Galaţiul ar putea rămâne din nou FĂRĂ CĂLDURĂ. Acoperirea PIERDERILOR CALORGAL a stârnit SCANDAL în Consiliul Local Galaţi

Galaţiul ar putea rămâne din nou FĂRĂ CĂLDURĂ. Acoperirea PIERDERILOR CALORGAL a stârnit SCANDAL în Consiliul Local Galaţi
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Galaţiul ar putea rămâne din nou fără căldură, de luni, 30 noiembrie, pentru că salariaţii Calorgal, neplătiţi de două luni, vor să-şi înceteze activitatea. Soluţia propusă de directorul societăţii, Cristian Istrate - acoperirea de la bugetul local a pierderilor din reţea, în valoare de 5,2 milioane de lei - a stârnit un scandal monstru în Consiliul Local.

Directorul Calorgal, Cristian Istrate, a venit în faţa aleşilor locali pentru a susţine introducerea pe ordinea de zi a unui proiect de hotărâre privind acoperirea parţială, de la bugetul local, a pierderilor induse de prestarea serviciilor publice de distribuţie şi furnizare a energiei termice pentru populaţie în sistem centralizat. "Calorgal a primit un capital social de 4 milioane de lei, din care ar fi trebuit să-şi desfăşoare activitatea. Am plătit 3,3 milioane de lei pentru aburul de la ArcelorMittal, pentru prepararea apei calde, cu promisiunea că acei bani de funcţionare îi vom primi. Am funcţionat pe timpul verii cu banii din debranşări, dar deja am intrat în sezonul rece. Vin de la o şedinţă de sindicat, unde am fost întrebat de salarii. Deja, pe 29 vine al doilea salariu pe care nu l-am plătit. Ideea lor era ca luni să înceteze activitatea. Soluţie nu e decât să primim banii pentru pierderile înregistrate", a spus directorul.

De partea lui, primarul Marius Stan a ţinut să facă precizări legate de sumele încasate de membrii Adunării Generale a Acţionarilor (AGA) şi ai Consiliului de Administraţie (CA). Potrivit edilului, cei trei membri AGA, Aurel Vlaicu, Săndiţa Lungeanu şi Bogdan Pahone, au luat fiecare, în trei ani, un total de 1.521 de lei, iar cei trei membri CA, Dan Beraru, Cristian Istrate şi Mircea Ispas, au încasat câte 1.057 de lei, din septembrie fiind suspendată orice indemnizaţie.

Atacuri şi reproşuri

Viceprimarul PSD Florin Popa nici n-a vrut să audă de această variantă: "Pierderea la furnizarea apei calde în Galaţi este de 90 la sută! Mi se pare deplasat ca la o producţie pe care, lunar, Calorgal a facturat-o către asociaţii, cheltuielile salariale să fie de două ori şi jumătate mai mari decât producţia facturată! Am convenit cu toţii să se angajeze, în perioada de început, un număr de aproximativ 200 de persoane, care să facă lucrări de reparaţii, iar acum constatăm că de fapt salariile s-au plătit de la început pentru 500 şi ceva de angajaţi! Nu vreau să ajungem răspunzători material, penal, pentru astfel de acte de management!".

Primarul Marius Stan a ripostat vehement: "Vin lupii moralişti şi ne pun pe noi la perete: "uitaţi cum funcţionează o societate în pierdere". Dar până acum în ce pierdere a funcţionat, că mai aveam puţin şi făceam toţi puşcărie de pe urma Apaterm! Atunci conştiinţa nu v-a mai zis nimic, dl viceprimar? Păi, când a funcţionat Apaterm cu 1.200 de angajaţi, cum a funcţionat? Iar eu vin să culeg ce au făcut alţii şi să fiu satrapul care dă afară 500 de oameni de la Apaterm, pentru că şi-au văzut onest de munca lor. Calorgalul nu este proprietatea soţiei mele, să înţeleagă toţi tâmpiţii!".

După lungi dispute şi o pauză de consultări, aleşii au decis să amâne decizia pentru o şedinţă de îndată, programată astăzi.

Bani, dar nu pentru salarii

La finalul şedinţei, primarul Marius Stan a declarat că suma de 5,2 milioane de lei va fi alocată, în conformitate cu legea, pentru pierderile în reţea, dar destinaţia finală a banilor va fi alta: "Banii aceştia vor merge direct în contul escrow, de unde vor fi preluaţi de Romgaz, special şi exclusiv pentru plata gazului necesar. Pentru salarii, urmează să se descurce şi dânşii, să mai tragă din încasări".

