Lucrări contra cronometru/ Cine va finaliza reabilitarea termică a două blocuri

Lucrări contra cronometru/ Cine va finaliza reabilitarea termică a două blocuri
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Ca să nu dea înapoi şi puţinii bani primiţi de la Uniunea Europeană, anul trecut, pentru reabilitarea termică a blocurilor G10 şi X4, situate la intrarea în oraş dinspre Tecuci, respectiv, Auchan, Primăria municipiului Galaţi trebuie să finalizeze investiţia până pe 30 iunie 2016. Greu de crezut că va reuşi, pentru că abia a scos la licitaţie contractul având ca obiect lucrărilor rămase neexecutate în cadrul proiectului ”Creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe G10 şi X4”. Este vorba despre lucrări de termosistem, tâmplărie apartamente, balcoane şi spaţii comune, izolaţia spaţiilor neîncălzite, lucrări de instalaţii termice şi de reparaţii. Valoarea estimată a contractului este de 614.326 de lei fără TVA, în condiţiile în care toţi bani vor fi plătiţi de la bugetul local, şi nu din fonduri europene, aşa cum ar fi trebuit. De ce? Pentru că, aşa cum aţi mai putut citi în ziarul „Viaţa liberă”, pentru a beneficia de finanţarea europeană câştigată pentru anveloparea acestor blocuri, municipalitatea ar fi trebuit să termine lucrările în decembrie 2015, dar nu a izbutit, aşa că toate lucrările executate în acest an vor fi decontate din banii noştri.

Licitaţie cu semne de întrebare

Conform anunţului publicat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), Primăria aşteaptă, până pe 15 martie, ofertele constructorilor, pe care le va analiza până pe 8 aprilie. Durata contractului este de două luni, începând de la data atribuirii sau a emiterii ordinelor de începere a lucrărilor. Toate bune şi frumoase, însă, din experienţele anterioare s-a constatat că o licitaţie poate dura şi un an întreg! Mai ales dacă apar contestaţii depuse de ofertanţii nemulţumiţi.

În plus, din documentaţia licitaţiei lipsesc planşele din proiectul tehnic şi memoriile tehnice care ar ajuta la formularea unei oferte profesioniste. Acest aspect poate genera în plus cereri de clarificări.

Un semn de întrebare ne ridică şi valoarea estimată a contractului, de 614.326 de lei. O valoare mult mai mică decât datele furnizate la solicitarea noastră de către Primăria Galaţi, informaţii conform cărora la blocul G10 valoarea lucrărilor rămase de executat se ridică la 516.407 lei, iar la X4 ajunge la 434.347 de lei!

În plus, în documentele licitaţiei, ofertanţilor li se cere să probeze sau să confirme că deţin schele metalice, costul lucrărilor cuprinzând montarea şi demontarea lor. Ori blocurile au mai fost o dată îmbrăcate în schele, a căror montare şi demontare s-a plătit… Deci plătim de două ori şi asta!

Ar mai fi de spus şi că investiţiile vor fi plătite din creditul pe care Primăria l-a contractat la CEC Bank, deci se adaugă şi ceva comisioane, plus dobânda.

Cine-i de vină

"Suportarea de la bugetul local a cheltuielilor efectuate după data de 31 decembrie 2015 se datorează întârzierilor înregistrate de către constructor în derularea contractului de lucrări. SC EOL Facility SRL Bucureşti nu a finalizat lucrările în perioada contractuală asumată (cinci luni, prelungită la solicitarea constructorului, prin act adiţional, cu 50 de zile)", ne-a comunicat Primăria.

Trebuie să ştiţi că firma cu pricina are ca obiect principal de activitate producţia de energie electrică şi în 2015 a mai fost implicată în lucrări similare de reabilitare termică a blocurilor, la Miercurea-Ciuc şi la Iaşi. De altfel, chiar în primăvara anului trecut, când autorităţile gălăţene analizau cele opt ofertele depuse pentru contractul de lucrări la G10 şi X4, edilii din Miercurea Ciuc se plângeau de întârzieri şi acuzau EOL Faclility că încă nu s-a apucat de treabă! Nu-i de mirare că la Galaţi, unde firma a câştigat licitaţia cu cel mai mic preţ oferit dintre toţi cei opt participanţi, 1.716.266 de lei, lucrările nu s-au finalizat în termenul stabilit.        

Citit 3431 ori Ultima modificare Luni, 07 Martie 2016 15:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.