Ce ar putea decide aleşii locali/ Gigacaloria, mai ieftină cu şase lei

Ce ar putea decide aleşii locali/ Gigacaloria, mai ieftină cu şase lei
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Gălăţenii ar putea plăti cu şase lei mai puţin pe gigacalorie, şi asta fără vreo legătură cu avariile repetate ale CET care îi lasă în frig şi fără apă caldă. Pe masa consilierilor locali a ajuns un proiect de hotărâre care modifică retroactiv, de la 1 ianuarie 2016, preţul gigacaloriei.

Concret, proiectul prevede că preţul mediu de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice destinată populaţiei scade de la 420,92 de lei pe gigacalorie, inclusiv TVA la 400,22 de lei pe gigacalorie, inclusiv TVA. Subvenţia unitară de la bugetul local pentru acoperirea diferenţelor de preţ se diminuează şi ea de la 240,92 de lei pe gigacalorie la 226,22 de lei pe gigacalorie, inclusiv TVA. În ceea ce priveşte preţul local al energiei termice facturate populaţiei, acesta scade cu şase lei, de la 180 de lei pe gigacalorie, inclusiv TVA, cât plătesc gălăţenii de la 1 noiembrie 2015, la 174 de lei pe gigacalorie, inclusiv TVA.

În documentele care însoţesc proiectul de hotărâre se arată că scăderea de preţ este posibilă pentru că, „începând de la 1 ianuarie 2016, Codul fiscal prevede diminuarea cotei de TVA de la 24 la sută la 20 la sută”, iar această măsură este coroborată cu Decizia Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei prin care s-au aprobat preţurile pentru energia termică livrată în anul 2016 din centrala CET Galaţi.

Cum este an electoral, e greu de crezut că aleşii s-ar putea împotrivi unei ieftiniri. Şedinţa de Consiliu Local este programată pe 28 ianuarie.

Citit 3053 ori Ultima modificare Sâmbătă, 16 Ianuarie 2016 01:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.