Cine (nu) le-a dat CĂLDURĂ gălăţenilor în ultimii 25 de ani... cu voia primarului şi a consilierilor

Cine (nu) le-a dat CĂLDURĂ gălăţenilor în ultimii 25 de ani... cu voia primarului şi a consilierilor
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

* Societatea de distribuţie a apei calde şi căldurii a schimbat, de-a lungul timpului, nu mai puţin de 13 directori, mai mulţi decât oricare dintre societăţile de interes local * Aristide Tănăsescu şi Cristian Istrate au fost de câte două ori la cârma Apaterm, în vreme ce George Cubasa a avut cel mai lung mandat neîntrerupt


Calorgal, născută pe ruinele Apaterm, tocmai îşi caută un nou director, după ce primul său manager, Cristian Istrate, n-a rezistat nici şase luni. Din acest punct de vedere, noua societate calcă deja pe urmele Apaterm. Istrate, primul director al Calorgal, are multe în comun cu Didi Dumitru, Adriana Stratulat, George Cubasa ori Aristide Tănăsescu. Fiecare dintre aceştia a venit la cârma societăţii de distribuţie a apei calde şi căldurii ca persoană de încredere a primarului şi a părăsit postul prin demisie (mai mult sau mai puţin) impusă. Fiecare a avut misiunea, trecută în hotărârea de Consiliu Local care-i numea în funcţii, să facă "rentabilizare, creştere a eficienţei economice şi îmbunătăţirea calităţii serviciilor". Pentru că fiecare dintre cei care au condus Apaterm a avut o "contribuţie" la situaţia în care au ajuns acum căldura şi apa caldă a gălăţenilor, vă propunem o analiză a celor care le-au gestionat în ultimii 25 de ani.

Apaterm s-a înfiinţat... în secret

Primii pe care i-am găsit, pentru scurte perioade de timp, la cârma instituţiei care le aducea gălăţenilor în case apa şi căldura au fost Marcel Chiriac (1991-1992), Grigore Sârbu (1992-1993), Constantin Costică (1993-1995) şi Tache Petre (1995-1996), cadre din activul fostei Întreprinderi Judeţene de Gospodărire Comunală şi Locativă (IJGCL).

Apaterm s-a înfiinţat, prin hotărârea Consiliului Local, în iunie 1998, prin transformarea Regiei Autonome de Gospodărie Comunală Galaţi în societate comercială având ca acţionar unic Consiliul Local. Paradoxal, şedinţa în care s-a votat naşterea Apaterm şi a fost numit Aristide Tănăsescu director general şi preşedinte al Consiliului de Administraţie a avut „caracter secret”, impus de consilieri! Presa nu a fost primită la dezbateri. Totul se petrecea în mandatul primarului Eugen Durbacă. Tănăsescu era deja la cârma întreprinderii din 1996, dar n-a rezistat decât până în 1999.

Un liberal, apoi din nou Tănăsescu

Pentru scurt timp, 1999-2001, managementul Apaterm a fost asigurat de un liberal, Vasile Pârlog. De numele său se leagă prima încercare de restructurare a societăţii şi de reducere a numărului de salariaţi.

În şedinţa Consiliului Local din aprilie 2001, primarul Dumitru Nicolae l-a propus director general la Apaterm pe Aristide Tănăsescu. Numai că voturile s-au complicat când unul dintre aleşi a venit cu o a doua propunere: George Cubasa. Spiritele s-au încins la numărătoarea voturilor, fostul consilier Eugen Durbacă afirmând că: „dacă nu iese Cubasa director la Apaterm, înseamnă că aţi şmecherit voturile!”. Cu 15 voturi la 11 a câştigat Tănăsescu. La finele lunii februarie 2003, „din motive personale”, acesta a solicitat să fie schimbat. Succesorul său a devenit, la propunerea primarului Nicolae şi cu votul aleşilor, Ştefan Popa, fost director la UPDES în Combinat şi om de încredere al edilului.

Primul mandat al lui Cristian Istrate

Pe 30 septembrie 2004, Consiliul Local a decis divizarea SC Apaterm SA Galaţi în două societăţi, Apaterm şi Apă Canal, măsură impusă de aprobarea şi implementarea proiectului ISPA “Reabilitare şi modernizare sisteme de alimentare cu apă şi canalizare, construcţia unei staţii de epurare”.

Preşedinte CA şi director general al „noului” Apaterm a fost numit, pentru trei luni, conservatorul Cristian Istrate. La sfârşitul celor trei luni, pentru confirmarea pe post, Istrate trebuia să prezinte studiul de marketing, proiectul de rentabilizare, creştere a eficienţei economice, îmbunătăţirea calităţii serviciilor şi organigrama. În februarie 2005, aleşii au decis prelungirea mandatului lui Cristian Istrate. Şi acesta avea să plece, tot prin demisie, în februarie 2006, pentru că fusese promovat director general al SC Electrocentrale SA Galaţi.

George Cubasa, "sacrificat"

Pe 20 aprilie 2006, la propunerea primarului Nicolae, aleşii l-au numit pe consilierul local PSD George Cubasa în funcţia de director general şi preşedinte al CA al Apaterm. Edilul urbei şi-a şi exprimat atunci regretul: „îl sacrificăm din mijlocul consilierilor, dar e necesar să fie la Apaterm!”. Cubasa a renunţat la mandatul de ales şi a primit un mandat de director pe trei luni, pentru confirmarea pe post el trebuind să prezinte „studiul de marketing, proiectul de rentabilizare, creştere a eficienţei economice, îmbunătăţirea calităţii serviciilor”.

