Ne împrumutăm sau primim „pomană”? De unde face rost Galaţiul de BANI pentru CĂLDURĂ

Ne împrumutăm sau primim „pomană”? De unde face rost Galaţiul de BANI pentru CĂLDURĂ
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

La nici o săptămână după ce a anunţat că Guvernul este hotărât să nu mai ofere „pomană”, astfel că autorităţile locale trebuie să împrumute bani de la Trezoreria statului pentru a pune pe picioare sistemul de termoficare, premierul Victor Ponta a declarat că Executivul pregăteşte, pentru vineri, o rectificare bugetară, iar sume importante de bani vor fi direcţionate tocmai pentru asigurarea încălzirii populaţiei în mai multe oraşe din ţară. Un anunţ în acest sens a fost făcut şi în şedinţa de marţi, 20 octombrie, a Guvernului, semn că, cel mai probabil, premierul a realizat că frigul se instalează cu repeziciune, dacă ţinem cont şi de prognozele meteo, iar politicienii nu mai pot experimenta strategii, în al doisprezecelea ceas, pe spatele oamenilor.

„Facem şedinţa astăzi (marţi n.r.) pentru că miercuri şi joi vreau să definitivăm, împreună cu Guvernul şi coaliţia politică care ne sprijină, rectificarea care va avea loc vineri. Cam toate solicitările pe care le-aţi făcut - pentru salariile la medici, transporturi, încălzire, autorităţi locale, cam tot ceea ce aţi cerut am putut să punem în practică. Rectificarea bugetară ne va păstra toate ţintele pe care le-am stabilit (…) Vineri este şedinţa pe rectificare şi atunci o să spunem deciziile finale pe acest domeniu”, a declarat Victor Ponta, la începutul şedinţei de Guvern.

Administraţia gălăţeană, pusă din nou la zid

Cu doar o zi înainte de şedinţa Executivului, Victor Ponta, citat de Agerpres, declarase că Guvernul trebuie să rezolve „într-un mod mai înţelept problema cu care încă se confruntă câteva mari oraşe ale României referitoare la încălzire, şi aici e vorba şi de Bucureşti, de Constanţa, de Galaţi, unde, pe de o parte, nu putem să-i lăsăm pe oameni să îngheţe în case. Pe de altă parte, însă, administraţiile locale trebuie să-şi facă treaba aşa cum şi-au făcut-o în multe alte oraşe, unde nu sunt probleme la începutul iernii”.

Reamintim că premierul Victor Ponta a declarat, în şedinţa Executivului de săptămâna trecută, că municipiile care se confruntă cu o criză a sistemului de termoficare vor trebui să împrumute bani de la Trezoreria statului pentru a putea să asigure căldură în casele oamenilor. Ba mai mult, prim-ministrul nu s-a ferit să arate cu degetul către o serie de municipii din ţară, nominalizând, printre acestea, şi Galaţiul.

„O să avem o modificare legislativă prin care toate oraşele care au nevoie de sprijin pentru încălzire nu le dăm noi, aşa, cadou, ci vor putea să se împrumute din trezorerie să treacă peste iarnă şi, sigur, să dea înapoi creditul într-o perioadă sustenabilă de timp. Că e Bucureştiul, că e Galaţiul, că e Aradul, că e altcineva, transparent, egal pentru toţi, să nu se spună că dăm la unul că e de la un partid, la altul nu dăm că e de la alt partid (…) Asta este soluţia corectă şi cred că este şi un stimulent să-şi facă investiţiile în sistemul termic, că aşa, dacă le dăm pomană în fiecare an, n-o să facă niciodată nicio investiţie", a afirmat Ponta.

Declaraţiile de atunci ale premierului au generat panică şi confuzie în rândul populaţiei şi autorităţilor din mai multe municipii, în condiţiile în care primiseră deja asigurări că vor beneficia de sprijin financiar pentru resuscitarea sistemului centralizat de termoficare, astfel încât consumatorii să nu îngheţe de frig în propriile locuinţe.

Foto-arhivă "Viaţa liberă"