Rămâne de văzut ce decizie vor lua astăzi aleşii locali.

Citit 5826 ori Ultima modificare Sâmbătă, 28 Noiembrie 2015 00:11

22 comentarii

 • postat de Dan D
  Sâmbătă, 28 Noiembrie 2015 07:13
  89.137.230.***
  Mai să fie... Cum drak la Ploiești aceste servicii sunt oferite de o societate privată (Dalkia) cu sub 200 de angajati. În orașul ăsta, parcă blestemat, trebuie sa plătim o armată de atarnati cu carnete de partid, neamuri, amante, pile su relații. La noi, ca la nimeni, toate regiile, societățile Consiliului Local, vaci de muls pentru clanurile mafiote autointitulate partide politice. Cu toate funcțiile su posturile gras plătite traficate de niște golani așa-zis șefi de partid. Pe aici se pare DNA, servicii nu există.
  0
  5
  Raportează
 • postat de gheo
  Vineri, 27 Noiembrie 2015 22:28
  5.13.173.***
  RE: Gopi
  Stimate si drag tovaras de lupta impotriva imperialismului si capitalismului "de cumetrie",
  Am scris ca a fost un "gest frumos" ca au fost angajati 500 de salariati in loc de 200.
  In fapt cum credeti dvs ca o persoana juridica precum Calorgal, ar putea administra atata amar de tevaraie, de puncte termice si avarii neprevazute?
  Si nu in ultimul rand aia 300 de oameni pot fi chiar vecinii tai cu familii, cu copii, cu rate la banci si cu intretinere la bloc de achitat.
  Suna ciudat insa cum vrei servicii de calitate de la Calorgal (doar cu 200 de oameni) cand acesta e o societate de prestari servicii infiintata pentru deservirea populatiei cu agentului termic si nu pentru obtinerea de profit care sa intre in buzunarele directorilor de la Calorgal ca nu-i firma lor de acasa.
  Evident ca firma Calorgal nu trebuie sa fie pe pierderi, dar nici orientata spre obtinerea de profit cand de fapt este o firma de "interes public" - infiintata de primarie pentru a livra agentul termic populatiei orasului.
  In caz contrar, orientarea spre profit se cam bate cap in cap cu detinerea monopol pe piata deoarece nu are concurenta si aici intram in alta poveste cu economia de piata .
  Oricum, una peste alta, fiind o firma de interes public pentru ca deserveste populatia, ar trebui sa tina linia e plutire.
  Iar daca nu poate "sa faca pluta in economia de piata" atunci ai dreptate - managementul este ..., adica lasa de dorit si musai trebuie schimbat cu oameni competenti.
  PS "clientii asigurati" ai Calorgal sunt de trei categorii:
  - solvabili - care pot plati serviciile primite
  - insolvabili - care nu pot plati sericiile primite
  - cocalari - care pot plati dar nu platesc serviciile primite - uite asa ca se oftice cei solvabili (cinstiti si luati de prosti)
  Pai nu ?
  Pai da !
  4
  2
  Raportează
 • postat de corneliu
  Vineri, 27 Noiembrie 2015 15:31
  5.2.205.***
  " Calorgalul nu este proprietatea soţiei mele, să înţeleagă toţi tâmpiţii!" spune primarul. Stim nene primarule ca este a lu' matale ca daca era a doamnei era mai bine! Primaria este proprietar iar matale primar. Ghici a cui e CALORGAL! La 480ron/gcal si cu o subventie de 240 mai aveti si pierderi financiare? Alta subventie mascata a salariilor platite din bani publici la oamenii nostri de partid, bravi tovarasi, alegatori de nadejde, adevarati ilegalisti ai bolsevismului utopic. Ori la DNA Galati lucreaza numai schizofrenici ori au sotiile l la Calorgal/Ecosal/zatun(lacu'partidului)/Consproiect si alte golanii.
  4
  17
  Raportează
 • postat de iulian
  Vineri, 27 Noiembrie 2015 15:26
  5.13.130.***
