Evaluaţi acest articol
(17 voturi)
7 comentarii

* Calorgal atenţionează asociaţiile şi instituţiile să stea cu ochii pe instalaţiile interioare * Contractul dintre Romgaz şi Electrocentrale expiră pe 30 noiembrie, astfel că, pentru a fi prelungit, municipalitatea va trebui să facă o nouă plată în avans


Conducerea Electrocentrale a anunţat, vineri, 20 noiembrie, că, potrivit primelor estimări, producătorul de agent termic primar ar putea începe să livreze căldură în cursul zilei de duminică. Reprezentanţii CET nu au putut da asigurări, însă, că locuinţele gălăţenilor se vor încălzi în aceeaşi zi, precizând că acest lucru depinde de „în cât timp se propagă agentul termic”, astfel încât acesta să fie distribuit la parametri optimi, nu doar în ceea ce priveşte temperatura, cât şi debitul şi presiunea. Şi, bineînţeles, să nu fie înregistrată vreo avarie.

Unde puteţi suna în cazul unor incidente

Reprezentanţii Calorgal au afirmat că sunt pregătiţi să distribuie agent termic în casele oamenilor. „În momentul în care parametrii vor corespunde necesarului, punctele termice vor deveni funcţionale şi, implicit, vom distribui căldură”, ne-a spus Mihai Costache, purtătorul de cuvânt al societăţii.

Totodată, acesta a făcut un apel către asociaţiile de proprietari şi locatari, dar şi către instituţii "să îşi supravegheze instalaţiile interioare" şi, în cazul în care sunt înregistrate incidente, să sune la dispeceratul Calorgal, la numărul de telefon 0236.311.018, unde este asigurată permanenţa.

Romgaz furnizează gaz, dar nu oricum

Chiar dacă sistemul de termoficare pare să fi ieşit din blocaj, odată cu semnarea contractului între CET şi Romgaz şi achitarea celor 3.670.400 de lei de către municipalitate, prin intermediul Calorgal, pentru plata în avans a gazului livrat de producătorul din Mediaş, autorităţile locale vor trebui să facă o nouă plată în avans chiar la finele acestei luni, pentru ca sistemul de termoficare să rămână funcţional.

Asta, deoarece valabilitatea contractului dintre CET şi Romgaz expiră pe data de 30 noiembrie, iar condiţia impusă de producătorul de gaze naturale, aşa cum v-am mai informat, este plata în avans.

„Societatea noastră a primit de la SNGN Romgaz SA Mediaş contractele de vânzare-cumpărare a gazelor naturale nr. 32 şi 33/2015 (…) Contractul nr. 32/2015 are drept obiect vânzarea gazelor naturale destinate categoriei noncasnici (NC), iar contractul nr. 33/2015 are drept obiect vânzarea gazelor naturale destinate consumului populaţiei (PET).

Ambele contracte prevăd: durata de valabilitate 19 noiembrie 2015 - 30 noiembrie 2015, posibilitatea de a fi modificate sau prelungite prin act adiţional, cu acordul ambelor părţi, plata în avans de sută la sută din contravaloarea gazelor naturale care urmează a fi achiziţionate”, a precizat, printre altele, Sinan Mustafa, administratorul special al CET.

Asigurarea energiei termice depinde de încasări

Conducerea CET atenţionează însă că "asigurarea energiei termice la nivelul optim şi în mod continuu prezintă un risc mare de nerealizare, din cauză că Electrocentrale are obligaţia de a achita lunar, până în data de 25 a fiecărei luni, ratele scadente şi penalităţile aferente celor două convenţii de eşalonare încheiate cu SNGN Romgaz SA Mediaş şi SNTGN Transgaz SA Mediaş, în cuantum de 1,5 milioane lei. Singura sursă de plată a acestora sunt încasările de la lichidatorul Apaterm, CC INSOLV SPRL Constanţa. În situaţia în care plăţile lichidatorului nu se vor ridica lunar cel puţin la acest nivel, societatea va fi nevoită să achite ratele de eşalonare şi penalităţile scadente din încasările aferente activităţii curente, fapt care va conduce la imposibilitatea susţinerii financiare a activităţii de producere şi furnizare a energiei termice în cogenerare la nivelul optim".

Totodată, CET a amintit şi de avansul contravalorii gazelor naturale şi a serviciului de transport pentru luna următoare de livrare, dar şi de lipsa investiţiilor, pe fondul datoriilor colosale. „Nu am mai efectuat modernizări şi reparaţii ample la sistemul de producere şi transport energie termică, datorită insuficienţei resurselor financiare, ca urmare a eliminării de către Apaterm a sumei de 339 milioane lei înscrise la masa credală şi acumulării în perioada de reorganizare a datoriei de 59 milioane lei, neachitate în prezent. Din aceste cauze, în perioada iernii 2015-2016, există un risc mărit al înregistrării de avarii la sistemul de producere şi/sau transport, care să conducă la diminuarea/sistarea furnizării energiei termice”.

