Cine (nu) le-a dat CĂLDURĂ gălăţenilor în ultimii 25 de ani... cu voia primarului şi a consilierilor

Cine (nu) le-a dat CĂLDURĂ gălăţenilor în ultimii 25 de ani... cu voia primarului şi a consilierilor
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

* Societatea de distribuţie a apei calde şi căldurii a schimbat, de-a lungul timpului, nu mai puţin de 13 directori, mai mulţi decât oricare dintre societăţile de interes local * Aristide Tănăsescu şi Cristian Istrate au fost de câte două ori la cârma Apaterm, în vreme ce George Cubasa a avut cel mai lung mandat neîntrerupt


Calorgal, născută pe ruinele Apaterm, tocmai îşi caută un nou director, după ce primul său manager, Cristian Istrate, n-a rezistat nici şase luni. Din acest punct de vedere, noua societate calcă deja pe urmele Apaterm. Istrate, primul director al Calorgal, are multe în comun cu Didi Dumitru, Adriana Stratulat, George Cubasa ori Aristide Tănăsescu. Fiecare dintre aceştia a venit la cârma societăţii de distribuţie a apei calde şi căldurii ca persoană de încredere a primarului şi a părăsit postul prin demisie (mai mult sau mai puţin) impusă. Fiecare a avut misiunea, trecută în hotărârea de Consiliu Local care-i numea în funcţii, să facă "rentabilizare, creştere a eficienţei economice şi îmbunătăţirea calităţii serviciilor". Pentru că fiecare dintre cei care au condus Apaterm a avut o "contribuţie" la situaţia în care au ajuns acum căldura şi apa caldă a gălăţenilor, vă propunem o analiză a celor care le-au gestionat în ultimii 25 de ani.

Apaterm s-a înfiinţat... în secret

Primii pe care i-am găsit, pentru scurte perioade de timp, la cârma instituţiei care le aducea gălăţenilor în case apa şi căldura au fost Marcel Chiriac (1991-1992), Grigore Sârbu (1992-1993), Constantin Costică (1993-1995) şi Tache Petre (1995-1996), cadre din activul fostei Întreprinderi Judeţene de Gospodărire Comunală şi Locativă (IJGCL).

Apaterm s-a înfiinţat, prin hotărârea Consiliului Local, în iunie 1998, prin transformarea Regiei Autonome de Gospodărie Comunală Galaţi în societate comercială având ca acţionar unic Consiliul Local. Paradoxal, şedinţa în care s-a votat naşterea Apaterm şi a fost numit Aristide Tănăsescu director general şi preşedinte al Consiliului de Administraţie a avut „caracter secret”, impus de consilieri! Presa nu a fost primită la dezbateri. Totul se petrecea în mandatul primarului Eugen Durbacă. Tănăsescu era deja la cârma întreprinderii din 1996, dar n-a rezistat decât până în 1999.

Un liberal, apoi din nou Tănăsescu

Pentru scurt timp, 1999-2001, managementul Apaterm a fost asigurat de un liberal, Vasile Pârlog. De numele său se leagă prima încercare de restructurare a societăţii şi de reducere a numărului de salariaţi.

În şedinţa Consiliului Local din aprilie 2001, primarul Dumitru Nicolae l-a propus director general la Apaterm pe Aristide Tănăsescu. Numai că voturile s-au complicat când unul dintre aleşi a venit cu o a doua propunere: George Cubasa. Spiritele s-au încins la numărătoarea voturilor, fostul consilier Eugen Durbacă afirmând că: „dacă nu iese Cubasa director la Apaterm, înseamnă că aţi şmecherit voturile!”. Cu 15 voturi la 11 a câştigat Tănăsescu. La finele lunii februarie 2003, „din motive personale”, acesta a solicitat să fie schimbat. Succesorul său a devenit, la propunerea primarului Nicolae şi cu votul aleşilor, Ştefan Popa, fost director la UPDES în Combinat şi om de încredere al edilului.

