La Consiliul Judeţului, deszăpezirea s-a lăsat cu dosar penal/ Firmele Vega şi Lemacons, în atenţia procurorilor
Foto: Foto: arhivă VL

La Consiliul Judeţului, deszăpezirea s-a lăsat cu dosar penal/ Firmele Vega şi Lemacons, în atenţia procurorilor
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Consiliul Judeţului le-a plătit celor doi constructori, din bani publici, câteva sute de mii de lei pentru nisip şi sare, în condiţiile în care în bazele de depozitare a fost descoperit un derivat din zgură metalurgică, nicidecum nisip, cum prevedeau caietul de sarcini şi contractele încheiate cu CJ

Vega 93 şi Lemacons, constructorii care, din anul 2014, se ocupă de deszăpezirea şi întreţinerea drumurilor judeţene în sezonul rece, au intrat în vizorul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice, după ce s-a descoperit că societăţile au încasat de la Consiliul Judeţului "o căruţă de bani" pentru un material antiderapant existent doar pe hârtie!

Conform caietului de sarcini lansat în anul 2014 la licitaţie (câştigată de asocierea SC Lemancons SRL - Vega 93 SRL, pe o durată de trei ani), acordului-cadru şi contractelor subsecvente, cele două societăţi sunt obligate să folosească, pentru combaterea lunecuşului, doar material antiderapant format din nisip şi sare. "Pentru prevenirea şi combaterea poleiului, a stratului de gheaţă sau a zăpezii, formată pe partea carosabilă, se folosesc materiale antiderapante. Materialul antiderapant are în componenţă următoarele: nisip spălat 0-4 mm, nisip concasat 0-4 mm, sare (…) La fiecare 200 mc/nisip recepţionat se va prezenta certificat de calitate sau conformitate. Pregătirea materialului antiderapant constă în amestecarea lui cu sare, conform normativului. Amestecarea se va face mecanizat, cu încărcătorul, numai pe bază de comandă (…) Operatorul economic are obligaţia de a respecta cu stricteţe prevederile caietului de sarcini în cadrul execuţiei lucrărilor (…)", se arată, printre altele, în caietul de sarcini.

Cu toate acestea, Consiliul Judeţului a descoperit, mai târziu, că a plătit mai bine de 200.000 de lei pentru un cu totul alt material antiderapant: waylite - un derivat din zgură metalurgică, deşi în documente era prevăzut nisip.

Cine şi cum va răspunde?

Conform informaţiilor noastre, neregulile au fost descoperite de vicepreşedintele Consiliului Judeţului Marian Vicleanu (fost procuror), care, atunci când a primit sarcina de a superviza deszăpezirea în sezonul rece 2015-2016 şi de a răspunde pentru tot ce presupune această activitate, nu s-a mulţumit doar să arunce un ochi „în diagonală” în documente şi hârtii, ci a mers să verifice materialul existent în stoc. Aşa a descoperit că, de fapt, în loc de nisip, Consiliul Judeţului era „fericitul” deţinător al unor grămezi de waylite (unii îi spun lidonit), pentru care a mai şi plătit sute de mii de lei. Ulterior, angajaţii de la Audit ai CJ au constatat ceea ce vicepreşedintele Marian Vicleanu a reclamat.

La solicitarea „Vieţii libere”, conducerea Consiliului Judeţului ne-a comunicat că „stocurile de material antiderapant rămase la sfârşitul iernii 2014-2015 au fost verificate din punct de vedere cantitativ de reprezentanţii Consiliului Judeţului Galaţi şi s-a constatat concordanţa cu stocul scriptic (…) Serviciul Audit Public Intern al Consiliului Judeţului a efectuat o misiune ad-hoc de audit public intern având ca obiectiv verificarea existenţei în arhiva unităţii a dosarelor care cuprind documentele justificative ce au stat la baza derulării acordului-cadru privind serviciile de deszăpezire, precum şi respectarea clauzelor contractuale şi a prevederilor legale, în derularea acordului-cadru încheiat în anul 2014 (…) În urma verificărilor a fost întocmit un formular de constatare şi raportare a iregularităţilor în care s-a consemnat faptul că a fost decontat un material care nu este prevăzut în caietul de sarcini, în acordul-cadru şi în contractele subsecvente de prestări servicii, în valoare totală de 203.732 de lei”, se arată în răspunsul transmis „Vieţii libere”.

Prejudiciul ar putea fi dublu

Conducerea CJ ne-a declarat că, în urma auditului, s-a dispus „recuperarea de la prestator a sumei de 203.732 de lei, prin reţinerea din facturile pe care le va emite (…) la care se vor calcula şi dobânzile şi penalităţile aferente”. Totodată, s-a decis „efectuarea unei expertize tehnice privind compoziţia chimică şi proprietăţile tehnice pentru combaterea poleiului ale materialului waylite, comparativ cu cele ale materialului nisip, prevăzut în caietul de sarcini şi în contract”. „În funcţie de rezultatele expertizei se vor lua măsurile necesare în vederea recuperării cantităţii totale de material antiderapant, respectiv de 471.796,10 lei (nisip, sare şi manoperă pentru amestecare). Conducerea unităţii va lua toate măsurile pentru a stabili răspunderea disciplinară, administrativă, civilă ori penală, potrivit legii, după caz”.

Rezultatele auditului au fost transmise Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice, care a deschis un dosar de cercetare penală, fiind vizate atât societăţile Lemacons şi Vega, cât şi o serie de angajaţi ai Consiliului.

Contactat telefonic, ing. Alin Constantinescu, acţionar unic al Lemacons, reprezentant de altfel şi al firmei Vega, ne-a declarat: „Nu dorim să dăm niciun fel de declaraţii”.

Vă vom ţine la curent.

Citit 9282 ori Ultima modificare Miercuri, 17 Februarie 2016 16:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.