Meci electoral în Consiliul local/ Facturarea individuală la căldură, între contre politice

Meci electoral în Consiliul local/ Facturarea individuală la căldură, între contre politice
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Măsurile care ar putea să transforme facturarea individuală dintr-o promisiune în realitate a fost la un pas să nu mai figureze pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local şi, implicit, să nu mai fie votate. Viceprimarul PSD Florin Popa şi consilierul local ALDE Cristian Dima au insistat, timp de un sfert de oră, ca proiectul de hotărâre privind aprobarea a doua acte adiţionale la Contractul de furnizare a energiei termice să fie retras de pe ordinea de zi şi amânat pentru o proximă şedinţă. Motivul? Cei doi lideri politici susţineau că documentele nu le-au fost prezentate în comisii şi aveau suspiciuni în privinţa lor. Paradoxal, pentru că primarul Marius Stan s-a încăpăţânat să le păstreze pe ordinea de zi, documentele au fost aprobate în unanimitate.

„Venim în întâmpinarea cetăţenilor”

Pentru a înlătura temerile aleşilor, Mircea Ispas, directorul tehnic Calorgal, a explicat că, prin respectivele acte adiţionale, nu fac decât să răspundă la solicitările consumatorilor. „Primul act adiţional se referă la asociaţiile de proprietari care nu doresc facturare individuală, asociaţii cu foarte multe blocuri. Am venit în întâmpinarea lor, având şi foarte multe solicitări în scris în acest sens, să emitem facturi la nivelul branşamentului, astfel încât, dacă o asociaţie cu zece blocuri are 30 de scări cu tot atâtea branşamente, să emitem 30 de facturi. Astfel, preîntâmpinăm scăderea gradului de încasare şi nu mai suntem nevoiţi să închidem zece blocuri, ci o singură scară”, a precizat Ispas.

Potrivit acestuia, al doilea act adiţional reglementează contractul de furnizare încheiat cu asociaţiile de proprietari care doresc facturare individuală. „Acest act adiţional precizează clar cine şi ce face: ce face asociaţia, ce face Calorgal, defalcarea costurilor cu energia termică la nivelul apartametului pentru apa caldă de consum. Conlucrăm cu asociaţia, astfel încât să facă citirea sau auto-citirea apometrelor din interiorul apartamentelor, ca noi să ne mişcăm foarte repede şi să emitem facturi. Toate acestea le facem pentru cetăţean şi ca să menţinem un ritm ridicat la gradului de încasare. Într-adevăr, gălăţenii au făcut un efort iarna asta şi gradul de încasare este de 81,8 la sută”, a precizat Ispas.

„O întârziere nu e o nenorocire!”

Nici măcar explicaţiile directorului tehnic al Calorgal nu i-a convins pe Popa şi Dima să renunţe la cererea lor. Consilierul ALDE se temea că această formă de facturare ar putea genera o pierdere suplimentară pentru Calorgal. „E o întârziere de o zi, două! Nu se întâmplă nicio nenorocire! Două zile, ca să vedem actul adiţional. Nu moare nimeni dacă le aprobăm marţi!”, a insistat Popa. Primarul Marius Stan a refuzat ferm să scoată proiectul de pe ordinea de zi: „Domnule viceprimar, sunteţi şi angajat în Primărie! Din Primărie luaţi banii! De marţi materialul respectiv este în Primărie, cine dorea să-l vadă îl putea vedea dacă dorea!”.

În vreme ce viceprimarul susţinea că documentele cu pricina au ajuns doar pe masa edilului, Mircea Ispas a încercat să aplaneze conflictul: „Actele sunt depuse de acum două săptămâni în Primărie. Nu pricep această înverşunare! Noi putem aştepta, dar nu este niciun secret, nu e vreo bombă atomică, chiar nu este, şi nu aduce pierderi, ci beneficii!”.

Culmea, după tot acest meci electoral, odinea de zi a fost aprobată în unanimitate, la fel şi actele adiţionale. După cum aţi putut afla din "Viaţa liberă", Calorgal a încheiat, până la acest moment, peste 2.200 de convenţii individuale cu gălăţenii. Convenţiile vor deveni funcţionale după ce hotărârea aprobată de aleşii locali va fi validată de către Instituţia Prefectului judeţului Galaţi.        

Citit 3201 ori Ultima modificare Marți, 02 Februarie 2016 00:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.