Citit 4368 ori Ultima modificare Joi, 22 Octombrie 2015 00:31

14 comentarii

 • postat de Je
  Joi, 22 Octombrie 2015 20:32
  5.13.151.***
  Din fericire o sa am si anul acesta caldura cu subventie de la bugetul local.Va ofticati?Daca a-ți avut bani de acele centrale(bombe cu ceas si cu emanare de gaz toxic in atmosfera) nu va mai dati impresionati sau sa faceti misto de cei care nu au posibilitate de o alta varianta conventionala de incalzire.Eu zic ca acest sistem centralizat de incalzire este cel mai eficient(in cel mai scurt viitor) si ecologic posibil.Sa fiti iubiti si cu caracter!
  3
  1
  Raportează
 • postat de popo
  Joi, 22 Octombrie 2015 12:22
  89.136.7.***
  Daca va fi un imprumut , si trebuie dat inapoi , sa il dea cei ce sint abonati la sistemul centralizat . Nu se poate asa , ca unii consume si toata lumea sa platesca !!!
  1
  6
  Raportează
 • postat de STANsiBran
  Joi, 22 Octombrie 2015 06:13
  84.117.40.***
  Ne împrumutăm sau primim „pomană” ! Ca sa incalzim subsolul inghetat al patriei de la pct termic pana la fiecare bloc , aburii iesind din pamant ca la gheizere sau la vulcanii noroiosi, dar s-a demonstrat stiintific ca e cea mai eficienta metoda de incalzire existenta doar in Ro !
  2
  4
  Raportează
 • postat de Roman..p-tru PRO-cent
  Miercuri, 21 Octombrie 2015 15:54
  185.26.182.***
  Mai pro-cent ptr stiinta ta si a Galatenilor..pierderile de la CET catre puntele termice ...masurat.."e" sunt de max 3..4 grade ..se poate vedea la toate punctele termice ..problema e in alta parte...dar vb degeaba pe aici.(.primaria ..si salariile nesimtite ...reparatiile cu firme fantoma cu devize grase si nu in ultimul rand oamenii rauplatnici )...in rest numai de bine.
  10
  11
  Raportează
 • postat de ROBERT POPESCU
  Miercuri, 21 Octombrie 2015 13:05
  91.208.234.***
  Nu cred ca se poate monta o centrala in subsol, pentru simplul fapt ca nu se poate asigura ventilatie corespunzatoare. Nimeni nu-si va asuma riscul sa faca bum o astfel de centrala.
  Dar, se pot monta in fostele spatii de colectare a gunoiului de la parter (spatii transformate de asemenea in magazii) sau in containere langa bloc.
  O astfel de investitie, subventionata de primarie (cred ca se pot accesa si fonduri europene) ar fi intr-adevar o lucrare monumentala.
  Nu spune nimeni sa se faca moaca, dar subventie trebuie sa existe. Da proprietarul 70 % si vine si statul cu 30%. Asta inseamna sa sprijini cetatenii. Incepi cu blocurile unde exista cooperare si datorii minime (sunt destule in oras) si apoi cand se va vedea ca e bine, vor vrea si rau platnicii.
  Se poate pleca cu investita de exemplu in blocuri care au datorii sub un anumit prag. Cand ai datorii sub x lei, poti sa accesezi subventii.
  Si bineinteles contorizare si bransare individuala. Adica sa poti taia oricand caldura unui rau platnic fara sa fii nevoit sa-i intri in casa.
  10
  10
  Raportează
 • postat de corneliu
  Miercuri, 21 Octombrie 2015 12:52
  5.2.205.***
  Corect ICS. Comunistii au costruit blocurile fara spatii tehnice potrivite pentru centrale si nu numai. In aceste conditii este relativ greu sa plasezi o centrala pe grup dar asta e singura solutie CORECTA. Posesorii de centrale vor fi taxati de mediu mai devreme sau mai tarziu iar ceilalti vor plati la un sistem energofag nesatisfacator si obligatoriu subventionat.
  12
  6
  Raportează
 • postat de ICS
  Miercuri, 21 Octombrie 2015 12:30
  89.122.80.***
  Solutia optima era montarea centralelor de bloc sau de scara. Locuiesc intr-un bloc cu un subsol tehnic foarte spatios, unde smecherii din scara si-au creat adevarate spatii de locuit (ateliere, magazii, cu televizor si alte facilitati). Apa calda, energia electrica si caldura sunt la discretie, pe seama celorlalti locatari. O centrala de scara ar fi rezolvat problema incalzirii si a apei calde menajere, la un cost foarte convenabil. Ea costa in jur de 150.000 lei, hai 200.000 cu toate cheltuielile de montaj si cosul de fum. La 40 apartamente pe scara, ar fi revenit cate 5.000 lei de fiecare, mult mai convenabil decat o centrala de apartament. Au randament mare si automatizare. Se eliminau toate incovenientele legate de spatiul ocupat in casa de centrala, de schimbat radiatoarele, reparatii sau tevi de gaz plimbate prin tot blocul, si altele. La valori acceptabile ale facturilor cred ca nu ar exista disensiuni de nerezolvat intre locatari. S-ar fi eliminat pierderile enorme si ineficienta sistemului centralizat al Galatiului. La blocurile fara subsol tehnic se pot instala in niste containere moderne, langa bloc, preferabile decat sutele de garaje insalubre. Mai bine sa aruncam banii pe proiecte fanteziste, care nu se vor face niciodata. Dar daca nu-i cap, vai de picioare, chiar daca sunt de fost fotbalist!