Primul mandat al lui Cristian Istrate

Pe 30 septembrie 2004, Consiliul Local a decis divizarea SC Apaterm SA Galaţi în două societăţi, Apaterm şi Apă Canal, măsură impusă de aprobarea şi implementarea proiectului ISPA “Reabilitare şi modernizare sisteme de alimentare cu apă şi canalizare, construcţia unei staţii de epurare”.

Preşedinte CA şi director general al „noului” Apaterm a fost numit, pentru trei luni, conservatorul Cristian Istrate. La sfârşitul celor trei luni, pentru confirmarea pe post, Istrate trebuia să prezinte studiul de marketing, proiectul de rentabilizare, creştere a eficienţei economice, îmbunătăţirea calităţii serviciilor şi organigrama. În februarie 2005, aleşii au decis prelungirea mandatului lui Cristian Istrate. Şi acesta avea să plece, tot prin demisie, în februarie 2006, pentru că fusese promovat director general al SC Electrocentrale SA Galaţi.

George Cubasa, "sacrificat"

Pe 20 aprilie 2006, la propunerea primarului Nicolae, aleşii l-au numit pe consilierul local PSD George Cubasa în funcţia de director general şi preşedinte al CA al Apaterm. Edilul urbei şi-a şi exprimat atunci regretul: „îl sacrificăm din mijlocul consilierilor, dar e necesar să fie la Apaterm!”. Cubasa a renunţat la mandatul de ales şi a primit un mandat de director pe trei luni, pentru confirmarea pe post el trebuind să prezinte „studiul de marketing, proiectul de rentabilizare, creştere a eficienţei economice, îmbunătăţirea calităţii serviciilor”.

Cinci ani mai târziu, pe 12 mai 2011, Cubasa anunţa că a depus în instanţă cererea de reorganizare judiciară a Apaterm. Declinul societăţii nu mai putea fi controlat! Pe 7 iunie 2011, conform sentinţei comerciale a Tribunalului Galaţi, Apaterm a intrat în insolvenţă.

Destinele Apaterm s-au jucat la masa negocierii politice! Două zile la rând, aleşii şi primarul s-au tocmit cui încredinţează reorganizarea judiciară a societăţii Apaterm. Pentru că mulţi dintre consilieri nu-l mai voiau pe Cubasa la cârma Apaterm, într-o şedinţă de îndată (secretă), pe 17 iunie 2011, s-a decis numirea Adrianei Stratulat în funcţia de administrator special la Apaterm şi încetarea contractului de mandat al directorului George Cubasa.

Adriana Stratulat, două salarii

Adriana Stratulat, directorul tehnic al Apaterm, numită şi administrator special avea misiunea de a propune un plan de reorganizare a societăţii. A rămas pe ambele posturi, ceea ce i-a atras, în noiembrie 2014, mazilirea. Primarul Marius Stan i-a cerut demisia după ce a aflat cu surprindere, chiar în mijlocul unei conferinţe de presă, ce venituri are Stratulat. „Întrebarea este de ce abia acum şi-a dat demisia, pentru că trebuia să o facă de mult. Este imoral să deţii două salarii la nivelul acesta - undeva la 25.000 de lei, cumulat - la o întreprindere care este în prag de faliment”, a declarat Stan. Adriana Stratulat şi-a dat demisia din funcţia de administrator special al SC Apaterm SA, rămânând să ocupe doar postul de director tehnic în cadrul firmei.

Mărirea şi decăderea lui Didi

Pe 21 noiembrie 2014, la propunerea lui Marius Stan şi cu votul aleşilor, administrator special interimar al Apaterm a fost numit Didi Dumitru, consilier personal al edilului. „Scot castanele din foc cu mâinile unui om de-al meu. El îşi asumă o sarcină foarte grea, ceea ce n-au putut să facă cei dinaintea lui, să recupereze banii de la populaţie”, declara, la acea vreme, Marius Stan.