Cinci ani mai târziu, pe 12 mai 2011, Cubasa anunţa că a depus în instanţă cererea de reorganizare judiciară a Apaterm. Declinul societăţii nu mai putea fi controlat! Pe 7 iunie 2011, conform sentinţei comerciale a Tribunalului Galaţi, Apaterm a intrat în insolvenţă.

Destinele Apaterm s-au jucat la masa negocierii politice! Două zile la rând, aleşii şi primarul s-au tocmit cui încredinţează reorganizarea judiciară a societăţii Apaterm. Pentru că mulţi dintre consilieri nu-l mai voiau pe Cubasa la cârma Apaterm, într-o şedinţă de îndată (secretă), pe 17 iunie 2011, s-a decis numirea Adrianei Stratulat în funcţia de administrator special la Apaterm şi încetarea contractului de mandat al directorului George Cubasa.

Adriana Stratulat, două salarii

Adriana Stratulat, directorul tehnic al Apaterm, numită şi administrator special avea misiunea de a propune un plan de reorganizare a societăţii. A rămas pe ambele posturi, ceea ce i-a atras, în noiembrie 2014, mazilirea. Primarul Marius Stan i-a cerut demisia după ce a aflat cu surprindere, chiar în mijlocul unei conferinţe de presă, ce venituri are Stratulat. „Întrebarea este de ce abia acum şi-a dat demisia, pentru că trebuia să o facă de mult. Este imoral să deţii două salarii la nivelul acesta - undeva la 25.000 de lei, cumulat - la o întreprindere care este în prag de faliment”, a declarat Stan. Adriana Stratulat şi-a dat demisia din funcţia de administrator special al SC Apaterm SA, rămânând să ocupe doar postul de director tehnic în cadrul firmei.

Mărirea şi decăderea lui Didi

Pe 21 noiembrie 2014, la propunerea lui Marius Stan şi cu votul aleşilor, administrator special interimar al Apaterm a fost numit Didi Dumitru, consilier personal al edilului. „Scot castanele din foc cu mâinile unui om de-al meu. El îşi asumă o sarcină foarte grea, ceea ce n-au putut să facă cei dinaintea lui, să recupereze banii de la populaţie”, declara, la acea vreme, Marius Stan.

Didi Dumitru n-a rezistat în funcţie decât până pe 28 august 2015, când a solicitat eliberarea din funcţie. Totul a pornit de la o informare privind situaţia dezastruoasă a încălzirii, pe care şeful Apaterm a prezentat-o la Comisia de Dialog Social. O zi mai târziu, primarul Marius Stan se delimita de informarea Apaterm: „Mi se pare grav ca o societate de interes public, aflată în subordinea Consiliului Local, să transmită un astfel de mesaj populaţiei şi nu voi întârzia să iau măsuri”. După ce Didi Dumitru a demisionat, edilul l-a acuzat că nu şi-a îndeplinit misiunea. „Menirea lui principală a fost de a recupera cât mai mult de la populaţie. A avut şi el nişte indicatori de performanţă, pe care nu i-a atins. Am considerat că nu e un randament aşa cum l-am fi aşteptat, aşa încât am zis ca din experienţa lui să înveţe următorul şi să vină cu măsuri mult mai drastice pentru a recupera banii”, a declarat Stan.

"Omul de urgenţă", Cristian Istrate

Pe 28 august 2014, administrator special al Apaterm devenea, la propunerea primarului şi cu votul aleşilor, Cristian Istrate. „Se pare că sunt omul pentru situaţii de urgenţă. Sperăm să şi fac treabă”, declara Istrate la acea vreme.

După ce Apaterm şi-a dat obştescul faliment, Cristian Istrate a fost numit, în iulie 2015, director general al Calorgal, noua societate de distribuţie a apei calde şi căldurii din subordinea Consiliului Local. Decizia a fost luată, în cadrul Consiliului de Administraţie, iar propunerea de numire a acestuia a plecat de la Primăria Galaţi.

Marţi, 8 decembrie, primarul Marius Stan i-a cerut, printr-un comunicat de presă, demisia: „Tot ce avea de făcut domnul Istrate era să gestioneze cu chibzuinţă societatea pe care o conduce, în aşa fel încât gălăţenii să aibă apă caldă şi căldură, angajaţii săi să îşi ia salariile la timp şi Calorgal să nu se transforme într-o altă gaură neagră”, şi-a motivat solicitarea edilul. Istrate s-a conformat şi a demisionat.

Cine urmează?

”Căutăm cea mai bună soluţie pentru ocuparea acestei funcţii. Luăm în calcul şi varianta unui tehnocrat”, anunţa Marius Stan.

Să vină, deci, tehnocratul! Rămâne de văzut cât va rezista...

VEZI evoluţia DATORIILOR şi a PENALITĂŢILOR la APATERM. 13 ani de NEPLATĂ

Citit 4524 ori Ultima modificare Luni, 14 Decembrie 2015 00:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.