  5
  13
  Raportează
 • postat de luke
  Miercuri, 21 Octombrie 2015 11:30
  89.137.225.***
  Ne imprumutam....pt mocangiii galatiului....care se plang ca nu au bai dar toata vara o tin numai in calatorii si gratare iar cand vine iarna se dau saraci:)
  FACETI FRATILOR IMPRUMUTURI CA SA INCALZITI RAU PLATNICII SI BUNI PLATNICII NU AU NICI APA RECE....:(....
  MULTI TARANI AU SARIT GARDUL LU MORUZZI IN ANII 60..70 SI SI.AU FACUT CUIB AICI,O PARTE DIN EI INCA SE MAI MANIFESTA:)...AU GAINI SI ACU LA BLOC;)))))
  4
  21
  Raportează
 • postat de Zorro
  Miercuri, 21 Octombrie 2015 11:19
  81.12.149.***
  În afară de primarul Marius Stan, care a neglijat această problemă a gălăţenilor (preferând să susţină aberantul proiect împrumutat cu tunelul!), un alt incompetent primar, poate cel mai incapabil, a fost DUMITRU NICOLAE, fost inginer şi director la Sidex şi mult mai în măsură să resusciteze sistemul centralizat de căldură al oraşului. Dar el a stat ca o MARIONETĂ timp de 12 ani la cârma oraşului fără să facă absolut nimic nou pentru cetăţeni şi pentru oraş.
  Fraţilor, aceasta a fost perioada de decădere a oraşului, când CIUMA ROŞIE a pus la cârma oraşului un papiţoi, în timp ce gaşca PSD-istă a supt cât a putut din acest oraş şi l-a îngenuncheat!
  NOI, cei care mai suntem încă de bună credinţă, trebuie să căutăm acei parveniţi şi să-i luăm acum la întrebări sau.. la şuturi.. de ce au făcut asta, să recunoască nemernicia lor şi să redea cetăţenilor avuţia agonisită până nu e prea târziu şi să nu-i mai autim pe scena politică! Oricum, cu ei trebuie făcută o LISTĂ NEAGRĂ a ruşinii ca să ştie istoria că aceştia sunt vinovaţii principali pentru prăbuşirea oraşului nostru!
  4
  19
  Raportează
 • postat de ROBERT POPESCU
  Miercuri, 21 Octombrie 2015 11:05
  91.208.234.***
  Vin alegerile si va fi caldura.
  Nu va mai faceti griji!
  8
  15
  Raportează
 • postat de corneliu
  Miercuri, 21 Octombrie 2015 09:25
  5.2.205.***
  Marul stricat va afecta tot cosul, falimentul firmelor primariei va atrage falimentul orasului. TOATE asa zis afacerile primariei sunt o nenorocire. In loc sa se ocupe de administratie ei sunt mari patroni si angajatori pe banii nostri. Poate ar trebui sa stim ca performanta unei administratii se cantareste dupa calitatea vietii (spital-scoala-ordine publica-egalitate de sanse-servicii-viata culturala) dar si dupa evolutia valorii fondului imobiliar.Ori daca toate sunt in cadere libera si noi tot insistam cu aceiasi inepti ce putem spune despre noi insine?
  0
  22
  Raportează
 • postat de IC
  Miercuri, 21 Octombrie 2015 07:39
  86.122.130.***
  Ce se citeste printre randuri este mult mai ingijorator ,Ponta si guvernul au inceput sa-si dea seama ca nu prea le vor ajunge banii pentru toate promisiunile ,concluzia este aceia ca ne asteapta un 2016 f f greu din punct de vedere financiar.Consiliul Local va aproba ,Primaria va contracta imprumutul ,caldura se va da ,problema este cine va achita imprumutul ,fiindca nu cred ca facturile se vor achita intr-un procent mai mare decat pana acum.Si astfel mai trece un an fara sa se rezolve problema radical.
  2
  28
  Raportează
 • postat de pro-CENTUL
  Miercuri, 21 Octombrie 2015 00:31
  94.176.183.***
  Cu pierderi pe conducte de aductiune catre oras ale CET de apx . 50% , cu alte pierderi pe conducte ale Calorgal de 40-70% , rezultatul este clar -faliment pe linie . Respiratie gura la gura la un cadavru . Trecut de urgenta la planul B si C. Va fi o iarna ....numai primar sa nu fii . Oricum isi merita soarta , asa se intampla cand un asa servicui catre populatie il tratezi cu sictir. Va rula cu siguranta Fuga din serai .
  11
  42
  Raportează
 • postat de G-Man
  Miercuri, 21 Octombrie 2015 00:05
  5.13.237.***
  Eu nu înțeleg, pai dacă toți își plătesc întreținerea de ce ar mai fi nevoie de împrumut? Iar se pleacă de la premiza ca prostii plătesc iar deștepții rad de prosti? Si împrumutul cine il plătește, tot prostii?
  2
  58
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.