AFLĂ de când îţi poţi ACHITA impozitele şi taxele locale. PROGRAM şi MODALITĂŢI DE PLATĂ

AFLĂ de când îţi poţi ACHITA impozitele şi taxele locale. PROGRAM şi MODALITĂŢI DE PLATĂ
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Primăria municipiului Galaţi a anunţat că cetăţenii îşi pot plăti taxele şi impozitele locale pentru anul 2016 începând de luni, 11 ianuarie. Persoanele fizice şi juridice care îşi plătesc integral obligaţiile fiscale către bugetul local până pe 31 martie 2016 beneficiază de o reducere de zece la sută.

Program

Ghişeele de lucru cu publicul ale Serviciului de Taxe şi Impozite Locale (fosta Romarta) vor fi deschise luni, marţi, joi şi vineri, între orele 8,30 şi 16,30, iar miercuri, între orele 8,30 şi 18,30. Celelalte puncte de colectare a taxelor şi impozitelor locale, din Micro 18 şi Micro 39, precum şi cel destinat persoanelor juridice, situat pe strada Basarabiei, au program cu publicul de luni până joi, între orele 8,30 şi 15,30, iar vineri între orele 8,30 şi 12,30.

Plăţi on-line

Primăria precizează că, pentru a evita aglomeraţia de la ghişee, contribuabilii şi îşi pot plăti on-line obligaţiile fiscale, pe platforma ghiseul.ro, utilizând ID-ul şi parola alocate. Gălăţenii pot intra în posesia ID-ului şi parolei şi prin intermediul poştei electronice, trimiţând la adresa de email Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. o cerere şi copia după actul de identitate al titularului de rol fiscal, scanate şi ataşate.

Impozitul pe locuinţe, persoane fizice

Primăria precizează că, în cazul persoanelor fizice, cota de impozitare pe clădirile rezidenţiale (spaţii de locuit) şi anexele acestora scade în 2016 de la 0,1 la sută din valoarea impozabilă la 0,08 la sută. La spaţiile cu altă destinaţie, cota de impozitare este de 0,3 la sută. În ceea ce priveşte clădirile cu destinaţie mixtă (rezidenţială şi nerezidenţială), impozitarea este de 0,08 la sută pe spaţiul considerat cu destinaţia de locuinţă şi de 0,3 la sută pe spaţiul considerat cu altă destinaţie.

De exemplu, pentru un apartament cu două camere, suprafaţa de aproximativ 50 metri pătraţi, valoarea estimată 80.000 lei, zona A, toate utilităţile, cu destinaţia de locuinţă, gălăţeanul care a plătit 132 de lei impozit în 2015 va plăti acum 129 de lei. În cazul în care acelaşi apartament are altă destinaţie, impozitul creşte de la 132 de lei, cât a fost în 2015, la 240 de lei, în 2016. Dacă acelaşi apartament are destinaţie mixtă, impozitul plătit anul trecut, de 132 de lei, sare la 185 de lei.

"Facem precizarea că noul Cod Fiscal impune cote diferenţiate de impozitare a clădirilor, în funcţie de destinaţia şi de valoarea acestora. Valoarea poate rezulta din: raport de evaluare, devizul privind costul total al lucrărilor de construcţie (în cazul imobilelor construite în ultimii cinci ani), actul de dobândire a proprietăţii (vânzare-cumpărare, donaţie, moştenire, etc.)", subliniază Primăria.

Impozitul pe clădiri, persoane juridice

În cazul persoanelor juridice, cota de impozitare pe clădirile rezidenţiale (spaţii de locuit) şi anexele acestora scade de la 1,5 la sută din valoarea impozabilă (2015) la 0,2 la sută (2016). Şi la spaţiile cu altă destinaţie, cota de impozitare scade de la 1,5 la sută la 1,3 la sută. În ceea ce priveşte clădirile cu destinaţie mixtă (rezidenţială şi nerezidenţială), s-a stabilit impozitarea cu o cotă de 0,2 la sută pe spaţiul considerat cu destinaţia de locuinţă şi cu o cotă de 1,3 la sută pe spaţiul considerat cu altă destinaţie, faţă de 1,5 la sută cât a fost în 2015, pe toată suprafaţa, indiferent de destinaţie.

De exemplu, pentru un apartament cu două camere, suprafaţa de aproximativ 50 metri pătraţi, valoarea estimată 80.000 lei, zona A, toate utilităţile, cu destinaţie de locuinţă, impozitul care a fost anul trecut de 1.200 de lei scade la 160 de lei. În cazul în care acelaşi apartament are altă destinaţie, impozitul va fi de 1.040 de lei, iar dacă destinaţia este mixtă, proprietarul va plăti 600 de lei.

"Aşadar, în ceea ce îi priveşte pe contribuabilii persoane juridice, diminuările de impozite sunt semnificative în 2016. Şi în cazul persoanelor juridice, noul Cod Fiscal impune cote diferenţiate de impozitare a clădirilor, în funcţie de destinaţia şi de valoarea acestora", precizează Primăria.

Impozitul pe terenuri

Pentru anul fiscal 2016, municipalitatea menţine nivelul obligaţiilor fiscale la cel din 2015, pentru toate terenurile intravilane, aflate în categoria de folosinţă ”terenuri cu construcţii”. În cazul terenurilor intravilane înregistrate în altă categorie, cu o suprafaţă ce depăşeşte 400 metri pătraţi, impozitul pentru 2016 scade cu trei la sută. În schimb, pentru terenurile agricole nelucrate timp de doi ani la rând, impozitul se va majora cu 500 la sută, începând cu al treilea an. Important de ştiut este faptul că, pentru anul 2016, noul Cod fiscal prevede şi impozitarea terenurilor ocupate de construcţii.