Didi Dumitru n-a rezistat în funcţie decât până pe 28 august 2015, când a solicitat eliberarea din funcţie. Totul a pornit de la o informare privind situaţia dezastruoasă a încălzirii, pe care şeful Apaterm a prezentat-o la Comisia de Dialog Social. O zi mai târziu, primarul Marius Stan se delimita de informarea Apaterm: „Mi se pare grav ca o societate de interes public, aflată în subordinea Consiliului Local, să transmită un astfel de mesaj populaţiei şi nu voi întârzia să iau măsuri”. După ce Didi Dumitru a demisionat, edilul l-a acuzat că nu şi-a îndeplinit misiunea. „Menirea lui principală a fost de a recupera cât mai mult de la populaţie. A avut şi el nişte indicatori de performanţă, pe care nu i-a atins. Am considerat că nu e un randament aşa cum l-am fi aşteptat, aşa încât am zis ca din experienţa lui să înveţe următorul şi să vină cu măsuri mult mai drastice pentru a recupera banii”, a declarat Stan.

"Omul de urgenţă", Cristian Istrate

Pe 28 august 2014, administrator special al Apaterm devenea, la propunerea primarului şi cu votul aleşilor, Cristian Istrate. „Se pare că sunt omul pentru situaţii de urgenţă. Sperăm să şi fac treabă”, declara Istrate la acea vreme.

După ce Apaterm şi-a dat obştescul faliment, Cristian Istrate a fost numit, în iulie 2015, director general al Calorgal, noua societate de distribuţie a apei calde şi căldurii din subordinea Consiliului Local. Decizia a fost luată, în cadrul Consiliului de Administraţie, iar propunerea de numire a acestuia a plecat de la Primăria Galaţi.

Marţi, 8 decembrie, primarul Marius Stan i-a cerut, printr-un comunicat de presă, demisia: „Tot ce avea de făcut domnul Istrate era să gestioneze cu chibzuinţă societatea pe care o conduce, în aşa fel încât gălăţenii să aibă apă caldă şi căldură, angajaţii săi să îşi ia salariile la timp şi Calorgal să nu se transforme într-o altă gaură neagră”, şi-a motivat solicitarea edilul. Istrate s-a conformat şi a demisionat.

Cine urmează?

”Căutăm cea mai bună soluţie pentru ocuparea acestei funcţii. Luăm în calcul şi varianta unui tehnocrat”, anunţa Marius Stan.

Să vină, deci, tehnocratul! Rămâne de văzut cât va rezista...