Citit 5077 ori Ultima modificare Sâmbătă, 16 Ianuarie 2016 20:46

7 comentarii

 • postat de Moartea pe uliţă Luni, 23 Noiembrie 2015 00:28 92.80.130.*** Link la comentariu
  1
  1

  ... Cubasa e viu, tocma' ce-a postat ceva mai jos unde s-a impaunat ... adica la cei 165 cm si peste o su' de kg din care 10 atarna paltonul pana'n carambi, unul din ele ca are vreo duzina, cel negru, si-a pus pene !

  Raportează
 • postat de my ros Sâmbătă, 21 Noiembrie 2015 13:34 94.176.183.*** Link la comentariu
  5
  0

  Ziua si bagat bo-tw in k-uru Calorgal . Bai nimicurilor , voi chiar nu aveti ce face ?

  Raportează
 • postat de Eu stiu____adevarul!!!!!!!!! Sâmbătă, 21 Noiembrie 2015 11:36 89.137.229.*** Link la comentariu
  8
  7

  Nu vom primi nici un gram de agent termic pana DUPA ANUL NOU !!!!! Si iata de ce : - Chiar daca Electrocentrala va reusi cu chiu cu vai , sa puna un cazan in functiune , nu va putea asigura din start parametri de plecare pe timp de iarna , adica 7000 mc - debit 6atm. presiune si minim 250* temperatura. -Jumatate din ce vor putea asigura se va pierde in avarii pe cei 8 km de conducta , de la combinat la oras. - Calorgalul cu toate retelele lui de distributie facute ciur si necarpite de ani de zile nu va fi in stare decat de avarii permanente. - Subsolurile si tevaraia din blocuri care nu au mai fost reparate , intretinute ori macar curatate inca de pe vremea cand la Apaterm era director Cubasa , nu vor prelua nici putinul ramas. Din pacate asta-i crudul adevar . Restul sunt vorbe _____ de claca!!!!!!!!

  Raportează
 • postat de mariuca zottis Sâmbătă, 21 Noiembrie 2015 10:27 78.97.221.*** Link la comentariu
  6
  26

  Ok........DAR UNDE MAMA NAIBII ESTE APA CALDA???!!!! BAI TAMPITILOR,HOTI NENOROCITI.....UNDE ESTE APA CALDA DE LA ROBINETE NU DIN CALORIFERE????? CALORIFERELE SE VOR INCALZI DOAR DACA LE IAU IN BRATE. DIN LUNA MAI 2015 IN GALATII NU EXISTA APA CALDA......TOT BAJBAIALA SI MINCIUNI,FOARTE MULTE MINCIUNI........DE 25 DE ANI IN FIECARE VARA SE REPARA....SE REPARA...SE VERIFICA......BAAAA TAMPITILOR....IN 25 DE ANI SCHIMBATI TOATA INSTALATIA DIN ORAS......NOUA.....DACA NU FURATI ATAT........HOTI,HOTI,HOTI.......ASTA SUNTETI SI NIMIC ALTCEVA........SA O INTREBI PE MA-TA STANE CUM E SA SPELI VASELE LA BUCATARIE CU APA RECE DE ITI CADE MANA. SAU INCEARCA SA TE BARBIERESTI CU APA RECE CARE ESTE ACUM LA ROBINETE.......DOAR ASA CA EXPERIENTA...SA VEZI CUM E.......NENOROCITILOR

  Raportează
 • postat de julien Sâmbătă, 21 Noiembrie 2015 09:41 5.13.135.*** Link la comentariu
  3
  23

  acest sistem centralizat este sursa de venituri substantiale pentru politruci si rudele lor.asa se explica de ce la braila s-a putul lichida sistemul si la galati nu.

  Raportează
 • postat de inselati Sâmbătă, 21 Noiembrie 2015 08:51 86.127.75.*** Link la comentariu
  3
  21

  De 26 de ani ...cei de de la electrocentrale...isi bat joc de noi...Cand era combinatul in putere... productia la electrocentrale statea cam asa:80 -90% din venit venea din producerea de energie electrica,care indiferent de costul de productie o luacombinatul,iar 10-20%din productie era din vanzare de gigacalorie la societate de distributie, care in cazul nostru e calorgalul...apa care racesc turbinele care produc curent..ii mai ridicau putin temperatura cu gaz de cocs sau de furnal de la combinat si ne o livra la niste costiri de ne doare capul....de 26 de ani nu au investit decat in salarile lor...care stiu toti, ca sunt cele mai mari din galati...acum au ramas cei in prag de pensionare si vor ordonanta ...si prea putin ii mai intereseaza , ca mor oamenii in case de frig...A..apropo din costul unei gigacalorie produsa electrocentrale incasa 72%,iar societatea de distributie adica apaterm 28%...dar acum cine naiba le mai cumpare energie electrica daca au costuri de productie foarte mari...?Cred ca trebuie sa se implice D.N.A.-ul ...26 de ani am fost furati de aceasta societate numita electrocentrale...

  Raportează
 • postat de io cu vila si gigi-panul Sâmbătă, 21 Noiembrie 2015 08:08 5.13.184.*** Link la comentariu
  2
  14

  v-ati inmultit prea mult consumati prea mult...coruptilor

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.