  Calorgal are pierderi de 90% dar eu cetatean ce deschid robienetul si in loc de apa calda curge apa rece, si astept vreo 30 min sa vina apa calda timp in care apa curge , asta nu e pierdere pentru cetateanul ce plateste apa rece la pret de calda ? (si profit pt Calorgal) Pierderea cetateanului cine o suporta oare, Consiliul Local ? Nu .
  2
  20
  Raportează
 • postat de pai da
  Vineri, 27 Noiembrie 2015 14:43
  193.194.132.***
  Iar acum unde sunt postacii care laudau sistemul centralizat de incalzire?? Unde sunt aia de ziceau ca centralele de apartament sunt bombe? Unde sunt cei ce ziceai ca in sistem centralizat este randament mare, mult mai mare decat la o centrala de apartament???? care randament, 10% , pai mai este un pic si ajungi sa fie mai avantajos sa ne incalzim la lumanari aprinse!!!
  3
  16
  Raportează
 • postat de un cetatean care isi plateste taxele
  Vineri, 27 Noiembrie 2015 14:41
  86.34.10.***
  Cum dreacu' de nu se sesizeaza DNA-ul asta!se vede CLAR ca se umbla cu cioara vopsita!chiar asa prosti suntem toti......!se fura in continuare sub o anumita forma....
  5
  13
  Raportează
 • postat de george albu
  Vineri, 27 Noiembrie 2015 14:39
  5.2.208.***
  5 milioane de lei din bugetul contribuabililor galateni pentru acoperirea pierderilor din aceasta vara. Plus 20 milioane de lei pentru acoperirea pierderilor din iarna ce urmeaza, platibili in urmatorii 20 de ani tot din bugetul colectat de la contribuabili. Plus vreo 75 de milioane (daca tin bine minte din niste articole mai vechi) care au fost pompati in acelasi sistem cu pierderi, in anii 2013 si 2104, tot din banii contribuabililor. Asta inseamna 100 de milioane de lei ... Valoarea a 50.000 de centrale de apartament....
  1
  15
  Raportează
 • postat de Klari
  Vineri, 27 Noiembrie 2015 14:17
  95.76.33.***
  ''De luni, Galatiul ar putea ramane din nou fara caldura'',se scrie in articol. Care caldura??? La blocul in care stau eu nu s-a dat caldura !!!(Micro 19,capat troleibuz)
  3
  12
  Raportează
 • postat de TAMPIT
  Vineri, 27 Noiembrie 2015 13:46
  89.137.139.***
  Ei d-le primar acesti "TAMPITI" v-au votat si au avut incredere in dvs. Ce spuneti daca ne "DESTEPTAM" la anul?
  4
  15
  Raportează
 • postat de viata noua
  Vineri, 27 Noiembrie 2015 11:16
  5.13.222.***
  pentru dorel statul este extrem de corupt si parazitar in galati
  2
  11
  Raportează
 • postat de lus
  Vineri, 27 Noiembrie 2015 10:59
  78.97.254.***
  Cu banii astia care se dau pe pierderi nu mai bine se facea ca la Braila , adica sa se dea o subventie la fiecare cu care sa -si puna centrala de apartament si intrun an-doi scapa CL de cosmarul Calorgal pentru ca iata acest cosmar se repeta in fiecare an cand vine sezonul rece?
  2
  26
  Raportează
 • postat de nu ProStan
  Vineri, 27 Noiembrie 2015 10:58
  5.13.239.***
  Nesimtire si incompetenta !
  Cum facem sa scapam de plaga asta?
  Ciuma asta rosie cu floricele si pasarele ...
  Nu va ajung banii de imprumut pentru caldura ...
  3
  15
  Raportează
 • postat de dorel
  Vineri, 27 Noiembrie 2015 09:28
  81.12.150.***
  sunt sute de angajati clientelari, care trec pe la serviciu doar sa-si ridice veniturile, sefi, sefutzi, copii si amante cu program de lauze platiti toti din banii furati populatiei. NU MAI VREM INCALZIRE CENTRALIZATA LA PAUSAL. Ne incalzim electric mult mai ieftin
  5
  29
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Vineri, 27 Noiembrie 2015 09:03
  5.13.144.***
  Tanti aia surprinsa in ipostaza acra cu tricou love amerika???? WTF? HA LAL!
  4
  9
  Raportează
 • postat de calor-isis si neogal
  Vineri, 27 Noiembrie 2015 07:23
  5.13.222.***
  ultimii neuroni ai lui marius sta-li-n au fost mancati de sistemul imunitar riskul de cancer este 100%

