AFLĂ de când îţi poţi ACHITA impozitele şi taxele locale. PROGRAM şi MODALITĂŢI DE PLATĂ

AFLĂ de când îţi poţi ACHITA impozitele şi taxele locale. PROGRAM şi MODALITĂŢI DE PLATĂ
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Primăria municipiului Galaţi a anunţat că cetăţenii îşi pot plăti taxele şi impozitele locale pentru anul 2016 începând de luni, 11 ianuarie. Persoanele fizice şi juridice care îşi plătesc integral obligaţiile fiscale către bugetul local până pe 31 martie 2016 beneficiază de o reducere de zece la sută.

Program

Ghişeele de lucru cu publicul ale Serviciului de Taxe şi Impozite Locale (fosta Romarta) vor fi deschise luni, marţi, joi şi vineri, între orele 8,30 şi 16,30, iar miercuri, între orele 8,30 şi 18,30. Celelalte puncte de colectare a taxelor şi impozitelor locale, din Micro 18 şi Micro 39, precum şi cel destinat persoanelor juridice, situat pe strada Basarabiei, au program cu publicul de luni până joi, între orele 8,30 şi 15,30, iar vineri între orele 8,30 şi 12,30.

Plăţi on-line

Primăria precizează că, pentru a evita aglomeraţia de la ghişee, contribuabilii şi îşi pot plăti on-line obligaţiile fiscale, pe platforma ghiseul.ro, utilizând ID-ul şi parola alocate. Gălăţenii pot intra în posesia ID-ului şi parolei şi prin intermediul poştei electronice, trimiţând la adresa de email Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. o cerere şi copia după actul de identitate al titularului de rol fiscal, scanate şi ataşate.

Impozitul pe locuinţe, persoane fizice

Primăria precizează că, în cazul persoanelor fizice, cota de impozitare pe clădirile rezidenţiale (spaţii de locuit) şi anexele acestora scade în 2016 de la 0,1 la sută din valoarea impozabilă la 0,08 la sută. La spaţiile cu altă destinaţie, cota de impozitare este de 0,3 la sută. În ceea ce priveşte clădirile cu destinaţie mixtă (rezidenţială şi nerezidenţială), impozitarea este de 0,08 la sută pe spaţiul considerat cu destinaţia de locuinţă şi de 0,3 la sută pe spaţiul considerat cu altă destinaţie.

De exemplu, pentru un apartament cu două camere, suprafaţa de aproximativ 50 metri pătraţi, valoarea estimată 80.000 lei, zona A, toate utilităţile, cu destinaţia de locuinţă, gălăţeanul care a plătit 132 de lei impozit în 2015 va plăti acum 129 de lei. În cazul în care acelaşi apartament are altă destinaţie, impozitul creşte de la 132 de lei, cât a fost în 2015, la 240 de lei, în 2016. Dacă acelaşi apartament are destinaţie mixtă, impozitul plătit anul trecut, de 132 de lei, sare la 185 de lei.

"Facem precizarea că noul Cod Fiscal impune cote diferenţiate de impozitare a clădirilor, în funcţie de destinaţia şi de valoarea acestora. Valoarea poate rezulta din: raport de evaluare, devizul privind costul total al lucrărilor de construcţie (în cazul imobilelor construite în ultimii cinci ani), actul de dobândire a proprietăţii (vânzare-cumpărare, donaţie, moştenire, etc.)", subliniază Primăria.

Impozitul pe clădiri, persoane juridice

În cazul persoanelor juridice, cota de impozitare pe clădirile rezidenţiale (spaţii de locuit) şi anexele acestora scade de la 1,5 la sută din valoarea impozabilă (2015) la 0,2 la sută (2016). Şi la spaţiile cu altă destinaţie, cota de impozitare scade de la 1,5 la sută la 1,3 la sută. În ceea ce priveşte clădirile cu destinaţie mixtă (rezidenţială şi nerezidenţială), s-a stabilit impozitarea cu o cotă de 0,2 la sută pe spaţiul considerat cu destinaţia de locuinţă şi cu o cotă de 1,3 la sută pe spaţiul considerat cu altă destinaţie, faţă de 1,5 la sută cât a fost în 2015, pe toată suprafaţa, indiferent de destinaţie.

De exemplu, pentru un apartament cu două camere, suprafaţa de aproximativ 50 metri pătraţi, valoarea estimată 80.000 lei, zona A, toate utilităţile, cu destinaţie de locuinţă, impozitul care a fost anul trecut de 1.200 de lei scade la 160 de lei. În cazul în care acelaşi apartament are altă destinaţie, impozitul va fi de 1.040 de lei, iar dacă destinaţia este mixtă, proprietarul va plăti 600 de lei.

"Aşadar, în ceea ce îi priveşte pe contribuabilii persoane juridice, diminuările de impozite sunt semnificative în 2016. Şi în cazul persoanelor juridice, noul Cod Fiscal impune cote diferenţiate de impozitare a clădirilor, în funcţie de destinaţia şi de valoarea acestora", precizează Primăria.

Impozitul pe terenuri

Pentru anul fiscal 2016, municipalitatea menţine nivelul obligaţiilor fiscale la cel din 2015, pentru toate terenurile intravilane, aflate în categoria de folosinţă ”terenuri cu construcţii”. În cazul terenurilor intravilane înregistrate în altă categorie, cu o suprafaţă ce depăşeşte 400 metri pătraţi, impozitul pentru 2016 scade cu trei la sută. În schimb, pentru terenurile agricole nelucrate timp de doi ani la rând, impozitul se va majora cu 500 la sută, începând cu al treilea an. Important de ştiut este faptul că, pentru anul 2016, noul Cod fiscal prevede şi impozitarea terenurilor ocupate de construcţii.

Impozit pe cai putere

În ceea ce priveşte impozitul pe mijloacele de transport pentru 2016, aceste obligaţii fiscale se menţin ca în anul 2015 pentru motociclete, tricicluri, autoturisme cu capacitate cilindrică până la 2.000 cmc, inclusiv, şi tractoare înmatriculate. Impozitul va scădea cu trei la sută pentru autoturismele cu capacitatea cilindrică peste 2001 cmc şi vehiculele cu masa totală maximă autorizată de până la 12 tone inclusiv. Tot cu circa trei la sută va scădea impozitul pentru autovehicule de transport marfă cu masa totală maximă autorizată mai mare de 12 tone.

Au rămas la nivelul anului 2015 taxele speciale (habitat, ecarisaj, hotelieră, etc) şi taxele de eliberare a certificatelor, avizelor şi autorizaţiilor.

Citit 36708 ori Ultima modificare Luni, 11 Ianuarie 2016 00:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.