De unde va veni APA CALDĂ a gălăţenilor. IATĂ ce spun reprezentanţii Primăriei
Foto: Foto-arhivă ”Viața liberă”

De unde va veni APA CALDĂ a gălăţenilor. IATĂ ce spun reprezentanţii Primăriei
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

* Reprezentanţii municipalităţii au decis să semneze protocolul cu CET, pentru achiziţia cazanului de apă fierbinte * Condiţia este ca investiţia să fie suportată de Electrocentrale


Reprezentanţii municipalităţii şi cei ai Electrocentrale nu au ajuns, deocamdată, la un acord asupra modului şi condiţiilor în care vor reuşi să le asigure gălăţenilor apa caldă menajeră pe perioada verii. Dacă, la începutul săptămânii trecute, atenţia era focalizată strict pe soluţia aburului furnizat de ArcelorMittal, spre sfârşitul săptămânii trecute, Electrocentrale (CET) a reuşit să dea noi bătăi de cap Primăriei şi Calorgal, când Sinan Mustafa, administratorul special al CET, a anunţat că Adunarea Creditorilor (Romgaz şi Transgaz) a aprobat funcţionarea societăţii în condiţiile actuale doar până pe data de 19 martie. Cu alte cuvinte, Electrocentrale poate să mai producă agent termic, pe combustibil bazat pe gaz şi păcură, doar până pe 19 martie, iar ca să poată funcţiona mai departe va trebui să preia abur de la ArcelorMittal nu de pe 1 aprilie, cum fusese discutat iniţial, ci mai devreme cu aproximativ două săptămâni.

CITEȘTE ȘI: O comisie a CL va decide dacă vom avea APĂ CALDĂ. Se joacă soarta sistemului centralizat de ÎNCĂLZIRE

Anunţul Electrocentrale a încins spiritele în Primărie şi Calorgal, în condiţiile în care municipalitatea a făcut deja o plată în avans, de 7,2 milioane de lei, pentru combustibilul necesar producerii agentului termic pentru întreaga lună. Conducerea Calorgal a transmis deja un răspuns negativ Electrocentrale şi a cerut producătorului de agent termic primar să-şi respecte angajamentele. Informaţia ne-a fost confirmată, ieri, de către viceprimarul Florin Popa, la scurt timp după o nouă rundă de discuţii. „Le-am cerut să respecte contractul şi să furnizeze agent termic pentru întreaga lună martie”, ne-a spus Florin Popa.

Să fie cazan, dar cu banii CET

Viceprimarul a afirmat că reprezentanţii municipalităţii au decis să semneze protocolul privind achiziţia cazanului de apă fierbinte, care să le asigure gălăţenilor duşurile calde din aprilie şi până la finele lunii septembrie. Însă condiţia autorităţilor este ca investiţia să fie suportată de Electrocentrale. „Astfel vor fi reduse major pierderile, întrucât varianta pe aburul de la combinat este păguboasă, cu atât mai mult cu cât, mai nou, CET impune o cantitate mai mare de agent termic de contractat. Agreăm varianta achiziţiei cazanului de apă fierbinte, care va avea performanţe mult superioare. CET are deja aprobare pentru cumpărarea cazanului, de mai mult timp. Dar ei au tot pus presiune pe noi să le finanţăm activitatea, ceea ce nu se poate. După discuţiile pe care le-am avut, cam asta era intenţia lor: să preluăm şi să susţinem o parte din cheltuielile lor. Nu există cadru legal pentru aşa ceva. Când cineva pune presiune pe Consiliul Local, trebuie să ştie că CL are nişte obligaţii pe Legea 215, şi pot apărea răspunderi de natură materială şi chiar penală, iar, în final, riscăm să ajungem cu toţii în altă parte, unde nu-şi doreşte nimeni vreodată”, ne-a declarat Florin Popa.

Chiar dacă Electrocentrale va achiziţiona cazanul de apă fierbinte, deşi conducerea societăţii a susţinut, în repetate rânduri, că nu mai deţine resurse financiare pentru a investi în CAF, pentru ca acesta să devină funcţional este nevoie de cel puţin două luni de zile. Asta ar presupune ca gălăţenii să rămână fără apă caldă până prin iunie-iulie, fapt ce va determina încă un val de debranşări (legale şi ilegale) din sistemul centralizat, la fel cum s-a întâmplat anul trecut.

Tocmai din acest motiv, reprezentanţii Primăriei, Consiliului Local, Calorgal şi cei ai CET vor continua totuşi discuţiile pe tema soluţiei menţinerii duşurilor calde cu aburul industrial furnizat de ArcelorMittal.

CITEȘTE ȘI: Convenţia pentru CĂLDURĂ şi APĂ CALDĂ din martie a fost semnată. Riscul de SISTARE rămâne însă

Citit 5183 ori Ultima modificare Joi, 10 Martie 2016 12:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.