VEZI evoluţia DATORIILOR şi a PENALITĂŢILOR la APATERM. 13 ani de NEPLATĂ

Citit 4236 ori Ultima modificare Luni, 14 Decembrie 2015 00:05

15 comentarii

 • postat de dgdgdb
  Duminică, 13 Decembrie 2015 20:29
  109.166.135.***
  Numai mocangii si frecangii,care isi dau cu parerea aici.Unu vrea salarii compensatorii.altul il contrazice:))(.
  Dedy se da drept luke...je lipseste...jean paul prostacul,care injura jurnalistii.e in repaus.Pacat..ca a ajuns asa vlgul....
  NOTE FROM REALluke:"Pay your bills"
  Note for DEDY aka LUKE cu ipul 186:"Esti un marlan"
  Note for the rest of you:"Lasati vrajeala si platiti.va intretinerea sau montati.va centrale"
  .....................
  1
  1
  Raportează
 • postat de @ ella
  Duminică, 13 Decembrie 2015 17:44
  94.176.183.***
  In primul rand Ella nu mai scrie cu majuscule ca asta inseamna urlet .Ce ne fw-te grija de aceste compensatorii pe care le au de primit angajatii FOSTEI APATERM . chiar ca nu inteleg . Sunt [dupa cum aud] stipulate in CM , nu toti care au de primit sunt angajati la Calorgal si chiar daca acesti oameni au stat 5 luni in somaj cu 400 lei pe luna . Ai venit tu sa le dai un salariu sa traiasca ? Nu , asa cum au luat compensdatorii din toata tara , asa merita si acesti SCLAVI ai tai care muncesc cu 1200 lei pe luna in niste conditii pe care TU nu le vei accepta niciodata . La Apaterm au si murit oameni din cauza bolilor profesionale . Asa ca nu-ti mai da cu parerea despre acesti oameni , vezi-ti de viata ta , daca ai drepturi cereti-le dar nu mai comenta aiurea caci tot INSTANTA va decide . Bine ca nu ai ajuns sa judeci tu sau toi balosii care comenteaza dupa bunul plac . Nu am treaba cu sistemul , am un var care lucreaza pe acolo dar cand vad bagatorii de seama mi se face rau . Nu , noi traim prost cu 250 euro pe luna , aici trebuioe sa vedem problema nu sa ne uitam la vecini .
  6
  1
  Raportează
 • postat de Luke
  Duminică, 13 Decembrie 2015 16:17
  89.136.186.***
  ASA SA VINA RECUPERATORI...SA VINA SI INARMATI CA ASTEA DE LA ASOCIATI SINT TARI IN GURA...SA VINA SI POLITIA ECONOMICA.......ASOCIATILE DE LOCATARI = F.N ,I....HUAAAAA
  1
  1
  Raportează
 • postat de ELLA
  Duminică, 13 Decembrie 2015 15:34
  89.136.185.***