  tunelul carpian peste dunare este in faza de minciuna


  medicii galateni nu mai iau spaga de frica sistemului imunitar
  10
  17
  Raportează
 • postat de Ct
  Vineri, 27 Noiembrie 2015 07:16
  79.116.109.***
  Domnule Popa in locul dvs m-as baga sub birou! Pai sub conducerea PSD Apaterm a acumulat 70 mil euro datorii si acum aveți tupeu sa comentați! Cand la Apaterm d-na Magearu făcea angajări pe banda rulantă ( pe criterii de competentă normal;)) nu mai comentati iar acum ca au fost preluati mai mulți angajați va ofuscați ( probabil ca nu au fost luați toți membrii PSD). Jos cu ipocrizia! ....sau sunteți supărat ca d-na Cocu nu s-a regăsit pe acea lista si de aceea ați trimis-o la Piata?!
  4
  32
  Raportează
 • postat de tatuca marius sta-li-n
  Vineri, 27 Noiembrie 2015 07:12
  5.13.222.***
  daca vrei sa ai caldura vino in partidul lui izmana, eu marius sta-li-n cel ce am construit containere pentru oameni, cel ce am plantat flori si copaci prin tot galatiul, cel ce am daramat garaje si am construit parcari in ger si zapada, cel ce am construit vila si am cumparat jeepan, eu sunt totul pentru voi, eu sunt creierul vostru traiasca "viata noua"
  10
  16
  Raportează
 • postat de Intrebare
  Vineri, 27 Noiembrie 2015 06:51
  84.117.40.***
  Ce eficienta a aiba un sistem centralizat care incalzeste solul inhetat al scumpei ns patrii pe 2-3 km de la pctul termic la cele 5-6 apartamente de pe oscara de bloc care inca mai solicita serviciul CALOR GOL ? Daca era asa eficient se folosea la Paris, Londra, Chicago, Barcelona, Madrid etc in locul centralelor de bloc utilizate acolo.
  3
  29
  Raportează
 • postat de tradius tunel sman
  Vineri, 27 Noiembrie 2015 06:40
  51.179.113.***
  Poate ce unii din voi isi aduc aminte ce am spus cand ziarul anunta ca vine apa calda.Am spus ca pierderile pe sistem sunt imense, ca nu se stie cat va dura minunea. Cand s-a dat drumul caldurii, practic am aruncat apa calda in pamant . Noi am ramas sa platim noua rata pentru urmatorii 20 de ani. Anul urmator cel mai probabil nu va mai fi posibilitatea ca primaria sa mai acceseze un nou credit dar nimeni nu se gandeste la o solutie. Nimeni din primarie nu vrea sa munceasca sa acceseze fonduri europene pentru modernizarea sistemului. Ar trebui ca la sarbatorile orasului, cand primarul isi va afisa dantura cabalina sa fie huiduit si alungat, sa se organizeze proteste , sa fie alungat ca nu se mai poate asa ceva.
  5
  41
  Raportează
 • postat de gopi
  Vineri, 27 Noiembrie 2015 06:33
  5.13.243.***
  Tovarase Gheo, economia de piata nu cunoaste "gesturi frumoase" , recunoaste in schimb incompetenta. Oameni angajezi in firma minim cat ai nevoie sa functionezi si sa aduci profit, altfel ajungi in faliment. Inca nu inteleg cum poate o intreprindere cu clientii asigurati sa nu fie pe plus. Cat de prost poate sa fie managerul?
  3
  31
  Raportează
 • postat de Gheo
  Vineri, 27 Noiembrie 2015 05:41
  5.13.144.***
  Texte electorale. Și de o parte și de cealaltă.
  Dacă au fost angajați 500 în loc de 200 e un gest frumos.
  Și totuși cum de s-a ajuns la o pierdere de 5,2 milioane lei când Calorgal funcționează efectiv de mai puțin de un an?
  Cum poți să afirmi cu nonșalanță ca pierderile sunt de 90%?
  Și noi proprietarii de ce mai plătim pierderi de 10% pe apometru iar cei cu centrale mai plătesc in plus si pe căldura care trece prin țevi către ceilalți proprietari?
  Dacă sunteți atât de transparenți în actul de conducere creați un forum de întrebări și răspunsuri pe pagina de web a instituției!
  5
  43
  Raportează
 • postat de Noul Galati
  Vineri, 27 Noiembrie 2015 00:26
  5.13.244.***
  Sub conducerea luminoasa a marelui fotbalist ,nascut talent si ramasa la stadiul de speranta,devenit mare primare Stan...nu Stan si Bran ;)...Marius Stan orasul Galati a devenit o spelunca ordinara fara apa calda,fara apa rece (in unele zone),fara caldura,plin de gropi,cu copacii macelariti fara mila,cu garaje puse la pamant si ramas totul la stadiul de ruina,etc.Oare ce-o fi in capul lu' Stan???....daca o fi ceva
  17
  34
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.