Parcarea supraetajată de la Spitalul Județean a rămas „în aer”

Parcarea supraetajată de la Spitalul Județean a rămas „în aer”
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Consilierii judeţeni au propus construirea unei parcări supraetajate cu 600 de locuri, 300 de locuri fiind prea puţine faţă de nevoile zonei

Cum era de aşteptat, studiul de fezabilitate al parcării supraetajate cu 300 de locuri de la Spitalul Judeţean, al Consiliului Judeţului (CJ), a stârnit controverse şi polemici în prima şedinţă a aleşilor din acest an. Atât UNPR-iştii, conduşi de vicepreşedintele CJ Marian Vicleanu, cât şi liberalii şi cei mai mulţi dintre independenţi i-au cerut preşedintelui Nicolae Bacalbaşa să retragă proiectul de hotărâre de pe ordinea de zi. Conform acestora, cele 300 de locuri de parcare sunt insuficiente pentru haosul de zi cu zi din curtea spitalului şi vecinătatea acestuia. Ba mai mult, consilierii i-au reproşat preşedintelui că a doua variantă a studiului de fezabilitate, cu 600 de locuri de parcare, nu le-a fost prezentată.

„Problema cu această parcare, pe care o tot discut cu specialiştii şi colegii este următoarea: ori facem o investiţie serioasă, ori facem o parcare la jumătate, care nu ştim ce poate rezolva. La Spitalul Judeţean mi-aţi spus că sunt 1.200 de paturi, iar gradul de ocupare este de 70-80 la sută. Deci, avem 800-900 de bolnavi în 24 de ore. Eu zic că cel puţin 200 de oameni vin cu maşina, pacheţelul, în vizită la bolnavi. Doi: dimineaţa, când ne-am deplasat în zonă cu specialiştii, am numărat 300 de maşini în curte. Trei: la Urgenţă, statistic, se prezintă între 150 şi 350 de oameni. Jumătate vin cu ambulanţa, dar jumătate vin cu maşinile. Apoi, sunt cei care locuiesc în spate, la blocuri, şi nu au spaţii de parcare, cei care vin la DSP şi nu au locuri de parcare. Acest proiect, care nu a fost prezentat consilierilor şi în varianta doi, ci numai în varianta unu, cu 300 de locuri, trebuie retras de pe ordinea de zi. Nici nu ne-am consultat înainte de a apărea proiectul pe site-ul instituţiei. M-am trezit că iniţiatori sunt cu totul alte persoane, care nici nu s-au ocupat de aşa ceva”, a spus Marian Vicleanu, făcând referire la vicepreşedintele Cornel Hamza (care a recunoscut că nu s-a ocupat de acest proiect şi nu cunoaşte amănunte) şi consiliera Viorica Sandu, ambii din PSD.

Liberala Tania Bogdan a solicitat o pauză de consultări cu aleşii din grupul PNL, iar decizia liberalilor a fost de a nu vota proiectul de hotărâre, întrucât, în ciuda insistenţelor privind amânarea votării studiului de fezabilitate în varianta propusă de PSD, cu 300 de locuri. Nicolae Bacalbaşa s-a opus, precizând, la un moment dat: „Eu zic să îl votăm şi, de modificat, o să îl modifice ăia care vin după noi”. Consiliera independentă Simona Hapeci a atras atenţia asupra costului uriaş, precizând că, în proiectul CJ, un loc de parcare se ridică la 27.000 de lei. Valoarea estimată a investiţiei a fost criticată şi de liberalul Ion Ştefan şi consilierul independent Emil Ţuicu.

Asociere pentru o parcare dublă

Vicepreşedintele Marian Vicleanu a propus, din nou, un parteneriat cu municipalitatea pentru crearea unei parcări supraetajate cu 600 de locuri, variantă agreată şi susţinută de cei mai mulţi dintre aleşi, al cărui cost s-ar ridica la cinci milioane de euro, conform lui Bacalbaşa: „Varianta cu 600 de locuri înseamnă peste cinci milioane de euro, pe care nu avem cum să îi obţinem. L-am rugat pe domnul vicepreşedinte, care era din acelaşi partid politic cu domnul primar, să studieze problema, dacă Primăria ar vrea să fie parteneră cu noi. De acum un an am început diversele contacte, dar nu a percutat (...) Primăriei i-am dat clădirea unde construieşte actualul sediu, care era trei milioane de euro. Sigur că le-am dat-o pentru că trebuia ca oraşul ăsta să aibă o Primărie şi altfel clădirea rămânea o ruină. Noi acum trebuie să demarăm parcarea. Cum va arăta parcarea în final, rămâne de văzut, dar de început, trebuie să o începem”, a insistat Bacalbaşa.

Pentru a-i convinge pe consilieri să voteze studiul de fezabilitate în varianta cu 300 de locuri, conducerea CJ a spus că parcarea ar putea fi extinsă ulterior, însă liberalii l-au contrazis: Pe o fundaţie care se adresează unei asemenea greutăţi, nu se mai poate adăuga încă un palier cu 300 de maşini, a afirmat Tania Bogdan.

După numeroase contre şi discuţii, ce păreau interminabile, Bacalbaşa a supus la vot proiectul de hotărâre, care a obţinut 17 voturi pentru şi 15 abţineri şi astfel a fost adoptat. Cel care a înclinat balanţa în favoarea PSD a fost Petrişor Potec, proaspăt membru al MP. Chiar şi cu studiul de fezabilitate adoptat, parcarea supraetajată cu 300 de locuri, care, conform variantei CJ, ar avea demisol şi parter, rămâne, în continuare, doar o investiţie pe o coală de hârtie.

Conform hotărârii adoptate de aleşi, investiţia se ridică la 8.226.931 lei (inclusiv TVA), din care construcţia şi montajul ar ajunge la 7.349.054 lei.

Citit 4457 ori Ultima modificare Marți, 02 Februarie 2016 00:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.