UPDATE/ DEMOLAREA ultimelor garaje de la Ancora. CE URMEAZĂ
Foto: Foto Marius Negri

UPDATE/ DEMOLAREA ultimelor garaje de la Ancora. CE URMEAZĂ
Evaluaţi acest articol
(114 voturi)

Începută în primăvara anului 2014, demolarea garajelor din Complexul Ancora se finalizează acum, în decembrie 2015, punând capăt astfel peisajului „post-bombardament” care a domnit acolo atâta vreme!

Luni dimineaţă, 21 decembrie, sub supravegherea Poliţiei Locale, salariaţii Serviciului Public Ecosal puneau la pământ ultimele 19 garaje rămase în zonă, pentru care Primăria municipiului Galaţi a emis decizii de expropriere în septembrie 2015. Foştii proprietari se grăbeau să elibereze construcţiile rămase încă în picioare de lucrurile depozitate acolo.

Transformarea zonei într-una restructurată urban nu se poate realiza, din păcate, peste noapte, ci va începe în 2016.

Război început în 2014

Proiectul de restructurare urbană prin demolarea a 91 de garaje plus o magazie, din Complexul Ancora, a fost demarat în martie 2014. Din păcate, atunci, Primăria nu a reuşit să ajungă la o înţelegere cu toţi gălăţenii care erau proprietari atât pe construcţia provizorie, cât şi pe teren, aceştia motivând că nu au unde să-şi depoziteze murăturile şi cauciucurile de iarnă. Aşa că locuitorii din zonă au fost nevoiţi să rămână, până acum, cu priveliştea dezolantă a ruinelor garajelor demolate parţial şi cu o parte rămase neatinse.

Procedurile de expropriere au necesitat timp şi o documentaţie stufoasă. În mai anul acesta, aleşii locali au aprobat declanşarea procedurii de expropriere şi plata sumei de 2.288.643 de lei de la bugetul local, pentru restructurarea urbană din Complexul Ancora. Din aceşti bani, 494.521 de lei reprezintă suma destinată despăgubirii celor 20 de proprietari de garaje. În plus, în august, a fost în dezbatere publică planul urbanistic zonal de restructurare urbană a Complexului Comercial Ancora, care prevede amenajarea unei artere de legătură între străzile Alexandru Lăpuşneanu şi Roşiori, inclusiv spaţii de parcare.

Potrivit Primăriei Galaţi, banii pentru despăgubiri au fost deja viraţi, prin CEC, în contul tuturor celor expropriaţi, încă din luna noiembrie.

Ce urmează

După desfiinţarea garajelor, zona Ancora va fi curăţată de deşeurile provenite de la demolare, va fi nivelată şi pregătită pentru demararea lucrărilor de reamenajare urbană. Pentru acestea va fi, însă nevoie, de o licitaţie.

”După parcurgerea tuturor procedurilor legale, reuşim în sfârşit să demolăm garajele de la Ancora. Este încă un pas important pe care îl facem pentru reamenajarea urbană a acestei zone. Proiectul există şi vom cere Consiliului Local să aprobe finanţarea, astfel încât, în 2016, să finalizăm lucrările şi să dăm zonei o înfăţişare nouă. În locul garajelor, va fi reconfigurată infrastructura rutieră, vor fi construite locuri de parcare, spaţii verzi, locuri de joacă pentru copii şi de relaxare pentru locuitorii din împrejurimi şi numai. Va fi a doua zonă model de reamenajare urbană, după cea din Micro 19", a declarat primarul Marius Stan.


Luni dimineaţă, 21 decembrie, a început în forţă demolarea ultimelor garaje rămase în picioare în Complexul Ancora, precum şi a resturilor de construcţii care au supravieţui primei acţiuni de demolare, din primăvara anului 2014.

Sub protecţia Politiei Locale, angajaţii Serviciului Ecosal se ocupă de dărâmarea construcţiilor şi de îndepărtarea resturilor rămase. În acelaşi timp, deţinătorii câtorva dintre garaje se grăbesc să le elibereze de lucrurile pe care le-au depozitat până acum acolo.

Vom reveni cu amănunte.

Citit 9264 ori Ultima modificare Miercuri, 23 Decembrie 2015 00:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.