  BAII NESIMTITILOR,DUPA CE NOI ASOCIATIILE AM PLATIT PINA LA ULTIMA CENTIMA PENALITATILE,MAI AVETI OBRAZUL SA TRIMITETI RECUPERATORII CU HIRTII LA USA NOASTRA?NU MAI AVETI DE UNDE FURA ?ACESTE FIRME DE RECUPERATORI SINT TOT ALE VOASTRE SI VRETI SA LUATI BANI.DACA ATI FACUT PROCESE INPOTRIVA ASOCIATIILOR NU AVETI DECIT SA PLATITI VOI,CACI NU NOI AM ANGAJAT ACESTE FIRME.nOI AM DEPUS BANII ASA CUM AM INCASAT DE LA OAMENI.ATUNCI CIND VOI ATI DAT FALIMENT,ASOCIATIA NOASTRA A PLATIT ULTIMA RAMASITA DE PENALITATE,IAR VOI VENITI ACUM CU PRETENTII?rUSINE SA VA FIE,CACI ACUM FURATI IN CONTINUARE DAR SUB ALT NUME AVETI NESIMTIREA SA CERETI SALARII COMPENSATORII?CUM PUTETI DORMI NOAPTEA CU CAPUL PE SACI DE BANI CIND SARMANII PENSIONARI NU AU CE MINCA SI INBRACA CA SA/SI ACHITE DATORIILE LA EXCROCII DE VO?sA VA BATA CEL DE SUS CACI VIN SARBATORILE SI NU AVETI NICI UN PIC DE OMENIE IN SUFLETELE VOASTRE.CIND VETI MURI SA STITI CA TOT IN 4 SCINDURU SI IN MORMINT RECE VETI MERGE.DUPA FAPTA SI RASPLATA.
  3
  0
  Raportează
 • postat de Luke
  Duminică, 13 Decembrie 2015 14:47
  89.136.186.***
  SARACILOR...MAI BAGATI CITE UN LEMN IN CALORIFERE..CA INTEPENITI DE FRIG...SI DE MAINE NU MAI ARE CINE SA DEA CU MATURA PE STRAZI
  1
  1
  Raportează
 • postat de cetatean platitor de taxe chiar si celor care dorm
  Duminică, 13 Decembrie 2015 08:38
  78.97.254.***
  Mai las/o cu primarulsi consilierii, care daca aveau capate intregi macar nu papau baniiAPATERM sa plateasca niste neispraviti. CU BUNA CONSTIINTA DE LA PRIMAR, VICEPRIMAR , CONSILIERI AU TINUT LA aceasta societate capete de capra , si nu este singura societate, DOAR SA LE PLATEASCA SALARIILE COLOSALE PENTRU CA AU FALIMENTAT SOCIETATEA IN TIMP CE OAMENII AU FOST DATI AFARA nu mai aparati nemernicii, se vede de la o posta ca sunteti de/ai lor, tot un fel de nemernici daca nu va pasa de nesimtirile astea.
  1
  3
  Raportează
 • postat de Luke
  Sâmbătă, 12 Decembrie 2015 22:51
  89.136.186.***
  .SA SE TERMINE CU TERMOCENTRALE...BANII ARUNCATI AIUREA MILOGI CE BFICIAZA DE CALDURA...BUNI PLATNICI SI PUS DEJA CENTRALE .. AU RAMAS LIKELE FARA...CEILANTI SA-SI BAGE SOBE IN CASA SAU SA STEA INITI FRIG...OPRITI SI APA RECE..CARE ARE BRANSAMENT SEPARAT E BUN PLANTIC CARE NU ARE E LIKEA...CIT DESPRE CEI CE INCEARACA SA MA COPIE..NICIODATA NU O SA AJUNGETI LA VALOAREA MEA..JET
  3
  5
  Raportează
 • postat de Cine nu miroase coada calului......nu merita sa stea in caruta !!!
  Sâmbătă, 12 Decembrie 2015 17:58
  89.137.229.***
  Mai priceputilor desteptilor si .....buni managerilor , care va tot umflati aici in toate " postarile " ce ar fi sa depuneti voi o cerere si un CV pentru functia de Director General , la CALORGAL .