Impozit pe cai putere

În ceea ce priveşte impozitul pe mijloacele de transport pentru 2016, aceste obligaţii fiscale se menţin ca în anul 2015 pentru motociclete, tricicluri, autoturisme cu capacitate cilindrică până la 2.000 cmc, inclusiv, şi tractoare înmatriculate. Impozitul va scădea cu trei la sută pentru autoturismele cu capacitatea cilindrică peste 2001 cmc şi vehiculele cu masa totală maximă autorizată de până la 12 tone inclusiv. Tot cu circa trei la sută va scădea impozitul pentru autovehicule de transport marfă cu masa totală maximă autorizată mai mare de 12 tone.

Au rămas la nivelul anului 2015 taxele speciale (habitat, ecarisaj, hotelieră, etc) şi taxele de eliberare a certificatelor, avizelor şi autorizaţiilor.

Citit 36104 ori Ultima modificare Luni, 11 Ianuarie 2016 00:06

6 comentarii

 • postat de nedumerire
  Luni, 11 Ianuarie 2016 07:50
  109.102.91.***
  pe unele site-uri, ca de exemplu aici
  http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-20572999-topul-oraselor-cele-mai-mari-impozite-locuinte-2016.htm
  apare ca in galati,
  - la persoane fizice coeficientul ar fi de 0,1 (ca ar fi crescut cu 25% fata de anul trecut)
  - la juridice ar fi de 1.3 (de 16 ori mai mult fate de 2015)
  daca poate cineva sa afiseze copia hotararii consiliului local, care stabileste acesti coeficienti (cu semnaturi, stampila etc.)
  1
  0
  Raportează
 • postat de Diplomatu
  Duminică, 10 Ianuarie 2016 10:16
  78.97.138.***
  Lasati dezinformarile, ne vedem la 4.30 dimineata, luni, la taxe, nu va luati dupa cei ce vor raul poporului .. vezi comentarii mai jos..

  Diplomatu
  2
  5
  Raportează
 • postat de sfantul mare mucenic ce dupa bani nu a poftit
  Duminică, 10 Ianuarie 2016 01:51
  78.97.221.***
  Vine sfarsitul!
  2
  1
  Raportează
 • postat de hai sa vorbim ca e gratis
  Sâmbătă, 09 Ianuarie 2016 18:19
  89.136.231.***
  eu nu inteleg de ce va grabiti i a arunca articole privind impozite si taxe dupa noul cod fiscal. norme de aplicare au aparut dar in sistemul financiar local se asteapta "instructiuni si ordine". eu sint sigur ca tu, anca, mare jurnalista din galati daca vin la tine cu un caz concret de calcul de taxe si impozite, habar nu ai .....desii ai facut articolul. e si normal pentru ca nici inspectorii de specialite din finante inca nu stiu cum se aplica normele noului cod fiscal la toate situatiile de caz. (...) v.l. sinteti in afara situatiei de fapt si vorbiti in dragul vorbei.
  4
  6
  Raportează
 • postat de luke
  Sâmbătă, 09 Ianuarie 2016 13:18
  89.137.225.***
  Iar se inghesuie prostimea la taxe:))
  Nu pot sa doarma daca nu stau la cozi din primele zile:)))
  4
  17
  Raportează
 • postat de eu
  Sâmbătă, 09 Ianuarie 2016 11:10
  5.13.174.***
  A se intelege : In atentia celor care n-au prins rand pe 4 ianuarie incepand cu 4-30 dimineata, precum si celor care pe 1 ianuarie incepand cu 8-30 dimineata, dupa ce s-au trezit intempestiv in garaieli si sughituri de sarmale si bautura in nestire, au dat tarcoale ghiseelor Serviciului de taxe si impozite locale, asa ca poate poate or fi deschise si " putem scapa de o grija ", dat fiind faptul ca 31 martie se apropie amenintator si mai sunt DECAT putine zile pana atunci;
  De luni, 11 ianuarie 2016, SE DESCHIDE OFICIAL SEZONUL DE CALCAT IN PICIOARE, IMBULZEALA, BULUCEALA, IMBRANCEALA, MIROSIT RESPIRATIE SI NU NUMAI DE LA SUTE DE OAMENI INGHESUITI IN CATEVA ZECI DE METRI PATRATI !
  In continuare, nu cumva sa indrazniti sa rugati vreun nepot sau copil sa va plateasca online aceste dari sau sa tineti cont de faptul ca mai sunt aproape 3 luni in care se poate plati, cine stie ce se poate intampla ! Mai ales ca plata online se poate face si fara a completa nu stiu ce formular, suma exacta de plata se poate afla in 30 secunde doar prin simpla intrebare la singurul ghiseu liber iar persoana care va face acest serviciu practic scoate bani din card fara comision, de vreme ce plateste din cardul propriu si primeste banii in mana ..... Va bate Uciga-l Toaca daca macar va trece prin cap sa va comportati civilizat si rational macar cateva clipe !
  Nu in ultimul rand, incepand cu 11 ianuarie, se pot calca in picioare si cei care au ratat sarbatorile / primele zile din an din motive medicale, respectiv dupa ce au mancat si au baut pana au ajuns la Urgente
  PS Socot ca Presa scrisa, la fel ca si popii, ar trebui sa puna umarul la civilizarea natiei, primii prin redactarea stirilor de acest gen cu atentionarea prostilor ca au timp 3 luni de acum incolo, iar cei din urma prin evitarea prilejurilor de calcat in picioare si injuraturi la coada la moaste sau la apa sfintita
  3
  25
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.