Proiecte mai vechi, proiecte mai noi/ Ce investiţii va derula Primăria Galaţi în anul 2016 (FOTO)

Proiecte mai vechi, proiecte mai noi/ Ce investiţii va derula Primăria Galaţi în anul 2016 (FOTO)
Foto: Marius Negri
Evaluaţi acest articol
(58 voturi)

* Locuinţele sociale, „unda verde”, 20 de locuri de joacă, reabilitarea termică a cinci blocuri şi finalizarea mai multor centre sociale sunt restanţele rămase din 2015 * Pe lângă noua Primărie şi modernizarea străzii Mihai Bravu, municipalitatea va trebui să pună ceva şi în locul garajelor demolate în Micro 18 şi în Complex Ancora

În anul care abia a început, Primăria municipiului Galaţi n-ar trebui să aibă vreme de pierdut. Are de parcurs un adevărat maraton al investiţiilor, asta, desigur, dacă se ţine de cuvânt şi respectă termenele pe care tot ea le-a anunţat. Iată care sunt cele mai importante obiective care ar trebui realizate în 2016.

Locuinţele sociale

Primele pe listă sunt cele 756 de locuinţele sociale din Micro 17 care ar fi trebuit să fie gata pe 22 august 2015, dar termenul nu a putut fi respectat din cauza unor probleme juridice: terenul pe care Vega ’93 trebuia să ridice patru din cele 15 blocuri a fost revendicat. Primarul Marius Stan părea convins că până la finele anului 2015 primii chiriaşi se vor putea muta acolo, dar n-a fost aşa. La finele anului, edilul a explicat într-o emisiune tv că, după nenorocirea de la Clubul Colectiv, Electrica n-a mai fost de acord cu proiectul pe care îl avizase iniţial pentru postul de transformare, şi a cerut reconfigurarea traseelor cablului de alimentare cu energie electrică. În concluzie, e greu de spus când va fi dat în folosinţă cartierul.

Celălalt campus social, de 456 de locuinţe, realizat de SC Conest SA Iaşi, în Drumul Viilor nr.8, ar trebui să fie gata în martie anul acesta… cel puţin aşa estimau autorităţile anul trecut.

Locuri de joacă

La finele anului, Primăria municipiului Galaţi ne comunica, la solicitarea noastră, că primul lot de zece locuri de joacă este realizat sută la sută, iar cel de-al doilea lot, tot de zece, este realizat 40 la sută: „Pentru restul de 60 la sută, constructorul are ca termen de finalizare 31 ianuarie 2016. Mai sunt de montat echipamente şi alte auxiliare”.

Din primul lot face parte şi locul de joacă aferent blocurilor D1/E1/A6 din Micro 20, despre care am tot scris în toamna trecută, şi care arată şi acum la fel de dezarmant, în vecinătatea pubelelor de gunoi, şi cu terenul din jur neamenajat. Şi ne amintim declaraţia primarului: „Avem 11 locuri de joacă de mult finalizate, dar nu le-am inaugurat, pentru că suntem în urmă cu dezvoltarea zonei adiacente… E păcat, pui un mărgăritar pe un moţ de… ceva!”.

Şi tot anul acesta ar trebui să fie extins locul de joacă din Micro 19, prin desfiinţarea uneia dintre alveolele parcării construite în locul garajelor.

Străzi modernizate

Pe 22 martie, strada Mihai Bravu ar trebui să fie gata modernizată de SC Tancrad, firmă care, anul acesta, mai are pe agenda de lucrări şi reabilitarea străzilor Tecuci şi Anghel Saligny.

Conform Primăriei, pe 30 aprilie trebuie finalizate lucrările de modernizare a străzilor Cetăţianu Ioan, Alexandru Măcelaru, iar pe 30 iunie – străzile Caşin, Braşov şi Prunari. Mai sunt pe lista de lucrări şi nouă străzi din Valea Oraşului!

Restanţe din 2015

Ne referim la investiţiile pe fonduri europene care ar fi trebuit să fie gata la finele lui 2015. Prima pe listă este „unda verde” – sisteme inteligente pentru managementul traficului în vederea creşterii fluenţei şi siguranţei circulaţiei şi a prevenirii criminalităţii - pentru care aleşii au stabilit data de 31 mai 2016, ca dată limită de finalizare. O lună mai târziu este data fixată tot de aleşii locali pentru finalizarea lucrărilor de creştere a performanţei energetice a blocurilor de locuinţe G10, X4, Y5, Y6 şi Y7. Tot pe 30 iunie trebuie să fie gata Centru comunitar de servicii sociale din strada Ştiinţei nr. 26, Centrul de zi pentru copiii cu autism, Centru multifuncţional „Help” – modernizarea Cantinei de Ajutor Social şi modernizarea Centrului multifuncţional de servicii socio-medicale pentru persoane vârstnice.

Parcare şi parc în locul garajelor demolate

Dacă tot s-a luptat să le desfiinţeze, Primăria va trebui să pună ceva în locul garajelor demolate. În Micro 18 în apropierea hipermarketului ”Penny” aşteaptă de anul trecut să fie realizat un parc cu zone speciale de joacă, de odihnă, şi de recreere pentru persoanele de vârsta a III-a, parc având ca element central o fântână arteziană prevăzută cu iluminat subacvatic în trei culori, şi, desigur, locuri de parcare.

Tot anul acesta ar trebui să înceapă restructurarea urbană în Complex Ancora, unde, la finele anului trecut, s-au demolat garajele. Planurile Primărei cuprind, în acest caz, amenajarea unei artere de legătură între străzile Alexandru Lăpuşneanu şi Roşiori, locuri de parcare, spaţii verzi, locuri de joaca şi de relaxare.

Noua Primărie

La finele lui 2016 Primăria municipiului Galaţi ar trebui să se mute în casă nouă, părăsind fostul Grand Hotel în care a stat până acum cu chirie. Conform datelor de pe panoul de lucrări, noua Primărie, construită prin transformarea fostei Săli a Aplaudacilor din coasta Prefecturii, ar trebui să fie gata pe 17 decembrie 2016, dar asta depinde de constructor: Tancrad SRL, susţinut tehnico-profesional pe Grupo Empresarial Magenta SA din Spania şi de cinci subcontractanţi: Forentis Inject SRL din Bucureşti, Cricons SRL, Spark SRL, Primo SRL şi Instal Proiect Gaz SRL.

Rămâne de văzut câte dintre aceste investiţii chiar vor fi realizate în 2016!

Măcar să le înceapă anul acesta!

În 2015, aleşii locali ai Galaţiului au aprobat o serie întreagă de investiţii, extrem de necesare oraşului, dar despre care e greu de spus dacă vor fi transpuse în realitate în 2016. Dar măcar putem spera că vor fi demarate. Ne referim la mult doritul drum de acces prin curtea Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră, modernizarea Parcului Mihai Eminescu, reparaţia capitală a pasajului Dunărea, modernizarea străzii Elisa Leonida Zamfirescu şi, de ce nu, amenajarea scuarului bulevardul Galaţi - strada Oţelarilor cu trei fântâni arteziene care vor spune povestea Dunării, de la izvor la vărsarea în Marea Neagră, un obiect decorativ inspirat din sigiliul lui Petru Rareş şi o stemă a oraşului, cu numele lui, luminate cu reflectoare…

  

 

Citit 8576 ori Ultima modificare Marți, 05 Ianuarie 2016 00:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.