  Faceti-l voi rentabil fara bani de investitii si apoi umflati-va in pene la ziar !.

  Nu faceti nici de un leu productie secundara . Respectati doar criteriile pe care vi le impune Primaria .

  Sau credeti ca-i vorba doar de luat un salariu frumos si atat ?

  Puneti si voi c*r-ul la munca , avand in cap un Primar dobitoc si un Consiliu Local plin de toti cretinii desprofesionalizati si cu centrale acasa , precum si o presa care pe langa ca stie adevarul numai cand vrea ea , mai are si stapani politici.

  Asa . Acum dati performanta , mai priceputilor in toate si nimic


  Si dupa aia postati din nou ......daca nu va crapa obrazul de rusine !
  11
  5
  Raportează
 • postat de Suntem luați de proști...tastați-consiliul local a decis să acopere cu bani publici pierderile incredibile...- să te îngrozești, se fură din pierderi !!! Să vină DNA !!!
  Sâmbătă, 12 Decembrie 2015 16:36
  178.138.63.***
  Am citit un articol că-n August, Calorgal a cumpărat de la Electrocentrale ,,cu banii în mână'', din banii gălățenilor 22 300 gigacalorii, dar nu a reușit să livreze decât 3 740 gigacalorii, pierderile Calorgal fiind dezastroase, 84%, pierderi ce vor fi acoperite din buzunarul fraierului gălățean, prin împrumut pe timp de 20 de ani.....ți pierderile sunt numai pe apă caldă, pe o singură lună !!!???!!! Cu acești bani din pierderi, salarii plătite degeaba la Calorgal, reparații și întreținere țeavă pe 500 Km. , mai bine se pun centrale de apartament ca-n Brăila.
  Citiți mai amplu un articol foarte bun tastând ,, consiliul local a decis acoperirea cu bani publici pierderile incredibile...''
  4
  15
  Raportează
 • postat de JOS mafia PROSTANILOR
  Sâmbătă, 12 Decembrie 2015 14:50
  5.13.254.***
  SE FURA CA IN CODRU !
  JAF SE FACE !
  TOTI INCOMPETENTII SUNT SEFI, HABAR N-AU PE CE LUME TRAIESC.
  -PRIMA GRESEALA E DE LA INCASAREA BANILOR. TREC PRIN PREA MULTE MAINI.
  -A DOUA, NUMITI OAMENI CARE STIU SI POT SA FACA CEVA. TERMINATI CU APROPIATI, PRIETENI, CONSILIERI PERSONALI, AMANTE SI LINGAI DE LA PARTIDE.
  -A TREIA, REGANDITI SISTEMUL DE INCALZIRE
  --A PATRA, PARTIDELE SA-SI IA LABELE DE PE AVEREA POPORULUI, N-AU DISTRUS CU JAFUL SI IMBECILITATEA OAMENILOR LOR.
  3
  19
  Raportează
 • postat de eu
  Sâmbătă, 12 Decembrie 2015 12:01
  109.102.91.***
  niste idioti
  daca traia ceausescu ii impusca de mult pe toti cacatii...astia politici
  care au condus municipiul galati
  cu toti banii furati prin apaterm in 20 de ani
  faceau centrale termice pe fiecare scara de bloc
  5
  21
  Raportează
 • postat de Tirpitz
  Sâmbătă, 12 Decembrie 2015 10:48
  5.12.168.***
  Toti sunt niste obedienti neprofesionisti, tolerati de turma de oite din acest catun cu numele Galati. Daca se continua angajarile numai pe criterii politice si multa slugarnicie, acesti neica-nimeni care se tot rotesc de colo-colo, sar dintr-o formatiune politica in cealalta pina ametesc, sansele de a rezolva problema caldurii si a apei potabile in acest catun, sunt nule. Pina cind vor gasi solutii cei de la apaterm-calorgal, americanii vor incepe sapaturile pe sub Dunare, pentru tunel.
  4
  19
  Raportează
 • postat de hdhdheh4everyone
  Sâmbătă, 12 Decembrie 2015 09:49
  89.137.225.***
  Foti atenti la ipul89.136.186.....e Dedy,un marlan precoce.Se da drept luke...e asa de idiot incat nici nu scrie cum trebuie,niciacar propriul id:)IUKE:)
  12
  2
  Raportează
 • postat de lUKE
  Sâmbătă, 12 Decembrie 2015 09:02
  89.136.186.***
  URAAA..IARANA ASTA SA NU AIBA MOCANGII CALDURA..AM CENTRALA MA DOARE LA BASCA..STAI IN FRIG ..:) JETTTT..ARTICOL NEITERESANT PENTRU MINE
  24
  10
  Raportează
 • postat de BUN ARTICOLUL , BUNA PROPUNEREA MEA !!!!!!!!!!!!!!
  Sâmbătă, 12 Decembrie 2015 00:47
  89.137.229.***
  In afara constatarii ca dupa Cubasa ,care si-a indeplinit toate criteriile de performanta ,impuse de Consiliul Local , dar care a fost dat afara de PDL isti , ca prea le stia pe toate si " o facea chipurile pe desteptul " , dar caldura si apa calda avea tot orasul la 120 lei / Gkal , ceilalti numiti dupa el au fost dovada ferma ca atat Marius Stan cat si Consiliul Local au fost , si sunt o adunatura de neispraviti , cu pretentii de mari specialisti .

  Eu ca cetatean al orasului , un singur lucru il cer .

  Asa cum atunci cand un ministru este dat afara din Guvern , ii ia locul fie si pentru o perioada scurta de timp Primul Ministru , as dori ca si aici in Municipiu ,, dupa atatea rateuri si nereusite , sa preia Primarul cu o mana de fier conducerea CALORGALULUI si sa-l puna pe picioare , ca tot il da priceperea si desteptaciunea manageriala , pe afara

  SAU SA-SI CONSTATE PROSTIA SI SA TACA !!!!!!!!!

  Cred ca sunt nedrept cu Consilierii . Poate vor ei sa incerce . SI DUPA ACEEA SA VORBEASCA SAU SA VOTEZE !!!!!!!!!!!!!!!!.
  13
  24
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.