CRIZA CĂLDURII la Galaţi/ Caloriferele gălăţenilor s-ar putea încălzi de DUMINICĂ. Ce avertizează CET şi CALORGAL

CRIZA CĂLDURII la Galaţi/ Caloriferele gălăţenilor s-ar putea încălzi de DUMINICĂ. Ce avertizează CET şi CALORGAL
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

* Calorgal atenţionează asociaţiile şi instituţiile să stea cu ochii pe instalaţiile interioare * Contractul dintre Romgaz şi Electrocentrale expiră pe 30 noiembrie, astfel că, pentru a fi prelungit, municipalitatea va trebui să facă o nouă plată în avans


Conducerea Electrocentrale a anunţat, vineri, 20 noiembrie, că, potrivit primelor estimări, producătorul de agent termic primar ar putea începe să livreze căldură în cursul zilei de duminică. Reprezentanţii CET nu au putut da asigurări, însă, că locuinţele gălăţenilor se vor încălzi în aceeaşi zi, precizând că acest lucru depinde de „în cât timp se propagă agentul termic”, astfel încât acesta să fie distribuit la parametri optimi, nu doar în ceea ce priveşte temperatura, cât şi debitul şi presiunea. Şi, bineînţeles, să nu fie înregistrată vreo avarie.

Unde puteţi suna în cazul unor incidente

Reprezentanţii Calorgal au afirmat că sunt pregătiţi să distribuie agent termic în casele oamenilor. „În momentul în care parametrii vor corespunde necesarului, punctele termice vor deveni funcţionale şi, implicit, vom distribui căldură”, ne-a spus Mihai Costache, purtătorul de cuvânt al societăţii.

Totodată, acesta a făcut un apel către asociaţiile de proprietari şi locatari, dar şi către instituţii "să îşi supravegheze instalaţiile interioare" şi, în cazul în care sunt înregistrate incidente, să sune la dispeceratul Calorgal, la numărul de telefon 0236.311.018, unde este asigurată permanenţa.

Romgaz furnizează gaz, dar nu oricum

Chiar dacă sistemul de termoficare pare să fi ieşit din blocaj, odată cu semnarea contractului între CET şi Romgaz şi achitarea celor 3.670.400 de lei de către municipalitate, prin intermediul Calorgal, pentru plata în avans a gazului livrat de producătorul din Mediaş, autorităţile locale vor trebui să facă o nouă plată în avans chiar la finele acestei luni, pentru ca sistemul de termoficare să rămână funcţional.

Asta, deoarece valabilitatea contractului dintre CET şi Romgaz expiră pe data de 30 noiembrie, iar condiţia impusă de producătorul de gaze naturale, aşa cum v-am mai informat, este plata în avans.

„Societatea noastră a primit de la SNGN Romgaz SA Mediaş contractele de vânzare-cumpărare a gazelor naturale nr. 32 şi 33/2015 (…) Contractul nr. 32/2015 are drept obiect vânzarea gazelor naturale destinate categoriei noncasnici (NC), iar contractul nr. 33/2015 are drept obiect vânzarea gazelor naturale destinate consumului populaţiei (PET).

Ambele contracte prevăd: durata de valabilitate 19 noiembrie 2015 - 30 noiembrie 2015, posibilitatea de a fi modificate sau prelungite prin act adiţional, cu acordul ambelor părţi, plata în avans de sută la sută din contravaloarea gazelor naturale care urmează a fi achiziţionate”, a precizat, printre altele, Sinan Mustafa, administratorul special al CET.

Asigurarea energiei termice depinde de încasări

Conducerea CET atenţionează însă că "asigurarea energiei termice la nivelul optim şi în mod continuu prezintă un risc mare de nerealizare, din cauză că Electrocentrale are obligaţia de a achita lunar, până în data de 25 a fiecărei luni, ratele scadente şi penalităţile aferente celor două convenţii de eşalonare încheiate cu SNGN Romgaz SA Mediaş şi SNTGN Transgaz SA Mediaş, în cuantum de 1,5 milioane lei. Singura sursă de plată a acestora sunt încasările de la lichidatorul Apaterm, CC INSOLV SPRL Constanţa. În situaţia în care plăţile lichidatorului nu se vor ridica lunar cel puţin la acest nivel, societatea va fi nevoită să achite ratele de eşalonare şi penalităţile scadente din încasările aferente activităţii curente, fapt care va conduce la imposibilitatea susţinerii financiare a activităţii de producere şi furnizare a energiei termice în cogenerare la nivelul optim".

Totodată, CET a amintit şi de avansul contravalorii gazelor naturale şi a serviciului de transport pentru luna următoare de livrare, dar şi de lipsa investiţiilor, pe fondul datoriilor colosale. „Nu am mai efectuat modernizări şi reparaţii ample la sistemul de producere şi transport energie termică, datorită insuficienţei resurselor financiare, ca urmare a eliminării de către Apaterm a sumei de 339 milioane lei înscrise la masa credală şi acumulării în perioada de reorganizare a datoriei de 59 milioane lei, neachitate în prezent. Din aceste cauze, în perioada iernii 2015-2016, există un risc mărit al înregistrării de avarii la sistemul de producere şi/sau transport, care să conducă la diminuarea/sistarea furnizării energiei termice”.

Citit 5353 ori Ultima modificare Sâmbătă, 16 Ianuarie 2016 20:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.