat la Bujoru este un succes şi un prim pas spre integrarea ecologică în lumea UE.
Gunoi de aur la Tg.Bujor Scris de Anca Melinte


Anca Melinte
Articole recente - Anca Melinte
De la fără ciorapi, la fără cămașă, cu Mircea Badea Proiecte respinse pe bandă rulantă în Consiliul local. Din 24 de vânzări de imobile, doar opt au fost aprobate Primarul Ionuţ Pucheanu, preşedintele organizaţiei municipale a PSD Galaţi Gălăţean în „Clanul” Pro Tv Modernizarea axei Vuia – Coandă - Coşbuc, aproape de final. Lucrări suplimentare de peste 1,99 milioane de lei (FOTO)
Mai multe din această categorie: